Kad dete ostaje samo kod kuće (Puna verzija)

Forum >> [Dete] >> Od đačića do đaka



Poruka


Anoniman -> Kad dete ostaje samo kod kuće (27.11.2008 8:37:00)

Svi zaposleni roditelji na celom svetu dele isti strah - kako da školarca ostave samog kod kuće. Ako smatrate da je došlo vreme da je dete dovoljno veliko da ga prvi put ostavite samo kod kuće, važno je da ga dobro pripremite za ovaj poduhvat da biste se i vi osećali sigurnije.

Šta treba da uradite? 
Budite sigurni da je dete spremno da brine za sebe. 
Naučite ga osnovnim pravilima sigurnosti.
Proverite da li je spremno za ostanak? 
Da li ste sigurni da posle škole ide pravo kući? 
Da li zna da koristi telefon i kućne aparate? 
Da li poštuje ono što ste se dogovorili? 
Da li se plaši?

O ideji da ostaje samo kod kuće razgovarajte sa roditeljima jer bi bilo dobro da ih još neko proverava, ali razgovarajte i sa detetom. Za početak, ostavite ga u kući dok idete do prodavnice. Zatim, recimo sledećeg vikenda, idite u veliku nabavku samo sa suprugom. Pažljivo posmatrajte kako će dete da reaguje.

Ako ste shvatili da je dete spremno, počnite sa obukom.
Naučite ga... 
Koga treba da nazove u slučaju opasnosti.

Kako u slučaju opasnosti telefonom da objasni gde se nalazi i šta se dešava. 
Da vam se javi čim stigne kući iz škole. 
Kako pravilno da zatvori i zaključa vrata i da uključi alarm ako ga imate. 
Da nikad ne pušta nekog u kuću bez vašeg odobrenja. 
Da osobama koje zvone na vrata ne otkriva da je samo kod kuće. 
Da ključ od kuće ili stana nose sa sobom i da vodi računa o njemu. 
Kako treba da postupi u slučaju požara. 
Da ne ulazi u stan ili kuću ako stvari ne izgledaju kako bi trebalo - odškrinuta vrata, razbijen prozor... 
Da vas pozove kad god ga nešto uplaši ili se zbog nečega oseća neprijatno.

Izvor: KLIK

A - jao kako mene plaši ovo... [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image]




Figaro88 -> RE: Kad dete ostaje samo kod kuće (5.6.2013 9:07:50)

Andrea je jutros trazila da ostane kuci dok ja odem do prodavnice.Rekla sam joj da je jos mala i da se plasim da je ostavim,ona mi je rekla da ce biti u sobi,gledati crtac i da nece da ide.I ostala je sama na 7min koliko mi je trebalo da odem i da se vratim.Lezala je u krevetu,gledala crtac.Ja sam trcala bukvalno u stan,svasta mi je padalo za tih par minuta na pamet,ali ona me nije uopste konstatovala kad sam usla.MM kaze da nisam trebala da je ostavim,a ja se sad kajem i razmisljam.......




Peace* -> RE: Kad dete ostaje samo kod kuće (5.6.2013 9:30:45)

Mislim da si dobro postupila. Ja sam napravila grešku sa Lukom, i nisam ga ostavila kada je tražio (ipak, on to nije često tražio, uvek je bio plašljiv), i sada se boji, i neće da ostaje sam.




Janncica -> RE: Kad dete ostaje samo kod kuće (5.6.2013 9:38:02)

figaro88 neka si je ostavila. velika je ona. ja sam J ostavljala samu dok odem po hleb svako jutro(oko 10minuta). Ona je inace odgovorna i poslusna i znam da ne bi bilo nikakvih gluposti.
Moja poznanica ostavlja decu same u kuci i ide na posao. deca imaju 7 i 4 godine.Kad je starije u skoli malo je samo. Mislim,meni je to malo van pameti,ali eto oni tako funkcionisu.




Figaro88 -> RE: Kad dete ostaje samo kod kuće (5.6.2013 9:48:06)

Sad mi malo lakse.Tash upravu si za to navikavanje,moj brat koji ima 13g i sad kuka kako nece nikako sam da ostane kuci,navikao je da je mama uvek sa njim.Jancice i ona je takva,a ni meni ne treba vise od deset minuta i to ako je guzva,prodavnica mi je kod zgrade.Ali ne bih mogla da je ostavim na duze,ni kad bude imala 5g.
Moram i ovo da napisem,kad sam tek krenula u srednju skolu moj mali brat je imao 3g,ja sam ga povremeno cuvala i pustala sam ga sa tri god i mozda nekih 8-9meseci da ide sam u prodavnicu[sm=smiley4.gif]Mama kad je saznala nervni slom dobila,ali on je tako mali znao sam da lepo predje ulicu,kupi sta mu je receno i dodje kuci,prodavnica jeste bila jako blizu,ali sad kad pomislim na to odmah imam grc u stomaku,sta je sve moglo da mu se desi.A onda opet nismo ni svesni sta sve deca umeju i mogu dok ih ne pustimo...




Janncica -> RE: Kad dete ostaje samo kod kuće (5.6.2013 10:04:46)

Najgore su te nase misli... [sm=smiley36.gif] Ja sam gledala neku emisiju,oni previse zastitnicki nastrojeni roditelji. [sm=smiley29.gif] uh kakvih ljudi ima. I sto je najgore deci je sreca,sreca,radost kad izadju ispred kuce sami,a imaju 10 godina.
Ja imam raznorazne tripove u glavi sta moze da se desi,ali je pustam da bude samostalna donekle(bar da ona misli da jeste).Nije stidljiva,zna sta sme,sta ne sme i volim sto je takva.




tijatija -> RE: Kad dete ostaje samo kod kuće (5.6.2013 10:22:54)

Ja sam prinudjena da ostavim barem na kratko starije same. Prvi put kad sam ih ostavila , objasnila sam sta sme, sta se ne sme, inace su one odgovorne ( mozda cak i vise za svoje godine)i volim sto su samostalne. Rekla sam im da idem do prodavnice i sakrila sam se u malo kupatilo i posmatra sta se desava po kuci. One su sedele za stolom i crtale...Prvi put mi je bilo tesko, trcala sam po hleb i vracala se sva uspanicena...Sad samo im se javim, odo da bacim smece i po hleb.Pre dva meseca morala sa dvoje mladjih da vodim kod dr. a nikako nisam mogla sama. Ostale su straije kuci oko saticak vremena, nije bilo problema. Jednostavno nebi mogla drugacije da finkcionisem, pomoc nemam ni kome da ih ostavim.




sneza24 -> RE: Kad dete ostaje samo kod kuće (5.6.2013 14:11:43)

Ja sam isto D ostavila samog pre možda 2 meseca. L je spavala a njemu sam spremila da jede ali nije hteo bez jogurta kojeg naravno nema u kući baš kad ti treba i kad sam sama sa njim. Pošto je L tek bila zaspala mislila sam da odem sa njim do prodavnice da kupimo jogurt ali on nije hteo da ide kaže gledaće crtani. Onda sam otišla sama, biciklom do prodavnice koja je udaljena nekih 100 m od kuće i vratila se on i dalje sedi i gleda crtani.
Pre jedno nedelju dana sam bila sama sa njima i D je tražio da mu nešto kupim ali nije hteo da ide sa mnom nego da on ostane da čuva L a ja da idem e to već nisam smela jer voli da je čačka. Da je ona spavala trknula bih sama na brzinu ovako nema šanse.




adulence -> RE: Kad dete ostaje samo kod kuće (5.6.2013 20:48:30)

figaro ja se secam da su mene moji pustali sa 4 godine u prodavnicu koja je ispred zgradde naravno...
IZVORNA PORUKA: Figaro88

Sad mi malo lakse.Tash upravu si za to navikavanje,moj brat koji ima 13g i sad kuka kako nece nikako sam da ostane kuci,navikao je da je mama uvek sa njim.Jancice i ona je takva,a ni meni ne treba vise od deset minuta i to ako je guzva,prodavnica mi je kod zgrade.Ali ne bih mogla da je ostavim na duze,ni kad bude imala 5g.
Moram i ovo da napisem,kad sam tek krenula u srednju skolu moj mali brat je imao 3g,ja sam ga povremeno cuvala i pustala sam ga sa tri god i mozda nekih 8-9meseci da ide sam u prodavnicu[sm=smiley4.gif]Mama kad je saznala nervni slom dobila,ali on je tako mali znao sam da lepo predje ulicu,kupi sta mu je receno i dodje kuci,prodavnica jeste bila jako blizu,ali sad kad pomislim na to odmah imam grc u stomaku,sta je sve moglo da mu se desi.A onda opet nismo ni svesni sta sve deca umeju i mogu dok ih ne pustimo...





Anoniman -> RE: Kad dete ostaje samo kod kuće (28.6.2013 15:15:38)

ja sam od nedavno pocela da izlazim do prodavnice dok K spava. ranije je nikada nisam ostavljala, da se slucajno ne probudi, pa uplasi.. do zimus. tada smo mm i ja otisli zajedno do podruma da odnesemo nesto, a nju ostavili da spava. inace zivimo na 4. spratu bez lifta.. dok smo zavrsili sta smo imali, vratili smo se kroz sigurno 10-ak minuta i ona je i dalje spavala, nije se ni pomerila. od tada je povremeno ostavljam, ako mi je hitno da nesto kupim, to bude na 10-ak minuta. ali obicno uvek pola sata-sat po uspavljivanju, jer pred kraj spavanja ima laksi san i tada bi se pre probudila kada cuje da se zakljucavam.




salle -> RE: Kad dete ostaje samo kod kuće (28.6.2013 22:52:37)

ja sam K ostavljala kao bebu dok spava da odem do prodavnice, a sada V spava u krevetcu, a K se ili igra ili gleda crtace dok obavim nabavku kada je napolju kisa pa ne mozemo zajedno... inace, K ima 3g, a V ima 7,5 mes.... ali ja sam sama sa njima 24h nedeljno, 6 dana u nedelji, i prosto mora tako....

nas je mama slala u prodavnicu koja je bila na oko 100-200m od kuce kada je sestra imala 5 a ja 3 god, al cini mi se da je bilo nekako drugacije vreme.... ali mislim da je briga roditelja uvek ista....




NadaR -> RE: Kad dete ostaje samo kod kuće (30.6.2013 8:33:03)

Ja nisam nikako ostavljala M samog ali mm jeste . [sm=hudicek1.gif] Bilo je sve ok .

Uskoro ce mu 5 godina .




vukosava -> RE: Kad dete ostaje samo kod kuće (30.6.2013 13:03:53)

U zemlji u kojoj se nalazim kaznjivo je ostavljati decu mladju od 12 godina u kuci. Ni na kratko. Pa u skladu sa tim, ja moju nisam nikad ostavila samu u kuci (ako se ne racuna to ako odem do wc-a pa ostane sama u stanu).




Anoniman -> RE: Kad dete ostaje samo kod kuće (30.6.2013 20:20:49)

jao mama je pricala da je neka njena koleginica ostavljala decaka od 5,6 godina i devojcicu od godinu i po i odlazila na posao svakoga dana. taj njen mali je i kuvao rucak sam dok nje nema, pa je onda recimo zove telefonom da pita sta sad da radi sa pasuljem isl.. ili da kaze da se seka ukakila isl.. bas sam bila [sm=smiley3.gif] kada sam cula tu pricu. jos je ta zena ostajala nekada i prekovremeno da radi..
a njenu drugaricu iz detinjstva je majka ostavljala isto tako, jos je bila mladja, oko godinu dana i odlazila da radi. i ona jadna provede tako ceo dan u krevecu. komsinica dodje 2,3x u toku dana samo da je obidje i da joj da da jede i ode.. i ona je sve kaze mama bila razbila bradu o sipku od kreveca koliko je skakala, valjda je htela da izadje. [sm=smiley19.gif] strasno..




Moiraina -> RE: Kad dete ostaje samo kod kuće (30.6.2013 20:58:30)

Moja svekrva je pričala kako je neka njena koleginica (moja sveki je prosvetni radnik) ostavljala bebu od 6 meseci samu kod kuće kad je išla na posao (tad je odrađivala 3-4 časa dnevno). Bila je u fazonu, pa šta može da joj se desi u krevecu? Iskreno, ostala sam zaprepašćena (mene inače malo šta može da iznenadi, ali ovo mi je baš [sm=smiley21.gif]).




Anoniman -> RE: Kad dete ostaje samo kod kuće (30.6.2013 22:27:10)

strasno [sm=smiley13.gif]




branki* -> RE: Kad dete ostaje samo kod kuće (30.6.2013 22:51:39)

ja bozu jos nisam ostavila samog u stanu,ni budnog,ni uspavanog.ja se secam da sam ostajala sama kod kuce sa mladjim bratom kada mi je bilo 7 godina.za ranije ne znam.




matli -> RE: Kad dete ostaje samo kod kuće (30.6.2013 23:08:25)

ostah sokirana ovim sto cujem[sm=zmeden.gif][sm=zmeden.gif][sm=zmeden.gif]!!!!!!!!!!!Ja ostavljam moje klince same ali najranije sto sam ih ostavljala je bilo pre dve godine kada je Ogiju bilo 8 a Laki imao 6 ali i to je bilo na najkrace moguce vreme sto je moralo.Zaista mi je nebulozno da dete malo ostavim u krevecu,sa ubedjenjem da nece nista da mu se desi!!!!!Meni malena ispala iz kreveca dok sam bila u kupatilu a ona se probudila,I to je bilo na par minuta,ne mogu da verujem da neko misli da je bezbedno ostaviti bebu samu kod kuce




BRANKA13 -> RE: Kad dete ostaje samo kod kuće (30.6.2013 23:11:31)

Nadja ima 2,5 god i ostavim je samo na minut ako izadjem do prodavnice jer me jako strah sva je zivahna i uvek ima neke fix ideje pa nikad nisam sigurna sta moze da uradi [sm=smiley13.gif]




Bebilina -> RE: Kad dete ostaje samo kod kuće (1.7.2013 1:33:58)

Ja ih ne ostavljam same, niti sam ikada. U prodavnicu sa njima ili moze da saceka, a ako je pitanje zivota i smrti pozvala bih mm-a koji radi iza coska ili komsije, na srecu uvek ima nekog na raspolaganju...
Ovo sto citam da ostavljaju bebe- za tren bi mi zbog toga dete oduzeli, cak i veliko dete... [sm=smiley19.gif]




Lu -> RE: Kad dete ostaje samo kod kuće (1.7.2013 8:11:26)

Do sad mi nije padalo na pamet da ga ostavljam samog, moj R. je 6,5 god. i na jesen ide u školu.
Tek sam sad počela da odlazim do prodavnice na 5 min. a prije toga ponavljamo dogovor šta kako, da me zove ako bude to i to i stvarno još nisam opuštena.
On je naviknut da uvijek zna gdje se ja nalazim, ako sam npr. rekla odo nahraniti psa a produžila u vrt da naberem povrća on kao da zna da sam za to vrijeme već mogla nahraniti psa, dolazi i pita zašto mu nisam rekla da idem u vrt, iako je to sve u 20 metara[sm=smiley13.gif]

On ne voli da ide u kupovinu, ne voli da ide samnom na kavu s mojim prijateljicama, a kako smo nas dvoje sami moraćemo se prilagođvati ostajanju kod kuće.




vukosava -> RE: Kad dete ostaje samo kod kuće (1.7.2013 19:05:31)

Ovde gde sam ja cim nadju decu samu kuci, oduzimaju ih a roditelje u zatvor za nebrigu o detetu.

Evo malo o tome: klikni i klikni

A uhapsenih majki koji su ostavljale decu mladju od 12 godina samu kuci ima koliko hoces klikni




Bebilina -> RE: Kad dete ostaje samo kod kuće (2.7.2013 1:20:48)

Bas sam guglala da vidim da li po zakonu postoji starosna granica ispod koje se deca ne smeju ostavljaju sama i navodno to nije regulisano dok god deca nisu ugrozena i u opasnosti...
Moji ce do 12god biti u osnovnoj, onda krecu u srednju. Do tad ce i u skolu ici sa nekim i ostajati sa nekim posle skole. Ucitelji ih nece iz skole pustiti a da znaju da ce biti sami...
Da li je to previse ne bih znala da kazem jer ja jesam u skolu isla sama, ali kod kuce pre tog uzrasta nisam imala potrebe da ostajem sama. Velika porodica, firma u kuci, uvek je bilo nekog... Ali daleko od toga da sam bila nesamostalna, stavise.




Lu -> RE: Kad dete ostaje samo kod kuće (2.7.2013 6:49:34)


IZVORNA PORUKA: vukosava

Ovde gde sam ja cim nadju decu samu kuci, oduzimaju ih a roditelje u zatvor za nebrigu o detetu.

Evo malo o tome: klikni i klikni

A uhapsenih majki koji su ostavljale decu mladju od 12 godina samu kuci ima koliko hoces klikni

Vukosava ja živim u Bih i ne znam da postoji zakon o tome, pričam po svojim osjećajuma.
Još ga nisam ostavljala ali mislim da je vrijeme, realno.
Mi živimo na selu, sa susjedima sam u dobrim odnosima i niko ne može da mi dođe ii ode a da se ne vidi, eto to je nekad i pozitivno[sm=smiley36.gif]
Inače znam da uvijek mogu reći da pripaze jer imam povjerenje a što se tiče kuće on je odgovoran, zna da barata svim aparatima, da uzme jesti sam itd.
Juče sam trebala da odem na 3 sata i ovdela sam ga na čuvanje, još ne želim da ga ostavljam toliko ali isto tako znam da ni on ne želi da ostaje sam i u tome je problem.




Anoniman -> RE: Kad dete ostaje samo kod kuće (2.7.2013 9:50:43)

ja se slazem da ne treba ostavljati malu decu samu, ali da zene bude kaznjena jer je dete od 12 godina ostavila mi je ipak malo preterano. pa mnogi od nas su u mnogo manjem uzrastu vec isli sami u skolu i iz skole, igrali se sa vrsnjacima ispred zgrade i u naselju.. naravno, sada je neko drugo vreme, nije vise bezbedno kao nekada, i ja bih isto strahovala da K tako pustim..
moj muz je npr. ostajao sam kod kuce od 1. razreda jer su ga pitali njegovi: hoces li da ostajes sam kod kuce ili ces u boravak? svekrva je celog veka radila dvokratno, a svekar posle posla isao da radi privatno, starija sestra uvek bila suprotna smena od njega. on je izabrao da ostaje sam, nije mu se dopadao boravak. dobro je sto se rano osamostalio, bio je zreliji od svojih vrsnjaka, a lose strane su te sto nije mao radne navike sto se ucenja tice jer nije imao kod da radi sa njim. e da, i to sto je jeo sta se njemu svidja, sto znaci za dorucak, rucak i veceru dzem od kajsija i mleko. [sm=smiley36.gif]




Stranica: [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>