RE: Kravlje mleko (Puna verzija)

Forum >> [Beba] >> Dohranjivanje gustom hranom



Poruka


Maslacak15 -> RE: Kravlje mleko (23.3.2013 23:26:05)

Pre nekog vremena sam se oglasavala na ovim stranicama kao zagovornik kravljeg mleka, pa posto se moje misljenje malo korigovalo htedoh da podelim iskustvo....Mozda nekom bude od koristi.
Moj mali je od samog pocetka tj od neke 3 nedelje dohranjivan AD mlekom uz dojenje do petog meseca jel ja svog mleka imala nisam dovoljno. I super je napredovao, nije pravio posle probleme oko spavanja , interval od 3-4 sata se postepeno produzavao i posle neka 3-4 meseca odlazio je u krevet izmedju sedam i osam uvece i uz jedno budjenje pred zoru, neka u cetiri nekad u pet za hranjenje spavao do ujutro. Pedijatar je ovde dao zeleno svetlo za uvodjenje kravljeg mleka vec od nekog 7 og meseca sto sam ja pomalo i pocela ali vise u kasicama i stvari tipa jogurt itd. Tokom jeseni njegove navike sa spavanjem pocinju da se menjaju i krece sve cesce da mi se budi jos jednom oko ponoci gladan. Tj pomagalo je davati mu mleko. Probala sam da pojacam dnevnu ishranu itd i na kraju da bih pojacala efekat pocela sa nekih 11 meseci da mu dajem uvece flasicu kravljeg mleka umesto AD racunajuci da ce ga vise zasititi. Paralelno sa tim situacija sa spavanjem se progresivno pogorsava, osim regularna dva budjenja san biva istrzan, budi se da pije vode, kenjka itd. Od januara je krenuo i u vrtic, stigle su ga prehlade a u vise navrata i zubici sto smo sve koristili kao objasnjenja za njegove sve gore nocne tegobe. Poslednja dva meseca nisam mogla da se otarasim niti njegovog kaslja a ni nosa koji curi. Bez temperature, lekar kaze pluca cista, bris grla bez prisustva patogenih bakterija.
Ja vec mozgam sto na sat o cemu se radi, jako umorna i zabrinuta, za par nedelja nam stize prinova i poslednje sto nam treba je 15 mesecno dete koje se barabar budi i kmeci svaku noc. Elem onda sam, citajuci shvatila da postoji pored intolareancije na laktozu koju moj sin definitivno nema i takozvana alergija na kravlje mleko tj na njegove proteine. Koja je prilicno cesta kod dece od 1-3 godine i cesto se kasnije povuce. Simptomi mogu biti kozni ( osipi itd), gastrointestinalni i respiratorni. Cak do pojave asmaticnih momenata.
Da skratim pricu posto sam oduzila: pre cetiri dana sam odlucila da probam, izbacila skroz kravlje mleko i zamenila ga hipooalergenom (HA 1) varijantom od Nestle. Rezultat: moj sin tri noci za redom leze u sedam, spava kao jagnje i budi se u pola sedam ujutro???????? Bez budjenja !! Nos je skoro stao, kasalj se smanjio 90 %... Kao osobi iz nauke jasno mi je da je mozda u pitanju koincidencija, jos je rano za definitivne zakljucke, mozda je i naprasno ozdravio , prestali su da ga muce zubi itd ali je efekat toliko veliki da sam to zelela da podelim sa vama.... Izvinite ako sam udavila.

I dalje nisam zadrti protivnik kravljeg mleka, ali ga gledam malo drugim ocima[sm=smiley1.gif]




Yula -> RE: Kravlje mleko (24.3.2013 0:07:04)

To sto spava celu noc je logicno jer adaptirano meko drzi sitost mnogo duze nego kravlje, jer je ono na neki nacin i hrana za razliku od kravljeg koje je samo napitak, zato ja detetu stavim malo cerealija u kravlje meko, ali opet mi smo presli na kravlje sa punih 20 meseci bas zato sto je mom detetu smetalo kravlje mleko koje je dobijao preko mog mleka ( ja sam u pocetku konzumirala mlecno dok sam ga dojila ).

Lako mozes proveriti da li je u pitanju alergija, test iz krvi bi trebao pokazati ima li povisenih antitela, ali verujem da ti to vec znas. Iskreno se nadam da je sve samo koincidencija. Ipak, drago mi je kada cujem da neka majka ne gura detetov zdravstveni problem pod tepih vec pokusava da mu pomogne i pronadje resenje problema, a veruj mi da se cesto srecem sa veoma, veoma neodgovornih roditeljima koji ne zele ni da pomisle da provere da li detetu nesto smeta iako ocigledno dete ima alergiju na nesto, uvek se pravdaju odgovorom: " Doktor mi rekao da nece da radi test pre 3. godine." Mnogi i ne rade, ali zato mnogi drugi i rade, a u krajnjem slucaju ne treba ti nikakav test, sam mozes da izbacujes i uvodis namirnice i tako porveris smeta li detetu sta ili ne, kao sto si ti i uradila.




ruzna -> RE: Kravlje mleko (25.3.2013 10:24:43)

Dobar dan drage mame...Mene intersuje dal znate sa koliko beba nedonosce sme da pocne dvotrecinsko mleko da pije?




Ana RR -> RE: Kravlje mleko (25.3.2013 10:45:19)

Kravlje mleko se ne preporučuje pre napunjene godine, ali najbolje je da se posavetuješ sa svojim pedijatrom.




clover84 -> RE: Kravlje mleko (8.4.2013 11:32:55)

Mi imamo sad 5 meseci i pijemo cistu kravicu 2.8.Aptamil dajem samo ujutru zbog vitamina sto ima.Razlog sto smo presli na mleko je sto je bljuckala jako puno od dohrane.Pokusavala sam i sa onom dohranoom protiv bljuckanja al sve je bilo dzaba




boba 11 -> RE: Kravlje mleko (11.10.2013 20:29:55)

Kravlje mleko-da oduvek kao dodatak hrani a evo i zasto
http://zena.blic.rs/Bebe/18074/Britanija-U-vestackom-mleku-za-bebe-pronadjena-opasna-kolicina-metala

svega ima ali ovo je preterivanje kao i sa flasicama,zato drage moje ja verujem samo pravoj domacoj Milki ili Belki ili Sarulji[sm=smiley36.gif]




AndreaK -> RE: Kravlje mleko (12.10.2013 0:52:08)

Moram da napisem, NE postoji zamena za majcino mleko! Sva druga mleka cine vise stete nego koristi. Narocito kravlje... nije fora da vam beba dobija na kilazi vec da se hrani zdravo! ...jedino bi moglo da prodje kozije sirovo mleko jer je koza prosecne tezine kao covek te je i sastav mleka bolji po coveka od kravljeg. Bebe treba da sisaju sto duze...a posle i pored majcinog mleka mogu konzumirati povrce i voce u sto svezijem obliku, jer samo ziva hrana ima prave hranljive vrednosti...cedjeni sokici su idealni za bebice pored majcinog mleka.




Sanchy -> RE: Kravlje mleko (12.10.2013 1:08:39)

Sad sam videla sta je Maslacak pisala u martu ove godine..pa sam samo htela da se slozim sa njom,slicne probleme smo imali i mi, i ja sam ih pripisala kravljem mleku,ostajemo na Novalac3 do daljnjeg..takodje sam kupila i kokosovo mleko posto sam citala da je izuzetno hranljivo ..inace ja nikad nisam pila kravlje mleko jer mi je odmalena bilo odvratno pa mi nista ne fali[sm=smiley29.gif].,




jovicaa -> RE: Kravlje mleko (12.10.2013 15:07:55)

i ja koja sam protiv ad mleka, dajem ad mleko nan 2. mi smo poceli sa ad mleko zato sto je potpuno odbio sisanje na 2 nedelje, ali srecom sada opet sisa, tako da sisa oko 2 puta dnevno i jednom pije dohranu. ne znam zasto, ali za sad dajemo... pa cemo videti. aleksandru sam vec sa 7 meseci uvela kravlje, a maksimu jos ne.. u principu meni je svejedno, a mm misli da jos treba da dajemo ad, pa hajde..
inace gledala sam procenat masti u kravljem i u ad, poredila, isti je 3,2 posto, tako da su po tome isto hranljivi.. jedino ne znam kakvo je stanje sa proteinima, da li nesto menjaju u ad mleku, u odnosu na kravlje..
maksimu dajem kravlje samo kroz kasicu, mlecnu za zitaricama, ili jogurt.
maslacak ja mislim da je moguce da mu je smetalo nesto u mleku, recimo laktoza... alergije mogu da se jave i sa potpuno atipicnim simptomima. ja sam ubedjena u to. cak se recimo alergija na gluten nekad manifestuje samo kroz opadanje kose u pecatima, ne mora da bude drugih simptoma. medjutim kada sam ovo spomenula pedijatrima kao mogucnost, oni tvrde da mora da bude jos nekih simptoma i da je glupo tragati u tom pravcu.. a ja sam nekako ubedjena da je aleksandar mozda ipak alergican na nesto i da zato ima alopeciju.




Наташица -> RE: Kravlje mleko (12.10.2013 15:40:41)

прешли смо на кравље са 13 мјесеци и фино је прихватила. испочетка смо узимали у тетрапаку млијеко 2,8% масти, али будила се. претпостављам да је била гладна. сад купујемо млијеко које буде врећицама па се прокухава (шиповачка мљекара и има се купити у максију и темпу) ухвати се баш жут кајмак одозго и буде баш масније. обично навече јој убацим и кајмака у флашицу и спава читаву ноћ.




Cvrčko -> RE: Kravlje mleko (13.10.2013 17:38:01)

Slažem se da je majčino mleko najbolja opcija, ali kad njega ponestane, postoji razlog zašto se pravi adaptirano mleko posebno prilagođeno metabolizmu malih beba....
Nakon lošeg iskustva sa sinom, ni ne pomišljam da ponudim curici mleko u bilo koje skorije vreme.... Da, kad mesim pecivo ili pečem proju i kolače koristim mleko, ali kad kuvam recimo griz upotrebljavam biljno mleko. Moj sin će evo 4 godine i pije samo jogurt, obično mleko nikako i ne silim ga. Krvna slika mu je perfektna.
A izgleda da je masovan trend postao davanje kravljeg mleka malim bebama, jer su pedijatri i neonatolozi extra naoštreni. Već sa vrata viču: molim vas samo ne dajte kravlje mleko.




jovicaa -> RE: Kravlje mleko (13.10.2013 18:46:53)

ne znam ja svaki put kada procitam sastav adaptiranog mleka sa svim aditivima i emulgatorima u njemu, najezim se iskreno. opet sto puta ponavljana prica prah koji se tek tako rastvori u hladnoj vodi, mora da prodje niz obrada, koje nikako i nikako ne mogu biti zdrave. tako da je po meni veliko pitanje sta je zdravije kravlje mleko ili adaptirana formula, koja se ne razlikuje bas toliko koliko mi zamisljamo od kravljeg mleka.. eto u tom smislu ja imam dilemu prema adaptiranom mleku.. a ne zato sto ga pedijatri preporucuju ili ne preporucuju.




tijatija -> RE: Kravlje mleko (13.10.2013 19:41:15)

Mi sad definitivno svi pijemo kravlje i nikad ( ni sa jednim) detetom nisam imala problema. Nikola popije bocicu oko 7 i 30 do 6 spava, dok je pio NAN 2 i u 3 je morao da pije. Moje misljenje, i iskustvo sa kravljim sa svo cetvoro dece je pozitivno.




Cvrčko -> RE: Kravlje mleko (13.10.2013 22:15:54)

jovice, ja nikad nešto posebno nisam o tome razmišljala dok me nije muka stisla. Verovatno postoji razlog zašto se taj prah tako ponaša (iskreno ja ga nikad ne rastvaram u hladnoj, već u mlakoj vodi) i zašto mora da postoji toliki stepen termičke obrade. A kad ti dete zapati metabolički problem, pa završiš kod vrhunskog gastroenterologa i on isključivo prepiše posebnu formulu prilagođenu baš tvom problemu i od toga tvoje dete ozdravi, prosto prestaneš da se pitaš.... Hipp ima vrhunsku proizvodnju dečje hrane, uključujući i mleko, i bez obzira što se u nekoj suštini formule zasnivaju na kravljem mleku one su nešto sasvim drugo.
A kravlje, pa i bilo koje drugo životinjsko mleko, poseduje enzime na koje ljudi mogu doživotno biti netolerantni, ako ne i visokoalergični. Neki opet imaju otporniji organizam, pa se posledice ne ispoljavaju, ali mislim da je tu bitan i genetski faktor. Recimo ja baš ne njušim mleko, osim u kafi, nikad ga ne popijem, ne prija mi... Moguće da sam netolerantna




Sanchy -> RE: Kravlje mleko (14.10.2013 0:12:36)

Mi koristimo Novalac 3 i u njemu nema aditiva i emulgatora osim E525 koji je regulator kiselosti i smatra se bezopasnim,sve ostalo su vitamini i minerali a kravlje mleko nema u sebi dovoljnu kolicinu gvozdja, ima preveliku kolicinu belancevina,veoma male kolicine cinka,selena,esencijalnih masnih kiselina i previse natrijuma,kalijuma i hlorida,jednostavno nije izbalansirano kako treba za osetljive decije stomacice a da ne idemo dalje kad su u pitanju moguce alergije,netolerencija itd..o tome svi sve znaju uglavnom...ne kazem da je ad savrseno ali mislim da jednostavno ne treba zuriti sa kravljim,,ja ga nikad u zivotu nisam pila pa sam prilicno ok [sm=smiley1.gif]





little_one -> RE: Kravlje mleko (14.10.2013 8:51:28)

MI smo presli na kravicu 3.2% mm nekoliko dana pred prvi rodjendan. I dobro je prihvatila ali opet nije neki ljubitelj mlijeka, ujutro i navece max popije 2dl a ostatak nadoknadimo preko dana kroz sir i jogurt uglavnom.

Sto se tice "pravog" kravljeg mlijeka, mislili smo da uzimamo mlijeko, domace pa da prokuhavamo al smo shvatili da ni tu nismo sigurni jer ljudi ne vide nista lose kad kravama daju uglavnom koncentrat da jedu a prije nekoliko mjeseci moji su imali dozivljaj sa covjekom od koga su duuuuuugo kupovali mlijeko. Naime tata je otisao po mlijeko i usao u stalu sa covjekom, i zali se covjek kako se kravi upalilo vime i kako sad mora da joj daje neke injekcije i antibiotike i cuda...i kaze tata a otkud onda ovo mlijeko, pa kaze izmuzam ja nju i dalje...covjek ne vidi nista lose u tome da daje/prodaje mlijeko krave koja je pod antibioticima jer uvijek postoji ona svepopularna recenica pa sta ce ti biti. Tako da dok ne kupis svoju kravu, uzgojis svoju hranu nikad neces biti siguran da jedes zdravo i ispravno. Tada su moji odustali od kupovine mlijeka kod tog covjeka i uopste od tog domaceg mlijeka i a i mi smo odustali od slicne ideje za Andreu...





Meisje -> RE: Kravlje mleko (31.10.2013 12:12:53)

Evo interesantne price o mleku
Stetnost kravljeg mleka




Peace* -> RE: Kravlje mleko (11.11.2013 9:07:03)

Moja poznanica hoce da da bebi od 2,5 meseca 2/3 mleko. Pokusala sam da je odgovorim, posebno s obzirom na moje iakuatvo sa Markom, al nisam uspela. Moje pitanje je dakle: da li se prokuvava kravlje mleko koje je u tetrapaku i pise da ne treba da se prokuvava, da bi napravila 2/3-ko?




little_one -> RE: Kravlje mleko (11.11.2013 9:16:46)

UH to je suludo uraditi...al ako vec pravi tako, onda racunam da je dovoljno vodu prokuhati...mi sad ne prokuhavamo mlijeko iz tetrapaka...al ako ikako mozes odgovori je od te ludosti, linkovi na neke clanke i tako to...to je katastrofa za bebin stomacic [sm=smiley13.gif] a generalno i za citavo napredovanje bebe....a usput je sigurno pratila recenica pa sta i ja sam odrasla na km pa sta mi fali....tu recenicu zakonom zabraniti...




pocahontas -> RE: Kravlje mleko (11.11.2013 9:17:45)

ja mojoj prokuvavam dugotrajnu kravicu, otkud znam, nekako mi sigurnije da prokuvam...




Peace* -> RE: Kravlje mleko (11.11.2013 9:21:36)

Ne mogu je odgovoriti niti hocu. Ako joj nije dovoljno sve sto sam ja prosla sa Markom, ne znam sta bi bilo dovoljno.
Hvala zenice.




Olga75 -> RE: Kravlje mleko (11.11.2013 9:41:45)

IZVORNA PORUKA: Peace*

Moja poznanica hoce da da bebi od 2,5 meseca 2/3 mleko. Pokusala sam da je odgovorim, posebno s obzirom na moje iakuatvo sa Markom, al nisam uspela. Moje pitanje je dakle: da li se prokuvava kravlje mleko koje je u tetrapaku i pise da ne treba da se prokuvava, da bi napravila 2/3-ko?

da prokuva se pogotovo sto je za tako malu bebu
znaci : stavi se 1 trecina prokuvane vode i 2 trecine prokuvanog mleka i secer
a razmera je ovakva :
100ml mleka
50ml vode
8,5 g secera
ali pametnije je da daje fabricki adaptirano
no svako svoje razloge zna




MASHKA -> RE: Kravlje mleko (11.11.2013 10:15:34)

ja bi sinu da polako uvedem kravicu, ali ne znam kako ? negde pročitah da je za početak mešam sa adaptiranim?




little_one -> RE: Kravlje mleko (11.11.2013 10:40:24)

Mashka, ja sam uvodila kravicu pa sigurno neke 2 sedmice...stavljala sam u flasicu adaptiranog prvo 30 ml kravljeg, pa sam na svaka 2 dana povecavala za 30 ml dok nisam dosla do pune mjere tako da nije osjetila...pokusaj tako, mozes i brze da povecavas, ja nisam jer nisam ni zurila i imala sam kozervu ad da potrosim pa polako...isto tako oko godine smo presli na kravlje...




Alexxa -> RE: Kravlje mleko (11.11.2013 10:50:38)

Mi smo imali netoleranciju na proteine kravljeg mleka, koju je prevazišla. trba biti oprezan sa kravljim mlekom. Moj savet je da poslušaš Little one, ali da prvi dan daš samo kašičicu ili 2, pa drugi dan 3-4 kašičice i dalje nastaviš prema LO objašnjenju.




Stranica: <<   < Prethodna stranica  40 41 [42] 43 44   Sledeća stranica >   >>