Leki 77 -> RE: Krpelji u proleće (4.5.2010 23:06:17)
|
U nedelju odemo mi u vikendicu (pored Avale) i kada smo se uvece vratili primetimo sitnu tackicu (kao malecna mrvica cokoladnog keksa ili sitni mladez) u donjem delu ledja mog deteta (14 meseci). Srecom, moj muz iskusan oko krpelja, ja se ne bih setila ni da prekontrolisem dete. Odvedemo odmah dete na VMA jer samo u toj ustanovi testiraju krpelja sto je veoma bitno. U svim ostalim ustanovama u Bg-u tipa Institut za infektivne i tropske bolesti (gde ni ne primaju mlsdje od 16god) ili Institut za majku i dete ili Tirsova, samo izvade krpelja, bace ga i kazu vam da dodjete za 3 nedelje na testiranje. Ali, Lajmska bolest je jedna od najpodmuklijih pa se ne mora manifestovati ni nakon godinu dana. Onda se vi opustite, zaboravite da je i bilo krpelja, jer simptomi mogu liciti na oko 200 bolesti, od influence preko alchajmera do autizma. Lajmska bolest je bolest koze, unutrasnjih organa i nervnog sistema. Dakle, narocito kod dece je bitna brza reakcija. Ukoliko vam VMA nije pri ruci, zamolite doktora koji izvadi krpelja da ga sacuva u malo fizioloskog rastvora pa ga odnesite na testiranje. Rezultati su istog dana. Nas krpelj je, nazalost, bio zarazen i terapija nam je pet dana Hemomycin.
|
|
|
|