RE: kada staviti bebu u dubak? (Puna verzija)

Forum >> [Beba] >> Novorođenče, beba



Poruka


Misha i Ljisha -> RE: kada staviti bebu u dubak? (21.11.2013 22:45:46)

Ja se slazem sa Joletom da im budi zelju za istrazivanjem ni moja. Dunja nije imala nameru da se pomeri sa ćebeta na podu dok nije krenula u istrazivanje sa setalicom. Inace i dr i patronazna su mi rekle da Dunja nece najverovatnije puzati. Cvrsta je ali je seprtlja,sva je smotana i ne zna kako[sm=jezicek.gif]




Torbica -> RE: kada staviti bebu u dubak? (21.11.2013 22:47:40)

Moji su svo troje puzali za medalju. Nisam primetila da im stavljanje u dubak smeta za to. Ma da, sve je to do deteta...




Snelle -> RE: kada staviti bebu u dubak? (21.11.2013 22:48:39)

Ja sa velikim detetom nisam koristila dubak, pa je prohodala sa nepunih 11 meseci. Sa mlađim sigurno neću jer i pored toga što sam protiv dubka nisu mu se još formirala zrnca okoštavanja na kukićima.




Moiraina -> RE: kada staviti bebu u dubak? (21.11.2013 22:53:29)


IZVORNA PORUKA: jovicaa
nego mene iznervirala sveki sto bi ona da maksim prohoda sto pre, kao da je bitno... da li ce sa 12 ili sa 15 da prohoda.


Jao, razumem te skroz. Moja sveki je isto u tom fazonu, kad god se čujemo (jednom u 2-3 dana) ona obavezno pita da li je V prohodao, pa kad kažemo da nije, ona pita pa je l' stoji, da li ga vodamo za ruke... pa ne brinite se, prohodaće on [sm=smiley29.gif] (a jedina osoba koja se brine oko toga je ona). Pa onda krene u priču kako je neko tamo dete prohodalo sa toliko-i-toliko meseci i IPAK je sve ok [sm=hudicek1.gif] A isto tako je bilo i sa starijim...




Misha i Ljisha -> RE: kada staviti bebu u dubak? (21.11.2013 22:55:22)

Vas smaraju svekrve,a mene smara moja mama,a sveki mipsuper




jole82 -> RE: kada staviti bebu u dubak? (21.11.2013 23:09:42)

Da babe baš znaju da zakuvaju čorbu[sm=smiley36.gif]
Moj deda je smarao moju kevu da me vode kod doktora jer još ne hodam, a uveliko sam pričala i to rano baš progovorila i baš lepo sklapala rečenice.
Još jedna stvar koju ne treba zaboraviti, koja ima veze sa dubkom, a u stvari dubak tu ni ne pomaže ni odmaže, je činjenica da su hod i govor dve najsloženije radnje koje se uopšte dešavaju u psihomotornom razvoju deteta. Razvijaju se paralelno, ali ne i istovremeno, već idu smenski kao klackalica..malo jedno malo drugo, pa šta prvo "ispliva"...i kad razvoj jedne funkcija "stagnira"(npr. dete progovorilo nekoliko reči i tu "stalo") mogu se uočiti nove razvojne faze u kretanju..i obrnuto...




vikiveki -> RE: kada staviti bebu u dubak? (21.11.2013 23:38:26)

[sm=smiley36.gif] Babe ne bi bile babe da se ne umešaju u sve,tako je i moja majka bila zabrinuta kad će Stefan prohodati,pa radiš li ovo radiš li ono...kad je prohodao onda je počela da me smara sa pitanjima kada če progovoriti,a ja se trudim iz petnih žila da ne pobesnim[sm=hudicek1.gif]




adulence -> RE: kada staviti bebu u dubak? (22.11.2013 7:20:57)

Potpisujem!!!ni moje dete ne puzi,ni ja nisam puzala ,a prohodala sam na dan 1.rodjendana,dzabe da citamo istrazivanja kada su svi jedinka za sebe...
A
IZVORNA PORUKA: Misha i Ljisha

Ja se slazem sa Joletom da im budi zelju za istrazivanjem ni moja. Dunja nije imala nameru da se pomeri sa ćebeta na podu dok nije krenula u istrazivanje sa setalicom. Inace i dr i patronazna su mi rekle da Dunja nece najverovatnije puzati. Cvrsta je ali je seprtlja,sva je smotana i ne zna kako[sm=jezicek.gif]





minnica -> RE: kada staviti bebu u dubak? (22.11.2013 8:16:36)

Sa ćerkom sam koristila dubak jako kratko, kad je imala nekih 8 meseci otprilike i to smo ga pozajmili. Ne verujem da ću ga kupovati za sina.




jovicaa -> RE: kada staviti bebu u dubak? (22.11.2013 11:36:19)

a izmedju ostalog jos jedan veliki razlog iz kog nismo koristili dubak je zato sto ne vidim svrhu dubka, osim da mami bude lakse sa bebom... dete ce poceti da istrazuje onda kada mu bude vreme, samo po sebi, ako zato... ja ne kapiram uopste smisao dubka. pretpostavljam da za 10 godina niko ovde nece ni znati sta je dubak, kao ni siroki povoj i sl... kod nas malo vise vremena treba da se ljudi odviknu od nekih ustaljenih navika, cak i kada se ispostavi da nisu dobar izbor. bez ljutnje i paljbe, ali iskreno ja stvarno ovako vidim tu situaciju.. i ponavljam ne znaci da je moje misljenje ispravno.




big mum -> RE: kada staviti bebu u dubak? (22.11.2013 11:47:31)

Svoju djecu nikad nisam stavljala u hodaljku,puštala sam ih da slobodno pužu i istražuju svjet oko sebe.Mišljenja sam da ona donosi više štete nego koristi.
Ali svako zna šta je za njegovo djete najbolje pa će tako i da radi.

Ćerka je počela puzati sa 9.5 prohodala sa 11.5mj.Sin je jako dugo puzao .Počeo oko 10 a prohodao sa 13mj.Obožavao je da puže i to je radio jako brzo.Šnjuc ovamo šnjuc tamo.Svugje ga je bilo.Kad je prohodavao držla sam ga za ručice ,kad se umori ,sjedne.

SA 14mj je bio jako stabilan,stajao cjelim stopalom.I kad je padao uvjek se znao dočekati na ruke,što druga djeca koja nisu puzala nisu znala.Padali su licem i prsima.





jovicaa -> RE: kada staviti bebu u dubak? (22.11.2013 11:53:16)

i zanima me da li postoji neki decji ortoped ili fizijatar, koji preporucuje dubak i kaze, da stavite bebu u dubak on je dobar za razvoj?
ne ono da kaze, mozete ako hocete.. nego bas da preporuci.




big mum -> RE: kada staviti bebu u dubak? (22.11.2013 12:00:31)


IZVORNA PORUKA: jovicaa

i zanima me da li postoji neki decji ortoped ili fizijatar, koji preporucuje dubak i kaze, da stavite bebu u dubak on je dobar za razvoj?
ne ono da kaze, mozete ako hocete.. nego bas da preporuci.



Nisam vodila djecu ni kod fizijatra ni ortopeda tako da ne znam šta bi rekli.Vjerovatno da to nije dobro.

Skoro sam slušala nekog fizijatra na TV i međuostalim je rekao da se na djetetu od 12-13 god koje igra košarku može vidjeti da li je puzalo ili ne.
Kako ne znam[sm=smiley13.gif]

Ali opet kažem svako zna šta je za njegovo djete najbolje i nek tako i radi.




Ivanka 75 -> RE: kada staviti bebu u dubak? (22.11.2013 12:05:19)

Iva je puyala oko 2 meseca pre nego sto je prohodala, posle vise nije puzala. A dr nam rekla da ce propuzati kad savlada svoju osu rotacije i tako je i bilo. Kad smo pitali za dubak rekla nam je da je stavimo ako hocemo ali da u dubku rade samo noge, kukovi ne jer se deca pretezno odguruju samop stopalima, gornji deo tela se ne krece.
Stavili smo je jednom u dubak i ona je presedela u njemu sat i po bez pomeranja, nije joj bilo zanimljivo, bilo je tu jos nekoliko pokusaja narednih dana pa smo odustali. Ubrzo je propuzala pa je resila problem kretanja po kuci.




jole82 -> RE: kada staviti bebu u dubak? (22.11.2013 12:07:44)

Pa naravno jovke...zato i treba da postoje različita mišljenja...
Ja to navedoh da je kod mog deteta to bio slučaj, a vidim da nije jedina...al opet dubak nije "must have" nije ni postojao pre 100 godina (bar mislim da nije[sm=smiley36.gif]) pa su svi prohodali na kraju.
Da meni je nekad stvarno lakše kad je u dubku npr kad sam u kuhinji a prilepak mi se mota oko nogu..a ovako u dubku ne može da dohvati kantu za đubre, rernu i da otvara fioke i pričepljuje prste i ne mogu da je nagazim...al zato ona mene lupa po nogama[sm=smiley36.gif] A sa druge strane...sreća stan nam takav da ima štraftu od nekih 15m pa sreći njenoj nema kraja kad se zaleće[sm=jezicek.gif] a tek kod svekijevaca..ja ne znam koliko ono prizemlje ima kvadrata i sve je otvoreno, pa kad krene da leprša ne možeš da je stigneš [img]http://cosgan.de/images/smilie/verschiedene/k065.gif[/img]

Ja radim prvenstveno sa fizijatima a i sa ortopedima koji ne misle da je dubak loš, naprotiv..al to ti je slično, nikako isto, kao i sa ad. mlekom što ne sme javno da se propagira...posebno što u ovom slučaju ne sme da se to da se govori jer roditelji nemaju potrebno znanje da bi procenili motorni status, pa može svašta da se desi tipa da stavljaju bebu sa 5 meseci u dubak ili sa 6, zato što na kutiji dubka piše 6m+...takva priča je i za kengur (al to je druga tema, pa nećemo ovde)
I niko nikad i neće reći stavljajte dete u dubak, ne zato što dubak nije dobar, nego zato što ne postoji generalna preporuka koja važi za svu decu(kao što se svakom detetu od 15 dana starosti daju ad kapi ili d3-i tu su polemike...)..ali zato isto niko neće izričito ni zabraniti dubak (sem kad postoji problem sa kukićima koji još nisu razvijeni ni u 6 mesecu, al tad nije preporučljivo ni sedenje, pa samim tim ni dubak)

I opet ću ponoviti, svako dete je priča za sebe(i fizički i mentalno) i svako nek radi onako kako misli da treba...




pocahontas -> RE: kada staviti bebu u dubak? (22.11.2013 12:07:48)

mi smo nasu stavljali u dubak negde od desetog meseca, ali samo kad smo kod moje mame (a to je 2-3 puta nedeljno) jer tamo nema mogucnosti da bude na podu, do dan danas nije pokazala neko preveliko interesovanje za dubak, uopste se ne pomera dok je u njemu, samo se onako oklembesi i sedi unutra...
kod kuce je na podnu non stop, tek sa nekih devet, deset meseci je pocela da puzi vojnicki, a tek sa 12 zapravo. i dalje samo puzi, uspinje se uz namestaj, ali do klececeg polozaja, ne ustaje...pre nekih dve nedelje je moja mama uzela za ruke i pocela da je seta i od tada je luda za tim, ali i dalje ne ustaje sama, jako retko, a u dubku i dalje samo stoji.
ni mm, ni ja nismo puzali, ali ona sad pici kao luda i drago mi je zbog toga, ne znam da li bi situacija bila drugacija da je svakodnevno bila u dubku...




jovicaa -> RE: kada staviti bebu u dubak? (22.11.2013 12:09:01)

Ali opet kažem svako zna šta je za njegovo djete najbolje i nek tako i radi.

[sm=smiley20.gif] naravno, ovo stoji!
mene samo zanima koji su argumenti za dubak, i da li neko strucno lice to preporucuje.. posto se ja secam da kada smo isli kod ortopeda(sa aleksom), na one redovne kontrole kukova, da su nam rekli da ne koristimo dubak.




Maslacak15 -> RE: kada staviti bebu u dubak? (22.11.2013 12:10:16)

Nema ni jedan Jovice sigurno. Tu je tesko raditi istrzivanja jel tako kompleksna stvar zavisi od gomile faktora, genetike, nacina ponasanja roditelja sa detetom itd ali sve studije koje su pravile paralele dosle su do zakljucka da deca u dubku zapravo nesto malo kasnije prohodaju. Razlika nije velika, ali npr par nedelja kasnije nego grupa koja nije koristila dubak. Koliko je stetan to ne znam, ali ume da bude opasan narocito u kucama sa stepenicama.
Ono sto je sigurno, praktican je za mame, tako da to mogu da razumem kad zene zele sebi da olaksaju malo tokom dana. Ali detetu to sigurno nista ne pomaze. Ja moje nisam i necu stavljati u dubak. Trenutno imam problem da malecki sa sedam meseci non stop ustaje i krece da hoda uz namestaj, ali sta da radim, naucice da padne na dupe kao i stariji sto je naucio....




Maslacak15 -> RE: kada staviti bebu u dubak? (22.11.2013 12:16:16)

ja inace stvarno ne verujem u price da je posebno stetan, da deca iskrive kukove noge i bilo sta slicno. To je malo preterivanje. Prohodavanje je deo sazrevanja nervnog sistema i muskulature i to se desava da tako kazem delimicno i samo po sebi. Sigurno je bolje da su u dupku nego sto je onoj deci koje non stop nosaju i drze po krilima. Ali mislim da dubak sigurno ni ne pomaze da brze savladaju vestinu hodanja.




Ivanka 75 -> RE: kada staviti bebu u dubak? (22.11.2013 12:17:41)


IZVORNA PORUKA: Maslacak15

ja inace stvarno ne verujem u price da je posebno stetan, da deca iskrive kukove noge i bilo sta slicno. To je malo preterivanje. Prohodavanje je deo sazrevanja nervnog sistema i muskulature i to se desava da tako kazem delimicno i samo po sebi. Sigurno je bolje da su u dupku nego sto je onoj deci koje non stop nosaju i drze po krilima. Ali mislim da dubak sigurno ni ne pomaze da brze savladaju vestinu hodanja.


I ja ovo mislim, tzato nismo ni forsirali dubak, sve je sama odradila kad je osetila da je dovoljno snazna i sposobna za to.




jovicaa -> RE: kada staviti bebu u dubak? (22.11.2013 12:22:03)

aha to sam htela da cujem, znaci ne postoji nista sto govori da on pomaze detetu u bilo kom smislu, a postoji dosta stvari koje ukazuju da moze cak i da steti(ne mora, ali moze). dovoljno je da jednom preleti na glavu iz njega, kada zapne ili tako nesto, mislim meni je dovoljno da ga ne ubacim u upotrebu...
cisto da bi nove mame znale to, samo zato..




Torbica -> RE: kada staviti bebu u dubak? (22.11.2013 12:22:43)

Ja nisam dobila izricito - nemojte, nego mozete povremeno, od ortopeda.




Anoniman -> RE: kada staviti bebu u dubak? (22.11.2013 12:23:04)


IZVORNA PORUKA: Maslacak15

Koliko je stetan to ne znam, ali ume da bude opasan narocito u kucama sa stepenicama.


e, bas ovako nekako je i nama rekao dr. nije problem da se stavi u dubak, ali mora da se pazi jer mogu da se zalete, udare gde ne treba, sruse sebi nesto na glavu ili kao sto ti kazes ako postoje stepenice i slicno.




pocahontas -> RE: kada staviti bebu u dubak? (22.11.2013 12:26:51)


IZVORNA PORUKA: Maslacak15

Prohodavanje je deo sazrevanja nervnog sistema


kod ove moje se to kanda nesto sporije odvija [sm=smiley36.gif]
eto nismo koristili dubak, a ona ima skoro 14,5m i ne pokazuje da ce u skorije vreme prohodati...




jole82 -> RE: kada staviti bebu u dubak? (22.11.2013 12:28:50)

Pa zato smo mi tu da stvorimo preduslove..ali da ga jednostavno ne koristimo ako je nemoguće napraviti sigurno okruženje.
Dakle nije dubak štetan već okolina[sm=smiley36.gif](stepenice, nesigurne police, lampe, gajtani...)




Stranica: <<   < Prethodna stranica  16 17 [18] 19 20   Sledeća stranica >   >>