RE: Folna kiselina (Puna verzija)

Forum >> [Zatrudnjivanje] >> Želimo novog člana



Poruka


lidija 011 -> RE: Folna kiselina (27.6.2011 16:51:11)

Bravo Pcelka[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image]... zavidno znanje[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Anoniman -> RE: Folna kiselina (27.6.2011 17:16:30)

A sad razmislite o ovome pre nego što sledeći put vašim mužićima date kompleks vitamina B:
korišćenje vitataminskih suplemenata sa folnom kis.povećava rizik od raka prostate za više od dva puta. To je zaključak naučnika univerziteta Južne Kaliformije (University of Southerm California) objavljen u časopisu Journal of the National Cancer Institute.
Jane Figueiredo je sa svojim kolegama poučila podatke o zdravstvenom stanju 643 muškaraca srednje starosti 57,4godina. Polovina učesnika unosila je svakodnevno vitaminske dodatke hrani koje sadrže 1miligram folne kis, dok su ostali koristili placebo.
Tokom šest ipo god.posmatranja 34 učesnika istraživanja je obolelo od raka prostate. Analizom dostupnih podataka naučnici su izračunali rizik oboljevanja od karcinoma prostate u roku od 10god. Oni procenjuju da se rak prostate u desetogodišnjem periodu javlja kod 9.7% muškaraca koji koriste preparate sa folnom kiselinom i 3.3% muškaraca koji koriste placebo (tablete bez folne). Zaključak je da unos folne kis.suplementima povećava rizik za oboljevanje više od 2 puta.
Mehanizam kancerogenog dejstva ovog vitamina, koji spada u grupu B vitamina nije izuestan. Naučnici predpostavljaju da odlučujuću ulogu igra učešće folne kiseline u sintezi nukleotida, koji su neophodni za razmnožavanje ćelija raka.
Medjutim, negativan efekat vitamina se ograničava samo na sintetički oblik folne kis. Ima istraživanja koja pokazuju da korišćenje hrane bogate folnom kis.npr.spanać, luk i salata štiti od pojedinih vrsta raka uključujući i rak prostate. Ova protivrečnost se objašnjava činjenicom da je bioraspoloživost(stepen iskorišićenosti) sintetičke folne kiseline veći nego folne kis.dobijene iz hrane. Američki naučnici smatraju da re korišćenjem suplemenata može uneti veća kolićina ovog vitamina, nego iz hrane, što može imati odlučujuću negativnu ulugu.




Anoniman -> RE: Folna kiselina (27.6.2011 17:22:29)

Lidija nisam ja baš tolko pametna, već me takve stvari privlače pa skupljam informacije. Što se tiče vitamina B prvenstveno jer imam problema sa absorbcijom gvoždja pa onda sve sto čujem da može da pomogne ja beležim i skupljam, a baš sve da zapamtim... Khm, ja bih volela, ali ipak se oslanjam na hemijsku i papir.




soni -> RE: Folna kiselina (27.6.2011 20:56:12)

Pcelice bas si se potrudila [sm=smiley31.gif]..
hvala svim mojim cekalicama...

potrudicu se da nadjem , obavezno!!!!




Anoniman -> RE: Folna kiselina (27.6.2011 21:20:27)

Dobra vest. U bevipleksu (kompleks vitamina B) nema vitamina B9! Znači muškima može kompleks vitamina B, a folna ne!




lidija 011 -> RE: Folna kiselina (27.6.2011 22:46:11)

IZVORNA PORUKA: Pcelica Lena

Lidija nisam ja baš tolko pametna, već me takve stvari privlače pa skupljam informacije. Što se tiče vitamina B prvenstveno jer imam problema sa absorbcijom gvoždja pa onda sve sto čujem da može da pomogne ja beležim i skupljam, a baš sve da zapamtim... Khm, ja bih volela, ali ipak se oslanjam na hemijsku i papir.

Pa i ovo sto si ispisala je za svaku pohvalu, rijetko ko se inetresuje(ako nije iz svijeta farmacije) za hemijsku strukturu neke supstance... A i ne kaze se dzabe "pametan pise, a glup pamti"[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




soni -> RE: Folna kiselina (27.6.2011 22:57:42)

ja sam nasla preko neta o toj folnoj kiselini.... Sutra ce mm ici da mi kupi, i pitace u apoteci.. valjda i ovi ovde piju folnu... nasla sam neku folnu + minerali i vitamini, i ima samo folna kiselina pred trudnocu i 3 meseca u trudnoci... pa ne znam da li je bolje da uzmem sa sa svim tim vitaminima ????




*jana* -> RE: Folna kiselina (28.6.2011 8:34:08)

Soni meni je dr rekla da uzimam samo folnu i to tri meseci pred trudnocu,ali ko zna kad ce [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/nosecka.gif[/image]??? zato ja pijem folna vec 6 meseci.
Ti ni si znala za ovo ali eto saznala si i  nije kasno od danas je uzimaj svaki dan po 0,4mg mozes i 0,8mg ali je to previse za pocetak, ja pijem 0,4mg zato sto ta folna se unosi i preko jela ali malo.
To je oko folnu,a za vitamini kako hoces sve je do tebi,mozes da pijes sve samo da ne preterujes zasto i to nije dobro.Ja na svoju ruku uzimam vitamin C i B6 ali to sam svaki dan uzimala i pred da hocu da ostanem[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/nosecka.gif[/image].Eto mislim da sam ti pomogla bar malo???[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley31.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley31.gif[/image]





smeskicTB -> RE: Folna kiselina (28.6.2011 8:39:49)

soni, draga, ja bih uzela samo folnu i eventualno c vitamin isto psoebno..i to ti je ok![image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley2.gif[/image]




Didy -> RE: Folna kiselina (28.6.2011 8:49:54)

Soni, meni je ginekolog rekao u prvom trimestru samo folna kiselina bez ostalih dodataka. Tako sam pila u obe trudnoće. Kad sam ušla u drugi trimestar, kupila sam "prenatal", ali ne pijem ga baš redovno, često zaboravim. Vadila sam krv prošle nedelje, odlična je, čak i gvožđe, s kojim ja inače imam problema.




Anoniman -> RE: Folna kiselina (28.6.2011 10:08:18)

Soni ako se osećaš fizički dobro, a dr ti nije reko da uzimaš vitamine onda ne moraš. Ako si malaksala, nemaš volje ni za šta, spava ti se, vrti u glavi, nemaš apetit, možeš uzeti recimo 3m vitamine, pa napravi pauzu 1mesec ako do tad ne ostaneš trudna. A ja ti želim da piješ vitamine sledećih 9m.
Folnu možes piti dok ne zatrudniš ili recimo 5,6meseci pa pauza 2meseca. Max dnevna doza je 8mg, ali ako popiješ više organizam će izbaciti. I da, bolje uzmi komplek B vitamina uz folnu, nego C vitamin, jer će ti se bolje vezati folna, a C vitamin ako uzimaš moraš da paziš šta jedeš da ne bi previše vitamina C unela. i folna, a C vitamin ako uzimaš moraš da paziš šta jedeš da ne bi previše vitamina C unela.




Ana RR -> RE: Folna kiselina (28.6.2011 10:12:30)

IZVORNA PORUKA: Pcelica Lena


Folnu možes piti dok ne zatrudniš


Folna se pije pre trudnoće i uglavnom do drugog trimestra, a neki doktori je prepisuju tokom cele trudnoće. Folna je jako bitna za dobar razvoj bebe i ne može nikako škoditi.




minavb -> RE: Folna kiselina (28.6.2011 10:14:57)

Folna kiselina se cesto pije tokom cele trudnoca, obzirom da je antianemijski faktor. Pije se u kombinaciji sa preparatima gvozdja, vitaminima B kompleksa i vit C. Visak vit C se izlucuje iz organizma mokracom.




Anoniman -> RE: Folna kiselina (28.6.2011 10:23:47)


IZVORNA PORUKA: lidija 011

rijetko ko se inetresuje(ako nije iz svijeta farmacije) za hemijsku strukturu neke supstance...


Lidija ja sam ti propali Hemičar i Biolog u pokušaju!
Htela sam da upišem srednju medicinsku ili ev. hemijsku. Htela sam da budem ako ne doktor, ono bar neki naučnik. Medjutim, moji su me uslovili samo gimnazija i ništa više. Tako da se tu interesovanje za moje školovanje završilo. Nisam bila neki djak u toj srednjoj, odnosno nisam želela iako sam znala. A danas informacije o biljkama, zanimljivosti sa naučne strane i razno-razne oglede skupljam za moju dušu...




Anoniman -> RE: Folna kiselina (28.6.2011 10:27:28)

Loše sam napisala. Podrazumeva se folna u trudnoći, nego sam napisala samo o vremenu pijenja folne pre trudnoće. Izvinite. [sm=jezicek.gif]




soni -> RE: Folna kiselina (28.6.2011 10:56:34)

pocinjem sa folnom danas!!!!!!!!!!!!!![image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Anoniman -> RE: Folna kiselina (28.6.2011 11:07:31)

Držim palčeve Soni! Samo napred!




soni -> RE: Folna kiselina (28.6.2011 11:18:08)

[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley31.gif[/image]
IZVORNA PORUKA: Pcelica Lena

Držim palčeve Soni! Samo napred!




Anoniman -> RE: Folna kiselina (28.6.2011 12:40:39)

HIPERVITAMINOZA
Toksični efekti vit. C nisu česti, medjutim, potencijalne komplikacije dugotrajnoj predoziranja obuhvataju stvaranje oskalatnih kamenaca, giht i štetno dejstvo askorbata na biotransformaciju ili absorbciju drugih vitamina (npr. B12 vit.). Ovi poremećaji se ne javljaku kod svih koji unose veće količine vit. C, već sam kod nekih.
Uvećane količine vit. C mogu dg izazovu dijareju i stomačne grčeve. Tolerantnost čoveka za vit. C u mnogome zavisi od pojedinaca. Kod nekih osoba se ovi poremećaji javljaju kod unošenja oko 500mg vit. C dnevno, dok kod drugih i količine od nekoliko grama dnevno ne izazivaju nikakve smetnje.
Uvećane kolicine mogu da izazovu i SKORBUT (bolest koja se javlja usled nedostatka ovog vitamanina), ukoliko se unosi previše vit. C dolazi do uvećanog izlučivanja. Ukoliko se naglo prestane sa unušenjem tih količina i predje na normalne i dalje se javlja uvećano izlučivanje samog vitamina iz organizma i nastupaju simptomi deficita.
Unošenje većih količina vit. C može da izazove i pogrešne rezultate kod raznih laboratorijskih testovb zato što ovaj vitamin reaguje sa reagensom.
Unošenje prevelikih doza ovog vitamina nije potrebno, pošto organizam UGLAVNOM odbacuje sav taj višak, a i vitamin C je antagonist bakru (tj. ukoliko ima dosta vitamina C-bakar se slabo usvaja.

Dnevna količina vit. C je 1mg/kg. Znači ako imate 50kg ne treba vam više od 50mg dnevno vit. C. javlja uvećano izlučivanje samog vitamina iz organizma i nastupaju simptomi deficita.
Unošenje većih količina vit. C može da izazove i pogrešne rezultate kod raznih laboratorijskih testovb zato što ovaj vitamin reaguje sa reagensom.
Unošenje prevelikih doza ovog vitamina nije potrebno, pošto organizam UGLAVNOM odbacuje sav taj višak, a i vitamin C je antagonist bakru (tj. ukoliko ima dosta vitamina C-bakar se slabo usvaja.

Dnevna količina vit. C je 1mg/kg. Znači ako imate 50kg ne treba vam više od 50mg dnevno vit. C.




smeskicTB -> RE: Folna kiselina (28.6.2011 16:59:27)

soni, da li si je nasla? koliko mg?[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




ivasd -> RE: Folna kiselina (3.7.2011 22:33:10)

Kupih i ja folnu kiselinu tabletice Folacin 5mg i ja u apoteci pitam lepo goospodjicu koliko treba tabletice da popijem ( ajd reko ona ce da mi objasni lepo) kad ona kaze nezna [sm=zmeden.gif][sm=zmeden.gif] ide tamo pita nekog ...vrati se i kaze mozes jednu mozes dve a mozes i tri [sm=smiley1.gif].Dobrooo sva sreca pa sam ovde procitla da ne trebba vise od 8mg tako da pijem jednu ipo [sm=smiley1.gif][sm=smiley1.gif]




smeskicTB -> RE: Folna kiselina (4.7.2011 6:54:36)

ivo, mislim da ti je u pripremnom periodu sasvim dovoljna jedna[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley2.gif[/image]
povecace ti dr ako bude trebalo!




Anoniman -> RE: Folna kiselina (4.7.2011 10:04:28)

Ivo nemaš potrebe više od jedne da popiješ. To je ipak priprema za trudnoću. U trudnoći će ti već dr reći da li da dodaš još jednu tableticu. Ja dnevno pijem 4mg evo 4ti mesec.




Anoniman -> RE: Folna kiselina (4.7.2011 10:06:40)

Mada ako želiš možeš piti i jednu ipo, neće ti smetati. Jel ima neko uputstvo u kutijici?




Zell -> RE: Folna kiselina (4.7.2011 10:12:06)

Zenske dajte savet.... pijem folnu od pocetka godine tj. folnu u prenatalu od pre dva meseca... da li treba da pravim pauzu? Sta se desava u slucaju [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/nosecka.gif[/image] za vreme pauze? Pozdrav!!!




Stranica: <<   < Prethodna stranica  23 24 [25] 26 27   Sledeća stranica >   >>