Kaktusi i sukulente (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Od cvetića do salaticePoruka


Anck Su Nmaun -> Kaktusi i sukulente (18.1.2010 11:10:39)

 Kaktusi koje mi gajimo odavno su prilagodjeni nasim uslovima pa svako nastojanje da im obezbedimo sto prirodnije uslove njihove postojbine nema svrhe. Generacijama gajeni u kucnim ili staklenickim uslovima, nasi ljubimci bi verovatno stradali u svojim inace prirodnim stanistima. Vazno je da imamo zdrave, lepe biljke, sposobne za cvetanje, reprodukciju i dug zivot. Zato im moramo obezbediti sto optimalnije uslove. Bitna su cetiri uslova: TOPLOTA, KOLICINA SVETLOSTI, SASTAV ZEMLJISTA (SUPSTRAT) I REZIM ZALIVANJA.

Kaktusi vole toplotu, ali vecina ipak voli blago zasencenje. Leti ih iznosimo napolje, godi im boravak na otvorenom prostoru, obezbedjujemo zastitu od kise jer prejaki pljuskovi mogu izbaciti supstrat iz saksije. S druge strane, dugotrajne kise i letnja zahladjenja koja traju vise dana, mogu stetno delovati. Kaktusi ne vole "mokre noge". Supstrat mora da bude vodoprooustljiv, ocedljiv. Zato se uvek u supstrat, pored treseta, sumske zemlje i stajnjaka, dodaje i oko 30% ispranog peska i usitnjene cigle numeracije 1-5 mm.

Kaktuse sadimo u male, plitke, plasticne saksije, tamnosive (najbolje), crne ili braon boje. Providne i bele treba izbegavati. Naravno, u obzir dolaze i keramicke, ukrasne, samo da ne budu prevelike. Presadjujemo mlade biljke svake, a starije svake druge godine, i to u februaru, pred pocetak vegetacije, ili krajem jula, u vreme letnje stagnacije prirasta.
Pred sadnju biljke ne zalivamo 7-8 dana, vadimo ih iz starih saksija, otresemo stari supstrat. Osteceno korenje skratimo i prilikom ponovne sadnje pazimo i vodimo racuna da vrhovi korena ne budu okrenuti na gore. Ako je potrebno biljke presadjujemo u za jedan broj vece saksije i to samo ako je biljka "veca" to jest prerasla spoljne mere saksije. Supsrat blago utisnemo ili samo stresemo saksiju. Ne zalivamo narednih 5-7 dana.

Zimi kaktuse drzimo na svetlom i prohladnom mestu sa temperaturom od 5-8*c. Ako se desi da zimi, usled suncanih dana, temperatura predje 15*c, otvaramo prozore i provetravamo. Kaktuse na navedenoj temperaturi ne zalivamo uopste od oktobra pa sve do pocetka marta. Ako ih drzimo u dnevnoj sobi, priblizimo ih tik uz juzni ili istocni prozor i jednom u 20-30 dana dodajemo po kasicicu-dve vode za male, odnosno pola kafene solje za vece kaktuse. Ako ih zalivamo vecom kolicinom vode, pocece da rastu. To ne smemo dopustiti jer ce zbog nedovoljne kolicine svetlosti doci do deformacije.

Na prolece kaktuse budimo orosavanjem mlakom vodom najmanje 2-3 puta u razmaku od jednog do dva dana, zavisno od temperature, pa tek onda obilno zalijemo mlakom vodom. I orosavanje i zalivanje obavljamo ujutru do 9 sati tako da se biljke do mraka osuse, odnosno supstrat procedi. Prolecna zalivanja su redja na 7-10 dana, letnja na 4-7, da bi s jeseni opet proredili na 10-15 dana.
Za kaktuse koji cvetaju zimi (to su vrste iz roda Zigokaktusa), gajenje je nesto drugacije. Takvi su opisani u gotovo svim knjigama o sobnom cvecu.

Sve biljke, pa i nasi kaktusi, imaju period mirovanja. Za vecinu to je vreme od oktobra do marta. Za pocetnike se preporucuju sledece vrste kaktusa za uzgajanje: Rebucije, Notokaktusi, Mamilarije i drugi.

Sukulenti nisu kaktusi iako se gaje na gotovo isti nacin. Sukulenti su jos uvek sacuvali listove koji, pored toga sto cuvaju vodu, jer su mesnati i najcesce presvuceni vostanom prevlakom, obavljaju i fotosintezu. Ima sukulenata, narocito iz roda Euforbije, cija su tela slicna nekim vrstama kaktusa. Ali to je samo prvi izgled.
Sukulenti koje gajimo u kolekcijama, poticu uglavnom iz Afrike, Juzne i Srednje Amerike, podrucja sa mnogo sunca i svetla. Neki od njih podnose najjace sunce (Eceverije, Agave, Sedumi), dok neki traze zasencenje (Havortije, prekrasna africka sukulenta). Sukulenti cije ime znaci sok-socan, mogu dugo da izdrze bez vode, cak duze od nekih kaktusa.

Zimi ih stitimo od smrzavanja. Za neke je dovoljna temperatura od 5*c. (Euforbije, Havortije, Krasule) a drugi vole prezimljavanje na temperaturi od oko 12*c. Najlepse su i najvrednije one kolekcije u kojima pored kaktusa ima i sukulenata.
Za zalivanje najcesce koristimo vodu iz vodovoda. Za naze biljke ona je pretvrda. Da je ucinimo povoljnijom ostavljamo je da odstoji nalmanje 24 sata u otvorenom sudu (bokal, kofa). Nikako flasa ili balon. Pred zalivanje vodu ne muckamo, samo je odlijemo tako da nivo od 4-5 cm. pri dnu ne koristimo za zalivanje jer su tu natalozene soli koje vodu cine tvrdom.

I leti i zimi voda treba da ima temperaturu vazduha. Zimi je pozeljno da bude koji stepen toplija. Ne zalivamo po suncu i izbegavamo da kvasimo listove sukulenata, posebno je to pozeljno za Eceverije sa cijih listova voda sporo isparava, i ako ubrzo ogreje sunce moze doci do ozegotina. Da bi izbegli negativne posledice po nase biljke zbog tvrde vode, pribegavamo cescem menjanju supstrata, to jest presadjivanju. Naravno kisnica je u redu, ali u gradovima ona uglavnom nije cista.
Osnovni razlozi sakupljanja i gajenja ovih biljaka lezi u njihovoj lepoti i nasoj radosti. Zato moramo nastojati da nam biljke budu lepo odnegovane. Majka priroda nam je podarila tu lepotu na uzivanje i mi nemamo prava da je skrnavimo.
Ovo su prve informacije za potencijalne kaktusare. Kontaktiranje sa iskusnim kolekcionarima i odgajivacima, kao i koriscenje strucne literature i pomoci, omogucice zainteresovanima da steknu potrebna znanja iz ove zaista siroke oblasti. NEKA VAM JE SRECAN POCETAK.

*tekst uzet foruma Svet Biljaka
Anck Su Nmaun -> RE: Kaktusi i sukulente (18.1.2010 11:11:33)

Evo jednog od osnovnih recepata za pripremu zemlje t.j. supstrata za sukulente i kaktuse:
1/4 delova zemlje (iz baste)
1/4 delova humusa
1/4 delova drobljene opeke (velicine do max 4-5mm)
1/8 delova sitnog recnog peska
1/8 delova kamencica (promera od 2-5 mm)
Anck Su Nmaun -> RE: Kaktusi i sukulente (18.1.2010 11:15:22)

Temu sam otvorila jer kaktusi ne spadaju u sobno cvece ...a i mislim da zasluzuju da imaju svoju temu!
Inace  gajenje kaktusa je moja veeelika ljubav... cak je i moj dragi ludeo od njih ali sad sta ce morao da se pomiri sa tim![image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

..... malo da parite oci...

[image]http://www4.slikomat.com/09/0118/u9v-11.jpg[/image]


Litopsi...

[img]http://www4.slikomat.com/09/0118/ua4-litops.jpg[/img]

[img]http://www4.slikomat.com/09/0118/u1x-litops.jpg[/img]

Euphorbie

[img]http://www4.slikomat.com/09/0118/kg5-Euphor.jpg[/img]

[img]http://www4.slikomat.com/09/0118/6oe-euphor.jpg[/img]

........
Anck Su Nmaun -> RE: Kaktusi i sukulente (18.1.2010 12:00:13)

Evo ih i neki od mojih ljubimaca...


[img]http://www4.slikomat.com/09/0118/dy-Novemb.jpg[/img]

[img]http://www4.slikomat.com/09/0118/gc5-Julm-2.jpg[/img]

[img]http://www4.slikomat.com/09/0118/4f6-Julm-2.jpg[/img]
*Alexx* -> RE: Kaktusi i sukulente (18.1.2010 12:07:27)

Anck, divni su! Predivni!
Anoniman -> RE: Kaktusi i sukulente (18.1.2010 16:12:15)

[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image]
Trcosava -> RE: Kaktusi i sukulente (18.1.2010 16:56:30)

brafo žennska! svaka ti čast!
Lilly* -> RE: Kaktusi i sukulente (19.3.2010 15:03:08)

IZVORNA PORUKA: liliana

Devojke, ako neko gaji kaktuse, molim da mi pomogne savetom oko presađivanja: Kakva podloga treba da bude kako se presađuje itd... Imam dosta cvijeća, ali nikada nisam gajila kaktuse.

Pogledaj malo gore, Anck je dala "recept" [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
liliana -> RE: Kaktusi i sukulente (19.3.2010 18:51:39)

E, hvala puno!
bebironcic -> RE: Kaktusi i sukulente (20.5.2010 12:50:08)

A,sta je ovo...mislim na imena[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]mislim da ce mi neko pomoci...i mali saveti oko gajenja,tj.zalivanja[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
[img]http://www4.slikomat.com/10/0520/nko-SPM-A0.jpg[/img]
Anck Su Nmaun -> RE: Kaktusi i sukulente (20.5.2010 15:21:12)

Draga to je Opuntia ili  po naski Svekrvin jezik ..ima ih vise vrsta!
A o odrzavanju sam gore bas sve pisala... na sunce .... zalivanje  s restrikcijama ...sem kad su vrucine onda cesce...
Anoniman -> RE: Kaktusi i sukulente (20.5.2010 16:01:41)

[img]http://www4.slikomat.com/10/0520/6aa-SDC100.jpg[/img]

                                                    [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley4.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley4.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley4.gif[/image]
bebironcic -> RE: Kaktusi i sukulente (20.5.2010 18:34:01)

IZVORNA PORUKA: Anck Su Nmaun

Draga to je Opuntia ili  po naski Svekrvin jezik ..ima ih vise vrsta!
A o odrzavanju sam gore bas sve pisala... na sunce .... zalivanje  s restrikcijama ...sem kad su vrucine onda cesce...


Hvala Anuk....posebno mi se svidja ovo-svekrvin jezik[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
moja ciklama -> RE: Kaktusi i sukulente (14.2.2011 19:18:52)

ja ŽELIM da se preselim kod tebe i da gajim kaktuse sa tobom.
Obožavam ih.
I [sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif] za tebe.
Kad se preselim u kuću..samo njih ću da gajim, i tada računam na tebe da me učiš.[sm=smiley36.gif]
Anck Su Nmaun -> RE: Kaktusi i sukulente (23.2.2011 22:06:22)

[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image] e tek sad videh ovo... hhhe  ma ja sam ti pravi zaludjenik, mm dok smo se zabavljali stalno govorio : " Ma jaoo ti i tvoji kaktusi" na kraju sam mu rekla ako ces mene da volis moras i njih...naravno posle tolio godina i napokon ih je prihvatio  [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
Anoniman -> RE: Kaktusi i sukulente (23.3.2011 21:16:55)

Cao. Da vam se pridruzim i ovde. Ne znam sto se tako malo nas javilo na ovoj temi? [sm=smiley13.gif]. Ja obozavam kaktuse. Posto pisem sa mob.tel.cim budem "prokljuvila" kako da postavim slike, slikacu ih i pokazati vam. Nisam znala da ima toliko toga sto treba znati o njihovom gajenju, pa mislim da je super sto je sve tako lepo obrazlozeno. [sm=jezicek.gif] pozdrav i cujemo se.
dunja RR -> RE: Kaktusi i sukulente (23.3.2011 21:46:53)


Anck a jel ti prodaješ kaktuse ili onako, gajiš baš samo za sebe?

Ja imam neki veliki kaktus koji je se toliko razmnožio i na sebi imao nekih 30-40 malih; mm ih poskidao i zasadio - svi se primili i lepo rastu; razmišljam kada još malo porastu da ih prodam, lepi su - pa šta će mi 40 istih a i mogu da zaradim, samo nemam pojma gde to prodati [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
Anoniman -> RE: Kaktusi i sukulente (25.3.2011 11:25:33)

Gore ima slika nekog kaktusa ili sta je vec po rodu; iznad pise "litopsi", ja ga imala, medjutim ovi moji mu sipali vodu ko da ce da pliva i to preko njega i on se jadnik za 10dana razboleo i crko. Od prosle godine ga trazim opet al' nikako da ga nadjem.[sm=smiley13.gif]
moja ciklama -> RE: Kaktusi i sukulente (25.3.2011 11:39:19)


IZVORNA PORUKA: dunja RR


Anck a jel ti prodaješ kaktuse ili onako, gajiš baš samo za sebe?I mene ovo zanima_?

a jel gaji neko Krasulu ja se trudim, ali mi i ne uspeva nešto[sm=smiley13.gif]
*Alexx* -> RE: Kaktusi i sukulente (25.3.2011 11:47:33)

IZVORNA PORUKA: dunja RR


Anck a jel ti prodaješ kaktuse ili onako, gajiš baš samo za sebe?

Ja imam neki veliki kaktus koji je se toliko razmnožio i na sebi imao nekih 30-40 malih; mm ih poskidao i zasadio - svi se primili i lepo rastu; razmišljam kada još malo porastu da ih prodam, lepi su - pa šta će mi 40 istih a i mogu da zaradim, samo nemam pojma gde to prodati [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]Nekoj cvećari? A ima i pijaca cveća u Krnjači, malo pre Toyotinog auto salona (kad se pređe Pančevački most, skreneš na Zrenjaninski put, pa odmah tu [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]) - preko puta Metroa. Ne znam da li moraš biti pravno lice da bi tamo prodavala.
bratzz -> RE: Kaktusi i sukulente (25.3.2011 11:50:43)

IZVORNA PORUKA: Pcelica Lena

Gore ima slika nekog kaktusa ili sta je vec po rodu; iznad pise "litopsi", ja ga imala, medjutim ovi moji mu sipali vodu ko da ce da pliva i to preko njega i on se jadnik za 10dana razboleo i crko. Od prosle godine ga trazim opet al'' nikako da ga nadjem.[sm=smiley13.gif]


Nakojoj je slici
bratzz -> RE: Kaktusi i sukulente (25.3.2011 11:52:05)

IZVORNA PORUKA: *Alexx*

IZVORNA PORUKA: dunja RR


Anck a jel ti prodaješ kaktuse ili onako, gajiš baš samo za sebe?

Ja imam neki veliki kaktus koji je se toliko razmnožio i na sebi imao nekih 30-40 malih; mm ih poskidao i zasadio - svi se primili i lepo rastu; razmišljam kada još malo porastu da ih prodam, lepi su - pa šta će mi 40 istih a i mogu da zaradim, samo nemam pojma gde to prodati [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]Nekoj cvećari? A ima i pijaca cveća u Krnjači, malo pre Toyotinog auto salona (kad se pređe Pančevački most, skreneš na Zrenjaninski put, pa odmah tu [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]) - preko puta Metroa. Ne znam da li moraš biti pravno lice da bi tamo prodavala.


ja sam na pijaci kupovala kaktuse za male pare, od 20-100din
dunja RR -> RE: Kaktusi i sukulente (25.3.2011 11:53:24)


[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image] hvala Alexx, znam za tu pijacu, jedno vreme sam i živela blizu; samo, ja ne bih da stojim i prodajem, nemmam za to vremena, samo bi ih onako đuture prodala, ali neka još malo narastu da im udarim bolju cenu [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

a i mislila sam da napravim lepe saksijice, po uzoru na flaše koje sam pravila (pisala sam u ovoj temi davno):

KREATIVNO

pa da ih prodam još skuplje [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
dunja RR -> RE: Kaktusi i sukulente (25.3.2011 11:54:44)

IZVORNA PORUKA: bratzz


IZVORNA PORUKA: *Alexx*

IZVORNA PORUKA: dunja RR


Anck a jel ti prodaješ kaktuse ili onako, gajiš baš samo za sebe?

Ja imam neki veliki kaktus koji je se toliko razmnožio i na sebi imao nekih 30-40 malih; mm ih poskidao i zasadio - svi se primili i lepo rastu; razmišljam kada još malo porastu da ih prodam, lepi su - pa šta će mi 40 istih a i mogu da zaradim, samo nemam pojma gde to prodati [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]Nekoj cvećari? A ima i pijaca cveća u Krnjači, malo pre Toyotinog auto salona (kad se pređe Pančevački most, skreneš na Zrenjaninski put, pa odmah tu [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image] ) - preko puta Metroa. Ne znam da li moraš biti pravno lice da bi tamo prodavala.


ja sam na pijaci kupovala kaktuse za male pare od 20-100din


x 40 koliko ih otprilike imam, dođe oko 40 evra, malo li je [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

još kada napravim specijalne saksijice i udarim veću cenu, milina [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
bratzz -> RE: Kaktusi i sukulente (25.3.2011 11:55:25)

Samo jos da dodam da zivim u provinciji i da se kod nas ne moze dobro zaraditi na kaktusima ti Dunja imas vece trziste
Stranica: [1] 2 3 4   Sledeća stranica >   >>