RE: Carski rez (Puna verzija)

Forum >> [Trudnoća] >> Trudnoća i porođaj



Poruka


Anoniman -> RE: Carski rez (2.10.2009 8:36:17)

Ma hej...

Neke žene super podnesu CR (kao npr ja [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]), a neke užasno.
Ali ista priča može biti i sa prirodnim porođajem.

Znaš, moja drugarica mesec dana nakon prirodnog nije mogla da sedne, jedva hodala, a ja sam 10 dana nakon CR išla u šetnje i pre i posle podne, sedela u bašti kafića sa drugaricama dok je Luka spavao u kolicima.

Nije tačno da je CR nužno gori način porađanja. Individualno je.




Trcosava -> RE: Carski rez (2.10.2009 8:38:53)

Ma ja komplet trudnoću guram kao da je normalno stanje, ne plašim se noževa, bolnice i sl... Sve se preživi - niti bi bila prva niti poslednja koja se porodila CR

Ja gledam pozitivno na sve, tačnije ne dozvoljavam sebi da mislim negativno




Verus -> RE: Carski rez (2.10.2009 17:48:34)

Ja se bojim da imam CR....i to bas zato da ne bi bila od tih sto im treba dugo da se oporave....ne znam, valjda ce sve ici svojim putem, a i bice kako biti mora.  Samo da je beba dobro....




Dora -> RE: Carski rez (5.10.2009 16:30:06)

ja mislim da ako se CR uradi na vreme, oporavak je brži i lakši. Moj prvi CR urađen je posle 10 sati indukcije i u poslednjem trenutku, jedva sam preživela a i beba je bila kritično. Dugo smo se oporavljali, bilo je teško i bolno.
Moj drugi CR bio je dogovoren i urađen je kad su počele kontrakcije. Bilo je super, dve nedelje posle porođaja kafenisala sam s drugaricama u gradu, oporavila sam se brzo i bez problema.




Dora -> RE: Carski rez (7.10.2009 15:16:27)

CR se radi preko celog stomaka kad se beba zaglavi u porođajnom kanalu i to je jako retko. To je kad dođe skoro do prirodnog porođaja pa stane, onda hitno mora da se seče pa biraju mesto gde je najbezbednije za bebu.




Anoniman -> RE: Carski rez (11.10.2009 18:29:12)

doro, koliko si čekala između ove dve trudnoće? mislim, koliko su ti savetovali da sačekaš?....( i ja sam imala 1 cr)




tamaramarko -> RE: Carski rez (18.10.2009 19:50:19)

Moja beba je karlicno okrenuta,i verovatno da ce morati cr...termin mi je pocetak novembra.A dr mi je vec napomenuo cenu cr.Pa me interesuje da li se to i vama desilo?jer ja ipak ne mogu prirodno da se porodim,vec mi je neophodan cr,a mnogima je nelogicno da se placa ako je neophodan/pa i meni..




Delijagirl -> RE: Carski rez (18.10.2009 19:52:29)

Pa karlicno okrenuta beba je valda indikacija za carski rez. Sta ima da ti spominje placanje... meni je to sasvim normalno da se ne placa ako ne ide prirodnim putem ali zaista nisam upucena kako je to u srbiji.




Anoniman -> RE: Carski rez (18.10.2009 19:54:02)

Stvar je u tome da karlična postavka bebe po novom nije indikacija za CR (tako žene pišu na forumu). No, ako bi bila indikacija, onda ne bi postojao ni jedan razlog da platiš.
Moja druagrica se porodila pre par nedelja, beba je bila karlično 6 dana pred termin, i nisu hteli da joj zakažu CR, jer kao "Pa šta ako je karlično, porodićete se!", naravno, završila je na hitnom CR.




tamaramarko -> RE: Carski rez (18.10.2009 19:56:27)

rekao mi je da moze biti hitan carski rez,to se ne placa(kad pocnu bolovi) mada mi to ne preporucuje...vec da zakaze cr i da platim oko 200evra




Anoniman -> RE: Carski rez (18.10.2009 19:58:51)

1. Čitajući iskustva, zaključila sam (ustvari, nakon što je Dora zaključila, ja sam malo promislila i složila se sa njom) da žene koje su porođene hitnim CR-om su se duže i teže oporavljale, nego žene koje su otišle na zakazan CR. Vrati se u nazad na temi, nađi Dorin post, ona ima dva CR iza sebe, sada je trudna 3-ći put, opet će na CR.

2. Ne traži ti puno para, u NS Vejnović traži 500.




Delijagirl -> RE: Carski rez (18.10.2009 20:06:11)

Slazem se potpuno da se zene koje su se porodile hitnim daleko duze i teze oporavljaju nego one koje su imale zakazan CR. Ja sam to videla kod svoje ujne sa prvim detetom su je nakom celog dana trudova i svega napravili hitan CR jer beba nije bila ok. I oporavljala se je bukvalno mesec dana kod drugog su joj napravili zakazan cr i zena se je digla za manje od nedelje dana.... 




Delijagirl -> RE: Carski rez (18.10.2009 20:13:33)

Tashke kad budes imala vreme:
Ti si sama odlucila da ides na cr ili je bilo nekog problema (ako sam te vec pitala izvini)




sanji -> RE: Carski rez (18.10.2009 20:14:43)

Ja imam drugaricu i jetrvu koje su porođene hitnim carskim rezom i normalno su se oporavile kao i one što su imale zakazano! Mislim da je to individualno i to ne od žene do žene nego od porođaja do porođaja, kao i kod prirodnog porođaja!




Anoniman -> RE: Carski rez (18.10.2009 20:34:05)

IZVORNA PORUKA: Delijagirl

Slazem se potpuno da se zene koje su se porodile hitnim daleko duze i teze oporavljaju nego one koje su imale zakazan CR. Ja sam to videla kod svoje ujne sa prvim detetom su je nakom celog dana trudova i svega napravili hitan CR jer beba nije bila ok. I oporavljala se je bukvalno mesec dana kod drugog su joj napravili zakazan cr i zena se je digla za manje od nedelje dana.... 


Draga, mislim da to ima veze i sa tim sto je bio drugi put. Moja draga sestra se prvi put posle zakazong cr-a oporavljala jako dugo, mesec dana uopste nije mogla da funkcionise...a posle drugog je posle par dana ustala na noge i sve je bilo ok.




Anoniman -> RE: Carski rez (18.10.2009 21:04:38)

Meni je urađen HITAN CR.
Oporavila sam se najnormalnije kao da je u pitanju bilo koji drugi *manje hitan*...
Kada ti donesu bebu u ruke-sve se zaboravlja i lakše podnosi.
Ja nisam imala tu sreću.
Fizički sam se najnormalnije oporavila.
Relativna stvar.





Anoniman -> RE: Carski rez (18.10.2009 21:06:12)

naravno, kao sto zene razlicito prozive i osete, razlicito se oporave od prirodnog porodjaja, mislim da je tako i sa cr, i svaka zena ima razlicit prag bola, tako da je sve potpuno individualno.




Anoniman -> RE: Carski rez (18.10.2009 22:33:01)

IZVORNA PORUKA: Nedja

naravno, kao sto zene razlicito prozive i osete, razlicito se oporave od prirodnog porodjaja, mislim da je tako i sa cr, i svaka zena ima razlicit prag bola, tako da je sve potpuno individualno.
[/quote


slažem se , draga





Anoniman -> RE: Carski rez (19.10.2009 7:23:22)

IZVORNA PORUKA: Delijagirl

Tashke kad budes imala vreme:
Ti si sama odlucila da ides na cr ili je bilo nekog problema (ako sam te vec pitala izvini)



Dioptriju. Piše u Indikacije za CR. [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




bubbles -> RE: Carski rez (19.10.2009 10:55:01)

Tasha, kolika dioptrija je u pitanju?
Ja imam -6 na oba oka, ali nisam sigurna koja je granica za CR.




Anoniman -> RE: Carski rez (19.10.2009 12:11:52)

IZVORNA PORUKA: Tasha RR



To nema veze samo sa dioptrijom, ali ja imam sem dioptrije i cilindar i astigmatizam. Ustvari, nije fora u dioptriji nego u, ako sam dobro shvatila, nekim mišićima u očnom dnu. Slikovito mi je objašnjeno ovako: ukrsti prste na rukama (palac leve, palac desne, drugi leve, drugi desne...), nabi ih do kraja da nema lufta među njima, da ti koreni prstiju dođu jedan do drugog. Tako treba da izgledaju mišići (ili već to nešto... nervni završetci u očnom dnu). Sada razvuci malo prste, da se koreni prstiju ne dodiruju, napravi labaviju vezu ustvari... ukoliko tako izgledaju ti nervni završetci u očnom dnu, u tom slučaju postoji velika šansa da, pri naprezanju, se ti nervni završeci još više raziđu (dioptrija se još pogorša) ili da puknu (pa da postaneš slepa). Eto, tako su meni obajsnili... nadam se da ste uspele da me razumete.


IZVORNA PORUKA: Tasha RR


Ima veze sa očnim dnom (što se može proveriti isključivo širenjem zenica, a ovim običnim sijanjem u oči i virenjem ne vidi se ono što bi trebalo), i ima ta kritična dioptrija, koja se od naprezanja može duplirati (valjda od 3,5 - 10).

No, kao što vidiš, ne gledaju na to svi lekari.


IZVORNA PORUKA: Tasha RR

IZVORNA PORUKA: cicko

Carski rez je indikovan kod visoke dioptrije ili visoke miopije jer su u tom slucaju veoma opasni naponi prilikom prirodnog porodjaja (pa i ako je u epiduralu). A opasni su jer mogu dovesti do ablacije retine oka,tj. odlubljivanja mreznjace i gubitka vida. Zbpog toga se kod ljudi koji imaju visoku dioptriju ne preporucuje ni odlazak u teretane. Budi oprezna, sve ima svoj razlog.


 Neko je to naponon napisao stručno, a ne ja što sam objasnila ukrštanjem prstiju!





To je iz teme Indikacije za CR.

Meni kada se sabere cilindar, astigmatizam i dioptrija, zajedno imam oko (-7).




Delijagirl -> RE: Carski rez (19.10.2009 12:24:33)

Da koliki sam debil ne mogu da skupim sta procitam u jednoj temi pa onda da prenesem u drugu [sm=smiley36.gif] Hvala ti :)




bubbles -> RE: Carski rez (19.10.2009 13:35:43)

Hvala na detaljnom odgovoru. Nadam se da cu proci bez CR.




Nanica1 -> RE: Carski rez (24.11.2009 22:17:23)

Ja sam danas saznala da cu na carski rez! Pre 8 godina sam operisala sum na srcu i internista je misljenja da je to najbolja varijanta za mene... Ja sam bas skenjana i uplasena...[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley19.gif[/image]U cetvrtak idem na 2 dana u Betaniju na neka ispitivanja i tada ce mi zakazati prijem za CR... Jeste li i vi znale toliko unapred termin? Zar to nije malo rano? Valjda me nece drzati tamo 2-3 nedelje?




Anoniman -> RE: Carski rez (24.11.2009 22:52:15)

Meni je termin bio 15.7., CR su mi zakazali za 5.7., mora toliko ranije da slučajno porođaj ne bi krenuo sam, kada ima indikacija. Nemoj se bojati. Pročitaj temu Prednosti i mane CR, videćeš da samo sve spremne da rađamo još na isti način. [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley31.gif[/image]




Stranica: <<   < Prethodna stranica  3 4 [5] 6 7   Sledeća stranica >   >>