RE: "Patologija dojenja" - kenjkava deca (Puna verzija)

Forum >> [Beba] >> Dojenje i dopuna dojenju



Poruka


Trcosava -> RE: "Patologija dojenja" - kenjkava deca (19.11.2014 22:01:16)


IZVORNA PORUKA: Buba Mira


IZVORNA PORUKA: mirkam

Buba Miro, da li je moguce stvarno da svi ti faktori uticu na to da dijete nije "mazno"?Citam tvoj post i pitam se da ga nisam ja napisala[sm=smiley36.gif]Identicno, ja M nisam na zalost dojila duze od mjesec ipo dana, rodjen je carskim rezom, i nikako ne voli da se mazi.Sve mislim, Boze da li ce uvijek biti ovakvo "drvo", a sto kazes, toliko ceznem da makar nasloni glavicu na moje rame...
I MK, i ako nisam imala srecu da duze dojim svoje dijete, zaista mislim da je dr pretjerala sa pricom.


Eto, ja ne znam, govorim i zaključujem iz svog iskustva. Obzirom da se svuda u svetu govori o onom čuvenom prvom kontaktu mame i bebe, o njegovoj važnosti - verujem da je izostanak istog kod mene i moje bebe rezultirao "otuđenjem". Kod nas nije samo taj prvi kontakt izgubljen, već je ona 7 dana bila odvojena od mene, na drugom odeljenju, i donosili su mi je samo da je vidim na po minut dva puta dnevno. Tada nisam smela da je dojim, tek kasnije. I da, verujem da sam propustila najdivnije momente.
Malo sam skrenula sa teme o dojenju, ali mislim da moje iskustvo može da pomogne mamama kojima je teško što su im deca "vezana". Meni je jako falilo da moje dete bude vezano i da ne plače kad je privijem uz sebe.


Sorči obadve, ali nit CR nit' dojenje nema veze sa povezanošću sa detetom. Moje nije rođeno na CR, dojena je mesec i po - a vezana je za mene čini mi se i dalje pupčanom vrpcom. I dalje trči prvo meni da ja oduvam kad padne i da poljubim. Svaki put kad je tužna, trči kod mene. Voli da se mazi samnom. Ne trpi recimo moju mamu. Sa mužem isto je ok, ali ne tako kao samnom. Pre mislim da sam ja drvenjak nego ona. Nisam je nosala, cucala niti sam sva u tepanju. Naprotiv.

To da je kenjkavo dete je samo karakter.




Buba Mira -> RE: "Patologija dojenja" - kenjkava deca (19.11.2014 22:01:27)

Didy, možda si u pravu. Možda je jednostavno takva. Ne znam, možda je meni to toliko falilo tada i toliko sam žalila za tim prvim minutima, danima da sam ubedila sebe da je to zbog toga. Ko će ga znati.
Kako god, mazite se sa bebanima i milkite ih, manite žene koje funkcionišu drugačije. Radite šta prija vama i vašoj bebi.
A slažem se da takvo podmetanje stava od strane dr nije baš dobra reklama za nju samu.

Edit: ovo je ujedno i odgovor na Trćin post.




mama krava -> RE: "Patologija dojenja" - kenjkava deca (19.11.2014 22:10:02)


IZVORNA PORUKA: jovicaa

mislim sta reci.... ima nas svakakvih[sm=smiley36.gif] odnosi se na prvi post i komentar lekara.

naravno da ce dete koje sisa biti vise vezano za majku, ali to je valjda kako ono bese rec PRIRODNO i normalno ... a ne, zaboravila sam dete treba da bude programirani robot.


E, bas tako!!!

Mislim, muka mi je od toga, sa 6 meseci radite to, to i to... Sa 11 mes, ako ne radi to, odmah kod fizijatra, psihologa i sl... Mislim, pustite zene da rade onako kako im to PRIRODA nalaze. Neko ce osetiti potrebu da prekine dojenje sa 8 meseci, a neko ce dojiti SVOJE dete do 28 meseci. Nije da sam mu dala cigaretu, nego sisa majcino mleko! Ne znam kako moze da mu skodi i ne znam zasto neke zene potenciraju prestanak dojenja kao cin koji se mora odraditi po svaku cenu u odredjenom periodu.




jovicaa -> RE: "Patologija dojenja" - kenjkava deca (19.11.2014 22:18:09)

zato sto njima tako odgovara i njima je tako lakse, i to je ok. ali nije ok nametati to misljenje kao jedino ispravno i doprinositi da se zene koje dugo doje osecaju lose.
ma ovu trecu bebu necu da ispustam iz ruku, ni da je pustam iz kreveta.. dok god bude sisala... ima samo da se mazi i sisa, koliko god joj braca budu dozvolila... ne vidim nista lose u tome. aj da bar jedan bude patoloski vezan za mene[sm=smiley36.gif]
sa aleksom sam slusala tako raznorazne savete, ni slucajno ne spavati sa bebom u krevetu, ne nosaj ga, bla, bla.. na kraju sam bila jaaako iscrpljena i umorna od odredjivanja satnice kada treba da sisa i prenosenja u krevetac, i umaranja dok ne zaspi, sa sigurnoscu mogu da tvrdim da je to samo doprinelo da se dojenje ranije okonca. sa maksimom sam vodila drugu politiku i sisao je godinu dana. nadam se da ce treca beba i duze.
ne kazem i ja volim da imaju red i slicno, ali cesto taj red samo naskodi dojenju, pa treba biti oprezan.




Maslacak15 -> RE: "Patologija dojenja" - kenjkava deca (19.11.2014 22:33:04)

sad cu malo off ali kad vec pricamo. Kao sto se vidi iz mojih postova nisam neki fanatik za dojenje iako mislim da je najbolje resenje za bebu u prvih pola godine zivota. Ono sto cvrsto verujem je da uobrocavanje dojene bebe nema smisla. Ja sam dojila na zahtev dokle sam dojila, nekad na tri a nekad i na sat vremena. Do 9,5 meseci.
Iskreno ja mislim da ta prica o vezivanju vise znaci mamama nego bebama. Barem od nekog perioda. Mozda u pocetku igra neku bitnu ulogu za bebu. Ja sam ostala iznenadjenja sa kojom lakocom je moj mladji ostavio dojenje kad je prihvatio flasicu. On je bio bas bas "zavisnik" sisao je kao nenormalan, danju nocu u taktu, nikad nije bio duzi razmak od tri sata, ( danju i kraci intervali) imao 10 kila sa 6 meseci iskljucivo na majcinom mleko . OD kume je dobio nadimak Cicak posto se bio zalepio ko taksena marka za mene. Zalila sam se sa 7,5 meseci kad sam zelela da mu uvedem flasice da odbija i da nece. Bas sam se pitala kako ce da izgleda odvikavanje posto nisam htela da ga maltretiram. Ispostavilo se nista lakse. Jednog dana, iz cista mira prihvatio je flasicu. Automatski apetit mu je pao za dojenje i vrlo vrlo brzo, unutar metar dana bez ikakve prisile on je smanjio frekvencu, mleko se smanjilo i onda je bivao nervozan i gubio strpljenje i batalio. Ocu da kazem ponasao se, kao da je to za njega bila prosto hrana, dobio je drugu i uopste se nije uzbunio. Niti me je proganjao trazio itd.... Mislim da je drugacije kad su deca starija i kad ostavljaju. Jer su svesnija.




Misha i Ljisha -> RE: "Patologija dojenja" - kenjkava deca (19.11.2014 22:35:18)

Ako gledam bratanca koji je sisao godinu dana onda Da on je bas kenjkav[sm=smiley36.gif] (teto upao mi kamecic u patiku buhuuuhuuu...teto ogrebao sam prst buhuuhuuuu....) al ako gledam svoju D onda NE nije kenjkava (padne ustane otrese se ni ne pogleda me i nastavi gde je stala[sm=smiley36.gif]). Daleko je D od kenjkavog deteta ali je i te kako velika maza, dok je bratanac katastrofa maza tj ne da nikom ni da ga poljubi (osim njegov tatica. cak je jedno vreme moj brat morao da "ponistava" svojim poljupcem recimo moj jer ga ja na silu izljubim hehehhe). Tako da je sve to definitivno do karaktera. D je sama ostavila sikanje a sikala je do 15 meseci. I to bez probleme i mogu da kazem da joj je sisa bila BOG. I da dobijala je i sisu za utehu iako vidim to mnogi ne podrzavaju ali se isto tako znao i red. Isto smo izbacivali podoje (s tim sto sam ja to nekako mnogo sporije izbacivala u odnosu na druge majke, npr sa 11 meseci je jos uvek imala 3 podoja a neke mame vec dete sa 9 meseci ostave na dva), od godinu dana je ostala na dva i sa 13 meseci samo na vecernjem podoju.

Kenjkavost zavisi od karaktera deteta i naravno od odnosa majke prema detetu. snajka je ono sto se kaze overprotected majka bila prema Novaku, ako njenog mezimca neko ogrebe odmah se dize drama i halabuka[sm=smiley36.gif] ( pri tom se on sam ogrebao al bas na mojoj strazi kod mene na salasu i kad se digla hajka onda sam im rekla da ga ne salju da ga cuvam ako misle da ga ne cuvam dobro[sm=jezicek.gif]), dok sam ja mozda i previse opustena oko nekih stvari, D se ogrebe, padne, udari, neko je udari (a ja samo vicem u pozadini brani se Dunja brani se[sm=smiley36.gif]) ja uglavnom ne reagujem. Ako bas pocne da place ja joj kazem "dodji kod mame da vidim i da ljubim" (znaci ne pritrcavam ja kao manijak prema njoj jer se udarila-procenim naravno stetu[sm=smiley36.gif]) i tako mi funckionisemo. Hodala je bosa kad god nam vreme ovog leta dozvolilo, a bratanac ne bi hodao bos ni pod razno, njega bocka.[sm=jezicek.gif]

Sve u svemu dugotrajno dojenje je ok. Evo ja smatram da je moj zet prija Rositin D izuzetan decak i nije kenjkav niti previse vezan za mamu jer je moja prija maher od zene.[sm=smiley31.gif]. Prijo ne brini do svadbe ce ostaviti sisu[sm=smiley36.gif]

E da, i ja smatram da im dojenje i te kako puno znaci u smislu izgradnje imuniteta pa cak i dojenje preko godine. Ustvari mozda bas to dojenje najvise i znaci jer deca tad pocinju da se krecu u drustvu i td. Sta ce bebi imunitet prvih par meseci jos pogotovo zimi ako nigde ni ne ide, kad je u karantinu[sm=smiley36.gif]




jovicaa -> RE: "Patologija dojenja" - kenjkava deca (19.11.2014 22:44:00)

Ono sto cvrsto verujem je da uobrocavanje dojene bebe nema smisla. Ja sam dojila na zahtev dokle sam dojila, nekad na tri a nekad i na sat vremena. Do 9,5 meseci.

[sm=smiley20.gif]
i slazem se da nisam primetila da je maksim nesto ekstra bio vezan za mene zbog dojenja, kada je resio da prekine sa godinu dana, ostavio je bez problema, presao na flasicu, nikakva drama, a kenjkav je ovako inace zbog drugih stvari(bio tada) ali nikako to ne vezujem sa dojenjem... isto sam ga dojila na zahtev.




Ivanka 75 -> RE: "Patologija dojenja" - kenjkava deca (19.11.2014 22:52:53)

Vecu glupost nisam odavno procitala!
Dojena deca kenjkava decs i vezana za majku! Dojila sam 15 meseci i nisam uspela da ostvarim nikakvu bliskost, ama bas nikakvu.
I dan danas je teska na zagrljaju, mazenje traje 0,5s, ne jaukne kad se udari tako da teorija te dr kod mog deteta pada u vodu.




Rosita -> RE: "Patologija dojenja" - kenjkava deca (19.11.2014 22:54:57)

Ok, bavila sam se i ja kojekakvim istrazivanjima, znam sta je relevantan izvor i slicno, da se unapred ogradim. Ovaj clanak sto cu citirati nije sa sciencedirecta, je l, jasno, ali i ovo je forum i razmenjujemo misljenja, a svako se onda hvata i radi po osecaju, jerbo, to je po meni majcinstvo.
Evo, samo kao okvir za licno razmisljanje o produzenom dojenju.

http://www.roda.hr/article/readlink/1825


Ljisho, da l ima harmonicnijih prija od nas dve [sm=smiley36.gif], i kad nismo istomisljenice [sm=smiley36.gif]




Misha i Ljisha -> RE: "Patologija dojenja" - kenjkava deca (19.11.2014 23:00:28)


IZVORNA PORUKA: Rosita
Ljisho, da l ima harmonicnijih prija od nas dve [sm=smiley36.gif], i kad nismo istomisljenice [sm=smiley36.gif]

nas dve se oko neceg nismo slozile???? ijuuuu prijo. Ja se ne secam. Inace clanak je odlican. I upravo "moja teorija" da im puno znaci za imunitet nakon godine potvrdjena ehehehe




choopa choops -> RE: "Patologija dojenja" - kenjkava deca (19.11.2014 23:04:56)

1. Ta doktorka je kreten [sm=smiley36.gif]
2. Dojenje nema veze sa kenjkavošću i maženjem (ćerka dojena 14mje-drvena Marija, tek sad sa punih 6god se tu i tamo počne mazit, ali i to na jedvite jade. Sin dojen 11 mjeseci-veća maza nego njegova sestra, ali ništa specijalno. Kenjkav jeste)
3. Moje mišljenje je da je sasvim dovoljno dojiti godinu do godinu i po. Idealno ne manje i ne više. Ali ako neko doji kraće ili duže, njegova stvar. Live and let others live. [sm=smiley4.gif]




QueenJ -> RE: "Patologija dojenja" - kenjkava deca (19.11.2014 23:39:28)

Pošla sam da spavam i videh ovu temu. Morala sam da iščitam sve postoe. Ja sam u šoku. Pre neki dan sam na fb profilu videla kod cimerke iz porodilišta, citiram: "Medicinska sestra na medicini rada je izjavila da dojenje treba da se zabrani, da nije zdravo i da bebe ne dobijaju na kilazi. Kada tako zdravstveni radnik izjavi.. Sta vise reci za nase zdravstvo?!?"
Majčino mleko je blago za dete do 6. meseci. Znači mnogo i do 1. god. Ne može škoditi ni kasnije. Žao mi je mama koje su želele da doje, a to nisu mogle. Ne osuđujem ni mame koje nisu želele da doje. Svako je sebi rodio dete i radi kako misli da treba. Kao što je neko rekao, ja u dojenju zaista uživam iako mi je ponekad naporno, neudobno, spava mi se, boli me kičma... Taj osećaj kada me moja malena pipka ručicama po grudima, vratu, obrazima, kada me posmatra i upija svaki milimetar moga lica. TO-to ništa nikada ne može zameniti i ne može me niko ubediti da se odreknem tog osećaja jer-prosto je vreme.




Rosita -> RE: "Patologija dojenja" - kenjkava deca (20.11.2014 0:21:02)


IZVORNA PORUKA: Maslacak15

Iako se ne slazem sa takvim odnosom prema pacijentima kao ni sa recnikom ja ne vidim poentu dugotrajnog dojenja. Sve je naravno individualna stvar ali sam vise puta rekla i to i mislim, beba koja hoda i dojenje su mi nespojivi. Niti mogu da zamislim da dojim mog mladjeg sina sad (ima 19 meseci). Pomalno mi je odbojna sama ideja.A ubedjena sam da im ne treba. Savetuje se od strane WHO do druge godine samo zato sto globalno gledano ljudi gladuju i vladaju zaraze, pa je bezbednije dojiti nego da vam dete dobije dizenteriju. Inace je produzano dojenje vezano za losu krvnu sliku pa i za losiji rast. Kad predju na cvrstu hranu i raznovrsnu ishranu njima je mleko ne znaci posebno . Ukratko, prvih sest meseci svakako, do godinu dana ok a posle bas i ne razumem . Nebih dalje da komentarisem posto postujem svacije pravo da misli drugacije.


Da li je ovo obrazlozenje stava SZO samo necija interpretacija ili SZO tako obrazlaze?

Dakle, produzeno dojenje ispada ne samo beskorisno, nego i stetno jer lose utice na rast i krvnu sliku? Kad budem imala vrrmena trazicu clanke. Unapred sam sigurna da ima i suprotnih rezultata.

Jedina ideja koja se meni ne bi dopala kod produzenog dojenja je dojenje na zahtev. A to sto moj malisa sisa pred spavanje mi je jos uvek savrseno ok.




jovicaa -> RE: "Patologija dojenja" - kenjkava deca (20.11.2014 1:02:03)

hm.. rosita i meni zvuci malo vise kao necija interpretacija... prvi put cujem za ovako nesto. a citala sam gomilu i strucnih i nestrucnih tekstova, knjiga. savetovala se sa vise pedijatara.

ovaj tekst koji si okacila je odlican, i poklapa se sa vecinom onog sto sam ja pronasla i procitala u danima kada sam proucavala dojenje.




mali_mis -> RE: "Patologija dojenja" - kenjkava deca (20.11.2014 6:10:14)

Vezanost deteta za majku i kenjkavost nemaju veze sa dojenjem. Svako dete je prica za sebe, neko je vezano za majku vise, neko manje, neko je kenjkavo neko nije.
A. sam dojila do 4 meseca, nisam imala vise mleka, da jesam, dojila bih ga i dalje. Mene je mama dojila do 3 meseca, a ja sam neverovatno vezana za mamu, taj blesavi ginekolog bi rekao da mene mama i dalje doji [sm=smiley36.gif]
MK sto je bre nisi mlatnula nogom iz tog rascerecenog polozaja, zena stvarno nije normalna [sm=hudicek1.gif]




Misha i Ljisha -> RE: "Patologija dojenja" - kenjkava deca (20.11.2014 6:55:58)


IZVORNA PORUKA: mali_mis
Mene je mama dojila do 3 meseca, a ja sam neverovatno vezana za mamu, taj blesavi ginekolog bi rekao da mene mama i dalje doji [sm=smiley36.gif]

[sm=jezicek.gif][sm=zz_bounce.gif]legendo, pa da ti i dalje spavas sa mamom u krevetu haahahah...jao valjam se ovde.

Dojenje na zahtev deteta preko 1 god nema smisla i meni je ruzno iskreno, vidjala sam i takve situacije gde dete samo u toku dana posle rucka mami svlaci majicu "da zasladi" i sta ja znam.

Inace meni je moja rodjena majka govorila kako D ne treba vise da sisa da je odbijam od sise kako je velika, pa cak i govorila mojoj D kako je mleko "pi i bljak"[sm=smiley29.gif]

I jos nesto ja nisam vezana za majku uopste i stvarno ona mene nije dojila a brata jeste i on jeste jako vezan za majku. ali ja opet mislim da to nema veze sa dojenjem




serpica -> RE: "Patologija dojenja" - kenjkava deca (20.11.2014 7:53:15)

Moj bebac je bas vezan za mene iako je sisao samo mesec dana nazalost...mladja cera je sisala punih 9 meseci pa nesto i nije vezana za mene..sigurno postoji neka veza izmedju majke i deteta koje se jos uvek doji ali mislim da ta veza nije nista jaca od one koje imaju majke sa ddecom koja nsu dojena.
Meni je ok do godinu dana da dete sisa,jer kako kazu dr posle toga to je samo navika a i mleko nije istog kvaliteta kao u prvih 6,9 meseci. Imam primer u porodici gde je majka dojila dete do 2,5 god,dete koje hoda,prica,jede sve,ide u vrtic i gde god stigne vuce majku da sisa,veliko,krupno dete,sedne majci u krilo i sisa....nemojte pogresno da me shvatite ali meni je to stvarno bljak [sm=zmeden.gif]




emicaa -> RE: "Patologija dojenja" - kenjkava deca (20.11.2014 8:00:11)

I ja sam T dojila svega mjesec dana a opet joj svijet stane kad me čuje,baš je vezana za mene.




serpica -> RE: "Patologija dojenja" - kenjkava deca (20.11.2014 8:06:31)

Emice majka je majka,dojila ili ne...naravno da je dojenje bitna stvar u zivotu bebe i majke i treba da doji svaka zena koja moze...ja sam nocima preplakala kad sam izgubila mleko...ali mislim da nisam nista manje majka zato sto mi je dete odraslo na AD mleku...i cisto da dodaam,ali to je samo moj primer,moja deca nisu dugo dojena ( prva 3 meseca,druga 9 meseci i bebac mesec dana ) ali do sada ni jedno od njih nije primilo injekciju,niti imalo upalu uha,pluca,bronhitis ni bilo koje drugo obolenje,antibiotik su pili svega par puta do sada. Hocu da kazem da sve zavisi od deteta,genetike,ne znam,ali nije preduslov da su dojena deca zdravija od nedojene.




emicaa -> RE: "Patologija dojenja" - kenjkava deca (20.11.2014 8:10:32)

Slažem se,ja sam dugo dojena,dosta duže nego brat a uvjek sam bila bolesna.




Olga75 -> RE: "Patologija dojenja" - kenjkava deca (20.11.2014 8:36:47)

`svako ima svoju teoriju o dojenju i predostima i manama istog [sm=smiley36.gif]
mislim da je neverovatna glupost da su dojena deca njanjava i on SPARTAAAA je budalastina , beba je beba , treba da sisa , spava, kaki , mazi se , kenjka , smeje se , stuca i sve to
Moja zver je dojena dosta dugo i ona je prava maza ( iako je nisam pipnula puna tri dana od njenog rodjenja a prvi put sam je podojila peti dan od rodjenja ) i sad za da mi se strpa u krilo , da zahteva da je nosim , kad se probudi nocu i ruzno sanja zove mene
ali mazi se i sa ostalima koje voli i koji su joj bliski
eto
pricala je ta dr samo da bi nesto rekla [sm=smiley29.gif]




Modessty -> RE: "Patologija dojenja" - kenjkava deca (20.11.2014 8:51:06)

"Dojenje pomaže u sprječavanju pojave alergija
Mnoge studije su pokazale da je isključivo dojenje od najmanje šest mjeseci, kao i produženo dojenje, jedan od najučinkovitijih načina za sprječavanje pojave alergija i razvoja astme:

što je beba kasnije izložena djelovanju potencijalnih alergena to je manja vjerojatnost da će razviti alergiju
ubrzava se sazrijevanje zaštitnih slojeva u crijevnoj flori
zaštitni sloj u crijevima sprječava djelovanje potencijalno alergenih molekula te djeluje protuupalno i smanjuje rizik od infekcija"

hmmm u mom slučaju apsolutno nije tačno! NIkola je sa 4 meseca imao jaku alergijsku reakciju na nešto - ne znamo šta. Samo je sisao, nisam mu davala AD mleko u tom preiodu niti bilo šta drugo sem mog mleka.

Dojen je do punih14 meseci, tj do pre neki dan. Imao je alergiju i sa 7 meseci i pre neki dan.... Mogu vam reći da ga moje mleko nije zaštitlo od pojave alergija niti od ekcema.
Zato podvlačim ono što napisaše Olga i Maslačak i mnoge pre mene - sve je individualno i treba da se upravljate po svom osećaju! I niko vas ne osuđuje što dojite decu duže od godinu dana niti što nemate mleka i niste ih dojile ni jedan dan!
Imam utisak da se Rosita uvredila onim što je napisala Maslačak. Mislim da nema potrebe. Nikoga ona nije osudila samo je iznela svoje mišljenje.
Zato žene moje drage, najbolji savet koji može neko da vam da je da vi najbolje poznajete svoje dete i njegove potrebe i prema tome treba da se upravljate! A šta ko kaže i misli na forumu ili u vašoj okolini je njegova stvar. Saslušaj, razmisli, pa primeni pono što smatraš da tebi i tvom detetu odgovara




Peace* -> RE: "Patologija dojenja" - kenjkava deca (20.11.2014 8:52:53)

IZVORNA PORUKA: mama krava

Posle 6.meseci to je za bebu ko bogojavljenska vodica! [sm=smiley22.gif].

...

(za one koji ne znaju, a ona je dr, pa bi trebalo da zna - vestacko mleko se pravi od kravljeg i deca sa alerg na mleko ne mogu da ga piju)



Ja se slažem da majčino mleko posle 6m nema tu vrednost kao pre 6 m, i slažem se da nema efekta, ali, ako me pitate da sada dojim dal bih dojila duže - bih, ali da dete jede čvrstu hranu uporedu, a sisa da služi umesto flašice.
Ja jednostavno ne volim da vidim da se dete koje hoda i priča doji, ali svako bira za sebe. (napisala je Masklačak ono što mislim [sm=smiley1.gif])

...

Postoje ad mleka koja su za decu sa alergijom na proteine kravljeg mleka.


Ne povezujem dojenje sa maženjem. Luku sam dojila 3,5m, a Marka 5,5m. Obojica se maže, mada istina je da Marka možeš češće maziti a Luku kad on to dopusti. Ipak, oboje se maze, oboje rado spavaju sa mnom, oboje se rado ušukaju pored mene da gledaju tv.



IZVORNA PORUKA: wivern


ono sto mene dodatno nervira u celoj toj prici jeste odvajanje decaka i devojcica. Ovde je uvrezeno misljenje da decaci ne treba da se maze sa mamama, da ne treba da placu, da ne treba da imaju emocije... Dobijem nervni slom kad to cujem.



Ja odlepim kad čujem "Šta plačeš kao neka devojčica?". Mislim, Luka ume baš da kenjka (a dojen je kraće od Marka), i to izluđuje, ali s druge strane to nikako ne znači da neće plakati ako ga nešto boli (fizički ili psihički).

I bravo Mod za konstataciju o alergiji. Moje dete (al na pkm) je došlo sebi definitivno tek kad sam ga skinula sa sise i prebacila na specijalno ad mleko, iako sam tokom dojenja bila na eliminacionoj dijeti.




emicaa -> RE: "Patologija dojenja" - kenjkava deca (20.11.2014 9:01:06)

Da se i ja nadovežem na to što plačeš kao neka djevojčica,to mm od zaove stalno malom govori ili kad uzme neku igračku od seke kaže nisi ti djevojčica da se igraš sa tim,mali sad kad nešto hoće uzeti da se igra prvo pita tara jel ovo igračka za djevojčice [sm=zz_banghead.gif].Isto tako dojen je duže nego seka a ona se topi kad je neko mazi a on mali djavolak neda se pipnut.
A ta dr. bolje joj je da virka gdje treba i drži usta zatvorena.




Modessty -> RE: "Patologija dojenja" - kenjkava deca (20.11.2014 9:03:12)

Tash meni su čak u bolnici rekli da je možda alergičan na moje mleko! Tj ima netoleranciju na mleko uopšte - bilo majčino ili kravlje. [sm=zmeden.gif]
Imao je produženu žuticu do trećeg meseca i rekli su da je jedini spas da prekinem dojenje na 48 sati! I tako je i bilo! Moje melko je izazivalo to povećanje bilirubina kod Nikole. Jesam nastavila da ga dojim, eto do punih godinu i više, ali je uvek bilo reči da mu moje mleko i smeta i daje ono što treba. Mač sa dve oštrice!

Mislim da se ne treba držati nekih ubeđenja ko pijan plota iz prostog razloga što te nekad sam život natera da ta svoja ubeđenja pogaziš.

Mama je mama, dojila dete dve godine, godinu dana ili ga ne dojila uopšte. Kao što je mama, mama i detetu koje je rodila i detetu koje je usvojila bez razlike.




Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 [2] 3 4   Sledeća stranica >   >>