RE: kada staviti bebu u dubak? (Puna verzija)

Forum >> [Beba] >> Novorođenče, beba



Poruka


Didy -> RE: kada staviti bebu u dubak? (12.11.2013 11:57:57)


IZVORNA PORUKA: Janncica
I ja mislim da on sputava,ali je po nekad i spas.Npr. ja sam njih uglavnom stavljala kad moram nesto da uradim(zavrsim rucak,skuvam kafu,piskim) .


Meni on nešto nije baš bezbedan.[sm=zmeden2.gif] Najsigurnije mi je bilo da ih stavim u ogradicu kad baš moram negde da trknem. A trpezarija, kuhinja, dnevna su mi jedna celina i uglavnom sam bila tu negde, samo bacim pogled.




vikiveki -> RE: kada staviti bebu u dubak? (12.11.2013 12:01:58)

Meni se ponekad dešavalo da se iz dubka deca i prevrnu, pogotovo kada pokušavaju da pređu preko praga za čas se izvrnu i obore dubak[sm=smiley13.gif]




Janncica -> RE: kada staviti bebu u dubak? (12.11.2013 12:02:40)

A ne ne...nisam ja njih stavljala,pa odlazila. [sm=smiley36.gif] Nego stavim u dubak da ne puzi po plocicama u kuhinji dok ja ne zavrsim rucak i tu se mota samnom,otvara fijoke,cacka kantu za smece.u kupatilo isto,ja na solji,on ispred vrata.Sad vec ronda sam po kupatilu dok ja ne obavim sta imam.




Alexxa -> RE: kada staviti bebu u dubak? (12.11.2013 12:11:32)

Ja Mašu nisam stavljala, po savetu neurologa i fizijatra i nisam pogrešila. Kada vidim kako hoda moja žabica, a kako njeni vršnjaci koji su bili u dubku to je nebo i zemlja. Maša gazi cijelim stopalom, sigurno, nogu pred nogu...

Tako da je moj odgovor na pitanje: NIKAD!




Janncica -> RE: kada staviti bebu u dubak? (12.11.2013 12:16:12)

Je l ima tema o hodanju na prstima?
Meni S kad trazi da ga vodimo po kuci(uglavnom kad zuri da stigne negde) ide na prstima,a kad se pusta sam da hoda gazi celim stopalom. A kazem,nije hteo u dubak i nije bio nikad u njemu duze od 5 minuta.[sm=zmeden.gif]




Alexxa -> RE: kada staviti bebu u dubak? (12.11.2013 12:27:04)

Evo jedan offtopic, sorry. Ne brini zbog hodanja na prstima, samo se koriguje do druge godine, prati da li stopalo okreće ka unutra dok hoda, kako drži noge... Samo hodanje na prstima nije strašno i ne zahtjeva terapiju, ali u kombinaciji može da označava neki problem, mada je tvoj bebac još mali, pa ne brini ništa.




Misha i Ljisha -> RE: kada staviti bebu u dubak? (15.11.2013 7:04:49)

ja ogranicavam Dunji vreme u setalici po preporuci naseg pedijatra. Ona kaze po 15 min i to recimo dva ili tri puta na dan. I tad ja ne radim nista a pogotovo ne kuvam pa da dodje do sporeta i da mi visi na nozi. Jer ona ko keric dodje do mene i rukama mi drzi nogu ahhaha...Kad je stavim u setalicu onda se vijamo po kuci ja se sakrijem i onda vicem "gde je mama gde je mama" i onda se tako trazimo i valjamo od smeha. Uglavnom vidim da joj setalica definitivno nije pomogla da hoda jer i ona je prvo gazila celim stopalom a sad je krenula na prsticima da hoda tako da se prakticno unazadila.Posto ju je ionako prerasla (valjda prave za kineze ove setalice) mislim da cemo je skroz izbaciti iz upotrebe




adulence -> RE: kada staviti bebu u dubak? (15.11.2013 7:07:14)

I moja provodi jako malo vremena u dubku...istrci se po stanu i dovoljno joj je...a i meni znaci da tako nesto obavim i uvek mi je na oku...




vikiveki -> RE: kada staviti bebu u dubak? (15.11.2013 8:14:27)

Kažem ja dubak i nije nešto naj za prohodavanje[sm=smiley36.gif] joj kad se samo setim kako je moja devojčica prvo išla unazad u dubku[sm=smiley36.gif] ja sam mislila šta da radim ako i prohoda unazad[sm=zmeden.gif] to samo mami može da padne na pamet




Anoniman -> RE: kada staviti bebu u dubak? (15.11.2013 8:22:02)

Nikad nismo koristili dubak, puzala je pa prohodala. Dr nije bio izricito protiv, ali je rekao da ako odlucimo da je stavimo, moramo dobro da pazimo jer je dubak kriv za mnoge nesrece. A vise puta su nam rekli kako se vidi da nije koriscen dubak je je lepo i stabilno hodala (ja nikad nisam primetila kako hodaju bebe koje su koristile dubak)




jovana jojo -> RE: kada staviti bebu u dubak? (15.11.2013 8:29:50)

Ni moja devojčica nikada nije koristila dubak...puzala je ,stajala uz pridržavanje i na kraju i prohodala...nije imalo šanse da je nateram u dubak da uđe




little_one -> RE: kada staviti bebu u dubak? (21.11.2013 18:54:12)

Nismo stavljali malu u hodalicu, nismo je ni imali a vidim da nam nije ni trebala....propuzala, i prohodala oko prvog rodjendana i jako je stabilna...necemo ni drugo u hodalicu.




jovicaa -> RE: kada staviti bebu u dubak? (21.11.2013 19:03:19)

ni mi nismo koristili ni sa prvim ni sa drugim detetom. pedijatri i ortopedi su jako protiv njih.. a i meni je logicno da nisu bas dobre za motoricki razvoj, videla iz prve ruke na jednom detetu.




Torbica -> RE: kada staviti bebu u dubak? (21.11.2013 20:01:02)

Mi smo koristili dubak od punih 7 meseci, kratko, povremeno. Svi su mi prohodali sa 11 punih meseci po korak-dva a za rodjendane su vec koracali kao pravi. Svima su nogice, kukovi i motorika odlicni. Tako kaze ortoped.




jovicaa -> RE: kada staviti bebu u dubak? (21.11.2013 21:54:55)

koliko ja znam nije fora samo u prohodavanju i opterecenju na kukovima kod dubka. nego valjda deca slabije puze kada koriste dubak, a puzanje je jako bitno, zato sto aktivira odredjene grupe misica u ledjima, koje se posle u zivotu vise ne koriste.
evo malo o puzanju KLIK




Sanchy -> RE: kada staviti bebu u dubak? (21.11.2013 21:58:00)

Nama je takodje fizijatar savetovao da ne uzimamo dubak,razloge je vec Jovica objasnila,da se ne ponavljam,,M.je prohodao u 14 mesecu,ne znam da li bi uz dubak ranije ili ne i koliko je sve to bitno ,iskreno..




jovicaa -> RE: kada staviti bebu u dubak? (21.11.2013 22:02:06)

ja sam bas cula da je puzanje jako bitno i da je super da sto duze puze.... u ovom clanku je navedeno jos stvari koje se bolje razvijaju kod puzanja.
bas mi je sveki pre neki dan rekla, pa sto ga ne stavite u dubak, vec bi prohodao.. a ja sam samo pomislila... ma sta da joj objasnjavam... mislim kad zena ne kapira sustinu ocigledno(pri tom joj vec 2 meseca objasnjavam kako je puzanje jako bitno i zasto i da je super da puzi sto duze).




Rosita -> RE: kada staviti bebu u dubak? (21.11.2013 22:10:45)

Pravo da vam kazem nisam se do sad puno informisala na ovu temu, a sad procitah ove svezije postove. Vidim, vecina nije za tu varijantu. Mi imamo poklonjen dubak, al vrlo verovatno da ga necu koristiti. Promislicu.




jole82 -> RE: kada staviti bebu u dubak? (21.11.2013 22:17:20)

Hm..moram da se oglasim kao čovek iz struke..
Prvo ću se pozvai na sam članak gde se kaže citiram "Iz svega navedenog, možemo zaključiti da će jedan broj dece preskočiti fazu puzanja, bez ikakvih posledica na dalji razvoj. "
Dakle puzanje jeste bitno, ali ne i neophodno.
Drugo ne postoje mišići u telu, koji se kod motorički zdrave osobe, ne koriste (a kao pre su se koristili ili tome slično)! Zato hod i jeste kruna motornog razvoja, sa aspekta kineziologije.

A sad iz ličnog iskustva..evo prvo ja nikad nisam puzala, prohodala sam sa 18m. Vrlo jaka i spretna i koordinisana sam.Bavila se sportom 11 godina (plivanje, košarka, odbojka, kick boks-otpilike podjenao dugo). A onda evo primera mog deteta koje je bilo apsolutno nezaiteresovano da puzi čak ni na dozivanje, pokazivanje igrače i tome slično (samo se klackala napred nazad pa sedne). Kad je krenula sa dubkom shvatla je da može "sama" da dođe do delova stana doke je bila samo nošena (inače je ne nosamo uopšte, sem da je prenesem na kupanje, presvljačenje i tako neke stvari po kući) e to je motivisalo da počne da puzi...Možda je moje dete naopako..ali tako je kod nje išao proces..I sad vrlo lepo puzi(svakim danom sve bolje) iako je i svaki dan i u dubku. A danas je prvi put u ogradici uspela sama da se uspravi i stoji, do sad je to bilo do novoa klečanja na kolenima. Tako da je ni u tom aspektu samostalnog uspravljanja, dubak nije unazadio. I kako ume da dođe u neki položaj, tako ume i da se vrati uz jasno vidljive prisutne reakcije ravnoteže.

Rosi imaš PP




nina26 -> RE: kada staviti bebu u dubak? (21.11.2013 22:17:39)

Mi smo koristili dubak negde od 8,9 pa do skoro. Sada je pocela sama da pravi korake, u pocetku na prsticima, kad je mi drzimo, i sada sve manje i manje. Dr je rekla da to nije problem, jer sada uci, i da ce nauciti da lepo gazi. Sad koliko je stabilna, ne znam stvarno, verovatno kao i svako dete kad prvi put uci da hoda, nije stabilno kao drvo, nego hoda, pa padne, okrene se pa izgubi ravnotezu, i mislim da je sve to ok.

Od drugarice,devojcica isti dan su rodjenje, je prohodala pre Z, i sada uveliko vec i trci, a pritom je i ona koristila dubak. Znaci sve zavisi od deteta, moja Z je u odnosu na nju, uvek kasnila po 2,3 nedelje.





Sanchy -> RE: kada staviti bebu u dubak? (21.11.2013 22:23:04)

I ja smatram da je vise do deteta a ne do dubka,kao sto sam rekla M.je prohodao sa 14 meseci ,doduse,vrlo je stabilan,i ni u pocetku nije hodao na prstima vec celim stopalom,,sto se tice puzanja ,puzi po nepravilnoj semi,kako nam je fizijatar napisala,koraca jednom nogom iz polozaja za puzanje a drugu vuce tj.puzi i tako od starta i tako i danas kad se valjda umori od trcanja[sm=smiley1.gif]..dubak nismo koristili samo zato sto je ona ,fizijatar,rekla ne nikako a opet ta motorika nije za igranje i smatram se ne strucnom po tom pitanju pa smo je eto poslusali..




Moiraina -> RE: kada staviti bebu u dubak? (21.11.2013 22:24:33)

Nismo koristili dubak ni sa prvim, ni sa drugim detetom. Stariji je prohodao sa 14,5 meseci, bio je dosta stabilan od početka, baš je retko padao. Mlađi još uvek ne hoda (13m), ali baš brzo i spretno puzi, ustaje, hoda uz nameštaj i stoji sam. Očekujem da će i on prohodati u tom nekom uzrastu kao i stariji. Ne opterećujem se uopšte, ne znam da li bi brže prohodali da smo koristili dubak, ali eto, naš izbor je bio da ga ne koristimo (nismo ga ni kupili, ni dobili).




jole82 -> RE: kada staviti bebu u dubak? (21.11.2013 22:31:14)

Da..moram još i da dodam da je svako dete priča za sebe..Ima dece koja su prohodala sa 10m i sa godinu ipo..koristila, nekoristila dubak..kod kojih je od prvog samostalnog koraka, pa do sigurnog hoda, pa i trčanja prošao različit vremenski period..Koja su puzala ili nisu..prošla sve faze redom ili ih preskala pa se vraćala...
I zato ne postoji tačan odgovor na pitanje dubak da ili ne, kao ni odgovor na pšitanje ako treba dubak-od kog meseca...
I naravno ona priča da svaka majka zna šta je najbolje za njeno dete stoji [sm=smiley1.gif]




jovicaa -> RE: kada staviti bebu u dubak? (21.11.2013 22:34:13)

naravno svako radi onako kako misli da treba, ja samo argumentujem svoje misljenje, uvek treba cuti obe strane, kod donosenja odluke.. nego mene iznervirala sveki sto bi ona da maksim prohoda sto pre, kao da je bitno... da li ce sa 12 ili sa 15 da prohoda.
aleks je prohodao sa 11, i to jako stabilno, on je generalno jako stabilan i spretan, jednostavno su skroz drugaciji.. maki je tek sad poceo lepo da se dize na nogice, ali meni to uopste ne smeta...
jole i maksim je isto tako bio nezainteresovan za puzanje, pa je propuzao sa 10 meseci... dok je aleks vec sa osam savrseno puzao.




jole82 -> RE: kada staviti bebu u dubak? (21.11.2013 22:40:30)

Ma naravno...šta ima tu da ti smeta, a pogotovo svekiju..Nek gleda ona svoja posla..
Maksim će kad bude spreman..oni njabolje znaju šta kad mogu..
I kad dete nešto samo može i pokazuje inicijativu, treba ga bodriti...nikako obrnuto..tipa terati dete hoda (dal za ruke dal u dubku)ili da sedi, a ono ne može pa se svo srolja ko kifla..
Samo pratiti dete šta i kako i nema grške (to važi i za sedenje i hod... i sisanje i uvođenje cvrste hrane i nosanje)
Jasno oni stave do znanja šta žele i mogu, a na nama je da pratimo, procenjujemo, vagamo, pa odlučimo..
U svakom slučaju doziranost i umerenost su siguran put na svakom polju.




Stranica: <<   < Prethodna stranica  15 16 [17] 18 19   Sledeća stranica >   >>