Psovke (Puna verzija)

Forum >> [Dete] >> Odgajanje



Poruka


Lu -> Psovke (22.9.2008 10:59:29)

Da li ih vaši mališani ponekad izgovore,kako tada postupiti.
Dali vama ponekad izleti psovka pred djetetom,kako se da ponašate,mislim na djecu do 3godine,moželi im se objasniti u vezi toga ili je bolje ignorirati da nebismo privukli dječije pažnju kao na nešto interesantno.




Anoniman -> RE: psovke (22.9.2008 14:12:23)

Moj rečnik nije baš za pohvalu i ustvari,da budem iskrena, i ne obraćam pažnju na to. Dete je pokupilo par psovki od mene što nije bilo strašno dok nije počeo da ih zaista upotrebljava tipa "Zajeb..... me ovaj balon!" ili "Jeb... ti autić!" . Ja ignorišem. Moj muž odlepi kada ga čuje da je psuje. Ali recimo ako opsuje i pitam ga "Šta si to rekao?" postidi se i neće da ponovi. Mislim da je to normalna faza odrastanja, iako malo neprijatna kada takve stvari kaže na mestima na kojima ne bi trebalo.




Anoniman -> RE: psovke (9.10.2008 15:20:45)

http://www.blic.rs/slobodnovreme.php?id=60127

Eto odgovora! [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image]




guppy RR -> RE: psovke (9.10.2008 20:16:14)

Ne slažem se time, da treba ignorisati...
Mislim, da treba reagovati prvi put i objasniti detetu, da se u našoj porodici tako ne razgovara i da postoje druge reči koje mogu tu ljutnju da zamene.

TO je samo teorija, za godinu dana javljam praksu
[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]





Anoniman -> RE: psovke (10.10.2008 9:44:10)

Osnovno je da roditelji ne psuju, onda dete ne čuje psovke, bar neko vreme...




guppy RR -> RE: psovke (10.10.2008 17:36:01)

Ah, čuje onda negde drugde... vrtić, ulica... u svakom slučaju, jednom sigurno dođeš u situaciju da moraš da mu objasniš...




Lu -> RE: psovke (11.10.2008 16:39:43)

Evo kako sam ja to zasad riješila,da nebi meni slučajno izletila psovka umjesto nje kažem jednu izreku iz crtića "fifi",npr.šarenih mi lončića ili nešto slično,možete i sami nešto da smislite.
Kod nas je upalilo i malom je simpa pa ponavlja zamnom.





Anoniman -> RE: psovke (13.10.2008 9:03:41)

[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




guppy RR -> RE: psovke (16.10.2008 12:30:08)

[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image]




Lu -> RE: psovke (19.1.2009 17:09:22)

IZVORNA PORUKA: guppy

Ne slažem se time, da treba ignorisati...
Mislim, da treba reagovati prvi put i objasniti detetu, da se u našoj porodici tako ne razgovara i da postoje druge reči koje mogu tu ljutnju da zamene.

TO je samo teorija, za godinu dana javljam praksu
[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Vidiš guppy u pravu si potpuno,kod mene je to uspjelo,
doduše ne iz prvog puta ali par ponavljanja je bilo dovoljno,a da sam ignorirala nastavio bi ponavljati psovke kao nešto najnormalnije.
Nije strašno ako dijete ponovi psovku koju čuje na ulici ili negdje drugo to se da ispraviti,ali ako se pred djetetom konstantno psuje to mu postane normalna konverzacija.
Ja više nikada pred djetetom nisam izgovorila je...
Ako ponovi iza nekog psovku stavim ga ispred sebe uozbiljim se i održim kratku lekciju o tome kako je ružno,uvjerim se da je to ušlo u njegov mali mozgić i on to ponovi i obeća da neće više nikada,ali sada uglavnom kada čuje on opominje tu osobu da se to nesmije govoriti[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Anoniman -> RE: psovke (19.1.2009 17:16:31)

Moj i dalje po nekada opsuje. Ja ne držim lekciju, jer nema strpljenja da sasluša pa je uzalud, samo kažem "NEEEEEEEEEEEEEE", i on se smeje i kaže "Ne sme se!" [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Opet inat.




Natural -> RE: psovke (31.1.2009 10:40:25)

I ja nekad koristim poštapalicu "jbt!" [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image] Veliko dete ne psuje u kuci, ali ne mogu da tvrdim da ne psuje napolju, sa drugarima.
Ovaj mali je brdo psovki doneo iz vrtica, jednom nesto nisam htela da mu udovoljim, pa mi je rekao "ej, ti mala gooozice" [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Hvala mu na komplimentu da je moja gooza mala [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image], ali nisam presla preko toga, nego sam ga pitala od koga je to cuo i rekla mu da se goozom kaki, i da ljudi nisu goozice. Mada, tada je bio u analnoj razvojnoj fazi, pa mu se sve vrtello oko gooze i kake, mozda je zbog toga [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




mamanp -> RE: psovke (29.8.2009 11:18:26)

Sto rekla Tasa: "Da malo podignemo temu." [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]  Kad dete počne da psuje

Bićete prilično iznenađeni kada jednog dana vaše lepo vaspitano dete izgovori prvu ružnu reč. Psovku je čulo negde na ulici i prihvatilo je kao način govora odraslih. I dok je, puno samopouzdanja, prenosi vama (jer, eto, naučilo je novi pojam iz sveta odraslih), prosto ste zabezeknuti. Ne znate kako da postupite?!

Prvo, nemojte da pređete preko toga i da se pretvarate da ništa niste čuli. "Loš jezik" se često koristi u nameri da se skrene pažnja na sebe, ili kao pokušaj testiranja vaše reakcije. Nemojte nikako na dečju psovku da odreagujete smehom, ma koliko vam smešno delovala.

Pitajte dete da li zna šta ta reč znači (većina dece uopšte ne zna). Na razumljiv način mu objasnite značenje reči i recite da takve reči nisu poželjne u vašem domu.

Neki roditelji i dalje praktikuju staromodan način "izlečenja" od "prljavog" jezika - brz i lagan udarac po detetovim usnama. Ako ste pristalica ove metode, onda to izvedite uz zagrljaj i poljubac.

Uvedite novčano kažnjavanje, po sistemu "jedna ružna reč, jedan dinar". Međutim, to je moguće u malo starijem uzrastu, kada dete već ima džeparac.

Možete da mu dozvolite da slobodno koristi ružne reči koje samo izabere, ali mu naredite da ih izgovara na mestu koje je prikladno za to - u kupatilu, na primer. Videćete kako će brzo odustati od prvobitne namere. Nije tako zabavno "šokirati" samog sebe, na tako dosadnom mestu.

Izvor: Yumama




Buba76 -> RE: psovke (29.8.2009 11:28:39)

Mi ne psujemo u kuci,a moj sin od 3 godine je poceo psovati kao kocijas. Ispred nase zgrade neki dan sede neke zene,a on ce im: Dobro vece picke. Ja u zemlju da propadnem,vise mu ne govorim da treba da se javlja komsijama samo da ne bi opsovao.Koristi i neke druge izraze... Neki dan sam ga pitala sta znaci ta rec pa sam ga zbunila i od onda je manje koristi jer je shvatio da ni on ne zna o cemu prica.




mamanp -> RE: psovke (29.8.2009 11:32:06)

Kod nas se u kuci ne psuje. Ne znam vani da li sin psuje, ali kuci ne. A devojcica je jos mala, videcemo sta ce biti.




Shishica -> RE: psovke (29.8.2009 18:12:21)

Kada sam nervozna i jos me neki magarac iznervira, iznenadim samu sebe sa psovkom... Posle mi zao..
Ubedljivo najludje psovke mogu se cuti ovde: http://dhost.info/lazu/home.htm (to pod 1)




Anoniman -> RE: psovke (1.9.2009 10:53:42)

juče meni ćerka govori "mama kada ćemo ići kod tetke da vidimo onog zaj[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley35.gif[/image]nog mačka?"
pokušala sam da se ne nasmijem ...otrčala sam u kupatilo





Rivana -> RE: psovke (1.9.2009 10:58:58)


IZVORNA PORUKA: Vučko.ba.

juče meni ćerka govori "mama kada ćemo ići kod tetke da vidimo onog zaj[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley35.gif[/image]nog mačka?"
pokušala sam da se ne nasmijem ...otrčala sam u kupatilo




Deca ponekad zaista znaju da odvale [sm=smiley36.gif]




Brand new mama -> RE: psovke (1.9.2009 11:04:33)

Malo odstupam,ali je moj stari tako kao klinac dobio nadimak macak-posto je komsinici neko zgazio macka,ovaj da je utjesi joj je rekao:Nemoj da places,Milka, napravicu ti ja drugog macka[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Imao je cak 3 godine, a nadimak ga je pratio i pratio
P.S.Ja sam tako pocela da psujem da je strasno,ko kocijas...




Anoniman -> RE: psovke (1.9.2009 11:39:32)

ja izbjegavam psovke u kući...al pokupi džaba sve ... naravno poslije sam joj rekla da ne valja to ...mogla je reći zeznuti, njen odgovor je bio "al on je stvarno zaj[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley35.gif[/image]" i šta ćeš ti tu [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image] nego pik ponove u ćenifu na porciju smijeha 




Anoniman -> RE: psovke (12.9.2009 16:45:48)

Ja sam kao mala stalno oslovljavala ljude sa pic*o... Ali vremenom su to moji iskorjenili. Ne bih voljela da moje dijete psuje. mada se ni ja ne mogu pohvaliti rjecnikom, naravno samo sa bliznjima, nikada pred ljudima pred kojima ne mogu da pricam opusteno.




Anoniman -> RE: psovke (12.3.2010 12:11:26)

IZVORNA PORUKA: Lu RR

IZVORNA PORUKA: Alexx RR


IZVORNA PORUKA: Lu RR

Miša mu poljubim,baš vam se ne da






Tako se psuje kod nas u kući a mislim da je prikladno i za ovaj forum



IZVORNA PORUKA: Nedja

Tako i mi psujemo lu, i "supicu ti tvoju"




viking -> RE: psovke (12.3.2010 12:14:01)

Moja sveki govori milu li ti pilulicu! [sm=smiley36.gif]




Anoniman -> RE: psovke (12.3.2010 12:14:51)

A moja mama "sto mu gromova i hiljadu mu mrkvica"[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




*Alexx* -> RE: psovke (12.3.2010 13:11:23)

Moja mama kaže "bem mu miša" (ali to zvuči kao "bemu miša"). Na poslu joj umiru od smeha [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Najgore je što su to svi pokupili i sad tako psuju [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Stranica: [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>