RE: Nekoliko DOBRIH saveta za domaćice (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Saveti (za) domaćice



Poruka


guppy RR -> RE: Nekoliko DOBRIH saveta za domaćice (29.7.2009 22:36:25)

Fleke

Krv – Isprati hladnom vodom i ostaviti par sati.
Vosak – sačekajte da se stegne pa sastružite. Prekrijte papirom pa predjite mlakom peglom. Ponavljajte postupak dok ne skinete fleku.
Ulje – pospite talkom, sačekajte da upije pa istresite. Ponovite postupak više puta i operite tkaninu na uobičajen način.
Lepak – natopite sirćetom a zatim vatom i vodom isperite mesto.
Crno vino – fleku pospite sodom bikarbonom i kuhinjskom solju.

Katran – Isprati mesto alkoholom ili benzinom.
Čađ - usisati mrlju, a zatim očistiti blagim deterdžentom ili špiritusom.
Alkoholna pića - upiti suvom krpom i oprati deterdžentom za osetljive tkanine.
Čaj - natopiti blagim deterdžentom, ostaviti neko vreme a onda isprati i oprati na uobičajen način.
Čokolada – osušiti pa sastrugati mrlju, zatim očistiti alkoholom i blagim rastvorom deterdženta.
Kafa - mrlju oprati mlakim rastvorom deterdženta.
Voće i voćni sok – mrlju natopiti razredjenim alkoholom ili limunovim sokom, ostaviti pa oprati ili običinim deterdzentom (važi samo kad je svežija mrlja u pitanju)
Mast - mrlju posuti talkom da upije masnoću, iščetkati, pa očistiti benzinom ili špiritusom i na kraju oprati deterdžentom.
Žvaka – staviti u frižider da se dobro ohladi zatim skinuti struganjem što se može više, ukoliko ne skinete skroz - natopite rastvorom amonijaka i sirćeta, pa oprati deterdžentom.
Mrlje od trave - očistiti sokom od limuna, špiritusom ili benzinom i oprati deterdžentom.
Mastilo - skinuti alkoholom, špritusom ili limunovim sokom, osušiti i oprati deterdžentom.
Urin - natopiti razblaženim sirćetom, a onda oprati deterdžentom.
Blato - mrlju oprati toplom vodom pomešanom sa sirćetom i oprati na uobičajen način.




Lu -> RE: Nekoliko DOBRIH saveta za domaćice (29.7.2009 22:39:46)

Ej Prase,ja probala ono sa turskom kavom i hladnom vodom...ništa, opet ostao onaj grozni talog[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image]




Ana RR -> RE: Nekoliko DOBRIH saveta za domaćice (29.7.2009 22:42:00)

Kisela voda skida mrlje od kafe.




Anoniman -> RE: Nekoliko DOBRIH saveta za domaćice (30.7.2009 15:01:29)

IZVORNA PORUKA: Tasha RR

IZVORNA PORUKA: Ana80


Kada dinstate luk dodajte malo praska za pecivo, luk ce se bukvalno istopiti i bice gotov za minut! Super fora ako ste u zurbi!



Ja dodajem soda bikarbonu... bude suuuuuper!!! [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image]


Hvala, hvala, hvala za savet.
Upravo sam mm napravila sataras (becar paprikas). luk i paprika su se izdinstali bukvalno za 5-6 minuta. Inace im treba sto godina.




Anoniman -> RE: Nekoliko DOBRIH saveta za domaćice (30.7.2009 15:04:20)

[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image]




prase -> RE: Nekoliko DOBRIH saveta za domaćice (26.6.2010 16:32:33)

Ja bih da meni neko da savet... Kako perete jastuke? Postoji li neka varijanta koja ukljucuje (dovoljno veliku) ves masinu? Meni deluje da bi sa mojim jastucima i mojom masinom to sasvim uspelo (nisu neki posebni jastuci, par komada sa perjem, par komada "Lio", nista "Dormeo", memorijska pena i sl.) ali nemam herca da probam. Imam utisak da ce sve da se "zduda" unutra i da cu ih baciti, a i ako ne bude tako, da cu ih susiti 200 godina i da ce na kraju opet da se osecaju na vlagu...




Anoniman -> RE: Nekoliko DOBRIH saveta za domaćice (26.6.2010 17:23:08)

Ne mogu da verujem . ja sad prvi put moje perem..evo upravo mi radi masina.
ali moji imaju rajsfeslus i onda ja izvukla ono unutra (onu penu, sundjerasto ono) i perem samo jastucnicu...

ako mozes tako uradi..meni tako pise na uputstvu




cipiripi -> RE: Nekoliko DOBRIH saveta za domaćice (26.6.2010 17:25:28)

Dormeo ne peres nikad...
Od takvog su materijala da ne treba da se peru..
Peres samo jastucnicu [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley20.gif[/image]




Anoniman -> RE: Nekoliko DOBRIH saveta za domaćice (26.6.2010 18:54:58)

Prase, ja sam prala obične, neperjane jastuke u mašini, na 3o stepeni i ništa im se nije desilo. Ustvari, perem ih jako često, jer se leti i Neša i ja znojimo po vratu, pa mi je bljak ako ne perem jastuke često. Ja sam prala i dormeo u mašini, po cenu da se unište, morala sam[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Anoniman -> RE: Nekoliko DOBRIH saveta za domaćice (26.6.2010 19:23:44)

I ja isto perem jastuke, perjane ... bitno je da se dobro "rastresu" kad idu na sušenje i da ih baš često rastresaš dok se suše , mada to već sigurno znaš .

Savet za ludače poput mene : kada idete na nečiju svadbu a usput u kolima isflekate svoju haljinu - nemojte pokušavati ničim da otklonite fleku , samo se još više razmrlja ... [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Prljave , potamnele ili ubuđale fuge (fugne) najbolje ćete srediti tako ako ih okrečite nekom lepom bojom , polako, četkicom za likovno ... Recimo , ako vam je kupatilo u plavim nijansama , a pločice bele - ofarbajte fuge vodootpornom plavom bojom - fantastično izgleda , a crnim tragovima nema ni traga .


Kada peglate , ako "fajtate" veš - dodajte u vodu za fajtanje kap-dve omekšivača , em će se veš lakše opeglati , em će imati intenzivniji i svežiji  miris .

Eto ... [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Sanjica26 RR -> RE: Nekoliko DOBRIH saveta za domaćice (26.6.2010 19:29:56)

Cipi, a kako da ne peremo jastuke Dormeo, kad je sav pozuteo, i ako ima jastucnicu?




Anoniman -> RE: Nekoliko DOBRIH saveta za domaćice (26.6.2010 19:32:03)

Sanjice , ofarbaj ga u crveno [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image] ...žuto je demode [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Anoniman -> RE: Nekoliko DOBRIH saveta za domaćice (26.6.2010 19:50:31)

Sanjice, dormeo se ne pere jer ima neki antibakterijski ne znam ni ja šta, pa se ne skupljaju grinje i koješta u njemu, al meni to nije dovoljno, volim da operem jastuke, i kažem, bila sam spremna da ga upropastim, al sam morala da ga operem[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Lu -> RE: Nekoliko DOBRIH saveta za domaćice (7.7.2010 14:01:56)

IZVORNA PORUKA: smeško

IZVORNA PORUKA: lenaa

vidim dajete korisne savete pa evo da pitam i ja nesto
kupio mi muzic onaj jastuk nesto kao sto je u Srbiji dormeo - tog sastava je (valjda) i nekako mi cudno mirise pa me zanima kako da neutralisem taj miris ? Mislim da se ne pere ceo jastuk vec samo navlaka al to ne pomaze.


Ti jastuci su radjeni od memorijske pene. Da su stvarno dovoljno kvalitetni ne bi bilo neprijatnih mirisa. Sumnjam da ces, bez pranja celog jastuka, moci da ih odstranis. A nekad nece ni tako. Sve sto smrdi od polimera nije izradjeno sa odgovarajucim aditivima/sredstvima.





Anoniman -> RE: Nekoliko DOBRIH saveta za domaćice (7.7.2010 16:48:10)

IZVORNA PORUKA: Nedja

Prase, ja sam prala obične, neperjane jastuke u mašini, na 3o stepeni i ništa im se nije desilo. Ustvari, perem ih jako često, jer se leti i Neša i ja znojimo po vratu, pa mi je bljak ako ne perem jastuke često. Ja sam prala i dormeo u mašini, po cenu da se unište, morala sam[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]



Kamenujte me ... u životu nisam oprala jastuk! [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/muca.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley30.gif[/image]
Jastučnice i posteljinu menjam na  svakih nedelju dana , peglam ...
Idem da turim jastuk u veš mašinu momentalno! [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

---------- >Zna li neko kako se skidaju fleke od kantarionovog (ili maslinovog) ulja? [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley4.gif[/image]




dunja RR -> RE: Nekoliko DOBRIH saveta za domaćice (31.7.2010 16:34:27)

malo sam prebiberila jelo, ima neko savet kako da otklonim ljutinu(osim dodavanja vode itd(?




Ana RR -> RE: Nekoliko DOBRIH saveta za domaćice (31.7.2010 16:50:16)

Dunja, ja sam danas presolila jelo [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image] jbg, ne znam ništa sem tog standardnog dodavanja vode [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




Anoniman -> RE: Nekoliko DOBRIH saveta za domaćice (31.7.2010 16:52:10)

Kažu da krompir "povuče" višak soli ... pa ti iskombinuj [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




LillyT -> RE: Nekoliko DOBRIH saveta za domaćice (31.7.2010 16:53:30)

Dodavanjem vode se otkloni ljutina [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Meni to nikada nije uspelo. Pitala sam sada mamu, kaze da stavis krompir, on izvlaci ljutinu




lenaa -> RE: Nekoliko DOBRIH saveta za domaćice (31.7.2010 16:54:46)

Ja negde procitah da kad se jelo presoli onda se poklopi i pusti hladna voda da tece preko .E sad koliko to pomaze - ne znam.




lenaa -> RE: Nekoliko DOBRIH saveta za domaćice (31.7.2010 16:56:33)

A ako vam ne uspe da uklonite ljutinu iz jela dajte meni to jelo [sm=smiley36.gif] ja obozavam papreno [sm=smiley36.gif] nece da se baci [sm=smiley36.gif]




dunja RR -> RE: Nekoliko DOBRIH saveta za domaćice (31.7.2010 17:12:41)

Devojke hvala na savetima....

spremala sam neku čorbicu od tikvica....nije puno ljuta sada sam probala; u principu meni i ne smeta ali mm ne voli ljuto;
kada budem njemu sipala dodaću kašiku pavlake i ja mislim da neće ni oset_iti[sm=smiley1.gif]




Anoniman -> RE: Nekoliko DOBRIH saveta za domaćice (6.8.2010 23:41:25)

Evo ja nasla neke
  • Luk pre prženja prokuvati malo u vreloj vodi. Tako će biti ukusniji,
  • Pečurke pržiti na malo masti. U mnogo masti gube karakterističan miris,
  • Tortu dok je još vruća treba seći ugrejanim nožem. Hladnu tortu je bolje seći tankim koncem,
  • Da li je torta pečena, videćemo ako zabodemo iglu u tortu. Sve dok se testo lepi za iglu, torta nije pečena,
  • Pite od voća treba spremati sa uljem, jer se ulje ne steže kao mast,
  • Pre kuvanja mleka, potrebno je da u loncu proključa malo vode. Tako mleko neće zagoreti,
  • Prilikom kuvanja jela od suvog mesa, šunke, suvih rebara i slično, treba prvu vodu prosuti jer je slana. Zatim skuvati jelo,
  • Krompir će sačuvati više vitamina ako se skuva sa ljuskom, a zatim se brzo očisti,
  • Korice limuna treba sačuvati jer se mogu efikasno upotrebiti za otklanjanje neprijatnih mirisa sa kuhinjskog posudja. Na primer: miris sa daske za luk posle upotrebe, ili kuhinjskog noža,
  • Testo za palačinke biće bolje ako se prvo izmeša mleko i brašno, pa se tek onda doda jaje,
  • Majonez će biti ukusniji ako se začini sa nekoliko kapi belog vina,
  • Ako se u vodi kuva krompir bez ljuske, treba je obavezno koristiti za supe ili čorbe, jer sadrži vitamine i hranljive materije,
  • Da bi lakše očistila mašina za meso posle upotrebe, treba prvo samleti koru hleba, pa onda oprati,
  • Jabuke će ostati prilikom dinstanja bele ako se potope u malo vode kojoj je dodato limunovog soka i soli,
  • Omlet će biti naročito vazdušast ako se prilikom mućkanja razbija jedno po jedno jaje i dodaje po 1 kašika milerama.                                                                                                                            IZVOR




Anoniman -> RE: Nekoliko DOBRIH saveta za domaćice (26.8.2010 21:41:16)

Ako na uputstvu za, recimo, odmašćivač rerne, piše "ostaviti da deluje maksimum 5 minuta",  to onda znači 5 minuta. Ne 5 minuta i "samo da raširim veš", a svakako ne 5 minuta i "samo da raširim veš i nahranim virtuenle ovce i krave na FB". Verujte na reč[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley7.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley7.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley7.gif[/image]




Lu -> RE: Nekoliko DOBRIH saveta za domaćice (26.8.2010 21:44:21)

IZVORNA PORUKA: Nedja

Ako na uputstvu za, recimo, odmašćivač rerne, piše "ostaviti da deluje maksimum 5 minuta",  to onda znači 5 minuta. Ne 5 minuta i "samo da raširim veš", a svakako ne 5 minuta i "samo da raširim veš i nahranim virtuenle ovce i krave na FB". Verujte na reč[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley7.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley7.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley7.gif[/image]

[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image] 




Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 [2] 3 4 5   Sledeća stranica >   >>