RE: Trudnicko i porodiljsko bolovanje (Puna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Finansijske dileme roditeljstva



Poruka


minavb -> RE: Trudnicko i porodiljsko bolovanje (27.2.2011 20:23:44)

Trudnicko bolovanje tj odrzavanje trudnoce, placa se 65%. U Beogradu i Jagodini ,  35% ti nadoknadjuje grad i to se posebno upacuje.




ica82 -> RE: Trudnicko i porodiljsko bolovanje (27.2.2011 22:14:59)

Hvala devojke, tako sam i ja mislila samo me vonavoj malko zbunila svojim postom [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image], a nigde je nema da mi razjasni sta je htela reci [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

vonavoj [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley31.gif[/image]




Crvenkapa85 -> RE: Trudnicko i porodiljsko bolovanje (28.2.2011 21:20:17)

ja sam sad totalno izgubljeni slucaj...danas me knjigovodja totalno zbunio....elem doneo neki ugovor za popisivanje i kaze mi tebi cu doneti 1.aprila jer mi  31.marta istice...i ja kazem pa ne znam hoce li mi produziti,ma kaze hoce,sto ti ne bi produzila....elem....ja sad vise ne znam kako bih otisla na bolovanje jer planiram da radim jos nekih mesec dana,i da odem malo da odmaram kad ce vec da mi produzava,mislim nadam se.....
po kom principu i postupku nemam pojma....doktorica me je vec dva puta pitala dokle mislim,jer je moj posao tipa stopjanje,hodanje,sluzenje 8h na dan....sad mi je vec i pomalo tesko....
mislila sam da uzmem trudnicko bolovanje....ili odrzavanje ne znam ni sama kako se sve to zove kad nisam prosli put to koristila....




jeca_81 -> RE: Trudnicko i porodiljsko bolovanje (1.3.2011 10:52:31)

Pozdrav devojke!
Da li neko ima savet ili iskustvo vezano za moj problem?
Prijavljena sam u jednoj privatnoj firmi od 1.decembra,pri cemu su mi oni sami uplacivali doprinose 3 meseca zbog njihovih medjusobnih nerascicenih racuna.Mene su prijavili zbog toga sto im je odgovarala samo trudnica do 30 godina.Juce me zove taj gazda i saopstava mi da mi je uplaceno samo 2 meseca jer oni nemaju para[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image],i da ja uplatim sama.Pri tom,ja ne radim,muz radi neprijavljen,za bednu platu,otplacujemo kredit,bukvalno prezivljavamo.
Sta ja mogu da uradim?Da li postoji mogucnost da uplatim taj zaostali mesec.i trazim odrzavanje trudnoce.i kakva bih prava imala tada?Ili moram da platim 4 meseca do zakonskog bolovanja?
Izvinite na duzini posta!




Sanjica26 RR -> RE: Trudnicko i porodiljsko bolovanje (3.3.2011 20:12:02)

Meni u Filijali Rep. zavoda za zdravstveno osiguranje rekli da su bili duzni da placaju trudnicko bolovanje, ali da oni vise nisu zaduzeni za placanje naknade porodiljskog odsustva. Kao treba da se obratim Opstini zbog kasnjenja uplate. Ko ovde koga vuce za nos? Zna li se koja ustanova je zaduzena da placa porodiljsko odustvo i dalje kako ga nazivaju "bolovanje radi nege deteta" (napomena: zaposlena sam u prosveti)?




majathegreat -> RE: Trudnicko i porodiljsko bolovanje (3.3.2011 20:22:39)

Ne ide porodiljsko odsustvo preko zavoda za zdravstveno osiguranje, nego republičkog socijalnog.
Ali je to poslodavac dužan da ti isplati.




Sanjica26 RR -> RE: Trudnicko i porodiljsko bolovanje (3.3.2011 20:57:56)

Hvala na odgovoru, ali, kada kazes "republicko socijalno", da li mislis na Zavod za socijalno osiguranje ili Republicki zavod za socijalnu zastitu ili vec nesto trece, od onog sto izadje u Googlu?




vonavoj -> RE: Trudnicko i porodiljsko bolovanje (3.3.2011 21:06:42)

IZVORNA PORUKA: ica82

Hvala devojke, tako sam i ja mislila samo me vonavoj malko zbunila svojim postom [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image] , a nigde je nema da mi razjasni sta je htela reci [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

vonavoj [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley31.gif[/image]


hehe..malo kasnim sa odgovorom,jer ne obilazim temu[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/jezicek.gif[/image]..ima razlike izmedju porodiljskog i odrzavanja..jer se porodiljsko sme otvoriti 1 mesec pre termina za porodjaja i placa se 100%,a odrzavanje se vodi tokom trudnoce,i kod nas,tj,svuda sem u Bgu se placa samo 65%,,zato ima razlike![image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




vonavoj -> RE: Trudnicko i porodiljsko bolovanje (3.3.2011 21:11:06)

jeco,nisam sigurna da sam te dobro razumela,ali moraces u svakom slucaju da uplacujes do porodiljskog...a 6 meseci moras da imas vezano da bi imala pravo na 100% porodiljskog!
sanjice,poslodavac mora da ti isplacuje,a oni refundiraju posle te pare..mada je u prosveti malo drugacije,..oni prvo traze pare pa ih daju trudnicama..a kod privatnika to nije dozvoljeno!




majathegreat -> RE: Trudnicko i porodiljsko bolovanje (3.3.2011 21:45:18)

IZVORNA PORUKA: Sanjica26

Hvala na odgovoru, ali, kada kazes "republicko socijalno", da li mislis na Zavod za socijalno osiguranje ili Republicki zavod za socijalnu zastitu ili vec nesto trece, od onog sto izadje u Googlu?


Misli se na ministarstvo rada i socijalne politike, ali se prava ostvaruju preko gradskih uprava za socijalnu i deciju zastitu.
Znači u tvom mestu ima uprava koja rešava ta pitanja. Mada opet napiminjem to sve radi poslodavac, ti baš ništa tamo nemaš ako si zaposlena.




mirjanica -> RE: Trudnicko i porodiljsko bolovanje (9.3.2011 12:31:39)

Da li neka od svezih trudnica, na bolovanju, zna koliko otprilike kasni isplata? Ja sam tek predala papire u socijalno, za februar, i kazu kao da nije guzva da ce brzo biti gotovo?!?! A opet cujem od starih trudnica da refundacija kasni i do 4 meseca! Ja radim u privatnoj firmi gde su me jedva ostavili prijavljenu, a kamoli da mi unapred daju platu, tako da jedva cekam da pocnu sa refundacijom kako bih dobijala svoje pare!




coka11 -> RE: Trudnicko i porodiljsko bolovanje (20.3.2011 12:11:13)

Treba mi pomoć, pošto znam da za 100% porodiljskog moram da imam 6 meseci spojeno, radila sam u školi 2 meseca, a posle sam sama sebi ostatak uplaćivala preko neke firme. Šta treba sve da sadrži dokumentacija koja se predaje za porodiljsko? Čula sam da su to neki dokazi o uplaćenim doprinosima i da su te pare bile uplaćivane preko banke. Od koga sve to tražim, od škole, ili banke, ili mi daje PIO? Uh!![image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Ova u školi mi dala neki dokument koji nema veze sa tim, pojma nema.




vonavoj -> RE: Trudnicko i porodiljsko bolovanje (20.3.2011 12:30:39)

treba da se popuni zahtev za porodiljsko,gde se upisuje svaki mesec koliko si imala..to mora da ti skola popuni,i ta firma odvojeno!!! moras da odes do opstine,koja je zaduzena za tvoje porodiljsko,oni imaju sve te formulare,svuda je razlicito..




coka11 -> RE: Trudnicko i porodiljsko bolovanje (20.3.2011 13:05:29)

Hvala puno!![image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/rozica.gif[/image]




nencydrew -> RE: Trudnicko i porodiljsko bolovanje (26.3.2011 22:07:57)

Da li znate kad počinje isplata porodiljskog bolovanja, kada se otvori 45 dana ranije?I koja je procedura?





ica82 -> RE: Trudnicko i porodiljsko bolovanje (30.3.2011 1:33:37)

Mirjanice i mene to isto zanima. Na nekom drugom forumu sam pronasla da je krajem marta isplaceno za januar,e sad kad ce za februar, ne znam.

Mene sad nesto drugo zanima, dakle shvatila sam da se porodiljsko bolovanje racuna kao prosek uplata za prethodnih 12 meseci. Radim u skoli pa me interesuje da li mi odbijaju staresinstvo iz te racunice ili ne?

Dalje, ukoliko do trenutka otvaranja porodiljskog bolovanja, fond i/ili grad ne isplate zarade za sve prethodne mesece zbog kasnjenja, da li ce vrednost plate za porodiljsko biti umanjena za procentualnu tu vrednost, odnosno za one mesece za koje nije uplaceno da li se racuna 0 ili kako pre nego se podeli sa 12? Nadam se da ste me razumele sta sam htela reci [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden2.gif[/image] Razmisljam nesto mozda bi mi bilo dobro da zatvorim bolovanje 1og jula, radim neko vreme i onda budem na odmoru do 20og avgusta




vukosava -> RE: Trudnicko i porodiljsko bolovanje (30.3.2011 4:51:20)

eh kako bi mi jedno dobro leglo




vonavoj -> RE: Trudnicko i porodiljsko bolovanje (30.3.2011 12:54:25)

ico,ja radim u privatnoj firmi u Pancevu,i malko je drugacije.. za uplate,i kasnjenje ne znam,jer mi tako ne radimo,nego isplatimo,pa cekamo pare od drzave,tako moramo,...a skola ne.i 35% Bg kasni,a ne znam kako i koliko..
sto se tice staresinstva ne bi trebalo da ti oduzimaju,jer ti je to plata...samo se odbija topli obrok,barem je kod nas tako...nemoj da me drzis za rec,nije isto skola i privatnik..
nema veze kasnjenje plate sa obracunom,oni cekaju da sve prodje,pa ti onda obracunavaju..tako da ne postoji mesec sa 0 dinara!to znaci da ce ti plata kasniti,tj,porodiljska[sm=zmeden.gif]
nadam se da sam ti bar malko pomogla![sm=smiley31.gif]




bebablue -> RE: Trudnicko i porodiljsko bolovanje (30.3.2011 14:44:49)


IZVORNA PORUKA: vonavoj

ico,ja radim u privatnoj firmi u Pancevu,i malko je drugacije.. za uplate,i kasnjenje ne znam,jer mi tako ne radimo,nego isplatimo,pa cekamo pare od drzave,tako moramo,...a skola ne.i 35% Bg kasni,a ne znam kako i koliko..
sto se tice staresinstva ne bi trebalo da ti oduzimaju,jer ti je to plata...samo se odbija topli obrok,barem je kod nas tako...nemoj da me drzis za rec,nije isto skola i privatnik..
nema veze kasnjenje plate sa obracunom,oni cekaju da sve prodje,pa ti onda obracunavaju..tako da ne postoji mesec sa 0 dinara!to znaci da ce ti plata kasniti,tj,porodiljska[sm=zmeden.gif]
nadam se da sam ti bar malko pomogla![sm=smiley31.gif]


odbijaju se svi dodaci na plati, odnosno u prosek ulazi osnovna zarada uvecana za minuli rad, a osnovna zarada je ona koja je obuhvacena ugovorom o radu (bilo da je fiksno odredjena, koeficijentom za odredjeno radno mesto, cenom rada i sl.), tako da ako je staresinstvo kao neki dodatak na plati, to ne ulazi u obracun za porodiljsko bolovanje.
A sto se tice kasnjenja refundacije, to je tacno, to nema veze sa isplatom zarade, mada postoje drzavne firme/ustanove koje ne isplacuju bolovanje sa isplatom zarade ostalim zaposlenima, vec takodje, kao i privatnici, cekaju refundaciju od drzave pa onda isplate trudnicko ili porodiljsko.




vonavoj -> RE: Trudnicko i porodiljsko bolovanje (30.3.2011 16:50:55)

ne znam,mi tih dodataka nemamo..a mi kao privatnici ne smemo  da cekamo od drzave pare pa da isplacujemo porodiljama..nego prvo isplatimo,pa trazimo pare!..to znaci da plata porodilje ide kada i plata zaposlenih..samo jednom mesecno,cela zarada![image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




liliana -> RE: Trudnicko i porodiljsko bolovanje (30.3.2011 16:53:27)

Malo je OFF: Da li neko zna koliki je minimalac u Srbiji?




Ana RR -> RE: Trudnicko i porodiljsko bolovanje (30.3.2011 16:55:18)

Valjda nešto oko 17, 18 hiljada.




liliana -> RE: Trudnicko i porodiljsko bolovanje (30.3.2011 16:55:43)

Hvala, Ana.




vision -> RE: Trudnicko i porodiljsko bolovanje (6.4.2011 13:06:07)

od danas sam presla na socijalno. zaposlena sam u drzavnoj firmi. Kakva je sad procedura oko placanja. trudna sam i imam visokorizicnu trudnocu i trebam da dobijam 100% platu. zanima me gde oni to uplacuju, mislim na socijalno? gde te pare podizem, jer sam do sad primala platu na ruke u firmi, nemam racun u banci? znaci-gde se te pare uplacuju, tj gde ih ja podizem? hvala na odgovoru unapred!




bebablue -> RE: Trudnicko i porodiljsko bolovanje (6.4.2011 13:15:08)

IZVORNA PORUKA: vision

od danas sam presla na socijalno. zaposlena sam u drzavnoj firmi. Kakva je sad procedura oko placanja. trudna sam i imam visokorizicnu trudnocu i trebam da dobijam 100% platu. zanima me gde oni to uplacuju, mislim na socijalno? gde te pare podizem, jer sam do sad primala platu na ruke u firmi, nemam racun u banci? znaci-gde se te pare uplacuju, tj gde ih ja podizem? hvala na odgovoru unapred!

Sta ti znaci presla si na socijalno? Posle 30 dana bolovanja na teret firme, prelazi se na teret RZZO (socijalno), ako na to mislis. Odrzavanje trudnoce nije 100%, nego 65% kao i svako drugo bolovanje, do momenta otvaranja porodiljskog bolovanja, koje je 100%, jedino ako je i dalje situacija u Bg da 35% dotira grad, ali to verovatno imas da procitas vec u ovoj temi.
Pises da radis u drzavnoj firmi, onda je situacija najcesce takva, mada ima i tu odstupanja, ali vecina drzavnih firmi postuje zakonske propise i ti isplatu za bolovanje dobijas kada i svi zaposleni, redovno kao i platu na svoj tekuci racun.




Stranica: <<   < Prethodna stranica  11 12 [13] 14 15   Sledeća stranica >   >>