RE: Seksualno obrazovanje (Puna verzija)

Forum >> [Dete] >> Od đačića do đaka



Poruka


mamamikka -> RE: Seksualno obrazovanje (15.5.2012 20:49:05)

ovo bi bila najpametnija investicija naseg obrazovnog sistema. mogli bi to uvesti umesto veronauke kojoj svakako nije mesto u skolama.




Anoniman -> RE: Seksualno obrazovanje (18.5.2012 9:33:01)

Ne mislim da jedno iskljucuje drugo , iako moje dete ide na gradjansko , treba da postoji i taj izbor , pogotovo za onu zbunjenu decu koja zive u strahu od greha o kom roditelji ne pricaju a zove se sex [sm=smiley1.gif]




New Mom -> RE: Seksualno obrazovanje (16.6.2013 15:35:10)

"Od septembra u 40 odeljenja Vojvođanskih srednjih škola uvodi se ogledni projekat - "Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju". Reč je projektu koji je pre osam meseci pokrenuo Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu i koji obuhvata vannastavne edukacije u deset vojvođanskih srednjih škola tokom kojeg će đaci drugih razreda imati priliku da kroz radioničarski pristup uče o reproduktivnom zdravlju mladih.

Nastavu će držati edukatori koje čine studenti završnih godina Medicinskog fakulteta i Filozofskog fakulteta - odsek psihologija u Novom Sadu, koji će proći posebne edukacije.

U Pokrajinskom sekretarijatu za omladinu kažu da je za ovaj projekat dobijena saglasnost direktora škola, školskih odbora i roditelja i da će u njemu sledeće školske godine učestvovati ukupno oko 1.200 učenika.

Institut za javno zdravlje Vojvodine uradilo je istraživanje potreba uvođenja "Zdravstvenog vaspitanja o reproduktivnom zdravlju" sa učenicima prvih razreda srednjih škola i došli su do prilično poražavajućih rezultata što se tiče njihovog znanja. Od ukupno 27 pitanja učenici su u proseku znali 10.
Takođe, rezultati pokazuju da je svaki osmi učenik seksualno aktivan i da su ponekad imali seks i kada to nisu želeli - da udovolje partneru, zbog uticaja alkohola, pritiska partnera...

Najčešći izvor informisanja su im mediji i vršnjaci, a samo četiri odsto učenika obraćaju se zdravstvenim radnicima. Oni dolaze usled neiskustva, neinformisanosti i u nedostatku podrške škole, sredine, roditelja.

"Seksualnost čoveka je osnovna komponenta ljudskog bića. Da nema seksa ne bi ni bilo reprodukcije. Ona se java na samom rođenju i zbog toga Svetska zdravstvena organizacija smatra da sa edukacijom o reproduktivnom zdravlju još u ranijim godinama. Seksualno vaspitanje postoji u Skandinavskim zemljama i dokazano je da seksualno obrazovanje ne dovodi do toga da deca stupaju ranije u seksualne odnose, već samo da povećava svest o zaštiti. Kroz ovakav predmet deca se uče i o asertivnosti, kako da izraze svoje stavove, želje i potrebe. Zamolila bih sve roditelje da nam pruže podršku jer mi želimo da zaštitimo njihovu decu." - rekla ja prof. dr Aleksandra Kapamadžija, jedna od članica radne grupe na izradi ovog projekta.
"Osnovni cilj je da postignemo onaj stepen svesti kod đaka da moraju da vode računa ne samo o higijeni, nego o zdravstvenoj higijeni svog tela i svog života, zato što je porast seksualno prenosivih infekcija drastičan. Naš cilj je da se bavimo prevencijom, a ne posledicama", kaže pokrajinska sekretarka za sport i omladinu Marinika Čobanu.

Škole u koje će biti uveden predmet "Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju" su: Gimnazija "Isidora Sekulić" u Novom Sadu, Karlovačka gimnazija, Gimnazija "Uroš Predić" u Pančevu, Gimnazija "Branko Radičević" u Staroj Pazovi, Zrenjaninska gimnazija, Ekonomsko-trgovinska škola "Dositej Obradović" u Alibunaru, Srednja stručna škola "Borislav Mihajlović - Mihiz" u Irigu, Ekonomsko-trgovinska škola u Bečeju, Školski centar "Nikola Tesla" u Vršcu i Ekonomsko-trgovinska škola u Kikindi."
Izvor


Nije baš "seksualno obrazovanje", obuhvata mnogo više od toga.
A o ovoj temi, eto, jer sam jedan od edukatora koji će to raditi.[sm=smiley1.gif]
Koncept je skroz drugačiji. Uopšte nije kao predavanja već kroz radionice, gde će kroz kreativnost mladi učiti mnogo toga. Mislim da će biti zanimljivo.




New Mom -> RE: Seksualno obrazovanje (8.9.2013 18:31:01)

IZVORNA PORUKA: New Mom

Evo meni razbi tremu za sutra, treba pred srednjoškolce stati.[sm=smiley36.gif]

IZVORNA PORUKA: lesica RR

Dakle, počneš sa onim " Ko od vas nije imao odnose?" [sm=jezicek.gif] pa će da se zbune i budu dobri.

IZVORNA PORUKA: Olga RR

NM , evo vako : je li mislite da znate sve o seksu ???
e paaaa , ja imam dvoje dece , znaci ne znate [sm=smiley36.gif]

IZVORNA PORUKA: lesica RR

Olga, zaboravila si da dodaš: " A planiram i treće, ako već nije na putu" [sm=bravo.gif]

IZVORNA PORUKA: Olga RR

e , da znaci klinci ako necete ovo : i onda odmah snimak porodjaja a vi i onda kontracepcija
i ako vi ovo , ponovo snimak porodjaja i ovo , pa fotke kojekakvih polnih bolesti a vi kontracepcija
i kraj , naucili za 15 minuta da se keca samo sa kondomom kad si balav a svrbi te pipi
tako cu ja zvercic , samo da jos malo stase , sto je sigurno sigurno
evo ja sad da pogledam snimak porodjaja , ne bi se skinula matorom pola godine ja vam kazem

IZVORNA PORUKA: New Mom

A bice i tog, bez brige! Sokovi nekad pomazu vise nego prica. :D


IZVORNA PORUKA: lesica RR

Hehehehehe, [sm=bravo.gif] prava stvar! Dakle da rezimiramo, ako nećeš... snimak već odabranog sadržaja, kondom pod obavezno i rešena stvar!

IZVORNA PORUKA: doktorkakristal

nadji snima nekog mucnog porodjaja ,pa onda snimak kiretaze,pa onda kondilomi u klrupnom planu i to oni zapusteni gde se vec nista ne razaznaje od njih,pa onda raznicirevi,sekreti koji cure u svim bojama,ima svega e da m,i je da ti dam moju dermatovenerologiju dusu da ispovracas ,uteraj im strah u kosti tako da pozele da se zavetuju na celibat do sklapanja braka [sm=jezicek.gif] [sm=smiley36.gif]

IZVORNA PORUKA: reve84

Ja sam u drugoj srednje medicinske imala predmet Higijena i vaspitanje (valjda tako bese) gde smo ucili o polno prenosivim bolestima, metodima kontracepcije, prekidima trudnoce i mogu vam reci da je stvarno znacilo. Bilo je devojaka koje stvarno nista nisu znale o toj problematici da li zbog ove nase primitivne sredine gde je sramota sa decom pricati o sexu...ne znam ali je dosta devojaka pocelo da odlazi na redovne kontrole kod ginekologa i koristi zastitu nakon tog predmeta tako da NM ja PODRZAVAM!!

IZVORNA PORUKA: doktorkakristal

Imala sam i ja posto sam isto isla u srednju medicinsku,vecina devojcica iz mog odeljenja je tada bilo seksualno aktivno,ljudi moji one stvarno pojma nisu imale sad kad se setim tih prica,no mene tad to nije zanimalo pa se nisam ni interesovala,al kad pomislim samo ih je Bog cuvao





New Mom -> RE: Seksualno obrazovanje (8.9.2013 18:32:51)

KLIK




New Mom -> RE: Seksualno obrazovanje (8.9.2013 18:34:17)

Đaci će sa 16 godina učiti o trudnoći i kontracepciji

Nastava iz seksualnog vaspitanja počeće u svim srednjim školama u Srbiji od naredne školske 2014/15. godine, izneo je za „Blic“ svoj plan ministar prosvete Tomislav Jovanović.

Kako će to izgledati u praksi moći će da se vidi već od ponedeljka, kada će ovaj predmet početi da pohađaju učenici 10 srednjih škola u Vojvodini.
Učenicima drugih razreda časove iz predmeta „zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju“ dva puta nedeljno držaće apsolventi Medicinskog i Filozofskog fakulteta.

- Iako smo upućeni u tematiku novog predmeta, dosta stvari zaista ne znamo. Korisno će biti svakako, naročito što se mnogi upuštaju u seksualne odnose, a ne znaju posledice koje to nosi. Verujem da neće biti velikog jaza sa predavačima jer ćemo biti sličnih godina - kaže učenica iz Vršca Marija Perišić (16).

Udžbenici su spremni, a krajni cilj ovog pilot projekta jeste da predmet seksualno vaspitanje bude uveden u sve škole u Srbiji.

- Uzećemo što pre priručnike i programe hrvatskog ministarstva prosvete koje je već uvelo nastavu iz zdravstvenog odgoja od prvog razreda osnovne do četvrtog razreda srednje škole. Njihov predmet znatno je širi od onoga što smo mi zamislili da uvedemo, - rekao je za “Blic” ministar Tomislav Jovanović nakon što je juče sa hrvatskim ministrom prosvete Željkom Jovanovićem potpisao sporazum o pristupanju Reformskoj obrazovnoj inicijativi za jugoistočnu Evropu, čije će sedište biti u Beogradu.

Hrvatski ministar Željko Jovanović kaže za “Blic” da će rado pomoći kolegama iz Srbije.

- To je jedan od naših značajnijih projekata koji će pružiti deci sve informacije koje se tiču prevencije nasilja, očuvanja polnog zdravlja i odgovornog seksualnog ponašanja - priča Željko Jovanović za naš list.

Uvođenje seksualnog vaspitanja u vojvođanske škole inicirao je Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu.

- Udžbenik je pisan tako da bude razumljiv đacima, ilustrovan je i zanimljiv. Dotakli smo se svega onoga što mladi treba da znaju kada stupaju u seksualne odnose i grade emotivnu vezu. Učiće o polno prenosivim bolestima, kontracepciji, trudnoći, rizičnim ponašanjima, ali i o ljubavi, ishrani - kaže dr Aleksandra Kapamadžija, jedan od autora udžbenika iz kojeg će đaci učiti.

IZVOR




vukosava -> RE: Seksualno obrazovanje (8.9.2013 19:08:47)

Ovde devojcicama i decacima pustaju ovaj edukativni film Silent Scream. Ureze se u glavu toliko da cesto roditelji stavljaju devojcice na antibebi pilule. Za svaki slucaj.




vukosava -> RE: Seksualno obrazovanje (8.9.2013 19:14:46)


IZVORNA PORUKA: mamamikka

ovo bi bila najpametnija investicija naseg obrazovnog sistema. mogli bi to uvesti umesto veronauke kojoj svakako nije mesto u skolama.


Kad bi stvarno naucili dobro veronauku, ne bi bilo ni potrebe za seksualnim obrazovanjem jer bi stupali u odnose tek nakon braka i radi stvaranja potomstva. To se zove "Quiverfull". Bog nam je dao polne organe da produzavamo vrstu a ne da na njih navlacimo kojekakve gume, i da koristimo kojekakva sretstva uzivanja samo radi.

Ovako ne znaju dobro ni veronauku a ni seksulano vaspitanje.

Nama je to drzala nastavnica biologije, odvojila devojcice i decake i jedne nedelje su nam nesto kao drzali. Ja sam slagala da nisam dobila menstruaciju, sramota me bilo da budem jedina od nas dve u razredu (petom).




ivaMark -> RE: Seksualno obrazovanje (8.9.2013 22:06:22)

Mislim da je jako korisno da deca i pre sesnaeste nauce osnove seksualnog vaspitanja.
jer je zalosno da postavljaju pitanja tipa: da li mogu da ostanem trudna ako je moj decko trljao svoj polni organ o moju vaginu a ja sam imala gacice ili slicne nebuloze...
Pre stupanja u seksualne odnose dobro uputiti decu u kuci prvrnstveno (od strane roditelja) a zatim i u skoli!




lesica -> RE: Seksualno obrazovanje (9.9.2013 11:11:13)

New Mom, jedva čekam utiske sa današnje nastave! [sm=bravo.gif]





Olga75 -> RE: Seksualno obrazovanje (9.9.2013 11:36:28)

i ja cekam utiske [sm=bravo.gif]
i nadam se da deca znaju mnogo vise nego sto mislimo




New Mom -> RE: Seksualno obrazovanje (9.9.2013 11:47:47)

Oni su testirani u junu i znanje je jadno.




Olga75 -> RE: Seksualno obrazovanje (9.9.2013 11:49:24)

nemoj da mi razbijas iluziju NM [sm=smiley36.gif]
znam ja da oni nista ne znajau tj vrlo malo al ih svrbi pa moraju da cesu
i onda hiiii i tako




Lu -> RE: Seksualno obrazovanje (9.9.2013 12:02:40)

Da to nije malo kasno sa 16 god.?
Ja ću svom djetetu sigurno prije objasniti osnovne stvari o intimnim odnosima.




lesica -> RE: Seksualno obrazovanje (9.9.2013 12:04:27)

Lu, upravo sam ja o tome razgovarala sinoć sa mm. Ali dobro, i ovo je neki početak.




Olga75 -> RE: Seksualno obrazovanje (9.9.2013 12:05:17)

o da , to je prekasno
vec sa nekih pet mozes da objasnis zasto su decaci i devojcice raliciti
a kad zasvrbi tad je paaa kasno [sm=smiley13.gif]




reve84 -> RE: Seksualno obrazovanje (9.9.2013 18:50:41)

NM kako je bilo danas? Ima nas radoznalih :)

Pozz svima




Trcosava -> RE: Seksualno obrazovanje (9.9.2013 19:42:13)


IZVORNA PORUKA: reve84

NM kako je bilo danas? Ima nas radoznalih :)

Pozz svima


Evo još jedna radoznala mačka se javlja. Kako je bilo? [sm=smiley1.gif]




ivaMark -> RE: Seksualno obrazovanje (9.9.2013 19:50:11)

I mene zanima [sm=smiley1.gif]




reve84 -> RE: Seksualno obrazovanje (9.9.2013 20:00:59)

A od NM ni traga ni glasa...:)))




New Mom -> RE: Seksualno obrazovanje (9.9.2013 20:21:49)

Pa žene, čekajte da dođem prvo do stana uopšte a treba i ovu sitnu decu odraditi.

Elem, prvi dan uspešan. Ako prvo zanemarimo da sam do PA prelazila preko njiva zbog blokada.[sm=smiley22.gif]

Ovo radimo u paru, jedan student medicine i jedan sa psihologije. A u PA idemo nas 2 para.
Čim smo došli odmah nas je TV ekipa saletala.

Klinci su malo zbunjeni, malo stidljivi, malo se junače. Ne znam koliko im je bilo zanimljivo, u početku nije baš o sexu, već uopšteno o zdravlju, komunikaciji i sl. Sledeći put se priča o zaljubljivanju i ljubavi, kontam da će biti zanimljivije. Do juna će se valjda otkraviti.[sm=smiley1.gif]

Imamo razred koji je malo problematičan po disciplini, al dovešćemo ga u red. [sm=smiley4.gif]

Šalim se! Stvarno je bilo fino. Jako sam bila uzbuđena zbog svega, al treme skoro da nije bilo.

Izveštaj KLIK
Snimak KLIK




reve84 -> RE: Seksualno obrazovanje (9.9.2013 21:02:38)

NM meni sve ovo zvuci jako zanimljivo za klince. BIce to super!
Bravo za tebe!

Nego jesi li ti na snimku crna ili plava? :)




Peace* -> RE: Seksualno obrazovanje (10.9.2013 12:18:14)

Nije ni jedna. Ona je na početku sa cvikama. [sm=smiley1.gif]

Nego, NM, kako će bre to da funkcioniše tako selektivno? Zašto će u NS samo Isidorina da ima tu nastavu???




Peace* -> RE: Seksualno obrazovanje (10.9.2013 12:20:42)

I ne da je kasno sa 16, nego jaaaaaaaako.

Moj sin od 7 god već godinu dana zna da jajašca iz jaja dospeju u devojčicin stomak, i tako nastane beba. Bilo je pitanje trenutka kada će da pita kako tamo dospeju, a onda dečijom logikom rekao "Pa dečak stavi pišu devojčici u usta i piški i ta jajašca onda devojčica proguta" (po principu da u stomak dospeva samo ono što se proguta).




jovicaa -> RE: Seksualno obrazovanje (10.9.2013 12:22:53)

omg tash[sm=smiley36.gif]
kakva teorija[sm=smiley36.gif]




Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 [2] 3 4   Sledeća stranica >   >>