Nega mlečnih zuba (Puna verzija)

Forum >> [Dete] >> Deca >> Zdravlje detetaPoruka


Anoniman -> Nega mlečnih zuba (23.4.2009 12:34:59)

U temi Fluorogal smo pisale o dodatnom davanju fluora...
Pisale smo o Rastu zubića...
Pisale smo o Redosledu rasta zubića...
Negde smo pisale i o tome kada pasta za zube...

Hajde ovde malo konkretnije:
Kada ste počele da perete detetu zube? Kada ste uvele pastu za zube? Koliko puta na dan perete detetu zube? Kada kod zubara (lu je negde spomenula zubara u vrtiću)?

Lu -> RE: Nega mlečnih zuba (23.4.2009 15:03:49)

Meni nitko nije odgovorio na moje pitanje koje sam postavila mnogo puta u raznim temama;
Kada i zašto se zubići premazuju fluorom,mislim da se to radi kod prvog posjeta zubaru[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
Nisam ni ja još vodila Roka zubaru,taj jedini koji hoće da primi djecu iz vrtića(kolektivno) je prestao da radi a meni se ne da samoj da ga vodim a ne znam ni kad trebam[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
Peremo zubiće od prvog zubića sa Elmex pastom namjenjenoj za prve zubiće.
Kod kuće dvaput(ujutro i uvečer)a u vrtiću peru isto dvaput poslije obroka. 
Lilly* -> RE: Nega mlečnih zuba (23.4.2009 15:08:31)

Zubice peremo od kako su se pojavili ali smo ih prvo trljali samo cetkicom, bez paste, a pastu samo uveli kada je naucio da je ispljune, sa oko godinu ipo, otprilike. Zube peremo posle svakog jela. Kod zubara idemo svi na 6 meseci. [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Lu -> RE: Nega mlečnih zuba (23.4.2009 15:10:03)

A lilly kad ste išli prvi put,možeš li mi reći kako je prošlo?
eugenija -> RE: Nega mlečnih zuba (23.4.2009 15:11:35)

NE UZBUĐUJTE SE MNOGOJa sam po preporuci mog lekara FLUORGAL pila u trudnoći, a svojoj djeci ga dajem, takođe po preporuci našeg pedijatra i stomatologa 0.25mg/dnevno -za djecu od do 2god (od 2-6god/1mg dnevno, od 6-12god/2mg dnevno)Koliko znam, kod nas se česmovača ne obogaćuje fluorom (što je na zapadu normalna stvar-pa su rijetki ljudi sa belstima zuba), a ni sve flaširane vode ga ne sadrže.On djeluje na zametke svih zuba kao (još dok i ne izbiju) i lokalno sprječava karijes na zubićima koji su nikli.G-đa stomatolog sa kojom smo vodili razgovor na ovu temu, preporučuje da...ukoliko ne dajete fluor, djeci obavezno davati vodu obogaćenu istim, a u svakom slučaju obavezno održavati higijenu usta i zuba...Napomenula jesvakako, da su i mišljenja stomatologa različita, treba ih saslušati i uraditi onako kako mislite da je nabolje za vaše dijete...Čak postoje u Bgd i vrtići, gdje se na ulazu svakom djetetu kao preventiva daje tabl.fluora. [image]http://forum.roditeljportal.com/images/emoticons/icon_smile.gif[/image] [image]http://forum.roditeljportal.com/images/emoticons/icon_smile.gif[/image] [image]http://forum.roditeljportal.com/images/emoticons/icon_smile.gif[/image] Mnoge generacije su koristile ove preparate, tako da znam ljude koji imaju skoro 30god, a jedan ili ni jedan popravljen zub...Kvalitet zuba, kao i boja i sl, su nasledna stvar, ali ja mislim da ovo ne može mnogo da škodi [image]http://forum.roditeljportal.com/images/emoticons/icon_wink.gif[/image], a vjerovatno.Neke moje prijateljice ga daju svojoj djeci, neke ne, ali isto tako znam da neka djeca imaju karijes i sa 4-5god [image]http://forum.roditeljportal.com/images/emoticons/icon_rolleyes.gif[/image].......to je to...

Sa jednog foruma... KLIK
Lilly* -> RE: Nega mlečnih zuba (23.4.2009 15:14:48)

Prvi put smo otisli kada je imao oko godinu  ipo, i dosta dobro je proslo jer smo i muz i ja tada sredjivali zube pa je i on isao sa nama tako da se oslobodio. Seo je na stolicu i ja mu rekla da otvori usta kao kada peremo zubice, on se malko prepao ali je zinuo i cika zuba mu pregledao zubice, posle nije hteo da ustane sa stolice [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image] 
Lu -> RE: Nega mlečnih zuba (23.4.2009 15:15:29)

Eto vidiš...ja nisam davala ni tabletice fluora[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image]
Lu -> RE: Nega mlečnih zuba (23.4.2009 15:16:30)

A lilly jel mu premazao zubiće fluorom[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
Što je se meni to uvrtilo u glavu[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
Lilly* -> RE: Nega mlečnih zuba (23.4.2009 15:17:48)

Nije mu nicim mazao [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Anoniman -> RE: Nega mlečnih zuba (23.4.2009 15:21:26)

Fluorizaciju mogu i odrasli da rade sa stalnim zubima. Premazuju se zubi fluorom jer on popuni šupljine, pa se hrana ne skuplja samim tim se izbegne stvaranje karijesa.

ja Luki dajem Flurorgal, manju dozu nego što bi trebalo, za njegov uzrast su 2 tabletice od 0,25, a ja mu dajem jednu, jer koliko god da pljune pastu za zube, ipak po malo i proguta (zubarka je rekla da to nije smak sveta).

Nisam ga još vodila kod zubara.
Lilly* -> RE: Nega mlečnih zuba (23.4.2009 15:26:44)

Nisam ni ja svom sinu davala tabletice fluora, mada su one, kako sam ja cula, najefikasnije kada ih mama u trudnoci pije jer se bebama tada formiraju zubi. A dodala bih jos da ja imam jednu drugaricu koja nikada nije popravljala ni jedan zub a niti nesto posebno perka zube svaki cas a nije pila te tabletice, to dosta zavisi od kvaliteta zuba [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image]
kumara -> RE: Nega mlečnih zuba (23.4.2009 15:32:48)

Dragem evo i jednog clanka o ovome - KLIK
Lu -> RE: Nega mlečnih zuba (16.6.2009 15:27:31)

Konačno sam pronašla odgovor;kada prvi put stomatologu,


Gotovo da nema roditelja koji se nisu zapitali kada prvi put odvesti dijete stomatologu. Stručnjaci se slažu - trogodišnje dijete dovoljno je zrelo za posjet i tretman kod stomatologa, no za prvi susret sa zubarom treba ga dobro pripremiti

Djecu treba naučiti da četkaju zube dvaput dnevno Trogodišnjak kod stomatologa
Trogodišnje dijete dobro komunicira i sa zanimanjem pristupa novim ljudima i događajima, dobro pamti i istodobno se može usredotočiti na dvije različite stvari, primjerice mirno sjediti barem 15-ak minuta i držati usta otvorenima.
Roditelji trebaju znati da je za većinu djece odlazak stomatologu stresna situacija u kojoj se, uostalom kao i odrasli, znaju ponašati manje zrelo nego što to podrazumjeva njihova dob. To konkretno znači da se trogodišnje dijete ponaša kao dvogodišnje.
Stoga, kako bi prvi odlazak njihova djeteta stomatologu prošao što bezbolnije, roditelji ga trebaju za to pripremiti – objasniti mu kamo ide i što može očekivati. Pitanja trogodišnjaka su konkretna i na njih treba odgovoriti kratko i jasno.

Za većinu djece odlazak stomatologu je vrlo stresan Kako protiv karijera?
Borba protiv karijesa, tog neprijatelja broj jedan zdravih zuba, počinje znatno prije prvog posjeta stomatologu i u njoj je uloga roditelja nezamjenljiva.
Jedan od važnih koraka su dobre prehrambene navike: djecu bi trebalo naviknuti na pet – šest obroka tijekom dana (tri glavna i tri međuobroka) bez grickanja između obroka te, koliko god je moguće, na izbjegavanje hrane i pića sa šećerima.
Dobro bi bilo ograničiti uzimanje slatkiša na samo jedan 'slatki dan' u tjednu, a ako ih se baš nikako ne može izbjeći, trebalo bi uzimati slatkiše sa zamjenskim zaslađivačima.

Higijena zubića
Važnu ulogu u borbi protiv karijesa ima i odgovarajuća higijena usne šupljine. Sa čišćenjem/četkanjem zuba treba započeti čim izbije prvi zub, a redovito četkanje treba stalno prakticirati otkad niknu prvi mliječni kutnjaci.
Budući da mala djeca ne mogu sama dobro čistiti/četkati zube, roditelji im u tome moraju pomagati bar do šeste godine, a nakon toga ih stalno nadzirati i ne prepuštati taj važni posao slučaju.
Četkati, četkati...
Djecu treba naučiti četkanju zuba dva puta na dan – nakon doručka i prije spavanja i to mekanom četkicom s malom glavom i velikom ručkom.
Preporučljivo je staviti manju količinu zubne paste s fluoridima. Za još bolju zaštitu od karijesa preporučuje se upotreba aminfluorid gela.
Taj se gel jednom u tjednu nanese na suhu četkicu nakon pranja zuba, a potom se zubi četkaju najmanje 2 minute. Nakon toga gel se ispljune, a zubi ne ispiru najmanje 30 minuta.
 
afrodita -> RE: Nega mlečnih zuba (16.6.2009 15:36:52)

Kod zubara nije nikad rano otici. Ja se licno
jako plasim ali sam uspela da to sakrijem od
sina i da ga odvedem kod zubara kada je vec
karijes poodmakao. Lecili smo cirkularni karijes
mlecnih zuba. Nije tesko zinuti zubaru ali je tesko
dopustiti mu da nastavi da radi nesto ozbiljnije od
premazivanja. Sa 2,5 godine i popravljali i vadili smo zube.
I danas za razliku od mene rado ode i popravi zub. A pretrpio
je sve i svasta.
Sad ne krijem da se plasim i on ide samnom da me ohrabri[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Lu -> RE: Nega mlečnih zuba (16.6.2009 15:41:27)

Preporučljivo je staviti manju količinu zubne paste s fluoridima. Za još bolju zaštitu od karijesa preporučuje se upotreba aminfluorid gela.
Taj se gel jednom u tjednu nanese na suhu četkicu nakon pranja zuba, a potom se zubi četkaju najmanje 2 minute. Nakon toga gel se ispljune, a zubi ne ispiru najmanje 30 minuta.

 
Ja za ovo prvi put čujem[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
Anoniman -> RE: Nega mlečnih zuba (18.6.2009 0:50:55)

IZVORNA PORUKA: Tasha RR

ja Luki dajem Flurorgal, manju dozu nego što bi trebalo, za njegov uzrast su 2 tabletice od 0,25, a ja mu dajem jednu,Postoje tabletice???? Ja sam muckala rastvor flurogala dok sam nosila fixnu protezu...ali nisam imala pojma da postoje i tabletice [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

IZVORNA PORUKA: lilly.79

Nisam ni ja svom sinu davala tabletice fluora, mada su one, kako sam ja cula, najefikasnije kada ih mama u trudnoci pije jer se bebama tada formiraju zubi.


Znachi te tabletice bi bilo dobro i u trudnoci piti....[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
guppy RR -> RE: Nega mlečnih zuba (30.7.2009 14:10:58)

Za sada peremo zubiće jednom na dan (uveče), ali to jaaaaakoooooo temeljito. Znači sa svih strana, dok nismo sigurni i ja i muž da je sve iščetkano.

Ne znam kako da uvedemo čišćenje u rano jutro, pošto ustajemo pre 6 da bi u 6.20 (posle obroka mleka) već krenuli u vrtić.

Anoniman -> RE: Nega mlečnih zuba (30.7.2009 14:16:59)

Luki perem zube pre popodnevnog spavanja i uveče.
Lu -> RE: Nega mlečnih zuba (3.12.2009 9:52:07)

IZVORNA PORUKA: guppy RR


Ne znam kako da uvedemo čišćenje u rano jutro, pošto ustajemo pre 6 da bi u 6.20 (posle obroka mleka) već krenuli u vrtić.A zar ne peru u vrtiću poslije doručka[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
Ja tako radim i kod kuće poslije doručka i pred spavanje,naravno.
Nego mame,jeste vodile djecu kod stomatologa (pregled mliječnih zubića),ja sad imam trogodišnjaka pa reko trebali bi[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
A tako me straaaah[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image]
Anoniman -> RE: Nega mlečnih zuba (3.12.2009 10:15:08)

E, da vam kažem: kod nas u vrtiću je ZABRANJENO doneti četkicu za zube, jer je nehigijenski da sve te četkice stoje u WC. [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Uffff zubar. Nismo išli. Mene nije strah, ali nikako nas put ne vodi na tu stranu, kod zubarke kod koje želim da ga vodim.
Jeca* -> RE: Nega mlečnih zuba (3.12.2009 10:25:55)

Mi zasad peremo zube samo uveče. Ja se nerviram što mi to malo besmisleno zbog toga sto posle toga pije mleko, da se uspava, ali dobro, bar skine hranu koja se u toku dana talozila. Kupila sam fluorogal ali nikako da pocnem da mu dajem jer on ne sme 2h pre ili posle obroka, pogotovo mleka!!!
bili smo na prvoj kontroli kod zubara i sve ok [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image] sad ocekujemo da porastu trojkice [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Jeca* -> RE: Nega mlečnih zuba (3.12.2009 10:28:17)

inace meni je sasvim ok sto nemaju cetkice u vrticu. Ma koliko bi bilo dobro da peru zube, jezim se i pri pomisli na sta bi to licilo i koliko bi bilo tesko izvesti da vaspitacica opere zube svoj deci a da pritom cetkica ne padne, neko ne uzme tudju i sl. OVako bolje da nemaju [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Lu -> RE: Nega mlečnih zuba (3.12.2009 11:31:27)

 
Roko je među najmanjim u svojoj srednjoj vrtićkoj grupi,ne znam zašto bi bilo nehigijenski,svi imaju svoje čaše sa imenom,svoju četkicu i pastu!
Ja sam u početku prisustvovala,tete im namažu četkice i oni peru sami a one pomažu onim najmanjim da dobro iščetkaju.
Tako i ja radim kod kuće,dam mu prvo da on "opere" zubiće i onda naravno mma iščetka sve uglove do kraja[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
Jeca* -> RE: Nega mlečnih zuba (3.12.2009 11:41:10)

Ok, ja zamisljam ovu mladju jaslenu grupu. Ja Luki perem zube dok je u kadici. Zamisljam kako bi izgledalo kad bi mu dala četkicu u ruke. Verovatno bi je prvo umočio u onu vodu punu pene u kojoj sedi..pa onda malo da pipne pišicu...[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
Lu -> RE: Nega mlečnih zuba (3.12.2009 11:45:42)

Pa da Luka je još mali i ja sam nedavno dala Roku da se uči,kad je tek krenuo u vrtić kod kuće sam mu ja prala komplet ali rekoh vrijeme je[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Ma ja sam sve pregledala kako rade u vrtiću i nekad dođem ranije po njega čim su završili ručak pa vidim kako ih vode u wc prije spavanja i kako sve obavljaju,onda namjerno Roka vodim da piški (pravi sam špijun)[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>