RE: Folna kiselina (Puna verzija)

Forum >> [Zatrudnjivanje] >> Želimo novog člana



Poruka


Zell -> RE: Folna kiselina (31.5.2011 22:40:40)


IZVORNA PORUKA: blesavko

Jel zna neka od trudilica koja je cana Sant-E-Gal-a, vitamina E?


tu je negde oko 260-280 din...

jel ima neko kome se ciklus totalno poremetio od pocetka uzimanja Prenatala?? dok sam uzimala samo folnu + E bio je redovan a sad........... mislim da nema sta drugo da bude razlog [sm=zmeden.gif]




malenac76 -> RE: Folna kiselina (31.5.2011 23:07:35)

ja pijem prenatal vec preko 6 mjeseci. imala sam jedan lud ciklusu martu ali mislim da on nema nikakve veze sa prenatalom ... tesko da to moze biti od njega




Anoniman -> RE: Folna kiselina (1.6.2011 10:59:19)

I ja sam na "prenatalu" i ne verujtem da on može da poremeti ciklus, jer to vitamini, minerali i sve sto je potrebno organizmu da bi se rodila jedna zdrava bebica.
Moze da te zadesi opstipacija (ili ti zatvor) zbog gvoždja, ali onda malo redukujes ishranu i nemas čak ni to.
Ovaj maj ima neko ludilo, ali ne verujem da je to sa prenatalom povezano.




blesavko -> RE: Folna kiselina (1.6.2011 17:40:19)

Pocela sam da pijem Folnak, Beviplex i Sant-E-Gal...pripremam telo za muckanje. Jos nema [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/hudicek1.gif[/image] od poslednjeg zoladexa, a ja nestrpljiva!




Anoniman -> RE: Folna kiselina (1.6.2011 18:01:56)

Kad treba da ti ne dodje? Držim palčeve! Samn se kljukaj vitaminčićima. Ja santEgal nisam mogla da žvaćem, bilo mi muka, pa sam ga izbacila. I onako ima vitamina E u prenatalu. [sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif]




blesavko -> RE: Folna kiselina (1.6.2011 22:13:48)

[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Zbunicu te Pcelice... Ja cekam prvo da dodje[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/hudicek1.gif[/image](da se ocistim od hormonatj. od zoladexa) a posle cu da cekam da ne dodje!!![image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/jezicek.gif[/image]




Nina... -> RE: Folna kiselina (13.6.2011 20:22:25)

Meni je ginekolog pre neki dan rekao da nema potrebe da pijem nista osim folne i maticnog mleca. Objasnjenje: vitamine uzimas preko hrane ako se zdravo hranis i nema potrebe za dodatnim kolicinama. Kaze mi, on i u trudnoci daje samo folnu i gvozdje ako za dodatnim gvozdjem ima potrebe. Pa cu tako... izbacila sam i vitamin C, i vitamin E i aspirin. Poslusacu ga, valjda on zna.




malenac76 -> RE: Folna kiselina (13.6.2011 20:37:39)

i ja sam izbacila aspirin protect.. tako je rekla dr koja mi je radila hormone..kaze dok ne vidimo sta je sa tim da pijem samo prenatal i ubacicu vitex tj agnus castus.

cure jel ima koja iskustva sa tom ljekovitom biljcicom. preporucili su mi je radi regulisanja T4 hormona stitne zlijezde




Anoniman -> RE: Folna kiselina (13.6.2011 22:03:28)

nina, to za folnu je i meni dr rekla, s tim sto sam ja vitamin E pila iz drugih razloga (promene na grlicu materice) ali mi je rekla da prekinem s njim cim ostanem trudna. Za sad dakle pijem samo folnu, a na sledecoj kontroli je rekla da ce mi ubaciti i gvozdje i kalcijum.




smeskicTB -> RE: Folna kiselina (13.6.2011 22:22:45)

malenac, bas htedoh da te pitam na temi sa cajicima o kojoj biljcici se radi?
u kapsulama je?
nisam cula za nju..[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley9.gif[/image]

kseno, Nina, mojoj kumi je dr rekao u petoj nedelji da pije samo folnu i vitamin C..a prethodna dr joj je  samo jos E vitamin preporucivala. ovaj dr je rekao da ne treba E.
a sada na kontroli u 9oj nedelji joj je dr rekao da nastavi smao folnu, da nema potrebe svaki dan za 500mg vit C..da moze da ga preskoci neki dan..+B6 ujutru..ali zbog mucnina..i on joj u te svrhe i pomaze.

ja i dalje pijem oligogal selen+folnu+povremeno magnezijum..kada se setim..




bea83 -> RE: Folna kiselina (17.6.2011 12:13:02)

bas me zanima da li trudnice izbacile nesto od vitamina koje su pile u pripremi za trudnocu od kad su videle [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/rozacrtici.gif[/image]?ja pijem folnu,magnezijum, c i e vitamin, aspirin je odradio svoje pa sam ga izbacila jos pre par dana ali me zanima da li da izbacim jos nesto (ili ubacim) dok ne odem na prvi ultra zvuk?




Ana RR -> RE: Folna kiselina (17.6.2011 12:17:14)

Bea, trudna si? Jesam li ja to videla ili mi je promaklo?? [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image]

Ja sam aspirin pila do neke 10. nedelje, ali ne svako veče već dva puta nedeljno, tako mi je rekla dr. Pila sam folnu kiselinu do ulaska u II tromesečje i tada sam počela da pijem Pregnacare (komplex vitamina i minerala).




bea83 -> RE: Folna kiselina (17.6.2011 12:19:59)

trudna,Anci,trudna[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image] tako kazu [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/rozacrtici.gif[/image] juce na testu, a betu cu sutra da vadim
ne znam da li c vitamin moze da skodi?jer zbog mojih groznih alergija moram da odrzavam imunitet sa necim




Ana RR -> RE: Folna kiselina (17.6.2011 12:23:15)

Čestitam [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image]

Uz folnu se obično pije vitamin C ali to moraš proveriti sa dr.




Anoniman -> RE: Folna kiselina (22.6.2011 13:41:58)

Žene ne bih da zbunjujem, ali je strašno glupo kad doktori kažu da dovoljnu količinu vitamina i minerala unosite hranom. Ti doktori su učili svoje škole pre 20 i više godina kad je to bila istina. A danas nam se jabuke prskaju 16 puta dok se ne oberu sa drveta i stignu na pijac. Paprika je sva vodena od ukusa prave paprike je ostala samo tužna uspomena, paradz je bljutav, a krastavac ko trava. Da li mislite da je u ovome ostalo dovoljno vitamina.? Nema tu ni V od vitamina. Samo otrovi i hemikalije.
Tako da, potražite savet još nekog dr, pa razmislite, pogotovu kad ostanete trudne. Vaše dete će uzeti sve što mu je potrebno, a vi? Vi ćete posle porodjaja kljoknuti i biti ko krpa. Pozdrav i 3 merite, 1 secite.




soni -> RE: Folna kiselina (27.6.2011 12:57:59)

Pokusavamo sa bebom vec 3, 4 meseca... ja ne uzimam nista od tih vitamina.. Citala sam o folnoj kiselini da je dobra i za pripremu za trudnocu i u pocetku... ne zivim u Srbiji a u vitamine i nazive ovde nisam bas upucena [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]..
da li bi mogla da je zamenim unosom nekih namirnica u kojoj je ima dosta ili da ipak pokusam da je nadjem [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




bea83 -> RE: Folna kiselina (27.6.2011 13:07:02)

Soni, unos folne kiseline teško možeš da nadomestiš nekom hranom, tako da bi bilo pametno da je piješ dok se trudite da smućkate bebicu, jer je ona jako važna u prvim nedeljama trudnoće (kada još faktički ne znaš da si trudna) za bebin nervni sistem. Ja sam počela da je pijem prošle godine u avgustu kad sam prvi put ostala trudna, i nisam do sad prestajala, i sad je pijem. Ostale vitamine ne moraš, mada je preporučljivo jer imunitet i telo moraju da budu spremni za trudnoću koja je veliki šok za organizam. Moj imunitet prošli put nije bio spreman i jako je opao čim sam ostala trudna, pa su mi se javile grozne alergije i druge komplikacije. Eto, pa ti sama proceni šta ćeš, ali folnu ti obavezno savetujem jer je jako važna za pravilan razvoj[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/duda.gif[/image]




smeskicTB -> RE: Folna kiselina (27.6.2011 13:08:17)

soni, folna je zaista bitna za bebicu! posebno prvih devet nedelja..zato je dr preporucuju da se pije. neki je daju odmah kada se sazna..a nekda je devojke piju i celu trudnocu.
teze se apsorbuje iu hrane. ima je dosta u zelenisui semenkama.
mislim da ces je naci i tu na trzistu. cak je preporucuju i dr koji inace ne preporucuju multivitamine za trudnice.




soni -> RE: Folna kiselina (27.6.2011 13:56:50)

smeskic , bea [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley31.gif[/image]
probacu da nadjem ... pokusacu da trazim vitamin B11.. jel to folna???




bea83 -> RE: Folna kiselina (27.6.2011 14:01:21)

folna je B9[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Anoniman -> RE: Folna kiselina (27.6.2011 15:54:12)

Folna kis.spada u vitamin B, a organizmu je potrebna za stvaranje crvenih krvnih zrnaca i drugih novih ćelija. U prirodi se ne nalazi u hrani, ali se nalaze folati, kojih ima nekoliko vrsta i razlikuju se po količini u kojoj se absorbuju iz hrane. Obično se samo 1/2 do 2/3 može i absorbovati. Folati su osetljivi na temp.i razgradjuju se u vodi tako da kuvanje znatno smanjuje njihove koncentracije u hrani. Isti je slučaj i kad namirnice predugo stoje.
Nedostatak folne kis.može da izazove problem sa kičmom i lobanjom bebe - "defekt neuralne cevi", koji dovodi do smrti ili teškog invaliditeta deteta.
Folna kis.je važna za sintezu DNK, pa i za funkcionisanje svake ćelije u organizmu. Manjak ove kis.dovodi do anemije.
Lišće zelenog povrća je veoma dobar izvor folne kis, ima je u semenkama, koštunjavom voću, narandzama, limunu, zrnevlju i dzigerici, obogaćene žitarice, ceralije, hleb, testenine i pirinač su takodje dobar izvor folne kis.




soni -> RE: Folna kiselina (27.6.2011 15:59:34)

Pcelice.. super!!![image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley31.gif[/image]




Anoniman -> RE: Folna kiselina (27.6.2011 16:05:31)

IZVORNA PORUKA: soni

ne zivim u Srbiji a u vitamine i nazive ovde nisam bas upucena [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image] ..



ne verujem da je naziv nesto mnogo drugaciji, pitaj ih na engleskom - folic acid.




smeskicTB -> RE: Folna kiselina (27.6.2011 16:06:24)

meni su folna i c vitamin poboljsali apsorpciju gvozdja+kakao  gvozdje je super!




Anoniman -> RE: Folna kiselina (27.6.2011 16:23:45)

Folna kiselina drugi nazivi:
*pteroilglutaminska kis.
*N-(4-{[(2-amino-4-oxo-1,4-dihydopteridin-6-yi)methyl]amino}benzoyl)-L-glutamic acid;
*pteroyl-L-glutamic acid;
*vitamin B9;
*vitamin M ili
*folacin.

-Molekulska formula: C19H19N7O6.
-Žuto narandžasti kristalni prah.
-Na 250 stepeni C se razlaže.




Stranica: <<   < Prethodna stranica  22 23 [24] 25 26   Sledeća stranica >   >>