RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (Puna verzija)

Forum >> [Beba] >> Dohranjivanje gustom hranom

Poruka

nenja22 -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (13.1.2012 13:30:21)

a nije isto proteini iz kravljeg mleka, tesko svarljivi, alergeni i ostalo...a u fermentisanim proizvodima, sir, jogurt, pavlaka, toga nema, nego ostadose korisne bakterije :)

ja isto probala da mu dam palentu, nece nikako, al' kacamak hoce...mada i ja tako isto vise volim...

razmisljam se kad opet da probam bananu, poslednji put je bilo pre nekih mesec i po, pa sad, koliki se bese preporucuje razmak do novog pokusaja, ako je bilo reakcije?

minavb -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (13.1.2012 13:32:23)

IZVORNA PORUKA: bubulence

[sm=smiley31.gif] , a jel onda smem da joj dam proveren mladi sir?

Samo ako si sigurna da je dobijen od pasterizovanog mleka i da ima atest o zdravstvenoj i mikrobiološkoj ispravnosti.[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

nenja, probaj da izmiksaš palentu

bubulence -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (13.1.2012 13:33:40)

sigurna sam da nema [sm=smiley1.gif]. nista, bolje da kupim ono sto je provereno kao sto kaze gg.
devojke, obozavam vas [sm=smiley31.gif]

cani -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (13.1.2012 17:20:24)

Taman sam dosla da pitam kako kuvate kacamak,do sad smo samo jeli palentu,kad ono,vec ceka recept.Znaci obicno belo kukuruzno brasno u malo vode ,sa malo maslinovog ulja.
A posto planiram da dam zumance,to mogu uz neko povrcance je l tako ? Dobro tvrdo kuvano,i za pocetak 1/8 ?

Sanjica26 RR -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (13.1.2012 17:23:22)

Ja sam zumance mesala i sa palentom i sirom. Kreces tako postepeno kako si napisala.[sm=smiley1.gif]

Yula -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (13.1.2012 21:41:03)

Drage moje imam par pitanja.
Moj bebac ima punih 7 meseci i par dancica. Jede par povrcki ( tikvice, karfiol, blivu, brokoli, krompir ) i palentu. Od skoro ima i drugi nemlecni obrok. Od kada sam mu uvela taj II obrok u ovaj prvi mi stavljam: palentu i par povrcki, npr. tikvicu i blitvu, a u drugi ostalo povrce koje nisam stavila u rucak, od svega pomalo. Tako on prakticno u istom danu dobije svo povrce koje inace jede. Da li je to ok? Doduse, na svaka 4 dana uvedemo novu namirnicu.

Takodje, zanima me sledece, juce sam napravila malo vise palente, pa sam je ohladila, spakovala u malu plasticnu posudicu i stavila u friz. Danas je nisam kuvala vec sam spremila kasicu od povrca i kada sam je miksala dodala sam palentu u nju. Da li smem tako da koristim palentu?

I trece pitanje je, od kada sme da se uvode boranija, grasak i cvekla. U fr boraniju savetuju kao jednu od prvih povrcki, sto mi je bas cudno.

cani -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (13.1.2012 22:32:14)

A sto mu u taj prvi obrok,koji je pretpostavljam neki prepodnevni,ne dodas neku vockicu umesto povrcke, ili samo palentu sa jogurtom ili mladim sirom ?

minavb -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (13.1.2012 22:32:57)

Mozes da pocnes i sa boranijom, graskom i cveklom slobodno. Ja sam grasak ljustila u pocetku, tj gnjecila kroz cediljku, a kasnije sam pasirala i sa ljuskom. U USA je medju prvim namirnicama avokado, i koristim priliku da vas podsetim da ga uvedete i muckate u slane ili slatke kase, u svakoj je super.
Od grejane palente mu sigurno nista nece biti, ali je ukus verovatno drugaciji. Jednom sam grejala kacamak sebi, probala, pljunula i bacila.

dejana007 -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (13.1.2012 22:46:49)

ja mu davala avokado, odusevljen je. avokado+bana+piribcane milupine - za dorucak - vala i meni se dopalo. predobro je. mango se meni nije dopao, ali se on nije bunio.

e mina, davala mu milupine s jogurtom i mladim sirom i nikako nije hteo. verovatno se navikao na #stari# ukus

cani -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (13.1.2012 23:03:22)

Mina avokado svez ?

minavb -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (13.1.2012 23:04:16)

Da, svez zreo, izmiksa se sa bananom ili piletinom i povrcem.

cani -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (13.1.2012 23:15:53)

Ja sad ko dete sa sela,al moram da pitam,on se izdubi ?

Yula -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (13.1.2012 23:30:43)

IZVORNA PORUKA: cani

A sto mu u taj prvi obrok,koji je pretpostavljam neki prepodnevni,ne dodas neku vockicu umesto povrcke, ili samo palentu sa jogurtom ili mladim sirom ?

Vocke tek planiram da uvedem kroz par dana i to jabuku i krusku za pocetak. Detetu ne dajem mlecne proizvode zbog sumnje na alergiju na mlecne proteine.

Yula -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (13.1.2012 23:34:04)

IZVORNA PORUKA: minavb

Mozes da pocnes i sa boranijom, graskom i cveklom slobodno. Ja sam grasak ljustila u pocetku, tj gnjecila kroz cediljku, a kasnije sam pasirala i sa ljuskom. U USA je medju prvim namirnicama avokado, i koristim priliku da vas podsetim da ga uvedete i muckate u slane ili slatke kase, u svakoj je super.
Od grejane palente mu sigurno nista nece biti, ali je ukus verovatno drugaciji. Jednom sam grejala kacamak sebi, probala, pljunula i bacila.

Mogla bih avokado, mada moram da proverim kako on stoji na listi alergena jer mi je dete izgleda sklono alergijama pa drzim otvorene cetvore oci. Posebno je problem to so se u tim slucajevima savetuje sve kuvano i nista sveze, pa mi to malo otezava uvodjenje avokada i npr. banane.
Hvala za info za boraniju, grasak i cveklu, videcu da ih uvedem ubrzo posle vocki. I gledacu da uvek spremam svezu palntu, kako sam od starta i radila, ali mi se omace juce iz kesice i jbg.

Yula -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (13.1.2012 23:41:09)

IZVORNA PORUKA: cani

Ja sad ko dete sa sela,al moram da pitam,on se izdubi ?

Da. Preseces ga na pola, po duzini, izvadis kosticu, napravis preliv od maslinovog ulja, malo jabukovog sirceta, soli i senfa npr. i sipas u udubljenje i zahvatas kasikom avokado i preliv i njupa, njupa [sm=smiley1.gif] Samo pazi, on je dosta kalorican. To kada ti je jedes, a za bebu vec spremas bez preliva [sm=jezicek.gif]

ishler -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (14.1.2012 16:37:40)

Moze li mi neko reci da li dajete meso u pocetku kao corbicu,a kada ide gusce?
Hvala u napred[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Anoniman -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (14.1.2012 21:36:06)

Mi smo danas uveli pileću džigericu i kupili avokado da ga probamo za koji dan.

Meso sam davala od početka kao kašicu, prva je bila: 30gr teletine, jedna šargarepa i kašičica do 2 pirinča. Skuvala sve (pirinač naravno dodala kasnije) i izblendala sa vodom u kojoj se kuvalo.

svrcelle -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (14.1.2012 23:06:19)

Cao, mame!

Ja sam Ninina mama. :)
Mi imamo skoro osam meseci. Bas smo slatki. Do sada smo lepo napredovali. Sa sest meseci smo udvostrucili tezinu sa rodjenja, ali, otkada smo presli na kasice, mislim da nam ide problematicno. Nina ne voli da jede. Vezana je jako za siku i da se ona pita, pila bi samo mleko. Uveli smo dosta namirnica, s obzirom na to da imamo atopijski dermatitis i sklonost ka alergijama. Nismo radili testove, ali, sama sam ustanovila da je alergicna na mlecne proizvode. Sta god mlecno ja da pojedem, kad siki, dobije, u najmanju ruku alergiju oko usta. Najkomplikovanije je bilo kada sam pokusala da joj (zbog toga sto uskoro pocinjem da radim, pa da isprobam razne kombinacije) uvedem adaptivnu formulu kao opciju za spremanje griza sa njom. Dobila je neverovatno jaku koprivnjacu. Tako sam shvatila o cemu se radi. Jedemo dosta raznog povrca i voca. Volimo sve sem banane i pirinca, ali, generalno jedemo male kolicine hrane. Kad najvise pojede, to je negde oko 120ml kasice. S obzirom na to da posle toga zeli da siki, zakljucujem da je jos gladna. Ali, kasicu odbija. Slatko pojede samo prvih nekoliko kasicica, a sve ostale moram da joj dam uz neku vrstu prevare. Nekada se desi da nece kasicu po ceo dan i onda moram da je dojim. A ima skoro osam meseci.
Bas sam u dilemi o cemu se radi. Inace, jako lepo napreduje i intelektualno i fizicki. Doduse, mogla bi biti malo punackija. Videcemo kako ce biti na kontroli sa devet meseci.
Htela sam da vas pitam koju kolicinu klope pojedu vase bebe i da li je moguce da to sto joj rastu zubici bude uzrok slabijeg apetita? Kako da joj pojacam apetit?
Mi ujutru sikimo, pa oko pola jedanaest jedemo kasu od zitarica sa vocem, zatim oko pola dva ima regularan rucak sa povrcem i mesom, pa oko pola 6 vocnu kasicu ali bez zitarica. U medjuvremenu po potrebi siki, kao i pred spavanje.
Gresim li negde? Kako da je potpuno (sem, naravno ujutru i uvece) prevedem na cvrstu hranu? Cini mi se da bi tako trebalo.
Hvala vam unapred, vidim da ste bas predusretljive!!! :)
Nadam se da cemo se lepo druziti! :)

Anoniman -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (15.1.2012 0:12:54)

Svrcelle, dobrodošla!

Mi smo malo mlađi, danas smo napunili 7 meseci. Naš dan izgleda ovako:

9:00 voćna kašica ili kačamak sa jogurtom (voćne kašice pojede jednu malu teglicu što je120-125 g, zavisi od proizvođača a kačamak pravim od 3 kašike brašna ona pojede pola a pola smažem ja)

13:00 meso ili žumance sa povrćem i mladi sir koji isečem na kockice i pustim je da vežba finu motoriku i razmazuje ga po stolici dok je hranim (pojede u količini veće teglice, što je oko 190 g, - i domaće kašice sipam u oprane teglice od kupovnih, to mi je merka)

18:00 pirinčano-kukuruzne pahuljice (napravljene od 150 ml vode)

Ne znam može li ti ovo pomoći...

Ono što bih ti ja svakako preporučila jeste da voće daješ samo prepodne a za večeru nešto laganije kao na primer pahuljice.

21:00 mleko

nenja22 -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (15.1.2012 8:41:30)

zdravo svrcelle, ovde kostina mama :)
a posto je i kosta jako vezan za siku, plus smo uzrasta slicnog, evo da te ohrabrim, nadam se...ne znam kad ste poceli sa kasicama, ja sam kosti tek sa sest punih pocela davati, i to je sigurno jedno mesec dana islo jako traljavo (ako budes citala temu unazad, naicices na moja kukanja :)) jedva nesto malo pojede, uvek posle mora da sisa, sve u svemu, bas sam mislila kuku i lele...razlika je sto on od pocetka voce mnogo vise voleo, pa i sad tako, no dobro, to i nije toliko bitno...
ono sto jeste, to je da je nekako odjednom poceo da jede cele obroke, lepo da otvori usta, ode sa kasicice gde treba, a ne svud okolo :)) ja mislim da je njemu malo duze trebalo da shvati kako to sve sa hranom drugom nego iz sise ide...plus je i dalje neverni toma, kad mu prvi zalogaj bilo cega ponudimo, obavezno slaze zgadjenu facu, ali isto tako skoro uvek moze da nastavi da jede, sta god da je...
i da, sto se sisanja tice, ne mora da znaci da je gladna ako hoce da sisa posle, kosta bi bas uvek mogao, a koliko pojede, znam sigurno da se i najeo...

neki nas raspored je ovakav:

ujutro oko 9h jede zitnu kasicu (razne varijante, 7-korn milupinu obozava) obicno je spremim sa mlekom, od 150ml, mada dolazi u obzir i sa vocem. dorucak je jos i kacamak sa pavlakom, a ponekad, kad kasnimo sa istim jede i samo voce za dorucak

ima najcesce oko 12h vocnu uzinu (oko pola one vece teglice od 190g, tj. cinijica koja nam je ekvivalent tome)

rucak mesno-povrcni mu je oko 15h (kad je kupovna jagnjetina recimo, pojede je celu, 190g znaci, ove koje mi spremimo, ugavnom manje, ali one budu sa vise mesa, pa mu je to onda i jace)
obicno tu negde posle toga sisa jednu turu...zato i kazem ne mora biti glad, jer on se bas najede, ali ja u to vreme obicno dodjem sa posla, pa me se valjda zazeli i onda bas hoce...za sad mu necu to izbacivati, i tako pije malo tecnosti druge, pa mu to valjda dobro dodje i zedj da utoli preko dana

sad dalje, po malo je promenljiv raspored...
sigruno ima kasicu oko 20h, opet zitnu i opet od 150ml mleka, a  pre toga u nekom trenutku pojede jos jednu uzinu, tu kombinujem recimo bundevu sa malo nekog voca, ili jogurt, isto sa malo voca, cisto povrce bas slabo jede, a bude gladan i kenjkav, pa onda tako dajem...

posle kupanja, pred spavanje, negde 21i30h sisa opet...

on se takodje budi nocu jednom za sisanje oko 4h i ujutro oko 6-7h (mada mislim da tu ne posisa mnogo, nego je vise za dobar dan :))

ima ovde varijacija i dalje, kao sto rekoh, nekad je dorucak kasnije, pa je samo voce, pa je rucak ranije, oko 14h tada...ili ako se uspava, pa prespava tu jutarnju uzinu, isto rucak ide oko 13i30h...ali onda ima ranije popodne obilniju vocnu uzinu...

sve u svemu, isto bas cekam sa devet meseci kontrolu da vidim koliko je od 6. napredovao, a cini mi se, da je ok...
ali valjda mu toliko treba, ili mu je metabolizam brzinski na oca :)) to nocno sisanje sam u jednom periodu probala da izbacim i pomerim samo za jutarnje, nije bilo sanse, budi se na svakih pola sata onda...a i tad oko 4h kad sisa, bas lepo sisa sigurno desetak minuta, nije ono samo da bi se uspavao, sto mi se za ovaj put u 6-7h cini da jeste...i kad mu dajem kasice, nikad ne insistiram da jede duze nego sto je zainteresovan, ali vecinu stvari kad jede, on prosto otvara usta, dokle god ja kasicicom prilazim :)))

sto se tice zubica, dosta dece koliko sam primetila ima smanjen apetit kad izbijaju...kod nas to ipak nije slucaj...
takodje, mislim da uopste ne treba da se opterecujes i razmisljaj o povecanju joj apetita, bar tamo do godinu dana...svako dete je za sebe, ali ja stvarno nekako verujem da su oni sami najbolji pokazatelj koliko im treba (ovo naravno ako je inace dete zdravo i lepo razvijeno, da li ce biti buckastije ili ne, mnogo je manje vazno)

Yula -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (15.1.2012 18:35:20)

IZVORNA PORUKA: gae_gr

Mi smo danas uveli pileću džigericu i kupili avokado da ga probamo za koji dan.

Meso sam davala od početka kao kašicu, prva je bila: 30gr teletine, jedna šargarepa i kašičica do 2 pirinča. Skuvala sve (pirinač naravno dodala kasnije) i izblendala sa vodom u kojoj se kuvalo.

Ja to otprilike. Juce smo krenuli sa mesom, nisam nasla ni jaretinu ni jagnjetinu vec samo ovcetinu! Kazu da se nabavlja samo po porudzbini i to bih verovatno morala da narucim celo jagnje ili jare [sm=smiley36.gif] Uzeli smo 170 gr mesa, znaci jednu srednju sniclicu, iseckala sam na sitne parcice, sto sam sitnije mogla i jedan maleni deo, kao za jedan zalogaj odvojila i skuvala, a resto odvojila za par obroka i zamrzla. Danas sam mu sa uobicajenom povrcnom kasicom skuvala na pari i jendu kafenu kasicicu mesa, to nam je doza za drugi dan uvodjenja namirnica. Sutra ce dobiti malo vise.
Nego, da li moze lepo da se skuva meso na pari ako se kuva malo jace od pola sata, plus je bilo zamrznuto? Meni je delovalo kao kuvano. Sutra cu ipak staviti malo duze da se kuva. Problem mi je da ga kuvam odvojeno jer ce onda voda od mesa biti obaska od vode od povrca, koje se inace mnogo brze skuva.

Kolika je normalna puna mera mesa za dete od 7 meseci po obroku?

Moj Lazar po obroku jede od 250-300ml kasice. Zvuci puno, ali on to sve smaze bez problema i place za jos! Naravno vise mu ne dam. Davala bih mu i manje, ali on zaista nije debeo, plus 80% namirnica u kasi, a nekada cak i 100% su povrcke koje cas posla prolete kroz creva i skoro da uopste nisu kaloricne. Od starta je bio jesan, a i velika beba ( rodjen je sa 4200gr i 56cm ). sada ima preko 75cm i 10.5kg.

minavb -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (15.1.2012 18:40:01)

Ti si prvo dala ovčetinu?

Yula -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (15.1.2012 18:46:56)

Evo naseg jelovnika, beba je stara 7 meseci i nedelju dana, pre dve nedelje znaci sa 6 meseci i 3 nedelje je imao 10.5kg i 75cm:

* 8.00- 240ml mleka Allernova Novalac ( specijalno mleko za decu alergicnu na proteine kr. mleka zbog sumnje na istu )

* 12.00- 250-300ml kasice od povrca i palente. Sve stavljam otprilike, obicno bude recimo 30-40% palente i resto povrce. Danas je bilo povrce sa malo ovcetine, bez palente. To smo nesto eksperimentisali.

* 16.00- 250-300ml kasice takodje od povrca.

* 20.00- 240ml mleka.

Ja njemu spremim odokativno kasicu, pa koliko ispadne. Natrpam obicno punu onu korpicu od baby cooka, to mi je otprilike neka mera. To sto nekada pojede 250ml a ne 300, nije zato sto on nece vise, vec mi je samo toliko ispalo! On bi cini mi se jeo stalno! Kada pocne ne zna da stane! [sm=smiley36.gif]

Cim uvedem meso, a to bi trebalo da bude za dva dana, pokusacu da uvedem neku vocku, jabuku ili krusku i to cu mu davati kao uzinicu. Samo jos uveknisam nacisto da li da mu je dajem cistu, barenu kao kasicu, ili da je mesam sa palentom?
Ne znam, mozda moj bebac ima malo obroka, smao 4 dnevno, ali odlicno napreduje, a i ne trazi izmedju da jede. Mozda ce mu biti dovoljne manje porcije kasica kada bude imao i uzinice. Ali ipak sam morala da idem po nekom redu, jedan nemlecni, pa drugi nemlecni obrok, pa tek onda uzinice.

Yula -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (15.1.2012 18:49:21)

IZVORNA PORUKA: minavb

Ti si prvo dala ovčetinu?

Da. Nisam se usudila teletinu niti sta od krave, kao ni piletinu ili curetinu. Nameravala sam jaretinu prvo, zatim jagnjetinu, ali nisam nasla. Ne zivim u Srbiji i ovde je to malo komplikovano za naci. Moracu malo bolje da se raspitam gde su moji prijatelji kupovali, mada ja mislim da su oni davali deci skoro pa iskljucivo kupovne kasice.

Zaboravih reci, mada sam to vec n puta pisala, dete mi ima dokazanu alergiju na jaja i sumnju na alergiju na proteine kravljeg mleka.

nencydrew -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (15.1.2012 18:54:33)

dDrage, ajde podsetite me kako da uvedem jaje, tj žumance-koliko se daje i sa čim se daje?

Jel može sa povrćem i žitaricama?

Koliko često dajete ribu?

Stranica: <<   < Prethodna stranica  8 9 [10] 11 12   Sledeća stranica >   >>