Dolantin ampule (Puna verzija)

Forum >> [Trudnoća] >> Trudnoća i porođaj

Poruka

Modessty -> Dolantin ampule (5.10.2009 19:39:33)

Dobila sam od jednih prijatelja preporuku da obavezno kupim Dolantin ampule, koje bi trebalo da deluju protiv porodjajnih bolova. Tako sam ja shvatila. Rečeno mi je da koštaju 100 din jedna ampula i da se daje putem infuzije. Kažu olakšava porodjaj. Deluje kao anestezija s tim što je žena svesna svega.
Tražila sam na RR nešto o tome i nisam našla.
Da li neko zna nešto?

Modessty -> RE: Dolantin ampule (5.10.2009 19:43:11)

Sa neta:
Opioidni analgetici [image]http://www.stetoskop.info/pics/3/2553/thumbnails/100x100/6.jpeg[/image] Termin opioid odnosi se na bilo koju supstancu koja proizvodi efekte slične morfinu. Opijum je ekstrakt soka biljke maka (Papaver somniferum). Opijum sadrži mnoge alkaloide srodne morfinu. Struktura morfina određena je 1902. godine i od tada je izučavan veliki broj polusintetskih jedinjenja i sintetskih opioida. Osim jedinjenja sličnih morfinu, opijum sadrži i papaverin, relaksans glatke muskulature.

Opioidni analgetici blokiraju sprovođenje impulsa za bol od periferije ka mozgu. U opioidne analgetike spada pre svega morfin, ali i većina derivata morfina (kao što je heroin, kodein i sl.) i sintetska jedinjenja (petidin, pentazocin, tramadol, metadon) koji imaju isti mehanizam delovanja.

Tolerancija na opioide (tj. povećanje doze neophodne da se proizvede određeni farmakološki efekt) brzo se razvija. Zavisnost je drugačiji fenomen, koji se mnogo teže definiše i meri, a obuhvata dve odvojene komponetnte – fizičku i psihološku (psihička) zavisnost. Fizička zavisnost vezuje se za fiziološki sindrom odvikavanja (ili apstinencijalni sindrom). Psihološka zavisnost je u vidu žudnje za lekom, koja je verovatno važnija i teža nego odvikavanje od fizičke zavisnosti.

Upravo zbog narkotičkog efekta, razvoja euforičkog ponašanja i tolerancije i razvoja zavisnosti opioidi su opasni i primenjuju se samo kada za to postoji medicinsko opravdanje!
Jedan od opioidnih analgetika je i petidin:
Petidin Petidin (meperidin) je vrlo sličan morfinu po svom morfološkom dejstvu, osim što može da izazove nemir pre nego sedaciju. Takođe ima dodatno antimuskarinsko dejstvo, koje može (kao neželjeni efekt) da ima za posledicu sušenje usta i zamagljen vid. Primenjuje se oralno ili intramuskularno i dužina dejstva mu je znatno manja nego kod morfina. Izaziva vrlo slična euforična stanja i može da izazove zavisnost u istoj meri kao i morfin. Petidin se koristi umesto morfina za analgeziju tokom porođaja, jer ima kraće dejstvo delovanja.

petidin hidrohlorid - DOLANTIN 100 (Sanofi Aventis Nemačka)

Modessty -> RE: Dolantin ampule (5.10.2009 19:48:53)

sa jednog foruma:

"Dolantin, pain killer, koji nude u našim rodilištima je iz porodice morfija, i ako uopće smanji bolove trudova, što je rijetkost, vrlo će vjerojatno ošamutiti trudnicu. Jedna je cura jučer to opisala da se osjećala kao pijana, bez osjeta ruku i nogu, sve doživljavaš, ali si nekako otupljela. I bolovi joj nisu bili slabiji. Druga je rekla da joj je bilo još gore, da više nije osjećala pauze između trudova nego joj je izgledalo kao jedan duuugački trud."

......

"Ukoliko se porođaj vodi uz DOLANTIN ili neki slični analgetik morfijumskog tipa, osim što će te vi biti pospane i nešto lakše podneti bol (mislim bol se oseća i dalje, ali si ti nešto kao van svega toga, i zato se daje tek u završnoj fazi porođaja koji recimo traje 17 sati kao kod mene) već će i beba biti izrazito pospana, možda čak neće i prvog dana hteti da doji ili samo nešto malo. Dok ostale bebe plaču, deru se i sl, vaša beba će biti toiko mirna i pospana da će te pomisliti da je gluva ili još gore mentalno insuficijentna. Naravno, neonatolog ne gleda listu sa porođaja, pa ne zna da je i u bebinoj krvi dolantin, i mesta za dramu uma na pretek. Ali ponavljam , za par dana se to metaboliše i beba postaje mali monstrum ."

Modessty -> RE: Dolantin ampule (5.10.2009 20:08:50)

Da li neko ima iskustvo sa ovim ampulama?

ciro -> RE: Dolantin ampule (5.10.2009 20:13:21)

IZVORNA PORUKA: Modessty

Da li neko ima iskustvo sa ovim ampulama?

e ovako ja sam radila na internom odjeljenju i dolantin ampule smo davali srcanim bolesnicima umjesto morfijuma kako je modest i procitala...iskreno nikad ne bih uzela bilo sta jer ipak smatram da je prirodno prirodno i bez gatanja...ne prijecu trpjeti bolove i ne znam sta nego takvim sredstvima sebi i bebi``pomagati``ili ``odmagati`` to je neko moje misljenje mozda pogresno za nekoga ali za mene ispravno...

Modessty -> RE: Dolantin ampule (5.10.2009 20:24:28)

i ja tako nešto mozgam. Kad sam pročitala šta je to u stvari, nije mi se dopalo.
Preživeh reviziju na živo pa kontam valjda ću preživeti i taj porodjaj, naročito što ću znati za šta se borim i mučim.

Ali ne želim da zaključujem prerano. Zato me i interesuje da li neko ima pozitivno iskustvo sa Dolantinom.

Anoniman -> RE: Dolantin ampule (5.10.2009 20:41:07)

Pa to je morfijum. Ne sviđa mi se. [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image] JBT Mod, uzmi onda epidural. 

Modessty -> RE: Dolantin ampule (5.10.2009 22:13:48)

Ma neću ništa. Epidural neznaju da daju ovde u Nišu. Neću da se zezam s tim.
Ovo me interesovalo šta je, jer su ova dva para kao bila oduševljena njime.
Uglavnom sam na netu našla ne baš tako pohvalna mišljenja, pa sam se zapitala ima li neko sa RR iskustva sa Dolantinom

Stranica: [1]