RE: Stalni zubi (Puna verzija)

Forum >> [Dete] >> Odgajanje



Poruka


veselicaa -> RE: Stalni zubi (18.5.2015 21:13:53)

Vidim da sam vec pisala ovde [sm=smiley36.gif]
S.ispala ta rasklimatana gornja jedinica preksinoc,sama je izvadila a stalni zubic vec krenuo.
Inace A. se rasklimatala donja cetvorka koja je S.vec odavno ispala [sm=zmeden.gif]




Figaro88 -> RE: Stalni zubi (3.6.2015 14:54:37)

Andrei su se vec zamenile dve donje jedinice,a sad krenula donja dvojka[sm=zmeden.gif]Ovi gornji nista.I nice joj sestica,kuka da je boli,pogotovo kad zvace.




mila83 -> RE: Stalni zubi (3.6.2015 15:53:17)

Figaro i kod moje M su donje jedinice i donja dvojka nemlecni zubi , a gornji tek poceli da se klimaju,ali nista.Sestice su joj sve nikle, donje skroz,a gornje jos nisu do kraja.




cockic -> RE: Stalni zubi (4.6.2015 8:43:37)

Sto se tice zamene mlecnih zuba,ja sam jako rano promenila sve do drugog razreda.a nemam lose zube,do trudnoce sa sinom sam imala svega par plombi.tad sam dosta popravila uljucujuci i umnjke koje jos imam.
a kad ce mom sinu krenuti da se menjaju ne znam,njegova drugarica je na ekskurziji izvadila zubic.tamo je i napunila 5 godina.mesec dana je razlika izmedju njih on kraj aprila,ona maja.a njemu se nijedan neklati.
prvi zubic mu je izasao sa 7 meseci,ceri sa 5m.ali ona je imala svega 3 zubica do prvog rodjendana i onda odjednom ostali.ali oboje su do druge godine imali sve zubice.mada mislim da devojcicama pre krenu da se menjaju zubici.




cockic -> RE: Stalni zubi (4.6.2015 8:54:14)

ja kad mu kazem da ce uskoro i njemu da ispadne zubic on kaze nece[sm=smiley36.gif]a sto se tice sestica mislim da mu krecu bas su mu tu nateceni desni.i pedijatar kad smo ga sad krajem maja vodlili na kontrolu zbog ekskurzije kaze da ce uskoro krenuti.




dijana1* -> RE: Stalni zubi (4.6.2015 9:41:43)

Vuku je pre 5-tog rodjendana ispala donja jedinica.
Malo se plasim kakvi ce mu biti stalni zubi. On je jako dugo pio ferum 3-4 puta dnevno do godinu i nesto i svi zubi su mu pozuteli. Pogotovo gornje jedinice. Ali vremenom smo pranjem nesto skinuli ali dosta toga je ostalo zuto.
Nadam se da to nece uticati na nove zube. Isli smo i kod zubara ali nije tome nesto dao na znacaju.




veselicaa -> RE: Stalni zubi (4.6.2015 9:44:08)

Dijana mojoj S.je sa 5 godina pala cetvorka,dok moja A.jos uvek ima cetvorke [sm=zmeden.gif] Ja sam odmah pitala sestru koja zavrsava stomatologiju i ona kaze da nema veze.




cockic -> RE: Stalni zubi (4.6.2015 10:22:07)

ne mogu da ga zamislim ko krezavka [sm=smiley36.gif]od svih mecnih je popravljao gornju levu cetvorku.i to sad pred 5ti rodjendan.do tad su mu svi bili zdravi.
mozda nebi ni nju,da nismo kenuli da jedemo tvrde bombone i lizalice.to je propast za zubice.trazili lizalice ja im kupovala i kad je krenuo odmah cim je otvori da krca prestala sam da im kupujem.skoro je cera trazila i ona krenula da ih krcka zubicima i vise ih ne kupujem.nikakve tvrde bombone neuzimam,nista ni tik tak,ni pez jer sve to grickaju i tako kvare zube.




mila83 -> RE: Stalni zubi (4.6.2015 12:37:08)

ja sam odlagala bombone uopste.Moj sin je proslog leta, sa 4 godine prvi put lizao lizalicu. Ima kvarne donje cetvorke [sm=smiley13.gif] Mima ima samo gornju jedinicu,od 3,rodjendana ali redovno smo prali i nije se prosirio karijes,sad se klima.




veselicaa -> RE: Stalni zubi (4.6.2015 12:43:54)

Moja A.je tamanila lizalice a super su joj zubi.Pokvarene su joj petice koje su se skroz i pojele pa idemo uskoro da ih izvadimo tj.ono sto je ostalo od njih.Tako da sam zadovoljna kada vidim kako su drugoj deci kvarni zubi.
S.je posle prvog rodjendana jela lizalice,secam se da sam joj kupovala chupachups nonstop.Isto joj pokvarene samo petice i to smo sredili kod zubara.Cetvorka koja joj j ispala bila je potpuno zdrava rasklimatala se samo i pala dok je jela jabuku.
Inace odkako su S.izasli stalni zubi,zabranila sam svima da joj donose bombone i lizalice,jer su svi znali da ih voli i kupovali joj u ogromnim kolicinama.Tako da sada veoma retko imam u kuci tu vrstu slatkisa.




mila83 -> RE: Stalni zubi (4.6.2015 21:01:36)

Slazem se veselice,ja nikad nemam zalihu bombona niti lizalica...sto dobiju za Uskrs,to im je ,bukvalno[sm=smiley36.gif] i ja kad vidim po sistematskim pregledima..ima dece sa bas jaaako kvarnim zubima..ne mogu da verujem da su neki roditelji toliko neodgovorni !




Anarunika -> RE: Stalni zubi (4.6.2015 22:09:23)

Nisam sigurna da kvarenje zuba ima veze samo sa jedenjem bombona i osatalih sličnih slatkiša.
Sećam se i danas šta mi je jedna zubarka rekla kada sam išla da popravljam zub. Ja sam joj rekla kako jedem mnogo slatkiša i da mora da mi se zato pokvario a ona mi je rekla da se zubi ne kvare zato što jedemo slatkiše već zato što se ne peru. Nisam sigurna da je ni samo do toga mislim, da puno veze ima sam kvalitet zuba.Sve je važno.
Moji klinci, mnogo vole bombone i lizalice i nemaju zabranu ninašta od toga. i gumene i tvrde i ljute i karamele...ali hvala Bogu još ni jedan kvaran zub nemaju. Akiju će uskoro početi i da se menjaju.
Mi im inače dajemo da ispiraju usta sa Listerinom, razblaženim naravno ponekad ne stalno. Ustvari oni sami hoće a i često traže da peru zube sa našom pastom. I puštam ih da ih sami peru ali svaki treći ,četvrti dan uzmem pa im ja dobro istrljam.
Do sada nismo imali problema a nadam se da ni nećemo.




mila83 -> RE: Stalni zubi (4.6.2015 22:30:20)

Slazem se Ana u potpunosti,nisu slatkisi jedini krivci za kvarenje zuba,nisam to ni rekla,ali sigurno ubrzavaju kvarenje zubica ako se higijena ne odrzava. Ipak se te bombone zalepe za zube,i teze ih je skinuti sa zubica i imaju dosta secera.Moji klinci znaju da bakterije idu na ostatke hrane na zubima,pa kada sve to pojedu,prelaze na zube i pocnu i njih grickati.Bata posebno ozbiljno ovaj dramaticni trenutak dozivljava [sm=smiley36.gif]

a i sta ce im brate te bombone,treba zdrave prehrambene navike da imaju. Ja bsam branila ispocetka,sada ih ni ne traze,stvarno retko kada se sete da to postoji [sm=smiley36.gif]




Anarunika -> RE: Stalni zubi (5.6.2015 10:45:04)

Naravno da su zdrave navike pre svega!!! I naravno da ne treba da žive na bombonama! I kažem, sve to ima veze jedno sa drugim, a najvažnije je ustvari naći meru u svemu pa i u ždranju bombona[sm=smiley36.gif]
I činjenica jeste da kad detetu ne nudiš i kada mu nekoliko puta kažeš da toga nema, ono na kraju prestane i da traži [sm=bravo.gif]
I činjenica je da je važno danas naučiti decu da čuvaju svoje zube jer su popravke jako skupe !!![sm=smiley36.gif]




NadaR -> RE: Stalni zubi (5.6.2015 23:11:43)

Nasa dr kaze da se zubici najvise kvare ako se pravilno ne peru. Pogotovo navece. Takodje je potrebno sve zubice procackati cackalicom i odstraniti ostatke hrane.
M smo sredili sestice,one su stalne. Popravili smo i dvije petice. One valjda ostaju do 13-14 godine pa su prioritet da sto duze opstanu. zdrave.




Didy -> RE: Stalni zubi (6.6.2015 17:17:10)

Stefanu je zubarka prošlog leta izvadila obe donje jedinice jer su stalni izrasli pre nego što su se mlečni rasklimali. Pre dve nedelje mu je ispala donja dvojka, pre nedelju dana gornja jedinica i jutros druga gornja jedinica. Vidim da se naziru gornje stalne jedinice, kreću.
Inače su mu svi zubi zdarvi, i njemu i Sofiji, baš ih hvali zubarka. Peremo ih obavezno svako veče, preko dana kad se set_imo, bez opterećivanja, slatkiše i grickalice im dajem retko, baš kad ne mogu da izbegnem, kupovne sokove gotovo uopšte, u proseku dva puta mesečno piju isto kad baš ne mogu da izbegnem.
Mm ne da da se Stefanu zaliju petice (izrasle su prošlog leta). Kaže da deca imaju zube na njega (on s 36 godina nema nijedan karijes, nikada nije popravljao zube u svom životu) i kaže da je to zalivanje totalna glupost.




mila83 -> RE: Stalni zubi (12.7.2015 10:00:18)

Izgleda ce Mima ici na vadjenje gornjih jedinica,nikako da se rasklimaju i ispadnu,a stalni zubi krecu...i bolje,nego da se krive zubi.Donji su vec malo krivi zbog toga.




vikiveki -> RE: Stalni zubi (12.7.2015 11:28:32)

Ja sa srednjim sinom imam problem jer su mu izrasli stalni zubi kako ne trebaju,jer je izvadio one mlečne zube(1,2,3) jer je imao cirkularni karijes ,tako da je tu bilo više mesta,i kada su stalni počeli da rastu,imali su više mesta pa su rasli ukrivo,idemo redovno kod zubara,i rekao je da za sada neće nositi protezu ali jezikom mora gurati zube na pravo mesto




veselicaa -> RE: Stalni zubi (12.7.2015 12:34:29)

Mojoj S preksinoc ispala donja dvojka desno.




mila83 -> RE: Stalni zubi (12.7.2015 13:36:19)

Mojoj M su donje jedinice i dvojke stalni zubi od proleca..ali gornji nista jos.Bila je kod zubara u maju,kad je imala sistematski.Moracemo sad opet,da se konsultujemo sta raditi,verovatno vadjenje.malo se klimaju.




veselicaa -> RE: Stalni zubi (12.7.2015 14:12:28)

A tvoja Milica je starija od moje S godinu dana,pa vidis sada koliko Stasi rano izlaze stalni zubi.Ponekad se bas zabrinem,ali sta cu,samo joj sada ja perem zube svako vece.




mila83 -> RE: Stalni zubi (12.7.2015 14:33:08)

Jel ona rano dobila mlecne zube ? Nemoj da brines,bitno da odrzavate higijenu zubica redovno.




veselicaa -> RE: Stalni zubi (12.7.2015 14:34:01)

Jeste Mila sa dva i po meseci[sm=smiley36.gif]




mila83 -> RE: Stalni zubi (12.7.2015 14:37:22)

Pa da,citala sam, a mislim da smo i pisale o tome ranije,da je to povezano.nicanje mlecnih i stalnih zubica.




vikiveki -> RE: Stalni zubi (12.7.2015 14:37:38)

Veselice ako su joj rano izašli mlečni logično je da joj ranije izlaze i stalni zubi,ne brini se samo da joj se ne kvare.




Stranica: <<   < Prethodna stranica  2 3 [4] 5 6   Sledeća stranica >   >>