Anoniman -> RE: Dečija droga :-( (2.12.2008 10:10:41)
|
Prodaju heroin kod škola NOVI SAD - Svaki narkoman zna u bilo koje doba dana ili noći gde u Novom Sadu može da nađe dilera i kupi dozu droge. Ovo saznanje, međutim, nije ograničeno samo na zavisnike jer većina Novosađana u svom kvartu svakodnevno viđa dilere koji se čak i ne trude da budu diskretni. Revoltirani roditelji samoinicijativno uklanjaju špriceve sa dečjih igrališta, a u policiji kažu da se, i pored svakodnevnih zaplena i hapšenja, broj zavisnika i broj dilera povećava. - Svake večeri gledam istu scenu. Oko devet uveče počnu da se skupljaju ispred Osnovne škole „Svetozar Marković Toza", gde ostaju do kasno u noć. Uglavnom su tu jedan ili dvojica mladića. Naslonjeni na ogradu nonšalantno dočekuju mušterije kojih u toku večeri bude do pet-šest. Sve je očigledno, droga i novac se razmenjuju u svega par sekundi, uglavnom rukovanjem - kaže stanarka zgrade u Ulici Janka Čmelika na Detelinari, koja ovakve scene skoro svako veče posmatra sa terase. Identična slika u ovom naselju se može videti i kod Umetničke škole „Bogdan Šuput" u Ulici Janka Veselinovića, kao i kod obližnjeg vrtića. Stanari već strahuju za svoju bezbednost, zbog čega često pozivaju policiju. Kako kažu, situacija se smiri na par dana, da bi se dileri ubrzo vratili na mesta gde ih zavisnici željno očekuju. - Uvek reagujemo, po svakoj dojavi građana. Zaplene raznih narkotika, od marihuane i heroina do sintetičkih droga, svakodnevne su po celom gradu. Građani nas često zovu i u brojnim slučajevima uspemo da ih uhvatimo tokom same trgovine - kažu u policiji, gde napominju da je broj zavisnika, a samim tim i dilera, u porastu. Činjenica da novosadska policija već godinama radi sa manjkom ljudi, ide u prilog dilerima koji se u gradu ponašaju više nego komotno. Njihova komocija je očigledna i u delu grada oivičenom Rumenačkom, Hadži Ruvimovom i Ulicom braće Popovića. - Ovaj deo grada je praktično tržni centar narkotika. Ispred svakog drugog ulaza u zgradu ili na okolnim klupama mogu se videti grupice dilera koji, u opuštenom razgovoru, čekaju mušterije. Toliko su se odomaćili da me čak uredno pozdrave kad ulazim ili izlazim iz zgrade - kaže Darko R., stanar zgrade u Ulici braće Popović. Mada su dileri očigledno oguglali na stanare, stanari na njih nisu. Posebno roditelji sa decom. [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley35.gif[/image] Roditelji sklanjali špriceve sa igrališta Stanari Ulice Bate Brkića u Novom naselju sproveli su nedavno akciju čišćenja dečjeg igrališta od narkomanskih špriceva. - Dvorište iza zgrada je preko dana igralište, a noću narkomansko okupljalište. Spontano smo se organizovali i samo u jednom danu sakupili više od 20 špriceva, od kojih je većina imala još i igle. Sama pomisao da mi se dete u igri može nabosti na špric nekog ovisnika me užasava - kaže Stevan Pisarov, otac trogodišnje devojčice. On kaže da su policijske patrole u kvartu česte i da ih noću često bude sirene policijskih kola. - U kvartu ima sve više kriminala koji proističe upravo iz toga što smo okruženi dilerima. Pre neko veče sam gledao devojku koja je na parkingu histerično molila dilera da joj da potrebnu dozu „na crtu". Vikala je, a on ju je ošamario. Tek kada sam povikao sa terase da ću pozvati policiju, sklonili su se - dodaje Pisarov napominjući da je Novo naselje donedavno bilo idealno za porodični život. Posluju u svakom kvartu Nevolje s prodajom droge u kraju imaju i stanari Limana i centra, gde su dileri podjednako zastupljeni. Na Podbari uglavnom posluju na uglovima Kosovske ulice, ali ih ima i ispred stambenih zgrada u Ulici Marka Miljanova. U policiji napominju da je neophodno da se u problem oko rešavanja narkomanije i trgovine narkoticima uključe i druge državne službe jer je ta pošast zašla u svaku sferu društva. IZVOR
|
|
|
|