RE: Sobno cvece (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Od cvetića do salaticePoruka


liliana -> RE: Sobno cvece (20.5.2010 15:47:02)

Bebirončić, ne znam kako se zove. Ima ga moja svekrva. Stoji joj blizu prozora i ona ga zaliva po potrebi-pipne zemlju , pa vidi... Inače je poludelo: poraslo je toliko da izgleda kao neko osrednje drvce!!!
Anoniman -> RE: Sobno cvece (20.5.2010 15:48:08)

IZVORNA PORUKA: liliana
Inače je poludelo: poraslo je toliko da izgleda kao neko osrednje drvce!!!


Takođe! [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
bebironcic -> RE: Sobno cvece (20.5.2010 18:34:39)

Hvala vam zene[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
snješka -> RE: Sobno cvece (22.8.2010 12:00:37)

[img]http://www4.slikomat.com/10/0822/35f-P82201_thumb.jpg[/img]


Drage moje, evo mog fikusa koji je narastao više od 2 metra. Malo mu fali da udari u plafon, tako da ne znam šta da mu radim. Svjesna sam da ću najvjerovatnije morati da ga skratim, ali ne znam kako. Molila bih neku od vas ako zna šta da radim da mi kaže, kao i to da li taj odsječeni dio može pusti žile i kako?
Hvala puno.
snješka -> RE: Sobno cvece (22.8.2010 13:46:30)

Pa baš niko?![image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image]
ksenija81 -> RE: Sobno cvece (22.8.2010 14:42:52)

Pa treba da zarezes stablo ukoso malo i stavis cackalicu da ne sraste. E sad taj deo treba da pusti koren. Umotas ga u najlion koji zavezes ispod proreza stavis navlazenu zemlju i zavezas najlon iznad zarezanog. Probusis najlon na par mesta da zemlja moze da dise i cekas od mesec do par meseci da pusti zile... Al sam objasnila [sm=smiley36.gif]
Putaj ako ti nesto nije jasno...

[img]http://www4.slikomat.com/10/0822/kdp-jmargo.gif[/img]

Ovako se razmnozava i fikus i sve biljke koje imaju takvo i drvenasto stablo...
Lu -> RE: Sobno cvece (22.8.2010 14:45:18)

Fikus - ficus
Podrjetlo i glavne karakteristike:
Tropski predjeli Azije. Postoji mnogo vrsta fikusa, ali najpoznatije koje se koriste za bonsai su: Ficus retusae, F. microphylla, F. benjamina i F. salicifolia. Ficus benjamina ima dvije podvrste a to su F. Wiandi i F. Natashi. Fikus se preporučuje za početnike i one koji žele imati sobni bonsai.

Svjetlost i smještaj biljke:
Dvije ključne riječi za fikus su vlaga i toplina. Fikus traži laganu polusjenu, mjesto otprilike 1-2 m udaljeno od prozora. Ljeti se u Dalmaciji može iznijeti vani u laganu polusjenu, to treba učiniti postupno, svaki dan produžavajući vrijeme provedeno na novom mjestu. Fikus ne treba puno premještati, jednom kada se pronađe mjesto koje mu odgovara tamo ga treba i ostaviti. Osjetljivi su na hladan vjetar i propuh, pa ih je preporučljivo držati podalje od ulaznih vrata i drugih otvora. Iz istih razloga treba ih skloniti od utjecaja klima uređaja, radijatora i sl.

Temperaturne granice:
Mogu izdržati veoma visoke temperature ako im se osigura dovoljna količina vode. Temperatura ne bi trebala pasti ispod 10°C iako za kratko vrijeme mogu izdržati i niže bez ikakvih posljedica.

Obrezivanje:
Obrezivanje radi postizanja glavne forme (oblikovanje stila) se radi zimi, a skraćivanje novih izboja, radi održavanja oblika, tijekom cijele sezone rasta, po potrebi. Kod obrezivanja fikusi ispuštaju mliječno bijeli sok, pa velika obrezivanja treba obaviti postupno da biljka ne izgubi previše soka odjednom. Preporuča se mjesta na kojima smo uklonili velike grane zaštititi Kambisanom (pastom za rane) ili nekim sličnim preparatom.

Prihranjivanje:
Za vrijeme sezone rasta.

Zalijevanje:
Fikusi vole vlažnu zemlju (ipak posuda mora biti dobro drenirana) i visoku vlažnost zraka. Idealno je fikus postaviti na na plitku posudu sa šljunkom u kojoj se nalazi voda (treba paziti da se posuda sa biljkom nalazi iznad razine vode). Kako voda isparava tako se podiže količina vlažnosti u zraku oko biljke. Žutilo listova češće znači da je biljka preobilno zalijevana nego, premalo.

Presađivanje:

Krajem II mjeseca, fikus dobro regira na podrezivanje korijena i može se čak i drastično podrezati, što je naročito važno ako pravimo bonsai šumicu u plitkim posudama. Nakon presađivanja ne zalijevati fikus dva dana da bi se izbjeglo opadanje listova.

Nametnici:
Fikusi su veoma otporne biljke na nametnike, jedino se mogu pojaviti lisne uši.
Lu -> RE: Sobno cvece (22.8.2010 14:46:14)

Ksenija me preduhitrila i to vlastitim iskustvom[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image]
ksenija81 -> RE: Sobno cvece (22.8.2010 14:48:28)

He he [sm=smiley36.gif]
ksenija81 -> RE: Sobno cvece (22.8.2010 15:28:02)

Evo jos nekog teksta:

Filadendron, fikus, monsteru, sobnu lipu, jakobiniju, kameliju, sobni hmelj, ili beloperone, hibiskus i drvo života, kao i druge sobne biljke mogu se orezati i svesti na željenu veličinu oštrim makazama ili nožem, pa će se kasnije još lepše razgranati. Ako im isečete vrh ili vrhove grana, stavite ih u teglu s vodom i držite na toplom i sunčanom mestu, za dve do tri nedelje će da se ožile. Ožiljenu reznicu sa razvijenim korenčićima možete da posadite u zemlju, ili da je gajite u vodi kao hidrokulturu.

Najbolje je da odsečeni deo bude dužine 40 do 50 santimetara, a ako je duži treba ga skratiti. Sa odsečenog dela ili reznice treba skinuti nekoliko donjih listova.

http://www.svetbiljaka.com/Forums/viewtopic/t=5217/postdays=0/postorder=asc/start=15.html
snješka -> RE: Sobno cvece (22.8.2010 18:21:20)

Hvala cure. Mislim da ću da primjenim ovaj drugi savjet iz Ksenijinog poslednjeg posta, jednostavnije je [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image].
choopa choops -> RE: Sobno cvece (22.8.2010 18:25:10)

IZVORNA PORUKA: magnetic

Volite li ga?Imate li ga?


Jok. I jok. [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley4.gif[/image]

kad smo tek uselili, dobili smo bas dosta cvijeca za useljenje, a da ne pricam za osmi mart...I ja sam se kao trudila da to zalijevam i tako...Dok nije sve uginulo. Nije to za mene [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley14.gif[/image]
ksenija81 -> RE: Sobno cvece (22.8.2010 18:40:45)


IZVORNA PORUKA: snješka

Hvala cure. Mislim da ću da primjenim ovaj drugi savjet iz Ksenijinog poslednjeg posta, jednostavnije je [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image].


Uradi to sto pre, i ostavi ga negde na terasu dik je jos toplo. Lepse ce mu biti i brze ce se primiti [sm=smiley1.gif]
snješka -> RE: Sobno cvece (22.8.2010 19:03:50)

Hvala Ksenija, evo upravo sam to uradila. Srce mi se kidalo dok sam ga rezala, tako su mu listovi veliki i lijepi, i zdravi, ali valjda će se ožiliti. A morala sam baciti 7-8 listova. Samo, kod nas su noći prilično hladne, nisam sigurna da ga smijem ostaviti vani preko noći. Mislim da ću ga morati unositi unutra.
Olga75 -> RE: Sobno cvece (12.12.2010 20:29:32)

Pomagajte mi molim vas. Donela sam trece japansko drvo  i daj te mi savete kako se neguje. Dva su mi umrla nacisto , jedino sto sam do sada shvatila je da ne voli zalivanje [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image] a tako bih volelea da mi ovo prezivi
magnetic -> RE: Sobno cvece (12.12.2010 20:35:22)

Treba da ga drzis u hladnijoj prostoriji sa dosta svetlosti.Vrlo retko ga zalivaj,samo prskaj.
Olga75 -> RE: Sobno cvece (12.12.2010 20:37:07)

Hvala ti [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image] odmah cu da ga premestim
Olga75 -> RE: Sobno cvece (5.3.2011 16:42:23)

moje japansko drvo jos uvek ne dolazi sebi 
samo ga na glavi jos nisam drzala , nece me pa to ti je
Anck Su Nmaun -> RE: Sobno cvece (5.3.2011 16:45:58)

Njemu treba zimi puuuno svetla i hladna prostorija,oko 5-10 stepeni  zalivanje maaalkice jednom mesecno, meni vec godinama tako super napreduje.
Olga75 -> RE: Sobno cvece (5.3.2011 16:47:25)

onda cu morati da se pomirim da ce umreti , jer tamo gde ima svetlosti je toplo [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
Anck Su Nmaun -> RE: Sobno cvece (5.3.2011 16:48:15)

Imas neki hodnik gde je hladnije , ili spajiz sa prozorom?
Olga75 -> RE: Sobno cvece (5.3.2011 16:51:25)

a u kupatilo , tamo je veliki prozor i toplo je samo pre kupanja , mislim kad ukljucim grejalicu [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
da li ce mu vlaznost smetati?
Lu -> RE: Sobno cvece (5.3.2011 16:57:06)

Japansko drvo
[image]http://static.politika.co.rs/uploads/rubrike/27000/i/1/japansko-drvo-2.jpg[/image]
Japansko drvo tokom leta treba pripremiti da bi cvetalo u decembru
Japansko drvo (Crassula portulacea) ima okruglo ili ovalno lišće, debelo i mesnato, koje raste iz člankovitih izdanaka. Kao većina biljaka iz familije s debelim lišćem i ova vrsta je zimzelena. Sjajno, tamnozeleno lišće gubi svoju boju ako se nalazi na sunčanom mestu.
Japansko drvo može vrlo dugo da živi. Ako se neguje kako treba, biljka često naraste i preko jedan metar. Kad dostigne visinu 30 santimetara, mogu se očekivati prvi cvetovi koji se u cvatima otvaraju na krajevima izdanaka i imaju bleštavo belu boju. Cveta od decembra do aprila. U svakom slučaju, cvetovi se mogu samo tada očekivati, ako biljka preko leta nije bila suviše zalivana, znači tek svakih 14 dana. Letnja kiša u bašti ili redovno zalivanje na prozoru sprečavaju formiranje pupoljaka. Tokom cvetanja, međutim, biljku treba obilno zalivati i đubriti.
Japansko drvo najbolje raste u zemlji za cveće, pomešanoj sa malo peska, na mestu koje ima svetla preko cele godine. Ova biljka je kao stvorena za zatvorene prostorije. Zahvaljujući njenom uspravnom rastu, može se lako aranžirati sa drugim niskim vrstama u zdelama ili sanducima za cveće. Ne smeta mu neposredna blizina radijatora, jer je  japansko drvo, u svojoj postojbini Africi, naviklo na mnogo toplote. Umesto kraj prozora u sobi, zimi se može smestiti i na hladnijem, tamnijem mestu u hodniku, na stepeništu ili podrumu. Važno je da se temperatura ne spusti ispod nule. Biljku zalivati samo malo, da ne bi istrulila. Međutim, ako treba da prezimi na ovakav način, ne može se očekivati da cveta. Ovakvi uslovi omogućavaju da veće biljke, koje inače imaju svoje mesto u bašti, prežive zimu.Japansko drvo se najbolje razmnožava u proleće, pelcerom. U tu svrhu tek odrvenele pelcere, dužine oko 10 santimetara, odvojiti i dobro osušiti. Posle nedelju dana staviti ih u rastresitu zemlju, ali se ne smeju nikako zalivati, nego samo prskati.
M. M.
Anck Su Nmaun -> RE: Sobno cvece (5.3.2011 16:57:41)

IZVORNA PORUKA: olga75

a u kupatilo , tamo je veliki prozor i toplo je samo pre kupanja , mislim kad ukljucim grejalicu [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
da li ce mu vlaznost smetati?Ne bi trebalo , sem ako je samo tada toplo.

Inace ovo spada u temu Kaktusi i sukulenti, jer  je ona sukulent. a ako se vec drzi u toloj prostoriji zimi, sva ce se izdeformisati, tako da ovo gore napisano moze pored radijatora...e pa nemoze.[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Olga75 -> RE: Sobno cvece (5.3.2011 17:44:46)

onda ide u kupatilo
a ovo drugo u hodnik pa cemo videti
bilo bi mi zao da umre , kod moje mame je predivno islo a kad sam ga ja uzela pocelo je da pisti
Stranica: <<   < Prethodna stranica  2 3 [4] 5 6   Sledeća stranica >   >>