Dečaci sazrevaju sporije (Puna verzija)

Forum >> [Dete] >> Odgajanje



Poruka


Anoniman -> Dečaci sazrevaju sporije (11.12.2008 9:44:03)

Roditelji koji pre polaska svojih sinova u školu pokušavaju da ih nauče da čitaju često primećuju da dečacima treba više vremena da nauče slova nego devojčicama. Svaka učiteljica će vam reći da devojčice lakše savladavaju gradivo u prvim razredima osnovne škole. Zašto je tako? Na to pitanje odgovara neuropsihijatar Valentina D. Jeremejeva, šef katedre Akademije za postdiplomske pedagoške studije u Sankt Peterburgu.

Kad se pojavljuju razlike?
Dečaci i devojčice su drugačiji od samog početka i razvijaju se različito. Dečaci su na rođenju obično krupniji od devojčica, imaju veću glavu i sve ostalo. Naravno, postoje individualne razlike, ali je u proseku tako. Dečaci prohodaju otprilike dva do tri meseca kasnije nego devojčice i progovore čak četiri do šest meseci posle njih.
Beležeći biološke tokove mozga novorođenčadi, naučnici su otkrili da mozak dečaka i devojčice od samog početka drugačije funkcioniše, tako da se na osnovu analize električnih potencijala različitih delova kore velikog mozga, sa sigurnošću može reći kog pola je beba.
Do osme godine dečaci u proseku imaju oštriji sluh od devojčica, ali su devojčice osetljivije na buku. Devojčice poseduju veću osetljivost kože, njima više smeta telesna neprijatnost i one bolje reaguju na dodir i maženje.
Devojčice se u igri češće oslanjaju na ono što se nalazi neposredno ispred njih: ređaju lutke, krpice, dugmad i igraju se na ograničenom prostoru, tako da im je dovoljan jedan mali kutak. Dečacima je, s druge strane, potreban mnogo širi prostor: oni jurcaju, bacaju predmete i gađaju u metu. Dečacima je za pravilan psihički razvoj potreban sav prostor koji ih okružuje. Ako im horizontalna ravan nije dovoljna, oni će krenuti u osvajanje vertikale: penju se po ormanima, trče po ivicama kauča, vise sa vrata... Prostor koji upoznaju različito se odražava i na crtežima dece. Dečaci će prikazujući okolinu svoje kuće, češće crtati dvoriše, igralište, ulicu, zgrade. Crteži dečaka i devojčica se razlikuju od najranijeg uzrasta. Devojčice će popuniti blok princezama i autoportretima, a dečaci automobilima i bitkama; i nikada nije obrnuto.

Ko je u čemu jači
Kako se te osobenosti muškog pola odražavaju na učenje dečaka?
U predškolskom i mlađem školskom uzrastu devojčice su verbalno jače od dečaka. One imaju bogatiji rečnik, ali im je mišljenje više tipsko. Mišljenje dečaka je nestandardno i originalno, ali pošto ćute, njihov unutrašnji svet je često sakriven od nas.
Devojčice imaju razvijeniji rečnik, one brže čitaju i lepše pišu, ali onaj deo jezika koji je vezan za traganje - nabrajanje asocijativnih reči, rešavanje ukrštenih reči - više leži dečacima. Dečaci imaju bolje razvijeno takozvano prostorno mišljenje, jer izvršavanje prostorno-opažajnih zadataka zahteva traganje, istraživanje. Specijalno posmatranje mozga dece je pokazalo da orijentacija u prostoru nije nikakav problem za šestogodišnje dečake, ali često jeste za 13-godišnje devojčice. Zato dečaci bolje rešavaju geometrijske zadatke: oni u glavi obrću figure i stavljaju ih jedne na druge. A devojčice, među njima i učiteljice, označavaju uglove i stranice slovima i operišu slovnim simbolima i grafičkim teoremama.
Ako vaš sin mnogo sporije uči slova od starije sestre, ako ružno piše i loše prepričava tekst, nemojte da se brinete: to je osobenost muškog mozga. Pored toga, dečaci zaostaju u razvoju za devojčicama. Njihovo detinjstvo traje duže. Sa sedam godina dečaci su po svom biološkom uzrastu mlađi od vršnjakinja za celu godinu. Dečaci imaju specifičan put razvoja, ali pošto su oni više usmereni ka usvajanju informacija (za razliku od devojčica, koje se više interesuju za odnose među ljudima), ne treba da se plašite za njihov intelektualni razvoj.






Oprezno sa dečacima
Roditelji ređe uzimaju u ruke dečake i češće ih grde od devojčica. Odrasli im se obraćaju, pre svega, naredbama: „Skloni se, donesi, daj, prestani...“ S devojčicama, čak i sasvim malim, roditelji razgovaraju „osećajnim“ rečnikom: „Dopada mi se..“, „Da li voliš...“, „Ko nam je to tužan?“...
Kad žena uči dečaka, neće joj mnogo pomoći sopstveno iskustvo iz detinjstva, niti treba sebe da poredi s njim - to je pogrešno i beskorisno.
Kad grdite dečaka, morate precizno i kratko da mu izložite čime niste zadovoljni. On ne može dugo da izdrži emocionalnu napetost. Njegov mozak isključuje slušni kanal i dete vas više ne čuje.
IZVOR

Moj komentar na text:
Luka je propričao sa nepunih godinu dana; propričao: izgovarao reči tako da smo se razumeli, i vrlo brzo nakon toga je počeo da sklapa rečenice, sada već prepričava događaje, tako da ja znam gde je bio sa dadiljom, šta se deilo, ko je šta rekao, s kim se igrao.
10 dana nakon prvog rođendana je prohodao.
 
"Kad grdite dečaka, morate precizno i kratko da mu izložite čime niste zadovoljni. On ne može dugo da izdrži emocionalnu napetost. Njegov mozak isključuje slušni kanal i dete vas više ne čuje." - ovo je totalna istina u mom slučaju!






Lu -> RE: Dečaci sazrevaju sporije (11.12.2008 11:09:48)

"Dečaci prohodaju otprilike dva do tri meseca kasnije nego devojčice i progovore čak četiri do šest meseci posle njih"

ne,neslažem se

"Dečacima je, s druge strane, potreban mnogo širi prostor: oni jurcaju, bacaju predmete i gađaju u metu. Dečacima je za pravilan psihički razvoj potreban sav prostor koji ih okružuje. Ako im horizontalna ravan nije dovoljna, oni će krenuti u osvajanje vertikale: penju se po ormanima, trče po ivicama kauča, vise sa vrata"

Ni sa ovim se neslažem,on može da sjedi i boji po pola sata ili da se igra sa lego kockicama,a znam curice koje vole da se penju po namještaju ko majmuni[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

"Devojčice će popuniti blok princezama i autoportretima, a dečaci automobilima i bitkama; i nikada nije obrnuto."

Da nikada nije obrnuto,nije istina

"Mišljenje dečaka je nestandardno i originalno, ali pošto ćute, njihov unutrašnji svet je često sakriven od nas."

Ja sa sinom već odlično komuniciram i dobro se razumijemo,mogu iz njega izvući ono što me zanima.
Za njega se nikako nemože reći da ćuti,čim ugleda osob prvi put on počne komunicirati.
Dečaci imaju specifičan put razvoja, ali pošto su oni više usmereni ka usvajanju informacija (za razliku od devojčica, koje se više interesuju za odnose među ljudima), ne treba da se plašite za njihov intelektualni razvoj

E da,već sam se uplašila[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

I za kraj da izdvojim ovo

"Pored toga, dečaci zaostaju u razvoju za devojčicama."

U najmanju ruku,uvredljivo




Lu -> RE: Dečaci sazrevaju sporije (11.12.2008 11:14:58)

Oprezno sa dečacima
Roditelji ređe uzimaju u ruke dečake i češće ih grde od devojčica. Odrasli im se obraćaju, pre svega, naredbama: „Skloni se, donesi, daj, prestani...“ S devojčicama, čak i sasvim malim, roditelji razgovaraju „osećajnim“ rečnikom: „Dopada mi se..“, „Da li voliš...“, „Ko nam je to tužan?“...
Kad žena uči dečaka, neće joj mnogo pomoći sopstveno iskustvo iz detinjstva, niti treba sebe da poredi s njim - to je pogrešno i beskorisno.
Kad grdite dečaka, morate precizno i kratko da mu izložite čime niste zadovoljni. On ne može dugo da izdrži e
mocionalnu napetost. Njegov mozak isključuje slušni kanal i dete vas više ne čuje

Ovo sam zaboravila,

Kako autor ovog teksta može da tvrdi koliko često mi uzimamo naše dječake u ruke i dali im tepamo???totalna glupost.

A ovaj zadnji dio,kad grdite dječaka,može slobodno da se odnosi i na djevojčice,i one takođe isključe slušni kanal,imam iskustva i sa njima i vidim to svakodnevno.





Lu -> RE: Dečaci sazrevaju sporije (11.12.2008 11:17:14)

Izvor teksta:CDC/JS[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




Anoniman -> RE: Dečaci sazrevaju sporije (11.12.2008 11:19:37)

Nasmeja me ženo - kao da si se zaista uvredila na članak! [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

IZVORNA PORUKA: lu


"Dečacima je, s druge strane, potreban mnogo širi prostor: oni jurcaju, bacaju predmete i gađaju u metu. Dečacima je za pravilan psihički razvoj potreban sav prostor koji ih okružuje. Ako im horizontalna ravan nije dovoljna, oni će krenuti u osvajanje vertikale: penju se po ormanima, trče po ivicama kauča, vise sa vrata"


"Mišljenje dečaka je nestandardno i originalno, ali pošto ćute, njihov unutrašnji svet je često sakriven od nas."



Ja moram još ova dva pasusa prokomentarisati.

Moj Luka zaista traži prostor. Stan mi je nekako u krug, možeš u krug da se krećeš po stanu, i on stalno vozi motor tuda... [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Ali se ne penje na luster... možda zato što ne može da ga dohvati... [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image] TV često gleda tako što se popne na stočić u dnevnoj sobi, i tamo sedne. [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Ali skakanje po krevetu (uopšteno nameštaju) je strogo zabranjeno (mada me je baš iskušavao jedno vreme da li ću popustiti).

Što se pričanja tiče - moj sin priča i u snu... [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Anoniman -> RE: Dečaci sazrevaju sporije (11.12.2008 11:21:53)

IZVORNA PORUKA: lu

Izvor teksta:CDC/JS[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image]


[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley25.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley25.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley25.gif[/image]

članak je iz Blica, ja kada kliknem, otvara mi stranicu. Tebi ne radi, ili sam nešto krivo shvatila?





Lu -> RE: Dečaci sazrevaju sporije (11.12.2008 11:22:42)

[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/hudicek1.gif[/image]Jesam se uvrijedila,i tko se to krije iza tog izvora,odmah da si mi rekla,sad ću da ih tužim,koga to oni nazivaju usporenim i nerazvijenim,maltene glupim???
[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Anoniman -> RE: Dečaci sazrevaju sporije (11.12.2008 11:23:51)

Da, ovo za razliku u obraćanju devojčicama i dečacima - TOTALNA GLUPOST!

A što se slušnog kanala tiče, nemam iskustva sa devojčicama, pa kažem samo za mušku decu, jer sam mnogo uticala i u odrastanju mlađeg brata (13god je mlađi od mene) i sada imam sina.




Lu -> RE: Dečaci sazrevaju sporije (11.12.2008 11:24:16)

Jest blic,iznad texta piše "autor teksta CDC/JS




Anoniman -> RE: Dečaci sazrevaju sporije (11.12.2008 11:25:50)

IZVORNA PORUKA: lu

[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/hudicek1.gif[/image] Jesam se uvrijedila,i tko se to krije iza tog izvora,odmah da si mi rekla,sad ću da ih tužim,koga to oni nazivaju usporenim i nerazvijenim,maltene glupim???
[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]


[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image] 

Obožavam te lu! Ti si skroz luda! [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley31.gif[/image]




Anoniman -> RE: Dečaci sazrevaju sporije (11.12.2008 11:27:02)

IZVORNA PORUKA: lu

Jest blic,iznad texta piše "autor teksta CDC/JS


Videla sam draga, i nemam šta da ti kažem. [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




kumara -> RE: Dečaci sazrevaju sporije (11.12.2008 11:50:32)

Stvarno su preterali u clanku, zaista se cini kao da pljuju po decacima. Ali Lu srce, nemoj molim te da se toliko nerviras. [sm=smiley1.gif]




guppy RR -> RE: Dečaci sazrevaju sporije (12.12.2008 20:16:49)

Meni je glup malo tekst... imam i dečaka i devojčicu pa vidim...
dečak je prohodao pre devojčice, ona je propričala pre njega... obraćamo im se na isti način i važe za njih ista pravila.
gluposti...

Brkaju se u tom članku dve stvari.... Jedno je sazrevanje, a jedno je odnos roditelja do dece različitog pola. To se ne može upoređivati, to su ti ko kruške i jabuke. Što se razvoja tiče više ima istraživanja o dečacima i devojčicama i njihovom mozgu i ja u to verujem... ali ne mora to biti napisano pravilo za sve... a i neka istraživanja su baš [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley29.gif[/image]




mila83 -> RE: Dečaci sazrevaju sporije (6.3.2015 17:20:23)


IZVORNA PORUKA: guppy RR

Meni je glup malo tekst... imam i dečaka i devojčicu pa vidim...
dečak je prohodao pre devojčice, ona je propričala pre njega... obraćamo im se na isti način i važe za njih ista pravila.
gluposti...

Brkaju se u tom članku dve stvari.... Jedno je sazrevanje, a jedno je odnos roditelja do dece različitog pola. To se ne može upoređivati, to su ti ko kruške i jabuke. Što se razvoja tiče više ima istraživanja o dečacima i devojčicama i njihovom mozgu i ja u to verujem... ali ne mora to biti napisano pravilo za sve... a i neka istraživanja su baš [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley29.gif[/image]


 
"Kad grdite dečaka, morate precizno i kratko da mu izložite čime niste zadovoljni. On ne može dugo da izdrži emocionalnu napetost. Njegov mozak isključuje slušni kanal i dete vas više ne čuje." - ovo je totalna istina u mom slučaju!


Slazem se,ne moze se sve bas tako posmatrati. ali ovo je tacno u nasem slucaju :


"Kad grdite dečaka, morate precizno i kratko da mu izložite čime niste zadovoljni. On ne može dugo da izdrži emocionalnu napetost. Njegov mozak isključuje slušni kanal i dete vas više ne čuje."
Mom sinu kao da padne mrak na oci,nista ne cuje i ne vidi tada !




veselicaa -> RE: Dečaci sazrevaju sporije (6.3.2015 18:52:58)

Ja sam oduvek mislila ovako,zato je moj mzu stariji od mene 8 godina.I ipak mi se cini da smo tu negde po zrelosti i ozbiljnosti,cak sam mozda i odgovornija od njega.Gledam drugare od moje A.u odnosu na nju bas su nekako neozbiljni,a moja A. se stvarno ponasa kao dete,nije uopste onako ozbiljna.Tako da ima istine u ovome,ali naravno uvek ima izuzetaka.




mila83 -> RE: Dečaci sazrevaju sporije (6.3.2015 19:30:57)

ja imam dve cerke i sina...naravno da su razliciti,T je jos beba ali mogu da poredim M sa Dimijem. Zavisi kako sta, mislim da je sustina dopreti do decaka na pravi nacin, ja svog sina ucim da bude otvoren, da ne krije svoje emocije i strahove jer "decaci ne placu nikada" i te gluposti,mislim da i to dosta utice na njih i na sazrevanje.
Razne stvari rade na razlicite nacine i tesko je porediti,bas kao kruske i jabuke...




veselicaa -> RE: Dečaci sazrevaju sporije (6.3.2015 19:33:54)

Lepo ga ucis,pogotovo za emocije.I ja ne verujem u te izjave "decaci su jaki,hrabri,ne placu" kada su deca svi su isti i muskarci i zene,bezveze je to tako porediti.




Bibilib -> RE: Dečaci sazrevaju sporije (6.3.2015 19:37:37)

Slazem se da je glupo to sto kazu decaci ne placu,evo moj Marko place kad mu za nesto bude krivo ili ako ga neko zeza...ali govorim mu da ne place za sve nesto jer to nije lepo...ali on je jos dete....




mila83 -> RE: Dečaci sazrevaju sporije (23.5.2015 20:42:30)

Joj,ovom mom harambasi jos pada mrak na oci kada se ljuti i kada pokusavam da mu objasnim zasto nesto moze,zasto ne.kako,kada...bas je naporno. i toliko prima srcu neke stvari,da ne mogu da odredim meru za svoje ponasanje i ideje kako sa njim. a nekad manipulise nevidjeno..




wivern -> RE: Dečaci sazrevaju sporije (24.5.2015 23:39:33)

E ovaj text je lep primer kako se kod nas prave emotivni invalidi od decaka. To vam je ono "places kao devojcica" "to rade samo devojcice" "devojcice su rbljive decaci treba da cute"i jos gomila drugih gluposti. Jezim se na ovakve textove, i na ovo razdvajanje dece po polovima. Svako dete je za sebe i treba ga posmatrati kao jedinku a ne kao suknju ili pantalone.
Meni licno, text je vrlo problematican i pun gluposti..
I moram jos nesto dodati. Ja sa mojih 39 godina mogu da za sebe kazem da nisam zrela osoba i da nikada to necu ni biti. Ostala sam u nekim kasnim dvadeset_im godinama i ne nameravam da omatorim. Eto koliko decaci kasnije sazrevaju [sm=smiley36.gif]




Tajčica -> RE: Dečaci sazrevaju sporije (24.5.2015 23:46:27)


IZVORNA PORUKA: Anoniman

IZVORNA PORUKA: lu

[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/hudicek1.gif[/image] Jesam se uvrijedila,i tko se to krije iza tog izvora,odmah da si mi rekla,sad ću da ih tužim,koga to oni nazivaju usporenim i nerazvijenim,maltene glupim???
[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]


[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image] 

Obožavam te lu! Ti si skroz luda! [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley31.gif[/image]


[sm=smiley36.gif][sm=bravo.gif]




Misha i Ljisha -> RE: Dečaci sazrevaju sporije (25.5.2015 7:38:38)

Da se decaci i devojcice razlikuju, vala razlikuju se i te kako. Evo juce dva malca jedan skoro 5 godina drugi godinu i po. Ovaj od godinu i po samo srlja, ne gleda gde ide, pada, juri, nista ne slusa. Moja D u tom uzrastu ma babi nije slomila nijedan cvet u basti, nije se saplela ni o jedan kamen, nikad nije srljala od tacke A do tacke B samo da bi stigla do tacke B vec bi stala i razmislila kako da dodje do te tacke a ne ko muva bez glave. Ovog malog je nemoguce cuvati ja bih umrla da imam takvo dete ne smes ga jednog sekunda ispustiti iz vida. Ovaj veliki i dvoriste mu je malo hoce da ide da se igra na ulici, dok mojoj D ok jeste joj malo to dvoriste gde smo bili ali ako ima zanimaciju nema toliku potrebu za jos vecim prostorom iako je na salasu navikla na prostranstvo i psiholog u vrticu je rekla da je njoj ta sobica gde borave prosto mala. Ali ona se nece verati po vrtickoj maloj kuhinjici ili po stolovima i td dok neki decaci stvarno to rade (ja nisam videla devojcice da to rade). Moja je gipkija od decaka i prosto "sposobnija" i to u fizickom smislu, stabilna je, popece se ali AKO i samo AKO je to bezbedno i ako ona misli da to moze. Znaci nece bas prvi put srljati opet sto se kaze kao muva bez glave samo da bi se popela, vec ce razmisliti gde moze da stavi koju nogu ili gde da se uhvati. Oko nje su sve decaci, znaci moja dva bratanca, od muzevog sestrica i sestricine jos cetvoro decaka (da mi smo njima deda ujak i baba ujna[sm=smiley36.gif]), u vrticu ima vise decaka nego devojcica (svega 4 devojcice u grupi) i mogu reci pored svih tih silnih decaka oko nas D je negde izmedju. Ima lepe osobine devojcica ali joj trebaju zabave za decake. Znaci pre ce vozati traktor, autice i slicno ali ce isto tako i stvarno redjati mede koje ima po velicini, nunace lutku i td. Moze da miruje bez problema ali samo ako je prethodno bila napolju, unervozi se ako je ceo dan u kuci. Inace moja D jos uvek slabo prica a ima dve godine i 4 meseca, ali zato stojanje na jednoj nozi i neke tako motoricke radnje joj super idu da ne kazem da tu prednjaci i decacima jer ona sve to studiozno pokusava i pazljivo pokusava. Sto se tice maste. E pa tu je moja D neprevazidjena. Nacrtala sam joj tiranosaurus reksa (trenutno je opsednuta dinosaurusima zna i brontosaurusa, pterodaktila, triceratopsa) i kaze mi da nacrtam jos i malog Ti reksa i ide sad tako po kuci nosi isecene crteze (isekla sam joj i jednog i drugog) i vice grrrrr i onda kaze tata dinosaurus i beba dinosaurus ehhehehe...Znaci ona je totalni miks decaka i devojcice. [sm=jezicek.gif] A masta radi sto na sat. Sama se odlicno zanima.




mila83 -> RE: Dečaci sazrevaju sporije (25.5.2015 11:10:27)

I ja se ne slazem sa tim tekstom, vec sam pisala gore ranije....Ne mogu se decaci i devojcice porediti, niti mislim da treba, i trudim se da tu gresku ne radim, da uporedjujem Dimija sa starijom sestrom..nekad se to poredjejnje namece samo..prosto znas sta je M radila u to vreme i kako ..itd...kao i vi sto poredite u vrticu.

Najvaznije je sa detetom razgovarati, pricati o emocijama i nauciti ga da ispoljava emocije na pravi nacin.A svako ima svoja interesovanja koja mi moramo na pravi nacin usmeriti.
Ja nikad ne govorim sinu da ne place i ne volim kada mu npr.baba i deda to govore,ili gosti kada dodju....
Ma to kod nas jos nije prevazidjeno....

Samo Dimi je sada u nekoj fazi "sazrevanja" [sm=jezicek.gif]




mila83 -> RE: Dečaci sazrevaju sporije (25.5.2015 11:12:13)


IZVORNA PORUKA: wivern

E ovaj text je lep primer kako se kod nas prave emotivni invalidi od decaka. To vam je ono "places kao devojcica" "to rade samo devojcice" "devojcice su rbljive decaci treba da cute"i jos gomila drugih gluposti. Jezim se na ovakve textove, i na ovo razdvajanje dece po polovima. Svako dete je za sebe i treba ga posmatrati kao jedinku a ne kao suknju ili pantalone.
Meni licno, text je vrlo problematican i pun gluposti..
I moram jos nesto dodati. Ja sa mojih 39 godina mogu da za sebe kazem da nisam zrela osoba i da nikada to necu ni biti. Ostala sam u nekim kasnim dvadeset_im godinama i ne nameravam da omatorim. Eto koliko decaci kasnije sazrevaju [sm=smiley36.gif]


Bravo ! Ja punim uskoro 32, iako za neke delujem straaasno ozbiljno, ustvari jaaako volim da se igram ! Sto se da i primetiti po mojoj kuci i projektima koje stalno imam sa svojom decom [sm=smiley36.gif] a i bitan je takav stav i uopste radovanje zivotu ,koje deca imaju[sm=smiley1.gif]




vikiveki -> RE: Dečaci sazrevaju sporije (3.7.2015 19:09:04)

Ne znam da li sazrevaju brže ili sporije zato što za primer imam samo svoju decu,da mi je uzorak veći verovatno bi mogla govoriti sa sigurnošću[sm=smiley36.gif] ovako ostaje mi samo da konstatujem da je moja ćerka mnoge stvari brže savladala nego mlađi sin...možda ja grešim i on samo nije dovoljno zainteresovan




Stranica: [1] 2   Sledeća stranica >   >>