RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (Puna verzija)

Forum >> [Beba] >> Dohranjivanje gustom hranom

Poruka

Sanjica26 RR -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (15.12.2011 22:50:18)

Ma, kakvi dosadna. Slobodno pitaj. [sm=smiley1.gif]Mozes tako, a kad budes ubacila uzinu, onda prebaci za dorucak palenty. A, za veceru joj onda dajes pahuljice.[sm=smiley1.gif]

Ivana. -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (15.12.2011 22:52:19)

A kad ja da joj ubudzim tu uzinu? I kad je najbolje da krenem tako, sa koliko meseci?

Sanjica26 RR -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (15.12.2011 22:55:55)

Cini mi se da sam ja krenula sa uzinom negde sa 8 meseci. Mozes izmedju dorucka i rucka. Odlicno bi bilo ako spava pre rucka i taman joj tada das uzinu. Npr. ja izmedju dorucka i rucka nisam uvela tada uzinu, nego posle rucka. Jer nekako mi se cini da je mleko umiri i onda lakse zaspi. Ali uskoro cu i to da izbacim i da joj ubacim dve uzine.

Ivana. -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (15.12.2011 23:00:53)

Hvala ti puno sanjice [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley31.gif[/image] Jos sam nesto htela, treba za koji dan da joj uvedem jagnjetinu, da li treba da joj dam dva dana zaredom zbog eventualnih alergija? Sve se bojim da joj ne bude mnogo dva puta u dva dana. 

Sanjica26 RR -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (15.12.2011 23:13:37)

Ivana, ja nisam davala jagnjetinu, jer sam bas citala u jednoj knjizi da se jagnjetina odlaze za kasnije jer je suvise ''jako meso. Mogao bi neko strucan da kaze da li je to istina.[sm=smiley1.gif]
Ako budes uvodila radices isto kao do sada. Tri dana dajes jednu namirnicu, pa onda cetvrti dan predjes na nesto novo.

Ivana. -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (15.12.2011 23:17:22)

Meni nutricionista rekao da pocnem. Hvala ti [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley31.gif[/image]

Olga75 -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (15.12.2011 23:18:02)

po udzbeniku iz 1993 iz kog su pedijatrijske sestre moje generacije ucile i polagale ishranu ( ne znam sad autore a necu da rondam i probudim zver ) jagnjetina je prvo meso koje se preporucuje pa zatim piletina [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
eto , svake godine se uvode nove norme , ko sta i koga da slusa
toga se secam jaaako dobro jer sam vec onda rekla : jagnjetina mi smrdi , znaci moje dete ce je jesti nikad

Sanjica26 RR -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (15.12.2011 23:18:52)

Ako je rekao onda ok. Ne mora da znaci da je tacno ovo sto sam procitala. Sad ce sigurno Olga da kaze ili Mina da li je to tacno.
Kao sto sam rekla javice se Olga.[sm=smiley1.gif]
I meni jagnjetina smrdi i nikad je ne jedem.

Ivana. -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (15.12.2011 23:22:31)

Ma i meni je bljak, ali mi je rekla da je vazna za ravoj kostiju, a curetina za razvoj mozga... ili obrnuto. 

Anoniman -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (15.12.2011 23:59:51)

Mi smo juče napunili 6 meseci, ručkamo svašta nešto.

8:00-9:00 pirinčano-kukuruzne pahuljice (danas smo pokušali da ih zamenimo palentom al joj se ne sviđa)

13:00-14:00 kašica od mesa i povrća (uveli smo teletinu, pirinač, kukuruz, šargarepu, krompir, tikvicu, brokoli, karfiol, spanać, blitvu, papriku, probali bundevu al joj se ne dopada)

17:00-18:00 mleko (NAN2)

20:00-21:00 pirinčano-kukuruzne pahuljice (uveli pre 2 dana) i malo mleka za uspavljivanje

04:00-05:00 mleko (NAN2)

Ništa ne solimo, šećer i so nećemo uvoditi pre prvog rođendana. Ja sam sve solila bez da probam, nikad mi ništa nije bilo preslano, a bez soli mi je sve bilo bljutavo. Onda sam zbog preeklampsije morala da izbacim so. Posle x meseci sam se navikla, sada mi ništa nije bljutavo, slana hrana mi je gadna i ne mogu da je jedem. To iskustvo mi govori da je sklonost ka soli stečena i stvar navike, tako da smo so zaobišli u širokom luku.

Keks, griz i slične zanimacije ne nameravam da uvodim jer smatram da su prazne kalorije i ima mnogo zdravijih stvari koje može da jede.

Sledeće je da za jutarnji obrok umesto pahuljica uvedem palentu i kačamak sa mladim sirom i jogurtom...

dejana007 -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (16.12.2011 13:23:45)

usli smo u 9 mesec:

dakle sad moze cvekla, pasulj, kuopus, boranija? da potvrdim :)

i da, dal moze pola parceta hleba (kao popara) isl?

nencydrew -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (16.12.2011 15:36:01)

Hvala Snelle!

Dejana može popara![sm=bravo.gif]

Ivana, meni dr rekla -mi mo tačno 8 meseci, da sad joj polako uvodim doručak-pomalo.npr 2 supene palente-tako da do 9 meseca ima 3 glavna obroka i 2 užine.

mikica sa -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (16.12.2011 17:52:51)

Luka juce prvi put probao jogurt nature. Bio je odusevljen i non stop ide ustima prema kasiki i trazi jos [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Smazao je kutijicu od 150gr, nadam se da to nije puno. Imam pitanje: koji omjer palente pravite bebama? hvala [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

nenja22 -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (18.12.2011 14:12:15)

popravi se mis moj, pa sad rucka, ajd da kazem pristojno...
malo se jos gnjavimo oko uvodjenja kakvog-takvo reda nocu, pa onda u zavisnosti od toga i dnevna klopa izgleda, ali pomak je znacajan...
ovo prvenstveno pisem, da se zahvalim na podrsci od mama iskusnijih, a i ako neka sto se isto bude mucila cita, da se utesi [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
ima tu naravno jos dosta da se "radi", ali vazno je da je on definitivno shvatio kako sve to sa hranjenjem ide, i ne odbija odmah kad mu se sa kasicicom i cinijicom priblizim, sve vukuci me za majcu i fiksirajuci sise [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image](mada i dalje muz cesto bolje prolazi, kad mu daje da jede, posebno ako je nesto, cime nije bas odusevljen)

e sad, raspored nam je jos rastegljiv i ne precizan uopste, ali polako i to...
nego se pitam da li mu je dovoljno, ili ga ipak mucim i drzim gladnim kad mu nocu ne dam da sisa vise nego jednom, eventualno dva puta...

a pojede otprilike ovako u toku dana:

ujutro (9-10h) vocna kasica sa pirincanim pahuljicama ili onim zitnim (7-korn). slisti celu onu vecu teglicu sa 2-3 kasicice pahuljica, to mu dodje oko 200g znaci. ili mu dam skuvan kacamak sa pavlakom, a gledam da je ista otrilike tako kolicina

u zavisnosti od toga kad je ovo jeo, sledece bude jedna od dve varijante:
sisanje, ako ja dodjem sa posla (sto je oko 14i30h) a nisu poceli da se hrane, a on je mnogo gladan, obicno nema sanse da mu dam mesnu, pa je onda taj dan ni ne jede
ili
ako je dorucak bio kasnije, mesna (mislim povrtno-mesnu, naravno) dodje u obzir. nje i dalje ne pojede vise od oko 150g ja mislim (sem hipp_ovu jagnjetinu, nje bi mogao i dve teglice, cini mi se [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]) pa mu onda obicno za nekih sat vremena treba malo sisanja

sledece, khm...sledece...e pa to je vec popodne-predvece, i tu se prilicno gubi red...kad su dobri dani, pa je lepo jeo i nije spavao sisajuci i tako to, onda opet jede malo vocne kasice oko 18h

oko 20h je opet pirincana ili 7-korn kasica, tj. od kad smo nju uveli, super vecera, bas mu se svidja i nje pojede oko 200g

onda je kupanje i tako to i oko 21i30h sisa

dakle, ja se evo vec par dana, kako pokusavam da ga opet u neki nocni koliko toliki red dovedem, pitam, da li on kad se oko 12i30h (sto je najcesce slucaj) probudi, je zaista gadan, ili samo pohisterise...i uglavnom verujem da je ovo drugo, jer ako uspem da mu ne dam i da se uspava bez sise, ne budi se posle do nekih 03-pola4h najcesce, ali tad sigurno, tako da mu ja tad svakako dam da sisa...i onda on ima jos jedno sisanje onako pred zoru ili rano ujutro i onda krece dnevni krug...

uh, oduzi se ovo moje pisanije...ako ikoja ima zivaca da iscitva, eto, cine li vam se ovo kolicine ok? [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

olga!! -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (18.12.2011 22:54:18)

Citam raspored obroka vasih beba i malo volela bih da se konsultujem sa vama. Beba ima sedam meseci i raspored obroka joj je sledeci:
6:30 Aptamil 150 ml
9:30 Pirincane pahuljice sa vocem
12:30 povrce sa mesom
16:00 vocna kasica
18:00 pahuljice pirinac - kukuruz
21:00 Aptamil 180 ml
Budi se nocu jednom i pojede oko 150 ml mleka.
Meni sve ovo izgleda malo previse, ali moram da napomenem da ne pojede sve, uvek ostavi bar malo hrane. Stvarno joj ne trpam hranu na silu, jednostavno se unervozi i zeli da jede. Sta vi mislite o tome?
Takodje, ne znam da li mi pije dovoljno vode, za dan popije oko 100 ml najvise, sokove joj ne dajem jer nemam pojma gde bih mogla da ih "uglavim" a i mislim da nisu preko potrebni.
Imam jos par pitanja. Kada uvesti jogurt, kiselo mleko, pavlaku? Da li je potrebno dodavati ulje ili maslac u kasice? I sta mislite o Nestle vocnom jogurtu, da li je u redu davati bebi umesto vocne kasice, dorucka?

nenja22 -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (19.12.2011 7:50:11)

deca nam slican uzrast, i cini mi se slican raspored, mada nisi napisala kolicine koje ti jede tih kasica...ali svejedno, ja mislim malo mu, ti razmisljas da l' je mnogo :))
bice da je tu negde, kako treba :)
(i posto mi je od sinocnjeg sisanja oko pola deset, spavao do jutros do skoro 6h, ovaj moj malac, gladan nije ocito, tako da me izgleda zbog zuba jedino gnjavi nocu...)

a sto se jogurta, pavlake tice, ja sam to ubacila tamo oko 6. meseca (u stari pavlaku prvenstveno, ali ako moze ona, moze i jogurt-kiselo mleko svakako)
malo maslinovog ulja kapnem kad kuvam kacamak ili povrce, puter nisam, ali verujem isto moze malo. a vocni jogurt koliko vidim ovde moze da se da, ja jesam probala (campinu, nestle nesto ne videh) i svidelo mu se i nista mu nije bilo, ali opet nesto malo kad sam razmislila, mislim da cu jos malo sa tim sacekati, ima tu i tamo u njima kojekakvih emulgatora i secera i tih stvari, ne verujem da bi nesto strasno skodilo, ali moze i da se odlozi jos malo...

olga!! -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (19.12.2011 22:13:58)

Zitarice pojede sve sto joj napravim, oko 200 ml, dok voca i povrca pojede oko 150 grama. U principu ipak mislim da je svako dete prica za sebe. Verovatno na kolicinu hrane koju pojede utice i to koliko je aktivno i koliko spava preko dana.
Nego, imam jedno pitanje za one koji su bili u slicnoj situaciji u kojoj sam se ja nasla pre jedno nedelju dana. Dala sam bebi, koja inace ima sedam meseci, milupine zitarice 7 Corn. Medjutim, dobije mi proliv i gasove ali uopste nisam povezala da moze da ima veze sa zitaricama. Kada sem prestala da ih dajem posle tri dana, stolica se regulisala i sve je bilo ok. Sada sam se uplasila da nije mozda osetljiva na gluten pa sam resila da sve sto ima gluten u sebi ne dajem bar do punih osam meseci. Da li je neko mozda imao slicnih problema?

mikica sa -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (19.12.2011 23:57:42)

moje dijete ne voli palentu. vec dva puta sam mu pravila i ni da okusi kako treba, slaze face kao da ce povratiti i gleda me u stilu "fuj, sta si mi ovo dala?" [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
pravila sam je u omjeru 1:4 odnosno 100gr palente na 400ml vode i onda dodala jogurt. kako je vi pravite? voljela bih da je pocne jesti jer je ipak jako dobra za probavu.
od prije par veceri nece ni zitarice uvece, nemam pojma sta da mu dajem. poludjecu!

Anoniman -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (20.12.2011 8:33:22)

IZVORNA PORUKA: mikica sa

moje dijete ne voli palentu. vec dva puta sam mu pravila i ni da okusi kako treba, slaze face kao da ce povratiti i gleda me u stilu "fuj, sta si mi ovo dala?" [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
pravila sam je u omjeru 1:4 odnosno 100gr palente na 400ml vode i onda dodala jogurt. kako je vi pravite? voljela bih da je pocne jesti jer je ipak jako dobra za probavu.
od prije par veceri nece ni zitarice uvece, nemam pojma sta da mu dajem. poludjecu!

Ovako i moje i sa palentom i sa kačamakom a onda sam ukapirala da je problem u teksturi pa kad skuvam ubacim u blender i izblendam sa jogurtom. Ovako hoće, palentu uz melo negodovanja al jede, a kačamak smaže u slast...

mikica sa -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (20.12.2011 18:26:54)

ajd probacu, valjda upali. hvala gae [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Anoniman -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (21.12.2011 13:22:56)

Danas uvodimo žimance!!! [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image]

nenja22 -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (25.12.2011 14:07:22)

kupio muz preksinoc rizolino sa jabukom i komoracem, kaze citao sve sastav, moze...
i damo mi, lepo on jeo, sve super i posle ja citam, cisto informativno sastav, kad ono kaze "obrano mleko u prahu"...a kosta jeo i sutradan isto i nema mu nikakve reakcije...je l' mu to sad dodje da sam ja njemu uvela mleko obicno [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image] iako sam mislila za kasice da mi bude na aptamilu do godinu dana...

ishler -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (27.12.2011 15:58:45)

Mi za dve nedelje punimo sest,pa me interesuje,koliko bi obroka beba trebala tada da ima,i kakvi oni teba da budu?
Za sada imamo povrce kao rucak.
Hvala u napred

MarijaBg -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (27.12.2011 18:11:20)

Ishler, to je individualno, ako ste tek poceli sa kasicama, tek za 3-4 nedelje uvodite jos jedan nemlecni obrok, obicno to bude vecera da bi beba bolje spavala, pa posle 3-4 nedelje i dorucak, pa uzinu...
Mi smo sa nepunih 6 krenuli sa kasicama - rucak povrce, sa 6,5 uveli veceru - pahuljice (obicno ih mesam sa povrcem, sa 7 krenuli sa mesom, 7,5 dorucak - obicno palenta, popara, voce+pahuljice...
Sad imamo sva 3 obroka + uzinu izmedju rucka i vecere. Sisa ujutru, izmedju dorucka i rucka, pre spavanja i nocu ako se probudi.
Raspored obroka smo menjali cesto, poceli smo sa ruckom u 15 h, vecerom posle kupanja (uopste joj nije prijala vecera pre spavanja), a sad doruckuje oko 08, siki oko 10-30, ruca oko 13, uzina oko 16, vecera u 18.30, u 19.30 kupanje, sisanje, krevet [sm=smiley1.gif] Jedva sam joj ukinula sisanje izmedju rucka i vecera i uvela uzinu.
A puno beba vec od 5 meseci ima samo dva mlecna obroka, 3 nemlecna i to je sve. Zavisi od bebe do bebe, isprobavaj pa ces vec videti koji ritam tvojoj bebi prija.

ishler -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (27.12.2011 18:38:30)

Da li je dozvoljeno po podne voce sa zitaricama,plasim se da se nocu ne ukaki od voca?

Stranica: <<   < Prethodna stranica  4 5 [6] 7 8   Sledeća stranica >   >>