Česnica (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Kuvajmo zajedno



Poruka


Lilly* -> Česnica (5.1.2010 14:07:11)

Česnica je kolač koji je obavezan na Božićnoj trpezi. Postoji više varijacija kako se on pravi, kao pita, kao slavski kolač... Kako je vi pravite? Znate li običaj kojim se redosledom dele parčad?
Moja mama, pa sada i ja, česnicu pravi kao pitu: 2-3 kore poprskane uljem, pa se nabaca dosta sečenih smokava, šljiva, suvog grošđa, mlevenih i seckanih oraha, pa se malo popraši šećerom i prelije medom, može i malko mleka, pa opet 2 kore... i poslednja kora se premaže medom i peče. Bude odličnog ukusa.
Ono što je obavezno u česnici to je dinar koji se nasumično ubaci i koji donosi sreću i novac onom koji ga nađe, a i domaćin ga mora otkupiti [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
U našoj porodici, česnica se delila prvo parče kući, pa putniku namerniku, pa onda redom od najstarijeg do najmlađeg člana.




MERYEN -> RE: Česnica (5.1.2010 14:22:34)

I ja pravim cesnicu ali ne na nacin kao ti Lilly.Umesim je kao pogacu i u nju obavezno idu simboli od badnjaka pravljeni,kao kutlaca,pa ona kome pripadne kad se lomi cesnica veruje se da ce te godine najvise da provodi u kuhinji,zatim sekira da ce najvise da radi,badnjak da ce da ga prati sreca,zrno kukuruza(ne znam sta znaci)pa metalni novac ko izvuce imace para te godine i po pravilu se cuva u svom novcaniku.Kod nas se cesnica lomi u krugu porodice.




cipiripi -> RE: Česnica (5.1.2010 14:25:01)

mnogo volim Bozic, svekrva pravi cesnicu i bude vrh [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley20.gif[/image]
stavlja u nju srebrnjak,kukuruz,dren i zito [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Delijagirl -> RE: Česnica (5.1.2010 14:27:40)

Markova baba isto zamesi cesnicu da bude kao pogaca i stavlja unutra novcic i tako ...
Prosle godine je ona sama ufatila novcic i za mesec dana dobila na lotu naravno nije bilo nesto mnogo ali ipak [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




cicko -> RE: Česnica (5.1.2010 14:27:49)

Lili, a koliko dugo i na kojoj temper. peces cesnicu?



IZVORNA PORUKA: Lilly RR

Česnica je kolač koji je obavezan na Božićnoj trpezi. Postoji više varijacija kako se on pravi, kao pita, kao slavski kolač... Kako je vi pravite? Znate li običaj kojim se redosledom dele parčad?
Moja mama, pa sada i ja, česnicu pravi kao pitu: 2-3 kore poprskane uljem, pa se nabaca dosta sečenih smokava, šljiva, suvog grošđa, mlevenih i seckanih oraha, pa se malo popraši šećerom i prelije medom, može i malko mleka, pa opet 2 kore... i poslednja kora se premaže medom i peče. Bude odličnog ukusa.
Ono što je obavezno u česnici to je dinar koji se nasumično ubaci i koji donosi sreću i novac onom koji ga nađe, a i domaćin ga mora otkupiti [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
U našoj porodici, česnica se delila prvo parče kući, pa putniku namerniku, pa onda redom od najstarijeg do najmlađeg člana.





Jeja1975 -> RE: Česnica (5.1.2010 14:39:25)

Moja mama česnicu pravi kao proju i to je nasledila od tatine mame, u nju takodje stavlja srebrnjak i deli se: I putniku namerniku, II domaćinu, III domaćici a zatim deci po uzrastu.




SUPER MAMA -> RE: Česnica (5.1.2010 14:41:28)

Joj i ja obozavam cesnicu.Mi za bozic smo kod svekrve za rucak i moja svekrva pravi cesnicu i odlicna je.




cicko -> RE: Česnica (5.1.2010 14:50:34)

Jel zna neko koliko vremena i na kojoj temperaturi se pece? Cure, cekam da mi neko kaze pa da je ubacim u rernu.
[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image]




cipiripi -> RE: Česnica (5.1.2010 14:52:51)

moja svekrva mi sad kaze da stavlja na 180c [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
zagrejana rerna , i pece pola sata-40 min. [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Anoniman -> RE: Česnica (5.1.2010 14:53:14)

oko pola sata, na srednjoj temperaturi, tako pise u receptu, za onu cesnicu sto jje kao pita




cicko -> RE: Česnica (5.1.2010 14:56:18)

Hvala vam![image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Idem da je ubacim, mljac!
Ja je nikad nisam pravila, ko zna kako ce ispasti.[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




cipiripi -> RE: Česnica (5.1.2010 14:57:40)

javi kako je ispala [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]





Anoniman -> RE: Česnica (5.1.2010 14:58:28)

Mislim da tu ne mozes puno da pogresis, te kore su ionako vec polupecene, koliko ja znam[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]Javi kako je ispala[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




natty -> RE: Česnica (5.1.2010 17:16:21)

moja mama pravi sa orasima i medom a svekrva je pravila najgluplju za koju sam ikad cula kupovne kore redja prska sa vodom i posipa secerom i tako ispece pa kad je gotova premaze medom odgore i kad je izlome onda je listaju i mazu med unutra. sad i ja tako pravim najlakse je a muz je navikao na takvu pa nije problem[sm=smiley36.gif]




gagana83 -> RE: Česnica (5.1.2010 17:17:58)

IZVORNA PORUKA: Jeja1975

Moja mama česnicu pravi kao proju i to je nasledila od tatine mame, u nju takodje stavlja srebrnjak i deli se: I putniku namerniku, II domaćinu, III domaćici a zatim deci po uzrastu.

I mi pravimo kao proju sa metalnim novcicem unutra




Lilly* -> RE: Česnica (5.1.2010 18:57:40)

IZVORNA PORUKA: cicko

Lili, a koliko dugo i na kojoj temper. peces cesnicu?



IZVORNA PORUKA: Lilly RR

Česnica je kolač koji je obavezan na Božićnoj trpezi. Postoji više varijacija kako se on pravi, kao pita, kao slavski kolač... Kako je vi pravite? Znate li običaj kojim se redosledom dele parčad?
Moja mama, pa sada i ja, česnicu pravi kao pitu: 2-3 kore poprskane uljem, pa se nabaca dosta sečenih smokava, šljiva, suvog grošđa, mlevenih i seckanih oraha, pa se malo popraši šećerom i prelije medom, može i malko mleka, pa opet 2 kore... i poslednja kora se premaže medom i peče. Bude odličnog ukusa.
Ono što je obavezno u česnici to je dinar koji se nasumično ubaci i koji donosi sreću i novac onom koji ga nađe, a i domaćin ga mora otkupiti [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
U našoj porodici, česnica se delila prvo parče kući, pa putniku namerniku, pa onda redom od najstarijeg do najmlađeg člana.



Sada tek videh poruku [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley4.gif[/image] Dobro je što su ti odgovorile forumašice [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Javi kako ti je uspela [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image]




cicko -> RE: Česnica (5.1.2010 19:10:24)

Hej, uopste nije lose ispala... samo je nekako "anemicna". Nikako mi nije porumenela[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image]


IZVORNA PORUKA: Nedja

Mislim da tu ne mozes puno da pogresis, te kore su ionako vec polupecene, koliko ja znam[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Javi kako je ispala[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Anoniman -> RE: Česnica (5.1.2010 19:11:52)

jesi prelila od gore necim?
Ako nisi, mislim da za to jos nije kasno, recimo secer i voda, mislim da tako ide i za baklavu, ili med, ili tako nesto, lilly je iskusnija pa da ti kaze ako zna?




Lilly* -> RE: Česnica (5.1.2010 19:13:29)

Cicko, to što je anemična [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image] mogla si je pustiti još koji minut da se zapeče i porumeni. Ako ti se rerna nije ohladila, ponovo je uključi i vrati da se dopeče




cicko -> RE: Česnica (5.1.2010 19:13:47)

Negde pred kraj pecenja sam je izvadila iz rerne i prelila toplim medom. Pa dobro je za prvi put. Hvala svima na savetima.[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Lilly* -> RE: Česnica (5.1.2010 19:14:58)

IZVORNA PORUKA: Nedja

jesi prelila od gore necim?
Ako nisi, mislim da za to jos nije kasno, recimo secer i voda, mislim da tako ide i za baklavu, ili med, ili tako nesto, lilly je iskusnija pa da ti kaze ako zna?


Po mom receptu česnica se ne zaliva kao baklava šećerom i vodom, ali mi namažemo sa malo meda od gore dok se peče a ne mora




Anoniman -> RE: Česnica (5.1.2010 19:15:22)

Ako je ukus dobar, sta te briga sto je albino[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]nema na cemu[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




cicko -> RE: Česnica (5.1.2010 19:16:56)

izes ga, bojala sam se da je ne presusim...




Anoniman -> RE: Česnica (5.1.2010 19:17:16)

IZVORNA PORUKA: Lilly RR

IZVORNA PORUKA: Nedja

jesi prelila od gore necim?
Ako nisi, mislim da za to jos nije kasno, recimo secer i voda, mislim da tako ide i za baklavu, ili med, ili tako nesto, lilly je iskusnija pa da ti kaze ako zna?


Po mom receptu česnica se ne zaliva kao baklava šećerom i vodom, ali mi namažemo sa malo meda od gore dok se peče a ne mora



Zato sam i pomislila da ces bolje znati-posto ja nikad nisam pravila cesnicu, nego znam teoretski, a za temperaturu-pricala sam sa mamom kad je cicko pitala, pa sam prenela[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Lilly* -> RE: Česnica (5.1.2010 19:26:12)

IZVORNA PORUKA: cicko

izes ga, bojala sam se da je ne presusim...

Zato sam rekla ako ti se rerna nije ohladila, a nema veze ako je bleda, bolje ovako nego da ti se isušila ili nagorela [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Neđo, dobro je što si pitala mamu, jer ne bih znala da kažem ni t ni vreme [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Moja rerna nema podeoke nego ima jednu flomasterom obeleženu liniju [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley29.gif[/image] a dužinu pečenja orjentišem prema tome koliko je porumenelo [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Stranica: [1] 2 3 4   Sledeća stranica >   >>