Hematom i trudnoća (Puna verzija)

Forum >> [Trudnoća] >> Trudnoća i porođaj



Poruka


Anoniman -> Hematom i trudnoća (3.2.2009 10:33:50)

Neko je na našem forumu već spomenuo hematom u trudnoći (znam i ko ali ne bih da imenujem, javiće se sama ako bude želela)... temu sam ustvari otvorila jer sam na drugom forumu pročitala da ukoliko imate hematom u trudnoći, može se javiti krvarenje (jačeg ili slabijeg intenziteta), da se prepisuju progesteron injekcije i Dabroston oralno uz, naravno, obavezno mirovanje.  




Modessty -> RE: Hematom i trudnoća (5.2.2009 20:13:25)

Eh nadjoh temu pa rekoh da kažem par reči

Ostala sam u drugom stanju bez ikakvih problema onog trenutka kada sam to i poželela. Dr utvrdio trudnoću od 6 nedelja starosti i sve krenulo svojim tokom. Folan, razne analize....
Pred kraj 7 nedelje prokrvarim na poslu. Odmah me odvezu u Dom zdravlja. Dr koji me pregledao prepisao progesteron injekcije i dabroston tablete uz mirovanje. Kaže dešava se. Nije strašno. Progesteron sam primala na 3 dana jednu inekciju, a dabroston sam pila valjda beše 2 dnevno. Nekoliko dana kasnije odem na UZ kod svog lekara kome se učini nešto sumnjivo. Vidi nešto pored ploda al mu nije jasno šta. Pošalje me na GAK da oni pogledaju. Dr kod kog mr poslao nije htao ni da me pogleda nego me ostavi da ležim u bolnici preko vikenda. Šta ćeš! Petak je a njemu kraj radnog vremena. U toku vikenda niko me nije ništa ni pitao a kamoli pogledao! Dodje taj Dr u ponedeljak i kaže daj da vidimo ima li tu čega. Kaže ima malo krvarenja, idi ti kući, malo se pazi i primaj istu terapiju koju su ti dali u DZ. Sledećeg petka ja prokrvarim opet. Samo što je ovog puta bilo nenormalno obilno. Sva umotana u krpe odem pravo u GAK. I ostanem u bolnici skoro mesec dana.
Definitivno je bio hematom u pitanju i raso je zajedno sa plodom. Prestali su sa inekcijama i davali mi samo Dabroston i folnu kiselinu. Radila sam tzv. dabl test. Sve je bilo OK. I svi ostali rezultati super.
Doktori su rekli da ne mogu da uklone hematom jer je velika opasnost da prilikom te procedure oštete plod. Rekli su da sve zavisi od majke prirode.
Krvaruckanje od kada se prvi put pojavilo nije tako reći ni prestajalo do samog kraja. Interesantno da mi je i pored svakodnevnog krvarenja, krvna slika bila odlična.
13. nedelja trudnoće počela je jakim krvarenjem u ponedeljak uveče. Ispadali su i neki veliki ugrušci. Bila sam nenormalno uplašena. Dali su mi neke inekcije koje je moj muž morao da traži po gradu u 10 sati uveče. Sutradan je jedan stari Dr rekao da se ne nadam previše. U četvrtak je počeo da boli stomak. Na UZ se lepo videlo kako je bebac Ok. Sve radi kako treba. Ali tu je i ogoroman hematom. Uveče se bolovi pojačali, krvarenje opet obilno, opet ugrušci. Spustili me u pripremnu sobu, stavili na infuziju i nadgledale sestre cele noći. Nisam se plašila. Već sam se pomirila sa tim da to tako mora.
Petak ujutru pregledao me dežurni lekar i konstatovao: "Ćero žao mi je, ali pobačaj je počeo" Sat kasnije nenormalni bolovi, pukao vodenjak. Pored mene samo glavna sestra i žena koja leži tu u sobi. Dežurna doktorka na sestrinu molbu da dođe odgovorila da nema vremena da se sada time bavi. Ja u bolovima. Šipke od kreveta sam mogla da isčupam. I jedan jači napon, osetim da je sve izašlo napolje.
Gledali me na UZ i poslali na reviziju. Naravno revizija rađena bez ikakve anestezije.

Izveštaj sa patologije sam "na vezu" dobila 6 meseci kasnije.

Niko mi nikada nije dao objašnjenje zašto je došlo do stvaranja hematoma i svih ostalih posledica.

Trebale su mi tri godine da prestanem da krivim sebe i druge i da prestanem da sanjam.

Izvinjavam se Tasha ako je ovaj post previše ličan. Ja o tome ne mogu drugačije.




Jeca* -> RE: Hematom i trudnoća (5.2.2009 21:55:52)

Danas sam zvala telefonom moju najbolju drugaricu iz detinjstva koja zivi u drugom gradu, a ona u bolnici [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Nosi blizance, sad je negde na prelazu iz trećeg u četvrti mesec trudnoće i kaže da je prokrvarila i to baš obilno. Kaže da se stvorio hematom pri odvajanju posteljice. Zasad je prate, ali nije sigurna da li će uspeti da zadrži bebe. Nada se...Baš sam se potresla.




lucia -> RE: Hematom i trudnoća (6.2.2009 0:15:31)

modessty,jezivo je to sto ti se dogodilo i drago mi je sto si sada ok,nadam se da ces sada uspeti i da si vec[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/nosecka.gif[/image],ako je suditi po mucninama tako je! sto se hematoma tice,moja drugarica ga je imala i provela je u bolnici mesec dana ali se povukao posle sam od sebe,nije rastao,medjutim bio je sa spoljne strane i nije uticao na plod.kazu da je bolje da dodje do spontanog ako je blizu jer moze doci do deformiteta,tako da je bolje sto si izgubila bebu nego da se rodila bolesna...zao mi je ali nemoj da krivis sebe,valjda se tako jednostavno desi. mojoj drugarici su rekli da se to nikada i nicim ne moze predvideti[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image]




kumara -> RE: Hematom i trudnoća (6.2.2009 0:20:02)

Joj, tek sad sam i ja videla ovo. Modessty, bas mi je zao! [sm=smiley19.gif]




Anoniman -> RE: Hematom i trudnoća (6.2.2009 0:25:15)

IZVORNA PORUKA: Modessty

Izvinjavam se Tasha ako je ovaj post previše ličan. Ja o tome ne mogu drugačije.



Naravo da je ličan, niko nije ni očekivao da o tome pričaš drugačije. Već sam ti negde napisala da mi je žao. [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley31.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley31.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley31.gif[/image]




NadaR -> RE: Hematom i trudnoća (6.2.2009 0:30:11)

i meni je jako zao sto si imala takvo ruzno iskustvo! Taman pomislim da me vise ne mogu iznenaditi svojom drskoscu ovi nasi doktori ....... Pazi molim te ona nema vremena!!??[sm=smiley21.gif][sm=smiley21.gif][sm=smiley21.gif]




Modessty -> RE: Hematom i trudnoća (6.2.2009 22:37:24)

Ma grozno je to što moramo da same naučimo celu ginekologiju da bi smo sebe sačuvale.[sm=grrr.gif]

Hematom može da se izgubi u toku trudnoće, a može i da se nosi sve do porođaja pa onda da se očisti zajedno sa posteljicom. Kod mene je bilo drugačije.

Luci to ja sebi kažem! Ko zna dali beba kada postoji hematom dobija dovoljno kiseonika i hrane. To niko ne može da zna.

Bilo kako bilo, ja sam to nekako prebrodila zajedno sa mm.
[sm=smiley1.gif]




Modessty -> RE: Hematom i trudnoća (6.2.2009 22:38:55)

Nije mi bio cilj da uplašim druge žene, već samo da upozorim na rad našeg zdravstva.

Na žalost ako hoćemo da budemo zdrave i rodimo zdravu decu, moramo da učimo i medicinu![sm=smiley36.gif]




Jeca* -> RE: Hematom i trudnoća (6.2.2009 22:46:58)

IZVORNA PORUKA: Modessty

Na žalost ako hoćemo da budemo zdrave i rodimo zdravu decu, moramo da učimo i medicinu![sm=smiley36.gif]


Nažalost si potpuno u pravu.
Ja sam kao odgovor na tvoj post odmah napisala primer moje drugarice, a nisam rekla da mi je žao zbog tvoje priče...naravno da mi je žao što ti se dogodilo, izvini ako je ispalo kao da sam izignorisala, nije mi bila namera. Drago mi je što si, izgleda, pozitivan lik, što mislim da je jako bitno u životu, a pogotovo u takvoj situaciji. NIJE SRAMOTA PASTI,SRAMOTA JE NE PODIĆI SE!!! Svaka ti čast!




Modessty -> RE: Hematom i trudnoća (27.2.2009 10:34:54)


IZVORNA PORUKA: Jeca RR

NIJE SRAMOTA PASTI,SRAMOTA JE NE PODIĆI SE!!!


e to si skroz u pravu!!! [sm=smiley36.gif]

Interesantno je da SVI lekari kojima sam pomenula taj hematom i postavila pitanje zašto se to dešava, nisu imali odgovor.
Volela bih da znam zašto se i kako stvorio, kako bi znala da se borim protiv toga ako ne daj bože zatreba neki sledeći put.
Za sada sve što sam dobila kao odgovor je: "ma to ne treba da te brine. Neće se desiti ponovo. Samo misli pozitivno"
Mislila ja pozitivno i prvi put, pa se desilo!

BOLJE SPREČITI NEGO LEČITI!
ako je moguće




Anoniman -> RE: Hematom i trudnoća (27.2.2009 10:36:13)

IZVORNA PORUKA: Jeca RR

NIJE SRAMOTA PASTI,SRAMOTA JE NE PODIĆI SE!!! Svaka ti čast!


[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley32.gif[/image]




Anoniman -> RE: Hematom i trudnoća (28.2.2009 10:53:01)

Uh, uzasna prica i iskustvo! I meni je doktorka otkrila, ona ga je tada nazvala jos jedan mesak, ali kad sam otisla u narodni front, dr mi rece da je hematom, ali koji ce nestati kako se trudnoca bude razvijala, i da treba da mirujem. tek za 2 nedelje idem ponovo kod njega, pa se sve vreme nadam da ce nestati do tada.
Iz svega toga sam imala jedno mnogo smesno iskustvo - kad sam sa tim rezultatima i slicicom otisla na lekarsku komisiju, nisam verovala da cu se tako slatko ismejati lekaru... covek uporno gleda u rezultate i opise i sve vreme mi prica zbog cega sam ja uopste otvorila tako rano bolovanje i da treba ubuduce da donosim izvestaje specijaliste u kome ce nesto pisati... [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
Naravno, posle sam na izvestaju videla da je on ustvari neuropsihijatar! Eto, ko nama odredjuje sudbinu! U pravu ste kad kazete da treba same da naucimo dosta o ginekologiji! [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




mihi -> RE: Hematom i trudnoća (6.3.2009 22:42:31)

E da ja sam imala koagulum ili ugrušak na posteljici u 12. nedelji otkriven kada sam otišla kod dr Ljubića da pitam za amniocentezu veličine 2X1 cm. Mislim da je nastao jer mi je doktorka uz folan dala da pijem i aspirin od 100mg kao da se krvni sudovi što bolje implantiraju u posteljicu a aspirin remeti koagulaciju krvi i verovatno je on to i napravio. Hematom se resorbovao (nestao) za dve nedelje. Nisam krvarila a dr Ljubić mi je za terapiju dao Utrogestan vaginalno i Eritromicin. I naravno izbacio aspirin iz terapije Sve je prošlo ok




Anoniman -> RE: Hematom i trudnoća (9.12.2009 10:15:36)

Dakle, ako sam dobro zaključila, ako se hematom na vreme otkije, uopšte ne mora biti ozbiljna komplikacija u trudnoći, jel?




funky monkey -> RE: Hematom i trudnoća (11.12.2009 0:05:33)

Drage,ne napustajte temu!Dnas sam bila kod gin. i rekao mi je (a i sama sam videla) da imam hematom.Srecom, nalazi se na mestu odakle ne smeta plodu da se razvija i dr. kaze da nece praviti problem,vec da ce najverovatnije nestati.Ono sto mene interesuje je da li je neka od vas cula da je neko imao hematom a da nije dobio hormonsku terapiju.Meni doktor nije rekao da mirujem niti bilo sta drugo,tipa da nemam odnose.Moram da napomenem da je odlican doktor i da imam poverenja u njega,ali to nije razlog da ne proverim neke informacije.Primetila sam da se nacin rada u Srbiji mnogo razlikuje od onog u inostranstvu i da se cesto neke stvari u Srbiji rade bespotrebno.Ipak ne mogu to da tvrdim i za pojavu hematoma,jer ocigledno nisu svi isti i razlicito se tretiraju.




cipiripi -> RE: Hematom i trudnoća (11.12.2009 0:51:40)

moja jako dobra drugarica, koja inace ima cerku od 9 godina, pre 8 meseci je ostala opet u drugom stanju i ustanovljen joj je hematom u 10-oj nedelji cini mi se...rekli su joj da se sa tim ne igra i da ide na kiretazu jer se u 99% slucajeva desava da on izbaci plod..bukvalno su joj ovako rekli "ili ce hematom da izbaci plod, ili ce plod da izbaci hematom..ti odluci sta ces" [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image]
to je bilo u cetvrtak..za subotu je zakazala kiretazu, a dobila spontani petak vece...tako da..... [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley18.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley19.gif[/image]




Anoniman -> RE: Hematom i trudnoća (11.12.2009 9:23:28)

Ne mora to ništa da znači. Kao što vidiš, gore imamo primera koji pokazuju da hematom ne vuče za sobom nužno spontani.
Moja drugarica je u 7-8 nedelji, takođe ima hematom. Dr joj je kao terapiju dao Utrogestan (ne znam koliko na dan), + progesteron i pregnil injekcije.




Verus -> RE: Hematom i trudnoća (11.12.2009 15:32:40)

Slazem se sa Tashom...puno puta se hematomi apsorbuju, tako da ne mora da znaci ono najgore, ali lekar svakako mora da drzi to pod nadzorom...




Modessty -> RE: Hematom i trudnoća (12.12.2009 2:03:36)

IZVORNA PORUKA: cipiripi

moja jako dobra drugarica, koja inace ima cerku od 9 godina, pre 8 meseci je ostala opet u drugom stanju i ustanovljen joj je hematom u 10-oj nedelji cini mi se...rekli su joj da se sa tim ne igra i da ide na kiretazu jer se u 99% slucajeva desava da on izbaci plod..bukvalno su joj ovako rekli "ili ce hematom da izbaci plod, ili ce plod da izbaci hematom..ti odluci sta ces" [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image]
to je bilo u cetvrtak..za subotu je zakazala kiretazu, a dobila spontani petak vece...tako da..... [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley18.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley19.gif[/image]


ovo je najveća glupost koju sam čula! praktično su je osudili unapred na neuspeh! ili joj jednostavno nisu hteli da kažu da je spontani već očigledan i da oni tu ništa ne mogu!

Trudnoća sa  hematomom se ne završava uvek i obavezno spontanim! Ima mnogo žena koje trudnoću izguraju do kraja i bez većih problema. Naravno obavezno je mirovanje i uzdržavanje od seksualnih odnosa. Što se tiče tableta - e to je već sporno. Lekari u Srbiji uglavnom mnooogo vole da veruju u progesteron i smatraju ga za magični lek![image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Daje se jer ne škodi a ko zna možda i pomogne. Uglavnom se kod trudnoća koje su iz nekog razloga rizične i traže strogi nadzor daje Utrogstan (oblik progesterona). Sve naravno zavisi od lekara. Inače, ne postoje konkretni dokazi koji potrvdjuju da progesteron unošen veštačkim putem u organizam pomaže boljem razvoju trudnoće, kao što nema dokaza ni da odmaže. (ima o tome mnogo lepo objašnjenje na jednom forumu. Ako mi administratori dopuste staviću link za tu temu)

Isitina je sledeća: Kada se utvrdi postojanje hematoma doktori sve što mogu da urade je da prate razvoj situacije i da se zajedno sa nama uzdaju u majku prirodu! Nekada se hematom očisti sam od sebe tokom trudnoće, nekada izadje prilikom porodjaja zajedno sa bebom a nekada dovede do pobačaja. Doktori ne mogu ništa. Bar ovi naši ovde ne podseduju način da bezbedno uklone hematom a da ne ugroze bebu.




Modessty -> RE: Hematom i trudnoća (12.12.2009 2:06:44)

Trudnice kojima se utvrdi postojanje hematoma treba da se nadaju najboljem i paze se maksimalno. Nema stepenica, nema savijanja, nema kućnih poslova ni šetnji.
Ipak ne idealizujte situaciju, već se trudite da prihvatite situaciju što realnije i što svesnije.






cipiripi -> RE: Hematom i trudnoća (12.12.2009 13:20:37)

IZVORNA PORUKA: Modessty

IZVORNA PORUKA: cipiripi

moja jako dobra drugarica, koja inace ima cerku od 9 godina, pre 8 meseci je ostala opet u drugom stanju i ustanovljen joj je hematom u 10-oj nedelji cini mi se...rekli su joj da se sa tim ne igra i da ide na kiretazu jer se u 99% slucajeva desava da on izbaci plod..bukvalno su joj ovako rekli "ili ce hematom da izbaci plod, ili ce plod da izbaci hematom..ti odluci sta ces" [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image]
to je bilo u cetvrtak..za subotu je zakazala kiretazu, a dobila spontani petak vece...tako da..... [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley18.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley19.gif[/image]


ovo je najveća glupost koju sam čula! praktično su je osudili unapred na neuspeh! ili joj jednostavno nisu hteli da kažu da je spontani već očigledan i da oni tu ništa ne mogu!

Trudnoća sa  hematomom se ne završava uvek i obavezno spontanim! Ima mnogo žena koje trudnoću izguraju do kraja i bez većih problema. Naravno obavezno je mirovanje i uzdržavanje od seksualnih odnosa. Što se tiče tableta - e to je već sporno. Lekari u Srbiji uglavnom mnooogo vole da veruju u progesteron i smatraju ga za magični lek![image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Daje se jer ne škodi a ko zna možda i pomogne. Uglavnom se kod trudnoća koje su iz nekog razloga rizične i traže strogi nadzor daje Utrogstan (oblik progesterona). Sve naravno zavisi od lekara. Inače, ne postoje konkretni dokazi koji potrvdjuju da progesteron unošen veštačkim putem u organizam pomaže boljem razvoju trudnoće, kao što nema dokaza ni da odmaže. (ima o tome mnogo lepo objašnjenje na jednom forumu. Ako mi administratori dopuste staviću link za tu temu)

Isitina je sledeća: Kada se utvrdi postojanje hematoma doktori sve što mogu da urade je da prate razvoj situacije i da se zajedno sa nama uzdaju u majku prirodu! Nekada se hematom očisti sam od sebe tokom trudnoće, nekada izadje prilikom porodjaja zajedno sa bebom a nekada dovede do pobačaja. Doktori ne mogu ništa. Bar ovi naši ovde ne podseduju način da bezbedno uklone hematom a da ne ugroze bebu.



tad kad su joj rekli, ona se uplasila strasno...mislim da su joj to rekli lekari iz fronta ali nisam sigurna.
i vidis na primer..da joj nisu to rekli, da su joj rekli uravo ovo "da mora da se cuva, ne seta, ne napreze se" lakse bi sve podnela, a ovako je verovatno i sam stres koji je dozivela uticao da dodje do spontanog pre zakazane kiretaze.. [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley7.gif[/image]
ali hvala bogu sad je opet trudna , ulazi u 4 mesec i sve dobro podnosi [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley20.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley4.gif[/image]




Miinamamica -> RE: Hematom i trudnoća (14.1.2010 15:20:57)

Drage moje,
11.nedelja, 2.trudnoća, imam moju mezimicu od 2ipo godinice i želim da joj rodim batu ili seku.Ona aktivna a ja do 11.11.2009. kada sam prvi put prokrvarila, još aktivnija.E onda, tog dana utvrdim trudnoću, 5. nedelja, ali tada kreće i krvarenje, braon iscedak i tako stalno do 02.01. kada kreće ozbiljno krvarenje i utvrdi mi moj gin, kome beskrajno verujem, da imam tzv koagulum veličine meška, a to je tada oko 20mm, i da je najverovatnije bila blizanačka trudnoća još pored toga i da strogo mirujem uz utrogestan, progesteron injekcije na 2 dana.Uglavnom, meni se to smanji do 12.01. baš, i on kaže da mogu da idem na CVS(biops horiona).13.01. odem kod Ljubića, dan posle, on utvrdi koagulum veličine 30x35mm i pošalje me u bolnicu, na šta ja odlepim jer imam dete kod kuće, i on me pusti kući uz apsolutno mirovanje i eritromicin.I tako, do kada i ako, pojma nemam, prvu trudnoću sam uz partusisten izgurala super, a ovu...ne znam.Uz sve ove komentare, želim da budem pozitivna ali se koagulum iz dana u dan menja, taman kad pomislim da je ok, poveća se.




Modessty -> RE: Hematom i trudnoća (14.1.2010 20:56:46)

Moraš da slušaš lekara. Treba da miruješ. Bukvalno da ne ustaješ iz kreveta! Nema savijanja, podizanja teških stvari, opterećivanja bilo čime.
Nije nemoguće održati takvu trudnoću. Treba samo mnooooogo žuivaca i strpljenja!

Srećno![sm=bravo.gif]




Miinamamica -> RE: Hematom i trudnoća (15.1.2010 16:19:13)

da, znam, danas mi moj dr rekao da izdržim još 14 dana, mirujem i biće ok, javljam se tada, sve u svemu, želim da pohvalim i preporučim Ljubića kao nekog kod koga nije sve ružičasto, kao vrlo obazrivog i detaljnog lekara, po principu bolje sprečiti nego...
Pozz




Stranica: [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>