RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (Puna verzija)

Forum >> [Beba] >> Dohranjivanje gustom hranom

Poruka

ivana70a -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (1.5.2012 12:55:44)

auuu, nama je dorucak obavezno mix zitarica i voca... [sm=zmeden.gif] ne znam sad sta da radim, da li da ostavim da bude samo voce, ali bojim se da ce je to slabije drzati do rucka, mi nemamo uzine jos uvek

minavb -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (1.5.2012 13:02:07)

Zasto da ostavis samo voce za dorucak? Nisu sva deca ista i ne mora tvoj raspored da se poklapa sa necijim. Ako voli za dorucak zitarice i voce, neka to i jede. Takodje, ne mora da ima uzinu. Nasa drugarica par meseci starija, imala je samo tri cvrsta obroka tokom dana, prosto nije htela vide da jede. Dorucak-zitarice i voce, uz to kiselo mleko, rucak meso, povrce i sir, vecera, mlecna kasa i kiselo mleko. Ni mleko uvece nije pila. Sad ide u vrtic pa je malo promenila navike. Moj vanja i dalje jede na 3 sata, pa ima 5 obroka i jedno mleko, ali on jede jako malo pa mora da jede cesce. Zato kazem, pravite detetu jelovnik kako njemu odgovara, ne onako kako neko drugi svom detetu pravi.

ivana70a -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (1.5.2012 14:45:41)

pa mislim zbog "gojaznosti" mada mi jos ne hodamo, pa cemo se istopiti kad protrcimo :)
ma da, mi imamo 3 obroka dnevno (dorucak, rucak,vecera) plus mleko ujutru i uvece. kolicinski pojede dosta, sigurno po 250gr tako da nema prostora,niti potrebe za uzinama...

Anoniman -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (1.5.2012 17:00:06)

IZVORNA PORUKA: ishler

MACAKI,
moje misljenje je da za veceru das nesto slabije,vecera najvise goji,a dorucak treba biti najjaci jer joj treba energije tokom dana.[sm=smiley1.gif]
Sto se tice uzine ja dajem voce,najcesce bananu zbog stolice i to je prepodnevna uzina.Kod buckastije dece treba davati samo voce koje ima manje kalorija.[sm=smiley1.gif]

draga, ja joj pahuljice ili palentu dam za veceru da mi se ne bi budila nocu, ali se i pored toga budi. a onda da ne bi bilo previse zitrica preko dana, ja onda za dorucak resila da ih izbacim.
ksenija nekada pojede malo za uzinu, nekada nece nista, a nekada pojede sve. sve mislim da joj je 5 obroka previse, a 3 premalo. mozda da joj dajem rucak ranije, pa da ima samo popodnevnu uzinu. ili da ima dve uzinice, ali da tada dobije samo malo nesto da zgljucne, da se ne najede previse...
[sm=zmeden.gif]

Mariya -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (2.5.2012 23:53:39)

Ivana, mi isto doručkujemo voće i pahuljice i to iz istog razloga - samo voće je ne drži ni sat vremena, a sa žitaricama izvuče 2-2,5 sata da ne ogladni. I napreduje koliko treba, oko 500g mesečno.

ivana70a -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (3.5.2012 11:24:10)

i mi napredujemo koliko treba sigurno, iako je nisam merila 100 god... vidim po gomili krpica koje non stop sklanjam jer su nam se omalile, a i bas se vidi ovako po njoj da raste iz dana u dan :) nekada ubacim malo putera u voce i stavim manje zitarica, kontam zbog masti iz putera ce je drzati duze i kao da je i drzi....

nego, da li integralni pirinac manje goji od belog?

dacca -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (3.5.2012 14:04:21)

Mi ovako, vec mjesec i po dana:
8-9 humana
12.12.30 zitarice
15.30-16.00 rucak (meseo, povrce)
18h voce
20h humana
22.30 humana

mamicak -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (5.5.2012 22:20:12)

Taman razmisljala da uvodim zumance, kad na vestima javljaju da su u nekim delovima Nemacke i Holandije jaja zatrovana ( i to od biofirme).........Tako da cemo izgleda sacekati ili da pocnem sama gajiti kokoske:D:D Ima dosta mesta na terasi:D:D

ishler -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (7.5.2012 21:59:36)

Macaki,
mislim da vecera nema veze sa spavanjem,
ja sam uvela veceru da bi beba bolje spavala,ali nije imalo veze,budila je se i dalje,ona je pocela da spava sa 7,5meseci tako sto u 21h sisa i spava do 06 bez budjenja,vecera je u 20h i to 7corn,tako da mislim da joj treba nesto lagano.
Sto se tice uzine,moja ima samo prepodnevnu iako po ceo dan puzi i jako se umara,ali mislim da bi joj bila previse popodne,posle rucka do vecere samo sisa,mislim da je dovoljno,a i ne trazi,inace kuka za svaki obrok ne moze da doceka.[sm=smiley1.gif],tako da se ravnam prema njoj.

Anck Su Nmaun -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (8.5.2012 12:32:39)

Kod nas je podoj-dorucak-podoj-rucak-podoj vecera- i jedan nocni podoj, neznam ni gde bi uzine ubacila,a bilo bi joj i previse!
Nekad joj dam malo da sisa bananu, pojede tako jednu cetvrtinu, i voli mrvice hleba da zvacka, a porucka nekad onaj snuki 2-3 kom , al to je sve tako malo da vezba da zvacka [sm=smiley1.gif]

Inace dorucak je uvek voce, nekad s jogurtom, nekad s plazmom ili zitaricama,ili voc.jogurt a vecera zitarice,palenta,griz

PoisonEve -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (8.5.2012 13:12:00)

Mame koliko vremenski kuvate blitvu, spanac, tikvicu?

Anoniman -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (8.5.2012 13:16:25)

Blitvu oko 15 minuta, i spanac tako, tikvicu takodje, kad totalno omeksa ustvari ...

I [sm=smiley31.gif][sm=smiley31.gif]

PoisonEve -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (8.5.2012 13:18:50)

Zence, nikako da se ispricamo[sm=smiley36.gif]

Anoniman -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (8.5.2012 13:19:49)

Nikako vala, jeste li dobro? Krkate?! [sm=bravo.gif][sm=rozica.gif]

Anoniman -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (9.5.2012 0:40:49)

ishler, ja pojma nemam, koga kog pitam svi mi kazu drugacije..
sestra mi pre neki dan rece da joj je mali od starta imao 3 obroka i 2 uzine.
a meni se nekada cini da ova moja dunda precesto jede, a i previse.
npr.
sisa oko 6,7, pa u 9-9:30 ima dorucak (samo voce ili voce sa zitaricama), pa sisa dok se uspavljuje oko 10:30-11:00, pa onda uzina kada se probudi, oko 12, pa u 14-14:30 rucak (povrce plus meso), pa sisa ponovo oko 15 dok se uspavljuje, pa onda uzina oko 18 (nekada samo sok, nekada vocku, nekada zitarice, ili bananu, keks..), pa onda u 20 sati vecera (nekada isto sto i za rucak, nekada zitarice), i opet podoj oko 21-21:30. nekada se ne budi do ujutru, ali najcesce sisa i nocu, posebno kada joj nicu novi zubi, kao sad.
cini mi se da jede previse zitarice i definitvno mi se cini da precesto jede.
ne dopada mi se sto toliko jede palentu, griz, kacamak, pahuljice, pirinac.. mislim da to sve puno goji.
ona nije debela, ima oko 10 kg, sto smatram da je ok jer je rodjena sa 3650gr.. ali ipak bih povela racuna, ne bih da bude gojazna kasnije.
sad je pitanje.. da li da joj izbacim dnevne podoje, da ostavim samo jutarnji i vecernji (mada ce to ici teze jer se ona samo tako uspavljuje, lazu nece vec mesecima), ili da joj izbacim uzine.

inace, koliko je normalno da kolicinski jede dete tog uzrasta?
(ja tek sad vidim gde kucam, omasila sam temu, jer imamo vise od 9 meseci)
ova moja moze da pojede 130 gr (mala teglica puna) ali to joj je bas da napuni svako crevce, obicno jede oko 100 gr, znaci ne bas da bude puna teglica. danas je npr. jela po manje od pola teglice za obrok, ali nije ni cudo, jer joj nice zub, jedva je i to pojela. za uzinu jede isto toliko. da li je mnogo 5 takvih obroka u toku dana plus podoji?

Anck Su Nmaun -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (9.5.2012 7:32:17)

Macaki, ne jedu sva deca isto kolicinski, i ne prija svakoj bebi isto. Mina ti je lepo objasnila.
Ti najbolje treba da znas, vidi kako beba jede i koliko joj je dovoljno, a i sama kazes da joj je previse, prema tome...

minavb -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (9.5.2012 7:42:45)

IZVORNA PORUKA: Macaki

cini mi se da jede previse zitarice i definitvno mi se cini da precesto jede.
ne dopada mi se sto toliko jede palentu, griz, kacamak, pahuljice, pirinac.. mislim da to sve puno goji.

Pa ako ti se ne dopada, nemoj toliko da joj daješ te namirnice. NE uzma ih ona sama, već joj ti određuješ šta će jesti. Npr užina- jedan dan sok, drugi žitarice. Ogromna je razlika u energetskoj i nutritivnoj vrednosti ovakvih užina, zato se i savetuje da se za određene obroke uglavnom daju iste stvari. Onda nek joj užina uvek bude sok, ili uvek kesić.
Što se podoja tiče, ja ne mislim da ona sisa zato što je gladna, već zato štoje tako navikla da s eumiruje i uspavljuje. Imam negde knjigu o uspavljuvanju gde savetuju mame da nikako ne naviknu decu da se uspavljuju na dojci ili uz flašicu. Tako dete unosi suvišnu hranu, a i kasnije će biti dosta teško odvikavanje od dojenja ili flašice, i uspavljivanje bez toga.
Po meni, ona ne jede velike količine. Oko 100g po obroku je sasvim ok i bolje je da jede češće a manje.

ishler -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (9.5.2012 11:30:54)

Macaki
Mislim da kolicina zavisi od deteta,moja jede dosta oko 200g po obroku i ujutru za uzinu celu bananu,pritom dosta sisa,ja joj dam kada hoce.
Mi smo rodjeni sa 3000g,a sada ima 8000,tako da je normalne kilaze.Da krene da se goji previse smanjila bi nesto,a i ja ne dajem hleb,i testa sve uglavnom kuvam za obroke.Uzina po podne se pokazala previse jer dosta sisa.
Upravljaj se prema njoj,a iskustva su razlicita.[sm=smiley36.gif]

ivana70a -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (9.5.2012 11:42:24)

cure, ja bih rekla da je i sisanje na neki nacin uzina (tj mlekce), ipak se za bebe i to smatra hranom, tako da sisanje + uzina mislim da je nepotrebno...

Anck Su Nmaun -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (9.5.2012 12:10:21)

Naravno da je suvisno!
Moja malena sisa, i zato mislim da su uzine bespotrebne bar jos koji mesec!

Anoniman -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (10.5.2012 0:59:08)

slazem se sa vama zene! nisu joj potrebne uzine, jer sisa izmedju obroka. kada izbacimo sisanje, ubacicu joj uzine. ovako uopste ne stigne da ogladni, pa onda i nije zainteresovana da jede. moram da je animiram na razne nacine.. bolje neka malo ogladni. [sm=smiley36.gif]
znam da ne valja uspavljivanje sisanjem, pokusavam da to izbacim ali ona onda pohisterise. prosle nedelje je plakala sat vremena i vise.. sva je bila mokra od plakanja i bacanja. danas sam probala opet, ali ide tesko.. dobro, to nije tema ovde.
ishler, do kada planiras da dojis beku?

zanima me sta mislite od kada sme da se daju deci tresnje? mama ce mi doneti sutra iz bakine baste rane tresnje i dala bih joj samo jednu da proba. jel to ok? inace, visnje nismo jos uveli. da li je neophodno da prvo visnje uvedemo ili ne mora. kakve su tresnje sto se tice alergenosti?

ajde da pitam i ovde...
kojim redosledom ste deci uvodile sledece namirnice:
-prokelj
-keleraba
-paprika
-praziluk
-visnje/tresnje
-boranija
-kakao
-ovas
-pasulj

smem li da dam razani hleb bebi? naravno, onaj koji sama spremam..

Ana RR -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (10.5.2012 13:42:15)

Macaki, ja sam Maretu odavno uvela praziluk, ima dva meseca sigurno, a prokelj smo pre neki dan uveli. Ostalo još uvek nisam.

ivana70a -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (10.5.2012 14:35:16)

IZVORNA PORUKA: Macaki

ajde da pitam i ovde...
kojim redosledom ste deci uvodile sledece namirnice:
-prokelj
-keleraba
-paprika
-praziluk
-visnje/tresnje
-boranija
-kakao
-ovas
-pasulj

smem li da dam razani hleb bebi? naravno, onaj koji sama spremam..

prokelj smo probali sa 7 meseci i nije joj dobro legao na stomak, pa ga od tad nisam davala. verovatno je bilo rano za njen organizam.
boraniju smo uveli ima sigurno mesec dana (frikom greskom zutu (mada moze i ona) ali sada dajem samo frikom zelenu jer je mladja (samo se skuva i blenda)...
kakao moze od 8mog meseca , mada sam ja dala mozda jednom skoro, nekako radije stavim cimet,
ovas si mogla jos odavno,mi smo od 7og meseca,
pasulj sam isto cula da mozemo mada planiram da kada ga skuvam skinem opnu za svaki slucaj..

ivana70a -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (10.5.2012 14:36:00)

IZVORNA PORUKA: Ana RR

Macaki, ja sam Maretu odavno uvela praziluk, ima dva meseca sigurno, a prokelj smo pre neki dan uveli. Ostalo još uvek nisam.

kako si praziluk spremala?

ivana70a -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (10.5.2012 14:37:34)

e a dobro je sto smo se raspisala u temi od 6-9 meseci [sm=smiley36.gif]

Stranica: <<   < Prethodna stranica  47 48 [49] 50 51   Sledeća stranica >   >>