tomic -> RE: KOLIKO BOLI PRIMANJE EPIDURALNE ANESTEZIJE??? (22.5.2009 14:19:09)
|
Prvo da obavestim sve,oo sto mi zovemo anestezijom je u stvari analgezija,dakle ne oduzimanje vec ublazavanje bolova!Apsolutno se osecaju donji ekstremiti,i kontrakcije,samo se ne oseca bol! Porodila sam se pre manje od godinu dana u `frontu`,i porodjaj je tekao toliko `neobavezno`,da mi se cinilo kao da je to najnormalnija stvar na svetu. Nisam radila nikakve, a narocito ne one koje se ticu moguceg porodjaja sa EA.Nesto malo pre nego sto cu uci u 9.mesec bila sam na UZ,i doktor mi je rekao kog dana da se pojavim i da ponesem stvari.trceci kroz hodnik za njim sam ga pitala-a anestezija?-,na sta je rekao-pa naravno!`,i to je bilo jedino sto smo se dogovorili.zakazanog dana(iako sam se ja svih prethodnih dananadala da cu se poroditi pre,jer mi je bilo bezveze da to bude zakazano),prijemna ambulanta je bila puna sredjenih isfeniranih trudnica koje mirno cekaju,sto je daleko od onoga kako svaka zena zamislja odlazak u porodiliste.i dobro da ne gusim detaljima,pregledi,odlazak u boxove,i oni manje prijatne radnje koje se zovu `priprema`,upoznale smo se sa anesteziologom,i on nam je pre nego sto su pocele jake kontrakcije svima izmerio i obelezio neke tacke po kicmi,za to obelezavanje je potrebno da se na pecifican nacin savije kicma, pa je komplikovano zbog ogromnog stomaka,i kontrakcija u zacetku,ali dobro, i to se zavrsi.E,da,tad se stavi i kaeter na to izmereno mesto.Ne boli nista narocito! Zatim sledi najneprijatnija faza porodjaja, a to je ono kad se kontrakcije pojacavaju, a grlic se nije dovoljno otvorio da bi se probusio vodenjak i dala aestezija(cini mi se da treba 6-7 prstiju).Te kontrakcije i pregledi dokora su najjaci bolovi koje sam ja osetila tokom porodjaja, a mame koje su prosle bez EA su mi redom pricale kako to nije nista naspram bolova koji nastaju nakon pucanja vodenjaka!A mogu vam reci,mene je i to nista jaaako bolelo. Dakle, kad se probusi vodenjak, nastupa mag dr.Anesteziolog,i usprica vam nesto sto vi osetite samo kao hladan mlaz niz kicmu,i vrlo brzo prestaju bolovi!Na svakih 45min-1h,tj kad osetim da ponovo pocinje da boli,samo mahnem doktoru,i eto njega sa novom dozom- milina! kroz par sati je dosao momenat porodjaja (sve vreme izmedju ja sam najnormalnije lezala,telefonirala,pricla sa osobljem),i to recima`ajde da te porodimo pa da radimo onaj carski rez`,i bukvalno na jedan -dva ja sam donela na svet moju cerku,tesku 3150g!Osecaj je, malo cu vulgaisati,ali s`oprostenjem kao da iz sebe treba da izbacite nevecu i najtvrdju stolicu na svetu.Dakle, nista ne boli,oseca se samo pritisak!I,eto najlepseg bica na planeti!!!! cim su bebu odneli u box na merenje,dakle 5 sec posle porodjaja ja sam uspela da okrenem muza i kazem mu da je devojcica, dakle toliko sam bila svesna i neiscrpljena. Onaj deo posle,sivenje i ako to je takokdje potpuno bezbolan, a cak se dobijei jedna doza analgetika koju sam sama u toku te noci sebi uspricavala u kateter,da ne boli rana kad pocne da se hladi! ustala sam 6-7 h nakonporodjaja, malo sam tog prvog puta imala nesvesticu(to se desava i bez EA),a posle toga nikakve smetnje! Dakle glasam za EA kad god je to moguce,i lepo cete i bez stresa sacekati nesto najlepse sto vam se u zivotu dogadja! Malo sam razvukla,ali nadam se da ce nekome ovo iskustvo biti od koristi! UKRADENO ISKUSTVO! ZA SVE KOJE ZANIMA![image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
|
|
|
|