Laringitis (zapaljenje grkljana) (Puna verzija)

Forum >> [Dete] >> Deca >> Zdravlje deteta



Poruka


Anoniman -> Laringitis (zapaljenje grkljana) (24.5.2010 22:52:41)

  Laringitisi su zapaljenja grkljana, obično se javljaju u sklopu zapaljenskih procesa disajnih puteva a ređe izolovano.

Uzrok nastanka
Akutni laringitis može biti deo generalizovane infekcije disajnih puteva ili lokalizovana promena na sluzokoži grkljana. Češći je zimi i u rano proleće. Pored toga trauma, hemijski toksini i iritacija dovode do laringitisa. Hronični laringitis nastaje zbog nepravilnog korišćenja glasa, poremećaja normalne funkcije gornjih disajnih puteva, infekcija zuba, sinusa i krajnika, zloupotrebe alkohola i duvana, prašine i dima, zagađenja vazduha, klimatskih faktora i reumatizma.

Klinička slika 
Akutni laringitis
Simptomi su promuklost, pritisak u grlu, lak bol, kašalj, ređe otežano disanje, zamor i povišena temperatura. Pregledom se ustanovi simetrično crvenilo glasnih žica sa lepljivim sekretom između njih. Zapaljenje se može smiriti posle nekoliko dana dok promuklost može trajati i duže dve do tri nedelje.
Hronični laringitis
Povremena promuklost, retko afonija ( gubitak glasa), kašalj, hrkanje kao i suvoća glasa su glavne smetnje. Glas je hrapav i zamorljiv kod dužeg napora. Pomenute smetnje traju različito, nejednakog su intenziteta i ponavljaju se periodično pod dejstvom etioloških faktora. Obično nema bola i pacijent se privikava na promuklost.
Akutni laringitis kod dece
kod dece je ovo mnogo ozbiljnija bolest,razlozi su veća sklonost sluzokože zapaljenju zbog bogatijeg limfotoka,i manja je sposobnost iskašljavanja i veća sklonost spazmima. Kašalj, otežano disanje i promuklost su karakteristični simptomi a ređe nastaju cijanoza i stridor.

Postoje laringitisi težeg tipa, koje predstavljaju ulcerativni oblici ili oblici sa značajnim edemima i tumefakcijama. Laringitisi se mogu superponirati i u toku ospica, tifusa, luesa.
Edem larinksa je patološko stanje uzrokovano infekcijom ili je alergijskog porekla- vezivno tkivo određenih zona larinksa, kad se natopi tečnošću (serum i ćelije), se širi. Najčešći među edemima je edem epiglotisa(poklopca grkljana), koji otežava gutanje i koji, u najtežim slučajevima, otežava disanje; ostali edemi mogu pogoditi glasne žice, posebno njihovu donju površinu, uzrokujući otežanost disanja ili dispneju, koja katkad može dovesti do velike opasnosti od asfiksije (ugušenja). Apscesi i flegmone mogu zahvatiti larinks, uzrokujući vrlo jake bolove u grlu (prenesene i proširene iz uha) i otežavajući gutanje i disanje. Njima se pridružuju visoka temperatura i reakcije čitavog organizma.

Dijagnoza 
Postavlja se na osnovu anamneze, pregleda i to - indirektni pregled larinksa, kao i kada je to potrebno mikrobiološke analize.

Lečenje       
Mirovanje, odmor glasa i tople inhalacije. Takođe antibiotici, antitusici, kortikosteroidi kod otoka i analgetici. Kod hroničnog oblika je nekada potrebno uklanjanje viška tkiva sluzokože putem laringomikroskopije. Dva su cilja tog tretmana: odstraniti leziju i proveriti nejnu benignost, kao i vratiti glas u normalu.

Izvor: stetoskop.info




Ana RR -> RE: Laringitis (zapaljenje grkljana) (24.5.2010 22:53:28)

Ko to ima laringitis? Nije valjda Luka (pu,pu)[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image]




Anoniman -> RE: Laringitis (zapaljenje grkljana) (24.5.2010 23:04:46)

Bili smo kod dr, Luka ima laringitis.

Kašljuca od petka, a od juče nesnosno. Pošto je bilo suvo, dala sam mu Prospan da smiri kašalj, ali nije mnogo pomoglo, pa smo otišli kod dr.
Kaže dr da laringitis u njegovom uzrastu nije opasan, da je opasniji kod dece do 2 godine.
Pošto dr sumnja da se tu malo umešala i prolećna alergija (juče smo bili u prirodi), dala mu je da pije Aerius sirup: danas 2,5ml, sutra 2 ml, i ako još i prekosutra bude jako kašljao, i tada 2ml.
Sem toga, 3x na dan (naredna 3 dana), inhalacije: 1,5ml fiziološkog i 5 kapi Efedrin 0,5%.
I tri puta na dan Prospan sirup, po 2,5ml.

Kaže dr da Aerius, sem što je lek za alergiju, deluje smirujuće i na laringitis, a u kombinaciji sa navedenom inhalacijom, još bolje, jer laringitis izaziva upaljenje glasnih žila, zbog toga se smanjuje dotok vazduha, deca teže dišu, dišu na usta, te odatle kašalj, a efedrin umiruje upaljene glasne žile.

Uglavnom, kupih i inhalator, Luka mu se obradovao, kao da je kakva igračka... već predugo ga gleda u lekarskoj ordinaciji, a nije imao prilike da ga proba.

Trebalo bi za dva-tri dana da bude dobro.

Ah da, kaže dr da je tipično kod laringitisa da deca kašlju između 1-4h ujutru. Tada ih treba proveravati, jer može doći do takvog oticanja grla da ne dobijaju vazduh, tj može se javiti gušenje. Gušenje je suprotno od gušenja kod astme. Kod astme se "sviranje" čuje pri izdisaju, a kod laringitisa pri udisaju. Ako dođe do toga, dete treba odvesti u bolnicu, jer mora da primi kortikosteroide.




Anoniman -> RE: Laringitis (zapaljenje grkljana) (25.5.2010 11:23:25)

kako je Luka???




Anoniman -> RE: Laringitis (zapaljenje grkljana) (25.5.2010 11:27:56)

Bolje! [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image]

Lepo iskašljava, lepo duva nos (odakle samo tolika količina slinaca!?).

Jutros je imao temp, 38,5, i evo sada opet raste temp, 37,6... [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

Ali, mnogo manje i sasvim drugačije kašlje.




Anoniman -> RE: Laringitis (zapaljenje grkljana) (25.5.2010 23:12:37)

Jaooooooooo ceo dan temperatura, i to na brufenu između 38 i 38.5. Ne jede, neće da pije... Ceo dan mi se sveo na brisanje nosa, davanje lekova i spremanje jela. Mnoooogo manje kašlje. Eno, sada se napokon preznojao u krevetu i rekla bih da mu je pala temp, još malo ću ga ostaviti, pa ću ga presvlčaiti i meriti mu temp.

Zvala sam dr... kaže, normalna je temp, da je očekujem u narednih 5 dana, da mu dajem na smenu, na svakih 4 sata Brufen pa Efferalgan.

Sutra ćemo do dr da ga pogleda malo za svaki slučaj.




Anoniman -> RE: Laringitis (zapaljenje grkljana) (25.5.2010 23:14:50)

Mukica mala[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image]
Valjda mu je spala sada temp pa da se malo odmori[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley31.gif[/image]




2002m -> RE: Laringitis (zapaljenje grkljana) (25.5.2010 23:17:10)

Joj  Tashke[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley31.gif[/image]ljubi ga,  i  da  sto  pre  ozdravi.Srce  malo.
Gde  je  pokupio  larin?
Bilo  bi  dobro  da  hoce da pije  tecnosti,zbog  temp.




Anoniman -> RE: Laringitis (zapaljenje grkljana) (25.5.2010 23:25:38)

Verovato u vrtiću! [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/lev.gif[/image]

Znam za tečnost... stalno bauljam za njim sa čašom, flašom, supom... već sam dosadna sama sebi.
Ali mislim da ga grlo ne boli, mislim da oseća gađenje, jer nema probl sa gutanjem čokolade i keksa [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image], i kada mu dam večeru npr, on kaže "Gadno mi je u grlu!"




Anoniman -> RE: Laringitis (zapaljenje grkljana) (25.5.2010 23:27:19)

Tashke, ja sam to, kao mala, zvala "mrvice u grlu"...možda mu je to...tad ništa nisam mogla da pijem ni jedem, svaki put bih imala osećaj kao da mi se mrve neke trunčice u grlu, a isto sam imala laringitis. Neće baš ništa da pije?




Anoniman -> RE: Laringitis (zapaljenje grkljana) (26.5.2010 13:18:16)

Jutros u 5 je poslednji put imao temp, 38. Dala sam mu Brefan, i od tada nema temp.

Za doručak sam uz pretnju uspela da ubacim u njega pola sendviča, i pio je. [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image] Sada jede kiflu! [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Bili smo kod dr. Grlo crvenije nego do sada, kaže dr da mu ni ne merim temp nego na 4 sata na smenu dajem Brufen i Efferalgan još dan-dva. Ako kroz to bude temp probijala, da mu sutra uvedem Panklav, mada dr ne bi, ona bi više volela da se organizam sam izbori.

Inače, vaspitačica kaže, još 3-je je izostalo iz vrtića iz Lukine grupe... bolesni su.




Anoniman -> RE: Laringitis (zapaljenje grkljana) (27.5.2010 17:33:18)

Evo, da se javim i danas.

Od juče ujutru nema temp, mada sam mu juče ceo dan davala Brufen i Efferalgan na smenu, poslednji put sinoć oko 22h.

On je živnuo, dobro je, i dalje bira šta jede, ali makar jede nešto, i pije hektolitre tečnosti. [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Neću uvoditi antibiotike, pošto nema temperature, i pošto je on dovoljno bezobrazan da ja steknem utisak da je bolje. [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Ana RR -> RE: Laringitis (zapaljenje grkljana) (27.5.2010 17:47:13)

[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image] za Luku!




Nena81 -> RE: Laringitis (zapaljenje grkljana) (28.5.2010 13:34:38)

Evo da kazem i nase iskustvo.
Negde u septembru pred moj porodjaj jedan dan sin mi dobije T ali malu. Ajde nista strasno, skidamo mi to. Uvece krene on kao malo da skripi kroz pluca, a ne kaslje, ne kija, ne curi nos,  nego kako dise pa mu "svira".
Ujutru mi kod pedijatra, na zalost nas nije radio, primi nas druga dr, poslusa kaze nema nista, kuci, to je samo virus, tecnosti, i to je to.Sedimo u kolima, on meni na krilu i kako ga drzim moje ruke su mu tu oko pluca, veruj te osecam pod rukom da mu svira kroz pluca dok dise.
Al ajde nije valjda luda slusala ga je. Njemu se T nastavlja tokom celog dana, ne prelazi 38, nervozan, ...da bi pred kraj dana promukao skroz na skroz. Ja sam mislila od plakanja jer se celi dan nesto kenjka.
Uvece moje dete izgubi glas, nemoze da guta odbija mleko, place, budi se ne moze da dise, a kroz pluca i grlo dok dise skripi samo tako i pri udisaju / izdisaju.
Tu vec krece panika sta da radimo, jer sve cesce se budi, vidim da se muci ne moze da spava. Pokupimo  se pravac Tirsova oko ponoci, primi nas dr koji je tako poludeo i psovao sve po spisku ovoj dr jer budala nije videla da je to klasican slucaj laringita. Da mu je ona to jutro dala terapiju, ne bi ovoliko zaribao...i mi ne bi pola noci proveli u bolnici.
Uglavnom moj mali dobije dve doze urbazona, tek pred zoru mu bude lakse i puste nas kuci.
Terapija se nastavila sa sirupom aerius, jer dr misli da je odreagovao alergijski.
Posle toga smo nastavili muku sa III krajnikom, vec 4 puta je isao na timpanometriju, malo malo pa opet promukne, hrce nocu...sve mu je povezano, cim jedno odma krene i drugo.
Evo bas zadnjih par dana je promukao, tj od utorka kada je imao alergo reakciju, ne znamo na sta, odmah popodne je promukao.
Dobili smo terapiju za inhalacije, kupili kucni inhalator i sad se bar ne setamo do DZ.




Nena81 -> RE: Laringitis (zapaljenje grkljana) (28.5.2010 21:27:48)

Evo opet ima laringit, dobili smo terapiju aerius sirup pola kafene kasicice, inhalacije
1.varijanta, vise puta na dan
1ml pantenola ( rastvor za inhalacije)
2ml fizioloskog
ili
samo 3ml fizioloskog

2.varijanta za promuklost na 12h
1/2 ampule pulmicort od 0.25mg
2ml fizioloskog

3.varijanta ako se javi sekret iz nosa, 3* dnevno
10 kapi bisolvona
2ml fizioloski
ili
8 kapi prospana
2ml fizioloskog





Anoniman -> RE: Laringitis (zapaljenje grkljana) (25.9.2010 8:07:00)

Uzas! Mi smo prosle godine,prolece,zaglavili u bolnici zbog ovoga,jer se bukvalno gusio,vracali nas iz instituta dok u 5 ujutru treci put nismo dosli i ostave ga u bolnici zajedno sa mnom [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley19.gif[/image]
Evo probudio me jutros kaze `Mama,zasto ja ne mogu da dishem?` Katastrofa!Opet cujem `lavez` kroz grlo,dala sam mu fluimucil prasak za rastvaranje sekreta u grlu,kapi za nos i inhalirala u kupatilu,u panici sam ako mu bude kao prosle godine,gde cu sa bebom,sacekacu do podne da vidim kako ce se ponasati..Koje uzasno jutro[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley19.gif[/image]




Anoniman -> RE: Laringitis (zapaljenje grkljana) (25.9.2010 12:13:47)

[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley31.gif[/image]

Držim fige da je samo prehlada.




Anoniman -> RE: Laringitis (zapaljenje grkljana) (25.9.2010 15:50:17)

[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley31.gif[/image]
Bolje je[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image] Dala sam mu josh 1 prasak,inhalirala kamilicom i dala med i mleko,
videcemo nocas kako ce spavati





Anoniman -> RE: Laringitis (zapaljenje grkljana) (8.10.2010 17:34:34)

Eto nas opet u ovoj temi. [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

Čitam šta sam pisala prethodni put... jao, čeka me temperatura par dana... Žene, umreću od umora...




Anoniman -> RE: Laringitis (zapaljenje grkljana) (8.10.2010 17:47:06)

Jao i proliv je dobio, valjda od slinaca i sirupa, pri tom stolica krv crvena, skenjala sam se, onda sam se setila da je jeo cvekle za ručak. 




Anoniman -> RE: Laringitis (zapaljenje grkljana) (8.10.2010 19:54:17)

Jao Tash,kako mi je zao[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image]Sva se najezim kad samo pomislim na laringitis[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley19.gif[/image]
Dobro je sto si ga odmah vodila,mozda sada nece biti tako strasno posto je stariji ,Andrej sto je stariji bolje podnosi taj  grozni laringitis..Iskreno se nadam da ce biti sve u redu jako brzo[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley31.gif[/image]




Anoniman -> RE: Laringitis (zapaljenje grkljana) (9.10.2010 22:19:32)

Malo je bolje. Kašalj se promenio, uspeva da izgovori rečenicu a da se ne udavi, i veseliji je. Biće bolje sutra... Mukica moja. [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley27.gif[/image]




Ana RR -> RE: Laringitis (zapaljenje grkljana) (10.10.2010 1:15:03)

[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley27.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley31.gif[/image] biće bolje!




Podrum Š. -> RE: Laringitis (zapaljenje grkljana) (10.10.2010 11:28:21)

[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley31.gif[/image]




Anoniman -> RE: Laringitis (zapaljenje grkljana) (10.10.2010 13:26:22)

Jeste prosli bez temperature?Kako ste danas?




Stranica: [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>