RE: Šta ostavljate u zamrzivaču? (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Saveti (za) domaćice



Poruka


NadaR -> RE: Šta ostavljate u zamrzivaču? (17.3.2010 8:19:30)

Uh imamo zamrzivac od 210 l i onaj mali ...
U velikom drzim svo meso a bude ga bas puno ... piletina, junetina,teletina,svinjetina ..
U ovom manjem drzim samo povrce [sm=smiley1.gif]




*Alexx* -> RE: Šta ostavljate u zamrzivaču? (17.3.2010 9:20:21)

Ja, pored zamrznutih mikseva od povrća, imam sad i meso isečeno na kockice za Andreja. Trenutno imam i neke parčiće torte koje sam morala da ponesem kako se ne bih nabeđivala sa sveki da mi to ne jedemo i da nam se torta ne sviđa [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image] I eno je, stoji u zamrzivaču i samo mi smeta, a bedak mi je da bacim - uvek pomislim na gladne u Africi [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image]




majka mara -> RE: Šta ostavljate u zamrzivaču? (1.8.2010 23:49:54)

ove godine cu za malog stavljti blitvu koju mnooogo voli u zamrzivac. (u slanoj kljucaloj vodi,blitva se spusti `dok ne krepa`tako kaze moja baba.elem dok neomeksa,kad se prohladi stavis u zamrzivac i cao)




Anoniman -> RE: Šta ostavljate u zamrzivaču? (9.5.2011 13:18:20)

Iz teme Kad se šta zamrzava?


IZVORNA PORUKA: Tash

POMAGAJTE!

Već i vrabci na grani znaju da Marko jede ograničen broj namirnica, i onda ja, kreten, ne znam šta kada nestaje sa pijace i ne zamrznem. Tako mi je pobegao prokelj, imam dve kesice od 1kg u zamrzivaču, a on ga voli i može da ga jede.
Hajde da se ovde piše kad šta nestaje sa pijace. Možete i odmah, a još bih vam bila zahvalnija kada biste to radile kada je vreme da odem na pijacu i kupim određeno voće / povrće i zamrznem ga.    Neka bude podset_nik tema.



IZVORNA PORUKA: Tea2

Ja se uvek pitam da li sam nesto pravilno zamrzla.Mislim da to industrija radi sigurnije ,jedino ako imas domace bolje je da zamrznes.Tu mislim recimo na grasak,boraniju,brokoli,karfiol.Spanaca ima tokom cele godine.Stavila sam malo tikve u zamrzivac.I mene ovo zanima,bilo bi dobro da se javi neko iskusan.


IZVORNA PORUKA: liliana

IZVORNA PORUKA: *Alexx*

Za prokeljom i ja žalim. 

I ja isto. Ali sam videla da  iam (mislim Frikomovo) zamrznut u kesama , čini mi se u Maxi-ju.
Ja recimo zamrzavam i voče: breskve, kajsije, jagode, maline, kupine. Njih je najbolje prvo zamrznuti na nekom platou ili poslušavniku, pa ih onda pakovati u kese, jer tako ostanu pojedinačne-ne slepe se jedna za drugu. Zamrzavam i džigericu za bebu-pakujem po 1/2 ili celu ( u zavisnosti od veličine) u aluminijumsku foliju, pa onda u zamrzivač. Zamrzavam mnogo toga. Tikvice zamrzavam rendane za nas, a za bebu ne zamrzavam, jer se tokom čitave god. imaju kupiti sveže u marketima.



IZVORNA PORUKA: Lu RR

Kako mi šta stigne u vrtu, tako poberem i zamrznem dok nije propalo
Šalim se Tash, ali tako ti je to, samo što ćeš ti sad što nađeš na pijaci SEZONSKO da zamrzneš, naravno ono što Markić smije da jede
Npr. špinat, blitvu, mahune...ja ti to samo bacim u kipuću vodu jednu minuticu ili i manje, pa u hladnu vodu i odmah u zamrzivač
Ne znam, ako te zanima nešto extra pitaj



IZVORNA PORUKA: Lu RR

Evo Liliana spomenu voće, ja to stavim u plastične zdjelice, najbolje tuperware


IZVORNA PORUKA: jelena038

IZVORNA PORUKA: Tea2

Ja se uvek pitam da li sam nesto pravilno zamrzla.Mislim da to industrija radi sigurnije
ja mislim da industrija sigurnije jedino zaradi.
to blansiranje, koje sprovode da bi se, kao, nama domacicama olaksalo spremanje kasnije, ima za cilj usteda na gramazi, jer se prilikom kuvanja za taj min. svo povrce dovoljno napije vode, pa umesto pola kilograma, ti dobijes jedva trista grama.. puta troskovi zamrzavanja, transporta, ambalaze..

ja nisam do sada zamrzavala, ali planiram, jer ne zelim da me iko vuce za nos za jedno dvominutno kvasenje serpe i nekoliko kesica. a iskreno, mnogo zena mi je reklo da vecinu namirnica i ne moram blansirati, moze se zamrzavati i potpuno sveze povrce, blansiranjem se uglavnom skracuje proces spremanja, ali se i gubi mnogo vitamina koji samo smrzavanjem ostaju.




IZVORNA PORUKA: jelena038

a tasho, ukucaj u pretrazivac kalendar voca, ili povrca i izbacice ti sta kad traje i prestaje, pa mozes sebi da isprintas i okacis na zamrzivac  ima jako slikovitih tabela, a ako sa starijim detetom sednes da nacrtas, a on da oboji, dok pravie vlastiti kalendar namirnica koje vas zanimaju, naucicete sve sto je potrebno 


IZVORNA PORUKA: jovicaa

odlicna tema tash
ja imam drugo pitanje kako se pravilno zamrzava i sta to tacno znaci???
pao mi je mrak na oci od ovih kupovnih kasica pa bih ja sto je moguce vise da pravim. sto je naravno nije moguce ako ne zamrznem sve.
nego koliko uopste namirnice gube zamrzavanjem?


IZVORNA PORUKA: Vrcka

Kako imam svoj povrtnjak uvijek zaledim sebi svo povrce koje imam cak znam dosta toga i da kupim.Nacin na koji radim je sasvim jednostavan.
Sve prvo preperem pa istresem na jednu vecu krpu ja licno imam malo veci pamucni stoljnak i njega samo koristim za susenje voca i povrca.Poslije uzmeme vrecice za zamrzavanje i sve lijepo popakujem i pravac zamrzivac.
Do kasne jeseni moj friz je pun voca i povrca.


IZVORNA PORUKA: verolino

Tasho, u ovom periodu ti skoro nista nije za zamrzavanje...tek za mesec-dva..


IZVORNA PORUKA: Lu RR

IZVORNA PORUKA: verolino

Tasho, u ovom periodu ti skoro nista nije za zamrzavanje...tek za mesec-dva..

A špinat i blitva
Pa ja ću još malo svoju blitvu iz bašte zalediti a pijace su ih pune, to je baš sad sezonsko.




Anoniman -> RE: Šta ostavljate u zamrzivaču? (9.5.2011 13:18:29)

IZVORNA PORUKA: gagi

Pa zar se zaledivanjem ne gube vitamini pogotvo blitva


IZVORNA PORUKA: Tash

IZVORNA PORUKA: Lu RR

IZVORNA PORUKA: verolino

Tasho, u ovom periodu ti skoro nista nije za zamrzavanje...tek za mesec-dva..

A špinat i blitva
Pa ja ću još malo svoju blitvu iz bašte zalediti a pijace su ih pune, to je baš sad sezonsko.


Da, ali bih ja to zaleđivala u poslednji čas, da ne stoji zaleđeno duže nego što treba. Pa ne znam kad je poslednji čas.
Nego, Lu, kaži mi, molim te, kako to radiš. Pustiš da proključa, pa kad se ohladi stavljaš u kutijice i zamrzavaš? Šta kad odmrzavaš? Pošto ja Marku dajem to samo čisto bareno (ne dodajem ništa), onda samo odmrznem i malo dokuvam?



IZVORNA PORUKA: Olga RR

kazu kad se blansira za zamrzivac : stavi se u kljucalu vodu da ponovo prokljuca i baci dva - tri kljuca i onda pod hladnu vodu i odmah u zamrzivac


IZVORNA PORUKA: jovicaa

Iako se dugo mislilo da zamrznuta hrana nije zdrava jer se na taj način uništava kvalitet namirnica, pravilnim zamrzavanjem može da ostane dugo sveža i da ne izgubi minerale i vitamine.

Ima više razloga zašto treba zamrzavati namirnice.

Osim što ćete namirnice moći da jedete tokom cele godine, zamrzavanjem se na niskoj temperaturi pod visokim pritiskom zaustavljaju biohemijske i fermentacijske promene, kao i delovanje mikroorganizama unutar namirnica. Dokazano je da zamrzavanjem može da se sačuva više minerala i vitamina nego bilo kojom drugom metodom konzerviranja.

Naravno, važno je pravilno zamrzavati namirnice, a evo i kako.
Voće Ako zamrzavate voće, ono mora da bude kvalitetno, zrelo, bez udarenih ili trulih mesta. Vodenasto voće poput grožđa, kruške, dinje, breskve i slično nije pogodno za zamrzavanje.
 Povrće kao i voće mora da bude sveže, kvalitetno, dobro oprano, iseckano i kratko blanširano. Blanširanje je neophodno jer se kratkim potapanjem u vrelu vodu ubijaju razni fermenti i klice, a povrće postaje mekše i lakše za pakovanje. Nemojte da zamrzavate krompir, zelenu salatu, rotkvice i paradajz. Pečurke mogu da se zamrznu, ali je najbolje da se biraju mesnatije zbog manjeg udela vode. Pre pakovanja potrebno ih je kratko blanširati.




IZVORNA PORUKA: Lu RR

Eto Tash i ja radim kao što je rekla Olga





Anoniman -> RE: Šta ostavljate u zamrzivaču? (9.5.2011 14:13:26)

IZVORNA PORUKA: majka mara

ove godine cu za malog stavljti blitvu koju mnooogo voli u zamrzivac. (u slanoj kljucaloj vodi,blitva se spusti `dok ne krepa`tako kaze moja baba.elem dok neomeksa,kad se prohladi stavis u zamrzivac i cao)


Ja ovako ostavim spanać. Ima ga cele godine- ali kupim kilogram odjednom, pa da mi ne uvene ili da se nedrndam sa čišćenjem spanaća pre svakog ručka, lepo ga podelim u kese po 250gr i milina.
Ali blitvu ne zamrzavam- ima je na pijaci u svim sezonama (samo cene variraju [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]), lako se i brzo sprema i bolje mi onda da uzimam sveže




marija32 -> RE: Šta ostavljate u zamrzivaču? (6.6.2011 15:45:15)

Ok, znaci svo povrce se prvo blansira pa u zamrzivac? Ili sam nesto propustila?




Olga75 -> RE: Šta ostavljate u zamrzivaču? (6.6.2011 15:47:18)

ja blansiram : blitvu , spanac , grasak i boraniju




marija32 -> RE: Šta ostavljate u zamrzivaču? (6.6.2011 15:49:50)

Hvala Olga[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image] a sargarepa?




Olga75 -> RE: Šta ostavljate u zamrzivaču? (6.6.2011 15:54:57)

ja to ne stavljamu zamrzivac nego je u papirnom dzaku odnesem u podrum
moja majka je zamrzavala bez blansiranja samo opranu i citavu ali meni se cini da je nekako gnjecava kad se odledi
e  ,da blansiram i kukuruz




Anoniman -> RE: Šta ostavljate u zamrzivaču? (6.6.2011 15:56:47)

Ja blanširam i brokoli i karfiol, jako kratko, zbog boje i čvrstine. Ako ne blanširam, umrcvolji se u zamrzivaču, brokoli jako potamni a karfiol požuti.




marija32 -> RE: Šta ostavljate u zamrzivaču? (6.6.2011 15:58:30)

Super, ja nisam nista blansirala nikada , a sada cu sve[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley2.gif[/image]
Znaci voda prokljuca i ubacim na pola minuta povrce, vadim, pod hladnu vodu i u friz?
A vodu u kojoj kljuca da solim[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




Anoniman -> RE: Šta ostavljate u zamrzivaču? (6.6.2011 15:59:45)

Ja ne solim.




marija32 -> RE: Šta ostavljate u zamrzivaču? (6.6.2011 16:01:01)

hvala




lesica -> RE: Šta ostavljate u zamrzivaču? (6.6.2011 16:01:06)

Bez soljenja,samo kljucala voda.




marija32 -> RE: Šta ostavljate u zamrzivaču? (6.6.2011 16:05:09)

hvala Lesice[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Lu -> RE: Šta ostavljate u zamrzivaču? (6.6.2011 16:19:40)

IZVORNA PORUKA: marija32

Hvala Olga[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]  a sargarepa?

Šargarepu možeš samljeti na mašini za meso, može i zajedno sa peršinom, celerom,paštrnjakom,  i onda zalediš u plehu na foliji a prije zaleđavanja isječeš nožem kocke.
Kad se zaledi onda samo ilomiš kocke i staviš u vrećicu, ostane potpuno svježe, evo imam sliku što sam ja radila
[image]http://www4.slikomat.com/09/0917/35z-Pictur.jpg[/image]




Ana RR -> RE: Šta ostavljate u zamrzivaču? (6.6.2011 16:21:48)

Sećam se da sam ovo htela da uradim ali nikad nisam. Ideja je odlična [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Lu -> RE: Šta ostavljate u zamrzivaču? (6.6.2011 16:24:44)

Ja Ana bez ovog ne čekam zimu[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
Za juhice, čorbice, umake, ma za sve[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




marija32 -> RE: Šta ostavljate u zamrzivaču? (9.6.2011 23:06:03)

Ovo je extra LU, ali nemam masinu za meso, pa cu morati nekako drugacije, a jel to prvo blansiram, ili sveze zaledim?




Lu -> RE: Šta ostavljate u zamrzivaču? (16.6.2011 11:28:24)

Marija mozeš samljeti u nekom sjecku ako imaš?
Svjeze, ne blanširati.
Juče sam pobrala i zaledila grašak a za koji dan idu višnje[sm=smiley1.gif]




Mariya -> RE: Šta ostavljate u zamrzivaču? (19.11.2011 19:33:33)

da li neko zna dokle može da stoji sir u zamrzivaču, onaj meki, beli, kravlji sir? imam ga u zamrzivaču od jula, pa ne znam da li da ga bacam ili može da valja?




Lu -> RE: Šta ostavljate u zamrzivaču? (19.11.2011 21:36:36)

Uh to je već 5 mjeseci, ne znam[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image]
Ja napravim pitice sa sirom i jajima i zaledim, iskoristim do 3 mjeseca.




Mariya -> RE: Šta ostavljate u zamrzivaču? (19.11.2011 21:49:42)

sigurno ce imati onaj ukus od zamrzivaca, ali ne znam da li ce nam pokvariti stomak, ako ga ubacim u projice? 




Bebilina -> RE: Šta ostavljate u zamrzivaču? (19.11.2011 22:20:47)

Ne puno toga...
Uglavnom ono sto vec smrznuto kupimo: grasak, secerac i ponekad spanac. Osim toga ako na ponudi uzmem neceg vise, pa iskoristim u narednih nedelju dana.
Ove godine smo pravili domaci sok od jabuke, nista mu nismo dodavali- ni secer, ni konzervans isl i samo smo ga zamrzli u malim pakovanjima.
Od onog sto spremam zamrznem ako mi ostane pita, kiflice i slicna peciva i opet pojedemo u narednih nedelju-dve. Ponekad smrznem i lazanju, ali retko, ko i sva ostala jela.
Kad nam je dete bilo mladje i jelo kasice umela sam da zamrznem kombinacije povrca u kockama i dodajem ih hrani po potrebi.

Slazem se sa stavom da smrznuto moze biti bolje od svezeg, ako dolazi od proverenog proizvodjaca.




Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 2 [3] 4 5   Sledeća stranica >   >>