Bebana17 -> RE: Vantelesna oplodnja XV (18.11.2015 10:00:52)
|
Ivannna, nema pravila, nekom treba vrlo kratka stimulacija (7-8 dana) pa da dođe do veličine folikula koji su zreli za aspiraciju, a nekom bome traje i duplo duže stimulacija (govorim o kratkom programu, ili o pravoj stimulaciji koju žene primaju u dugom programu nakon ciklusa). Meni je svaki put trebalo od 12 do 15 dana stimulacije da budem spremna za stop injekciju, pa za aspiraciju. Nekim ženama se poklopi sa momentom kad bi i inače prirodno ovulirale, a nekima ne, jer svaka od nas različito reaguje na hormone koje primamo. Pošto radiš privatno, u dogovoru sa embriologom odlučujete koliko dana će se uzgajati embrioni. Na većini državnih klinika te niko ništa ne pita, vraćaju uglavnom drugog ili trećeg dana od aspiracije, a na privatnim postoji mogućnost dogovoru, naravno sve zavisi od toga koliko jajnih ćelija dobijete, pa potom i embriona, kakvog su kvaliteta itd... Meni su vraćane blastociste (peti dan posle aspiracije), jer sam uvek imala velik broj jajnih ćelija i embriona (osim kad smo radili o državnom trošku, onda ne reskiraju, već vraćaju drugi ili treći dan). Ležanje se nikako ne preporučuje posle transfera, jer materica mora da bude dobro prokrvljena da bi se embrioni primili, a to je moguće jedino ako se krećeš. Ležanje je imperativ jedino u slučaju hiperstimulacije. To je moje iskustvo. A savetujem da se posle embriotransfera dobro utopljavaš, da bi imala dobru temperaturu materice.
|
|
|
|