RE: Dojenje - vase iskustvo III deo (Puna verzija)

Forum >> [Beba] >> Dojenje i dopuna dojenju



Poruka


Misha i Ljisha -> RE: Dojenje - vase iskustvo III deo (16.6.2014 22:56:49)

IZVORNA PORUKA: jovicaa

zamislite da sam odustala od fakulteta posle prvog ispita koji sam pala... moja avantura zvana fakultet bi onda davno bila gotova..


a zamisli da sam ja odustala od fakulteta kad sam pala prvi put na ispitu a to mi je ujedno bio i poslednji ispit na fakultetu [sm=jezicek.gif] hahah salu na stranu. Do bebe je sigurno mnogo toga. Moja d nikad nije naucila da pije na flasicu a nije da joj nisam nudila, i izmlazala se pa joj davala na flasicu a ona se jadna zagrcnjavala i zagrcnjavala. bebe ne znaju da sisaju. To su nam takodje rekli u skoli za trudnice. Znaci polozaj dojenja i to da li je beba dobro uhvatila siku ili nije je takodje bitno. Neko vuce jace, neko slabije. Jedne bebe su halapljive druge nisu. sve to ima svoje zato su eto kao npr kod Maslacka dve totalno razlicite price vrlo vrlo moguce i desavaju se ne retko.

Jovice moram dodati ipak nijedna majka ne zeli da joj dete bude gladno. A ta prica da nije gladno ako je iole dobila beba na kilazi je meni suluda. Maslacak je u pravu njima su jako bitne masnoce za razvoj sinapsi u mozgu, i prvi meseci su presudni kod njih. Ja bih isto nudila dohranu kao sto i jesam ali kod nas dohrana nije prosla, sto zbog tog njenog zagrcnjavanja sto zbog bljuckanja tacno dohrane. Jer ako bih joj ponudila i 30ml nakon podoja ona bi bljucnula. Znaci nije joj trebalo. A neko kaze ako beba ne popije vise od 60ml dohrane nakon podoja bebi dohrana ne treba. Znaci znak da je beba gladna jeste ako popije vise od 60ml nakon sikanja.




jovicaa -> RE: Dojenje - vase iskustvo III deo (16.6.2014 23:00:04)

misho rezultat bi bio identican, obe ne bismo imale fakultetsku diplomu... a ja je ni nemam jos uvek[sm=smiley36.gif]
i meni je sada najlakse da dam deci eurokrem i hleb za veceru (sto nikad ne praktikujemo, dajem samo primer) to bi najbrze i u najvecoj kolicini pojeli. ali se ipak trudim da se hrane sto zdravije, iako ih je mnogo teze nahraniti tom zdravijom hranom, cim malo odrastu. banalizovala sam ali vrlo je slicno i sa dohranom.




jovicaa -> RE: Dojenje - vase iskustvo III deo (16.6.2014 23:05:19)

Znaci znak da je beba gladna jeste ako popije vise od 60ml nakon sikanja.

opet se ne slazem. uopste ne mora da znaci. bebe nekad sisaju manje nekad vise. tako da moze da se desi da se beba nije skroz nasisala i da ipak popije i dohranu. a mozda bi sisala uskoro opet. ovo su mi rekle savetnice za dojenje, ne izmisljam ja, a i utvrdila sam na maksimu.
maki je slabo napredovao i sisao i prepametan i prenapredan je psihicki. a aleks je dobro napredovao na dohrani, i isto je jako pametan, samo sto se daleko sporije psihicki razvijao nego maki, neuporedivo sporije.




Misha i Ljisha -> RE: Dojenje - vase iskustvo III deo (16.6.2014 23:08:45)

Jovice ja sam streberka[sm=smiley36.gif] sve bas sve sam popamtila iz skole za trudnice ahahha...Znaci ni ja ne pricam na pamet. Meni je ovako receno i iskreno ima mi smisla. Ako je beba u svom stomacicu imala mesta za jos recimo 90ml nakon podoja onda je to meni znak da je beba gladna jer oni nekad eto npr u starosti od mesec dana piju po obroku 90ml. Znaci bebi je ceo obrok stao u stomacic.




jovicaa -> RE: Dojenje - vase iskustvo III deo (16.6.2014 23:16:51)

ja se ne bih bavila brojkama i statistikama. duboko sam ubedjena da svaka zena koja zaista zeli da doji, i nema zdravstvenih prepreka, koje su veoma retke, moze i treba da doji sto duze.
niko aliiii niko na svetu ne moze da me ubedi da je svejedno da li dete pije mleko od svoje majke ili kravlje... posto se sastav majcinog i kravljeg mleka dosta razlikuje, kao sto svi znamo.

neverovatan je broj prednosti majcinog mleka nad drugim, i po pitanju fizickog zdravlja majke i deteta i po pitanju psihickog.

ne mislim da ce bilo sta faliti u smislu vidiljivih problema bebi koja ne sisa, ali sisanje je jako bitno za bebu i super je ako mama istraje, ako ne nikom nista, life goes on.
znaci dojenje je jednostavno i neoborivo zdravije, pa se treba truditi da se u njemu istraje, kao i u svemu drugom sto se trudimo da pruzimo najbolje i najzdravije svojoj deci.




Rosita -> RE: Dojenje - vase iskustvo III deo (17.6.2014 8:38:51)

Ja mislim da je Ljisa imala taj scenario koji jovica sugerise maslacku kao moguc. Dunja nije dve nedelje napredovala, ali nakon sest nedelja dobila je 1 kg , a sa tri meseca udvostrucila kilazu. Cini mi se da je bitno da bebine potrebe budu zadovoljene, a koliko ce to da se odrazi u brojkama, stvar je i drugih faktora. Maslackovi sinovi kao da su sledili neki genetski program sa kilazama. Negde sa D cetiri meseca ja sam se apsolutno oslobodila razmisljanja o kilazi i smo "gledala dete" i to smatram jednim od vecih svojih postignuca u nasem medjusobnom odnosu. Naravno da razmisljam nakon kontrole koliko je napredovao, ali ye ne opterecujem.




Maslacak15 -> RE: Dojenje - vase iskustvo III deo (17.6.2014 8:39:17)

Nisam htela da se vise javljam ali nemam izbora. Zasto se ove rasprave uvek pretvore u diskusije o karakteru? Stvarno bih molila zene da u iznosecnju svojih misljenja izbegavaju etiketiranje drugih zena i njihovog karaktera. Mislite sta hocete, nemojte da vredjate. Jovice draga, ja sam diplomirala sa 23 godine prva u generaciji sa prosecnom ocenom 9,40. A doktorirala sa 27. I zato takve paralele i doskocice smatram neukusnim. Iskustvo sa odustajanjem od fakulteta posle pada na ispitu nemam jer sam na iste uvek izlazila spremna. Toliko o tome. Podrzavajte zene da doje, hrabrite, dajte savete, sve se slazem ali ni jedna zena ne treba ni jedne sekunde lose da se oseca zato sto joj je neko na forumu implicirao " ha odustala si ti si slabic i los karakter, izdala si svoje dete da si bila jaka i uporna nebi se to desilo i slicno" sto se moze zakljuciti iz citanja postova na ovom topicu svako malo. Svaka novopecena majka sa malom bebom ima dovoljno izazova u svakodnevnici da joj ne treba mobing na forumu na koji je dosla da bi potrazila savet i podrsku. Ovako ostaje gorak ukus u ustima, identicno kao na topicu o carskom rezu, da postoje dve grupe majki, dobre i lose, hrabre istrajne uporne i strpljive zene koje cine najbolje za svoje dete i uplasene, slabe, koje idu linijom manjeg otpora. Prestanite molim vas.

bas tako Rosita, to je bio i moj zakljucak genetika je presudila. Potpuno neverovatno, ovde iimaju knjizice sa sitematskim pregledima, kad sam uzela da uporedim, kao daih je neko klonirao [sm=smiley1.gif] Naravno razlikuju se oni po mnogo cemu ali ta kriva rasta im je bila u dlaku ista nezavisno od ishrane.




Misha i Ljisha -> RE: Dojenje - vase iskustvo III deo (17.6.2014 9:09:16)


IZVORNA PORUKA: Maslacak15

Svaka novopecena majka sa malom bebom ima dovoljno izazova u svakodnevnici da joj ne treba mobing na forumu na koji je dosla da bi potrazila savet i podrsku. ... da postoje dve grupe majki, dobre i lose, hrabre istrajne uporne i strpljive zene koje cine najbolje za svoje dete i uplasene, slabe, koje idu linijom manjeg otpora. Prestanite molim vas.




Tacno tako. Svaka majka koja svoje dete ne zanemaruje je dobra majka. Losa majka je npr ona sto je vegan pa nije svom detetu dala ni da sisa pa joj je dete umrlo. Kad se setim toga zeludac mi se okrene. A ona samo malo da je razmisljala o BROJKAMA dete bi joj bilo zivo. Mozda zato sto sam eto iz prirodnih nauka pa su mi brojke bitne, ali i lekari na osnovu brojki procenjuju stanje. Ako je lekar rekao uvedi dohranu e vala sigurno cu strucno lice poslusati. Ja sam sve radila u konsultaciji upravo sa nekim strucnim licem. U redu je instinkt i sve to ali ima ocito zena kojima ni instinkt ne vredi. [sm=smiley13.gif]




Tiziana -> RE: Dojenje - vase iskustvo III deo (17.6.2014 9:41:17)

Jovice,nemoj da siris pricu i dovodis u vezu ad mleko inteligenciju.moje dete koje je bilo na dohrani je mali smart ass,cita i pise a nema jos 5 god,samo jer ga je zanimalo,niko ga nijee terao ni forsirao,rano poceo da prica,rano poceo da postavlja bezbroj smislenih pitanja,tako da ta teorija ne stoji.
a ja sam napred pisala o slucaju moje drugarice i njene cerke kojA je od pocetka malo napredovala i sada sa 2,5 gidine im kg kao prosecno dete sa godinu dana,a to sve jer moja drugarica ni u snu nije htela da da dohranu.a sad se zdere.
dakle ima raaaznih iskustava,nekad neke stvari jednostavno ne funkcionisu.zato hajde mala podrska za Joleta kakva god da je njena odluka.




milicicak -> RE: Dojenje - vase iskustvo III deo (17.6.2014 10:06:48)

Meni se dize kosa na glavi od korelacije dojenje-inteligencija, to veze sa vezom nema... ne mozes od prosecnog deteta napraviti wunderkinda pa sve i da ga dojis do polaska u skolu! Mislim da je stvarno glupo raspravljati o tome i dalekoseznim benefitima dojenja na inteigenciju i emoivni razvoj deteta.
Dojenje je bitno na pocetku detetovog zivota. Ali ni dohrana i adaptirano mleko nije zlo i smak sveta ako mama proceni da detetu treba.
I jos jednom, svi smo mi razliciti i razlicito reagujemo u stresnim situacijama, a dolazak bebe je sta god ko rekao stresna situacija. Dohrana je dobro resenje ako ce se majka osecati bolje i biti mirnija jer misli da njeno dete nije gladno. I nijedna mama nije losa ako svom detetu da dohranu. To je stvar njene procene i njenog izbora. Svakako ce i beba biti srecnija sa dohranom nego sa mamom koja je u konstantnoj brizi i panici da li beba dobro napreduje jer misli da nema dovoljno mleka.
Moja poenta je da kao i u svim situacijama u zivotu ne mozes da znas dok ne probas (sto je jedna od stvari koja mamama najteze pada). Posle podoja se uvek moze ponuditi flasica pa videti i proceniti da li je dohrana potrebna. Ili pustiti dete da sisa do besvesti i videti da li ce se situacija sa napredovanjem popraviti. I naravno, konsulovati se sa nekim strucnim licem.
Jole, sta god da odlucis, u pravu si, jer je to tvoja beba i ti najbolje znas sta je dobro za nju.




big mum -> RE: Dojenje - vase iskustvo III deo (17.6.2014 10:26:06)

Napisaću vam moje iskustvo sa dojenjem prvog djeteta i kako je ono utjecalo na sigurnost u odluci da dojim i drugo djete.

Poslije poprilično dugog i teškog poroda drugi dan nas otpuštaju kući.S malo povišenim bilirubinom.ne znajući ništa o tome dolazeći kući stavljam bebu da sisa.Međutim ona jako malo sisa i zaspe.Spavala je nevjerovatno dugo za novorođenče i po 4-5h.Sreća pa je moja sestra bila samnom prvih dana i primjetila to.
3 dan vodimo bebu na vađenje krvi iz pete da bi nam tamo saopštili da je izgubila 300gr za 3 dana.Te da je poprilično žuta i da je vodimo pedijatru.Pedijatrica je ustanovila da je bebe dosta žuta i da mora u bolnicu na sunčanje.
Dolazimo na dj.odjel pregledaju je,vade krv.Bilirubim jako povišen i zato beba spava i nema snage da sisa.
Dežurni pedijatar mi govori da pošaljem mm da kupi AD formulu da se da bebi i da će tako beba što prije izbaciti višak bilirubina.
MEĐUTIM tu se potrefila ped. sestra sa velikim iskustvom te mi kaže"Djete moje drago poslušaj me,ne treba ti formula pogledaj kako imaš velike grudi pune mlijeka.Pošalji muža da ti donese pumpicu za izmuzanje i flašicu.Prvih par dana se izmuzaj i daj bebi svoje mlijeko.Kasnije kad malo ojača od foto terapija nudi joj prvo da sisa pa onda flašicu.Vremenom izbacuj flašicu počeće sama da sisa.
Tako je i bilo.Prva dva dana sam se izmuzala svaka dva sata dok bi ona bila na terapijama.Kad je malko ojačala nudila sam joj da sisa.Ispočetka je odbijala jer iz flašice lakše ide.Da bi 4 dan samo sisala.Na taj način sam vidjela da mogu da dojim svoje djete.
Naravno to se sve dešavalo u bolničim uslovima pod ljekarskom kontrolom.Moja sreća pa se tu zadesila ped sestra koja me je posavjetovala i pokazala mi kako.
Da nje nije bilo naravno da bi poslušala ljekara i dala AD,to je neupitno.
Poslije toga sam isključivo dojila bebu koja je napredovala oko 1500gr/u toku  prva 3 mj kasnije manje.
Poučena iskustvom sina sam dojila 18 mj,takođe normalno napredovao.

Mladim majkama treba pružiti podršku i savjetovati ih,malo pogurati ako treba,ali ih ne treba osuđivati ako ne uspiju.




Rosita -> RE: Dojenje - vase iskustvo III deo (17.6.2014 13:56:09)



[/quote]

Tacno tako. Svaka majka koja svoje dete ne zanemaruje je dobra majka. Losa majka je npr ona sto je vegan pa nije svom detetu dala ni da sisa pa joj je dete umrlo. Kad se set_im toga zeludac mi se okrene. A ona samo malo da je razmisljala o BROJKAMA dete bi joj bilo zivo. Mozda zato sto sam eto iz prirodnih nauka pa su mi brojke bitne, ali i lekari na osnovu brojki procenjuju stanje. Ako je lekar rekao uvedi dohranu e vala sigurno cu strucno lice poslusati. Ja sam sve radila u konsultaciji upravo sa nekim strucnim licem. U redu je instinkt i sve to ali ima ocito zena kojima ni instinkt ne vredi. [sm=smiley13.gif]
[/quote]

E nisam cula za taj slucaj. JA licno nemam ekstremne stavove po bilo kom pitanju. To za brojke, naravno ako ne napreduje uopste, skapava od gladi daleko bilo, brojke su vazne, ali i to se zaboga vidi po detetu. Tu majku iz navedenog primera ne bih da komentarisem. Ja pre svega mislim na situaciju koja se na rr cesto desava. Dobije dete 800, 900 g i majka dodje srecna kuci jer joj je pedijatar rekao da je to ok, a onda se ovde smori jer uporedjuje svoje dete sa drugom decom. Toga se treba manuti, nek je dete zadovoljno i nek napreduje, postujem i donje granice i taj broj smatram vaznim, a ostalo manje- vise. Jednom kad sam pitala pedijatra je li to dovoljno, on je rekao- slusajte, pa ni vi ni suprug niste iznadprosecni po pitanju fizickih mera (ok, izrazio se kolokvijalnije), tj. genetika isto radi posao. Za slusanje strucnog lica, slazem se, ako je to lice dobro odabrano. Prosla sam sito i reset_o da svom detetu nadjem dobre lekare. Eto, da ne idem off, nadaleko cuveni Perisic sa gastro tema za moje dete nije bio dobar doktor. Ucinilo mi se u prvi mah, ali ne. I tako...

I vala, sve smo rekle [sm=smiley1.gif]. Samo da jos jednom kazem Jole, najbolje resenje je bas ono koje ona oseca za najbolje . Srecno!




Klarita -> RE: Dojenje - vase iskustvo III deo (17.6.2014 14:04:52)

Ni K ni N nisu dojeni ni podojeni nijednom. K je zena u bolnici koja je lezala do mene podojila jednom i to je sve. K cita (srice) i pise a, ima 3 i po godine.
Tako da.... mesanje baba i zaba ne volim.Nisam se javljala na ovu temu jer ne dojim i nisam dojila, a sad procitah i slazem sa Maslackom.[sm=bravo.gif]

I jos da dodam, posle gorkog iskustva sa K, skoro depresije i svega i svacega, ipak ne mislim da sam nemajka sto ne dojim svoju decu i da su one koje doje vise majke od mene. Ja sada bar imam izbor AD mleka, moje tetke nisu imale, moje sestre i brace od tetaka su pili cisto kravlje mleko od prvog dana zivota pa eno ih zivi i zdravi sa svojim potomcima [sm=smiley1.gif]

I jos da dodam da merka od 60ml nema veze s mozgom, jer je svaka beba individua za sebe...K mi je tek sa dva meseca pila 60-90 ml mleka, pa mislim da beba koja sise pa joj se ponudi dohrana, jednostavno ce je prihvatiti ili ne, a da li ce popiti sve ili nece uopste gledati, takodje da li ce povracati i da li ce je muciti gasovi i sta ja znam sve. Nisam kompetetntna da komentarisem dojenje, ali AD mleko, jesam.




Anoniman -> RE: Dojenje - vase iskustvo III deo (17.6.2014 16:04:56)

Da se i ja javim u ovoj temi.
Hanu sam dojila 21,5 mesec a Filip ima 14,5 meseci i jos sisa i nemam nameru da mu ukidam sikenje jos uvek! Za bebu ne postoji nista zdravije od majcinog mleka[sm=smiley1.gif]




jovicaa -> RE: Dojenje - vase iskustvo III deo (17.6.2014 20:43:20)

ja ne dovodim u pitanje inteligenciju, nego je ovde pisano kako bebe koje jelte ne napreduju po 1 kg mesecno ne dobijaju dovoljno masnoca i proteina koji su im potrebne za razvoj mozga, na kontu toga je islo moje objasnjenje da to nema veze.
naucno je dokazano da dojenje jako doprinosi i fizickom i psihickom razvoju kod dece, a vi mene mozete da hejtujete do sutra.
ja nisam nikome rekla da je slabic. a ko se nasao uvredjenim i savest mu nije mirna, jako mi je zao.
ali za dojenje je potrebna jedna velika i velika upornost. koju ja nisam imala prvi put, a drugi put jesam. i to je ceo smisao price. upornost. i kao i kod svega drugog najlakse je odustati na prvu loptu. mene iskreno ne zanima kakve ste vi majke i zasto ste odustajale od dojenja, ali treba da budete podrska zenama koje tek pocinju da doje, a ne da im saljete skoro direktnu poruku kako je super da daju bebi dohranu i da se ne cimaju oko dojenja.
zbog divnih zena ovde koje su mi govorile, bice bolje, procice, izguraj jos, mozes ti to, ne gledaj koliko napreduje, svaka mama moze da doji, mozda su me cak u tim momentima i nervirale, ali upravo zbog toga sam prebrodila mnoge teske krize za vreme dojenja...
tako da, slobodno se sluzite izvrtanjem mojih reci, uzivajte. ali cinjenice o dojenju su tu, pa su tu, saopstila ih ja ili neka druga ringerajka.




bubulence -> RE: Dojenje - vase iskustvo III deo (17.6.2014 21:08:12)

da se i ja prikljucim temi [sm=smiley1.gif].
moje dete je samo dojeno oko 2 meseca a do punih 6 meseci dojena + dohranjivana. i uopste se ne smatram losom majkom, kamo srece da sam joj i ranije uvela dohranu. znala je i po 12 do 15 sati dnevno da provede placuci, vristeci a mi nismo znali sta joj je. i stalno smo mislili da su grcevi. slabo je napredovala ali opet nije gubila na kilazi pa smo smatrali da je to ok. a onda sam poludela i napravila joj ad i od tog trenutka naredna 3-4 dana nije zaplakala. nisam lose podnela sto sam joj uvela ad nego sam lose podnela sto sam svoje dete mucila insistirajuci na sikenju. mada, mi smo i sikenje nastavili, svaki put prvo sika pa onda dohrana... i to nam je super islo ali sam onda pocela da pijem neke lekove i morala sam da prestanem da je dojim.
po meni je losa majka ona koja svoje dete izgladnjuje a da li dete siki ili koristi ad, manje je bitno ako je ono srecno i sito...
naravno da dajem prednost dojenju ako je moguce ali ako nije- pa nije kraj sveta




jovicaa -> RE: Dojenje - vase iskustvo III deo (17.6.2014 21:13:56)

naravno da dajem prednost dojenju ako je moguce ali ako nije- pa nije kraj sveta

da naravno to stoji.
eto kod tebe je bila takva situacija da si stvarno morala dohranu, pustila si prvo jedan period da vidis da li je potrebno ili ne.
ja sam pricala direktno o joletovoj situaciji, posto je zbog toga i pocela cela diskusija. beba koja je za mesec dana napredovala 450 gr je sve samo ne za dohranu, ne jos uvek. treba probati barem jos jedan mesec sa samo dojenjem, zato sto beba nije ni u kakvom kriticnom stanju, da gubi na tezini i sl.. znaci nece nista izgubiti ako se proba jos jedan mesec i poboljsa tehnika dojenja, ishrana, mama se malo opusti, ako treba izmuze se pa doda posle podoja na flasicu svoje mleko i sl....




Jole84 -> RE: Dojenje - vase iskustvo III deo (17.6.2014 21:15:31)

Ženske najpre da vam se zahvalim na podršci i komentarima,i jednim i drugim,značilo mi je,mada nisam stigla da uđem da odgovorim. Sve sam pročitala i poštujem sva mišljenja. I za i protiv. Pritisak mi je veliki,moji roditelji smatraju da nisam dobra majka ako ne dojim,čak sam došla u situaciju da pitam oca da li ima sise pa zna kako je...(smejem se a plakala bih [sm=smiley36.gif] ),svekrva je mišljenja da beba ne sme da bude gladna,muž se srećom slaže sa mnom šta god radim. Mila je pre kontrole u petak kad mi je rečeno da je slabo napredovala,nedelju dana vrištala na siki,videla sam da nešto nije ok,vodu je pila dok joj ne otmem flašicu,grčevi užas,kakila jednom u 3 dana (boja dobra doduše),spavanje tako i tako,uglavnom kad nema grčeva veže 2,3 sata. Mislila sam da je sisanje loše zbog vrućine,sve mi je drugo palo na pamet sem da je gladna. Kad mi dr to reče,baš sam bila tužna. Od starta sam bila uporna sa dojenjem,iako sam još u porodilištu imala muka,pisala sam (tamo posle prvog vrištanja daju dohranu,niko mi nije ni pokazao kako se doji,gurala sam siku,napravila ragade,a kad su je odveli u inkubator tek drugog dana se smilovali da mi dopuste da nosim svoje izmuženo mleko,dotle joj davali dohranu ko od šale)...Zaista imam želju da dojim (iako moram da priznam da je to za mene još uvek sve samo ne zadovoljstvo) ali nipošto ne mogu da dopustim da mi beba bude gladna. Kad sam joj dala dohranu,od samo 60ml,prvi put sam videla šta znači sita beba [sm=smiley13.gif] i to me je ubilo. Spavkala je mirno,počela da kaki posle svakog ručkanja,po 4,5 puta dnevno a grčevi su nekim čudom nestali. Danas sam išla na kontrolu,dr nam je dala tih par dana da vidimo promenu,beba je napredovala 300 grama. Dr je veoma zadovoljna,rekla mi je da nastavim sa dojenjem i prehranom posle podoja ukoliko postoji potreba. Mila toliko plače,vrišti i šutira se na siki da ja ne mogu da opišem. Pola dana ona plače ja joj pevam i pričam lepe stvari a onda plačem i ja s njom i guram siku. Posiska malo i tek kad dobije flašicu smiri se. Ipak,danas sam imala dva podoja bez mnogo zacenjivanja pa opet imam snagu. Ne želim da odustanem,ali ni da mi beba ne napreduje,ni da se mislim da li gladuje,sva sam zbrkana...




jovicaa -> RE: Dojenje - vase iskustvo III deo (17.6.2014 21:18:11)

samo opusteno jole, bice sve ok, dojila ili ne dojila!
a da li si razmisljala da se izmuzes pa da umesto dohrane posle podoja bebi ponudis svoje mleko na flasicu?
mozda da izbacis iz ishrane mlecne proizvode ili nesto drugo sto bi bebi moglo da pravi grceve i samim tim problem sa dojenjem. takodje je moguce da guta vazduh dok sisa i da to pravi problem.
ovo je nesto cega ovako napamet mogu da se set_im, posto ipak nisam pored tebe, tako da ne znam kako je kod vas.
drzi se samo i pokusaj da se opustis, to ce prijati i tebi i bebi, a i mleko ce onda lakse ici[sm=smiley31.gif]




Maslacak15 -> RE: Dojenje - vase iskustvo III deo (17.6.2014 21:19:32)

i jole se zalila da joj mala place ali vi prihvatate sva objasnjenja osim da je dete mozda gladno. Koliko se ja secam plakao je i tvoj mladji sin jovice i to puno, bar si se zalila, sve dok se nije docepao cvrste hrane, tad se otprilike smirio ali si ti odbacila svaku pomisao da bi hteo vise hrane, nego eto prgav je karakter... Kako god.
Gde pise u bilo kom postu da beba treba da napreduje 1 kg??? Kad smo vec kod izvrtanja reci iz konteksta. Ali 450 gr je daleko od kilograma i uobicajena granica koja se navodi u literaturi je oko 600 gr minimalnog napredovanja.




bubulence -> RE: Dojenje - vase iskustvo III deo (17.6.2014 21:19:48)

jole ti kao da opisujes nas pre skoro 3 godine. potpuno te razumem, veruj, identicna je situacija bila. posebno ono sto si rekla da si posle dohrane saznala sta je sito dete. ne znas da li zbog toga da budes srecna ili tuzna... nastavi onako kako ti mislis da je najbolje za tvoje dete.
a tatu posalju na ugradnju silikona [sm=smiley1.gif]




jovicaa -> RE: Dojenje - vase iskustvo III deo (17.6.2014 21:23:48)


IZVORNA PORUKA: Maslacak15

i jole se zalila da joj mala place ali vi prihvatate sva objasnjenja osim da je dete mozda gladno. Koliko se ja secam plakao je i tvoj mladji sin jovice i to puno, bar si se zalila, sve dok se nije docepao cvrste hrane, tad se otprilike smirio ali si ti odbacila svaku pomisao da bi hteo vise hrane, nego eto prgav je karakter... Kako god.
Gde pise u bilo kom postu da beba treba da napreduje 1 kg??? Kad smo vec kod izvrtanja reci iz konteksta. Ali 450 gr je daleko od kilograma i uobicajena granica koja se navodi u literaturi je oko 600 gr minimalnog napredovanja.

netacno maslacak.. moj sin je ocajno jeo prvih par meseci kada je skroz prestao da sisa, jedva smo ga hranili, nikako nije islo... muka me uhvati kad se setim... problem sa hranom je nestao kada smo otisli kod pulmologa u becej koji je prepisao one soli i dete se konacno resilo slajma i pocelo da jede, to je bio problem. maki je napredovao prvi mesec 1 i 400, pa 700 gr za tri nedelje i onda dobio bronhitis i tada su poceli problemi sa nervozom i dojenjem, tako da sam tek evo sad posle godinu i po skontala da je verovatno bio problem u tom slajmu, koji on nikako do kraja nije mogao da izbaci.
znaci i kada je presao na ad mleko i cvrstu hranu, posle godinu dana i dalje je slabo napredovao 2,3 meseca do izbacivanja slajma. ni sada nema neku kilazu, 10 kg, treba da ima puno vise po tabelama, ali nas pedijatar kaze da je to sve ok i da nisu sva deca ista.




Maslacak15 -> RE: Dojenje - vase iskustvo III deo (17.6.2014 21:24:44)

Jole[sm=smiley31.gif]. Samo sledi svoj instinkt duso i gledaj svoju ceru....I ne uzimaj sve za ozbiljno u nasim giga dskusijama. Puno puno ljubi malecku.




Jole84 -> RE: Dojenje - vase iskustvo III deo (17.6.2014 21:28:39)

Jovice ja imam da se izmuzem samo ako je ne podojim,a posle podoja nemam bukvalno ništa,to me je i dr pitala i po tome zaključila da joj treba dohrana,ona sisa nekih 5 minuta,u vrh glave 10,s plakanjem,i onda se zaceni i ne želi ni da povuče više,ni silom ni milom. [sm=smiley13.gif]
Maslačak i ja sam pronašla da je 600 gr granica,zato sam se i zabrinula najviše.
Meni se dete preporodilo od kako sam je dohranila. Ja se u oba slučaja osećam loše. A naročito me ubi ovaj pritisak sa strane,čini mi se je MiLj isto pisala.
Bubulence e baš to,srećna sam kad je vidim situ a ubi me neka griža savesti kako nisam videla znake da je gladna,eto sad se mislim i za te grčeve da li su svo vreme bili grčevi ili gladan stomačić....[sm=smiley13.gif]




jovicaa -> RE: Dojenje - vase iskustvo III deo (17.6.2014 21:29:18)

i samo da dodam da je maki i sad nervozica... ako nije po njegovom tesko nama ili mu slucajno ne dozvolis da pravi neki haos u stanu... i dalje se puno nosa, lako se uvredi i zaplace, tako da je nervoza u bebecem periodu dobrim delom bila i zbog njegovog prekog karaktera.
idem sad da radim seminarski, da ne odustanem od ispita, vec kasnim[sm=smiley1.gif]




Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 [2] 3 4 5   Sledeća stranica >   >>