jabudic -> RE: Ušteda električne energije (26.1.2015 11:10:35)
|
IZVORNA PORUKA: choopa choops 7500din to je oko 60e? Nama je toliki račun za struju ljeti. Isto imamo cca 70kvadrata. živimo u kući,sa krovom, 4 prostorije, svi zidovi spoljašnji. Pošto je zima blaga računi za struju su nam oko 130eur. Uključena nam je klima (sa inverterom) Norveški radijator u dječijoj sobi od 1kW kad su tamo, noću ponekad upalim kod nas u sobi onaj od 2kW. Kad se kupaju kupatilo dogrijevam kaloliferom. Bojelri su mi stalno upaljeni, jer ih koristimo stalno. Mislimda tu može da se uštedi jedino ako ga čovjek koristi samo povremeno. Ne kuvam sada. Ne pečem. Rade nam još mašina za suđe i za pranje robe. Obje A+++. Ja sam "zadovoljna", jer kad krene oštrija zima, računi nam budu preko 200e. Evo da uporedim sa svekrvom...kuva na plin, grije se na TA peć, jednu veliku prostoriju od recimo 40 kvadrata, od 2 kW koju puni samo noću, bojler pali po potrebi, ima aajednu mašinu za pranje robe sedmično, a računi su joj oko 70e. Ali dobro mi smo posebni u svemu pa i u cijeni struje koju plaćamo. Ne daja Bože da se pobunimo :)))) Baš htjedoh reći kako se u Srbiji i uštedi na struji [sm=smiley36.gif] Nama je dok smo živjeli u Budvi redovno zimi bilo preko 100, čitave zime. Ljeti bude 50ak. Sad se grijemo na drva, imamo onu peć-kamin i super nam je toplo. Bojler uvjek uključen, mašina pere min 4x nedeljno. Sobe ne grijemo, jer su tople. U kupatilu j epodno non stop uključeno, a kad se tuširamo uključimo i grijalicu ( ona zidna kao mala klima). Čitala sam negdje na netu da punjači troše struju ako ostanu u utičnici, čak iako nije priključen tel. Naši uvjek vise iz zidova [sm=smiley1.gif]
|
|
|
|