RE: "Kako muzicki usmeravati i razvijati dozivljaj muzike i muzicke sposobnosti detetu od 0-6 god"? (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Naša svakodnevica



Poruka


Anoniman -> RE: "Kako muzicki usmeravati i razvijati dozivljaj muzike i muzicke sposobnosti detetu od 0-6 god"? (10.6.2011 23:32:19)

Ovako, ja sam razmišljala dosta na tu temu i malo njuškala po netu. Sve u svemu - od svuda stiže preporuka da bebama i maloj deci treba puštati muziku a sve da bi se podstakli mali mozgovi da analiziraju, rasuđuju, uočavaju razlike između uobičajenih zvukova i nečeg melodičnog, drugačijeg. Naravno, vremenom beba - dete spoznaje  taktilne i ritmične promene, razlike, pa tako muzika na prvom mestu utiče na intelektualne sposobnosti. Zatim, podstiče verbalno izražavanje, kao i sopstvenu kreativnost.

Evo još nešto što sam pronašla, kao doprinos ovoj divnoj temi [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]:

*Period od druge do sedme godine se u psihologiji smatra stadijumom kada se mnogo bolji rezultati učenja postižu imitacijom (podražavanjem) i aktivnim učešćem, nego prenošenjem sirovih podataka. U ovom stadijumu, dete nailazi na poteškoće pri usvajanju komplikovane muzičke terminologije i razumevanju pojmova kao što su visina i trajanje tona, dinamika i tempo. Za ozbiljno učenje, dete bi trebalo da zna slova, poželjno je i latinična, kao i da broji. Takođe, moralo bi da bude u stanju da sedi mirno bar dvadesetak minuta do pola sata, koliko traju početni časovi. Imajte u vidu i to da, što je dete mlađe - to ćete vi morati više da učestvujete u učenju. Od eventualnog prisustva na časovima, do pomoći pri vežbanju kod kuće.
Kako se počinje sa učenjem muzike? *Muziku će, naravno, vaše dete da upozna i zavoli i u okviru mnogih uobičajenih dečjih aktivnosti - kroz pevanje pesmica i đuskanje u vrtiću, uz televizijski program, na dečjim rođendanima... Međutim, pravi ozbiljan i planski ulazak u svet muzike, i zaista aktivno bavljenje muzikom - moguće je tek uz organizovano, kontinuirano učenje sviranja na nekom muzičkom instrumentu. Od tog trenutka, dodir vašeg deteta sa muzikom više nije prepušten slučajnim okolnostima. Dete se muzici posvećuje svesno, voljno, redovno, sa određenim ciljem i očekivanim rezultatom.




Brand new mama -> RE: "Kako muzicki usmeravati i razvijati dozivljaj muzike i muzicke sposobnosti detetu od 0-6 god"? (10.6.2011 23:32:32)

Hm,PE,i ja se plasim istog.Ne pustam klincu ni muziku koju ja volim(suvise je agresivna za malene,po mom misljenju),a ne zelim i sutra da mi klinci uce neke skaredne tekstove.Ali to je mozda neka druga tema.Moj bubac je ponovo promjenio omiljene izvodjace:od Kolibrija i D.Lakovica smo presli na Zagrebacke malisane(Bubamarac,subi-dubi...itd) do Branka Kockice,ali koliko ce biti muzikalan-pojma nemam[sm=smiley1.gif] Ali planiram da pocenem da ga vodim u muzicku skolu,jer ovdje postoje grupe za malene do 3 godine.Tu oni "prave muziku" uz pomoc udaraljki i sl,plesu,pjevaju.Nisam jos bila da kazem tacno kako je,ali javljam obavezno[sm=smiley1.gif]




Brana -> RE: "Kako muzicki usmeravati i razvijati dozivljaj muzike i muzicke sposobnosti detetu od 0-6 god"? (10.6.2011 23:33:12)

IZVORNA PORUKA: jovana j

Postoje raznorazna misljenja i polemike na ovu temu.
Evo ja sam na primer muzicar, sa svoja 2 fakulteta, svoj instrument sviram vec 20godina, a niko ziv mi u porodici ni u familiji nije muzicar, niti su mene nesto usmeravali i od malena Boze moj ''negovali'' sto se tice sta se slusa i td. Sama sam si izgradila svoj muzicki ukus, odnosno sama sam imala sklonosti ka ritmu, muzici pa su me moji upisali u muzicku skolu odakle je sve i krenulo...
Sada, razliciti smo, razlicite price, iskustva... [sm=smiley1.gif] Ono sto kontam da bih uvek negovala kod svog deteta jeste da voli muziku, da je rado slusa, peva, da igra uz nju... ne bih mu branila da slusa ono sto mu se dopada, pa bilo to samo trenutno fazicno..
E sada, kod tako male dece... od rodjenja do 6-te godine [sm=zmeden.gif] Hmm... to je stvarno rano. Postoje muzicka zabavista u okviru nekih muzickih skola u koja idu tako mala deca, ali ne znam tacno od kog uzrasta ( ono koje meni pada na pamet je muz.zabaviste u okviru muz.skole ''Isidor Bajic'' u Novom Sadu), i tamo deca pevaju, slusaju puuuuno muzike, a sve to kroz igru sto moze da bude fino [sm=smiley1.gif]

Sta ja znam.. zaista nisam pametna. U mom slucaju gde me niko nesto posebno nije ''usmeravao'' na taj nacin, pa je ispalo da je muzika MOJ CEO ZIVOT, a s druge strane ko zna da su me nesto specijalno cimali od jako malih nogu da li bi to sve tako ispalo, a da li bi ispalo mozda jos i bolje? Ili ne? Ili bi ja otisla profesionalno u skroz neku dr. stranu... [sm=smiley1.gif]
Ma ko to sada zna... nije ni vazno. Vazno je da sve sto se radi treba da bude zabavno i da ispunjava, makar slusala Cecu ako mi se slusa! [sm=smiley1.gif]

Cmokic za sve i izvinite ako sam ispromasivala temu i nalupetala se sada ovde... [sm=smiley36.gif]
[sm=smiley1.gif]

jovana drago mi je da smo koleginice...[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
To ja i kazem...sluh i muzikalnost su nasledni i ne mogu se pokvariti...i vremenom se muzicki ukus forimra sam tj.onaj koji detetu najvise pija...ali ja sam samo rekla i pisem ovde o onima koji zele svoju decu da usmeravaju i razvijaju muzicki ukus...i ja slusam narodnjake ali izvorne nase koji imaju muzicke komponente da bi se nazvali kompozicijom a ne tri akorda i textove koji nemaju nikakvu poruku...




PoisonEve -> RE: "Kako muzicki usmeravati i razvijati dozivljaj muzike i muzicke sposobnosti detetu od 0-6 god"? (10.6.2011 23:34:35)

Tash verovatno si upravu! Ne bi ja nikad ni branila i kaznjavala, ipak znam kolko je vazno detteu da se oseca prihvacenim u drustvu i nije prijatno da se tek tako izdvaja od ostalih!
Sve sto mogu da ucinim je da usmeravam i da dajem svoj primer.
Da, bice mi jako zao ako se od svih mogucih pravaca uhvati bas za folk, ali sta sad.
Ne treba biti ni kategorican sto se tice tako nekih stvari i imati glupe predrasude tipa:
- Svi koji idu na elektro,tehno,trens-to su narkomani
Oni koji slusaju Cecu- to su sponzoruse i seljaci
Oni koji slusaju rok su sektasi
Oni koji slusaju rep-duvaju
Gde to vodi???




Anoniman -> RE: "Kako muzicki usmeravati i razvijati dozivljaj muzike i muzicke sposobnosti detetu od 0-6 god"? (10.6.2011 23:36:37)

[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image] Baš tako.
Nemoj braniti. Pusti dete da samo bira. A ti usmeravaj.




Brana -> RE: "Kako muzicki usmeravati i razvijati dozivljaj muzike i muzicke sposobnosti detetu od 0-6 god"? (10.6.2011 23:38:18)

IZVORNA PORUKA: PoisonEve

Tash verovatno si upravu! Ne bi ja nikad ni branila i kaznjavala, ipak znam kolko je vazno detteu da se oseca prihvacenim u drustvu i nije prijatno da se tek tako izdvaja od ostalih!
Sve sto mogu da ucinim je da usmeravam i da dajem svoj primer.
Da, bice mi jako zao ako se od svih mogucih pravaca uhvati bas za folk, ali sta sad.
Ne treba biti ni kategorican sto se tice tako nekih stvari i imati glupe predrasude tipa:
- Svi koji idu na elektro,tehno,trens-to su narkomani
Oni koji slusaju Cecu- to su sponzoruse i seljaci
Oni koji slusaju rok su sektasi
Oni koji slusaju rep-duvaju
Gde to vodi???


Slazem se, treba sve da slusaju,ali im treba od malena sve ponuditi na jedan odredjen nacin a kasnije ce oni sami birati sta zele da slusaju...naravno da nije pedagoski uskracivati im slobodu...[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




vukosava -> RE: "Kako muzicki usmeravati i razvijati dozivljaj muzike i muzicke sposobnosti detetu od 0-6 god"? (10.6.2011 23:38:30)

Omiljene pesme moje bebe KLIKNI NA NAZIV:

Nuki nuki

I am a gummy bear

Twinkle Twinkle Little Star

Baby Genius, No More Monkeys Jumping on the Bed!

I''m A Little Teapot

Wheels on the Bus - Babies on the Bus

Bicycle Built For Two

Rain, Rain, Go Away!

hippo and dog

Baby Genius, Oboe''s Tune




Brana -> RE: "Kako muzicki usmeravati i razvijati dozivljaj muzike i muzicke sposobnosti detetu od 0-6 god"? (10.6.2011 23:39:04)

buba divan clanak si nasla...[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Brana -> RE: "Kako muzicki usmeravati i razvijati dozivljaj muzike i muzicke sposobnosti detetu od 0-6 god"? (10.6.2011 23:39:55)

IZVORNA PORUKA: vukosava

Omiljene pesme moje bebe KLIKNI NA NAZIV:

Nuki nuki

I am a gummy bear

Twinkle Twinkle Little Star

Baby Genius, No More Monkeys Jumping on the Bed!

I''m A Little Teapot

Wheels on the Bus - Babies on the Bus

Bicycle Built For Two

Rain, Rain, Go Away!

hippo and dog





[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image]Sve te pesmice i mi slusamo preko njih cete videti da li vam dete ima ritam...[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Anoniman -> RE: "Kako muzicki usmeravati i razvijati dozivljaj muzike i muzicke sposobnosti detetu od 0-6 god"? (10.6.2011 23:39:59)

E, pa hajde da onda povežem ove teme: Youtube za klince




Snelle -> RE: "Kako muzicki usmeravati i razvijati dozivljaj muzike i muzicke sposobnosti detetu od 0-6 god"? (10.6.2011 23:41:32)

Vuko, pa pusti detetu i neku od Lakovića, Kockice, Mande [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Anoniman -> RE: "Kako muzicki usmeravati i razvijati dozivljaj muzike i muzicke sposobnosti detetu od 0-6 god"? (10.6.2011 23:43:43)

Mislim da nije poenta teme nabrajati koje pesme deca slušaju nego kako uključiti muziku u život deteta - bebe, kako napraviti pravi izbor, kako muzika utiče na mališane (recimo, na tek rođene bebe), i kako postići najbolje pri muzičkom edukovanju deteta. [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Mislim da je to poenta, ako ne grešim[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




vukosava -> RE: "Kako muzicki usmeravati i razvijati dozivljaj muzike i muzicke sposobnosti detetu od 0-6 god"? (10.6.2011 23:44:09)

Ja sam nasla CD nesto kao razvija moxzak i sl. Kad je cula "Za Elizu" tako se rastuzila i zaplakala. Al bas ono tuzna najtuznija faca....




Brana -> RE: "Kako muzicki usmeravati i razvijati dozivljaj muzike i muzicke sposobnosti detetu od 0-6 god"? (10.6.2011 23:44:20)

Super Tash[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image]
Inace da se nastavim na tvoj post za tehno[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Moja drugarica je svojoj bebi jos u stomaku pevala jednu pesmicu,ali stalno dok je bila trudna...i kada je mala napunila 3g.pocela je iz cista mira da peva melodiju te pesmice..ona je ostala u soku,znaci to je upravo taj razvoj muzickog dozivljaja bebe u stomaku...Imate jednu extra knjigu koje se zove"Nadahnuto bice"od Jun-Ruar Bjerkvola,toplo je preporucujem..[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Brana -> RE: "Kako muzicki usmeravati i razvijati dozivljaj muzike i muzicke sposobnosti detetu od 0-6 god"? (10.6.2011 23:45:01)

IZVORNA PORUKA: BubaMira

Mislim da nije poenta teme nabrajati koje pesme deca slušaju nego kako uključiti muziku u život deteta - bebe, kako napraviti pravi izbor, kako muzika utiče na mališane (recimo, na tek rođene bebe), i kako postići najbolje pri muzičkom edukovanju deteta. [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Mislim da je to poenta, ako ne grešim[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image]


Upravo tako[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Anoniman -> RE: "Kako muzicki usmeravati i razvijati dozivljaj muzike i muzicke sposobnosti detetu od 0-6 god"? (10.6.2011 23:46:09)

Kako ste se vi odlučile koju vrstu muzike prvo pustiti bebi? [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Ja sam joj prvo puštala instrumentale poznatih pop izvođača - U2, Bon Džovija, Aerosmith i slično, sve je bilo obrađeno u "bebi" fazonu, jako lep CD koji smo dobili u školici za trudnice.




vukosava -> RE: "Kako muzicki usmeravati i razvijati dozivljaj muzike i muzicke sposobnosti detetu od 0-6 god"? (10.6.2011 23:46:13)


IZVORNA PORUKA: Snelle

Vuko, pa pusti detetu i neku od Lakovića, Kockice, Mande [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]


Pustam al se ja rasplacem... Mislim da su to ipak pesme za malo stariju decu.

Ja ne mogu da nadjem nesto sa snimkom koji je ok i slikom za male bebe... Crtanim ili tako nesto. Kolibri jesu klasika al su losi snimci na you tube-u.




Sanjica26 RR -> RE: "Kako muzicki usmeravati i razvijati dozivljaj muzike i muzicke sposobnosti detetu od 0-6 god"? (10.6.2011 23:48:15)

Vukosava po meni jesu za bebe. Pustam Teodori pesmice i bas ih znatizeljno slusa. Bas sam malo pre pricala Brani da sam skinula kolibri sou i pustila Teodori. Stavila sam je u ogradicu, a ona se naslonila na plisanu kocku i gledala. I ne moze da prodje spavanje bez pevanja.




Brana -> RE: "Kako muzicki usmeravati i razvijati dozivljaj muzike i muzicke sposobnosti detetu od 0-6 god"? (10.6.2011 23:48:58)

IZVORNA PORUKA: BubaMira

Kako ste se vi odlučile koju vrstu muzike prvo pustiti bebi? [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Ja sam joj prvo puštala instrumentale poznatih pop izvođača - U2, Bon Džovija, Aerosmith i slično, sve je bilo obrađeno u "bebi" fazonu, jako lep CD koji smo dobili u školici za trudnice.


Ja sam pustala prvo ambijentalnu muziku,to je ono bas kada se rodio jer ta muzika ima hramonije koje smiruju...kasnije sam krenula sa decijim pesmicama,i ukljucivala dance muziku (ono sto je Vukosava postavila),i negde oko 4-5 meseca sam pocela sve da mu pustam...najbolje je reagovao na dance,i vokalnu muziku koja ima izrazenu melodiju...[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Brana -> RE: "Kako muzicki usmeravati i razvijati dozivljaj muzike i muzicke sposobnosti detetu od 0-6 god"? (10.6.2011 23:51:14)

I ritam deca ne mogu odmah izraziti tipa da je dete skroz sinhronizovano sa ritmom do 1,5-2 dana,naravno u zavisnosti sa decijim muzickim sposobnostim,tako da ne pomislite da dete nema ritam ako nije u skladu sa njim...[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]





Anoniman -> RE: "Kako muzicki usmeravati i razvijati dozivljaj muzike i muzicke sposobnosti detetu od 0-6 god"? (10.6.2011 23:51:55)

IZVORNA PORUKA: Brana

Super Tash[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image]
Inace da se nastavim na tvoj post za tehno[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Moja drugarica je svojoj bebi jos u stomaku pevala jednu pesmicu,ali stalno dok je bila trudna...i kada je mala napunila 3g.pocela je iz cista mira da peva melodiju te pesmice..ona je ostala u soku,znaci to je upravo taj razvoj muzickog dozivljaja bebe u stomaku...Imate jednu extra knjigu koje se zove"Nadahnuto bice"od Jun-Ruar Bjerkvola,toplo je preporucujem..[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]


Ja sam Nini, dok je još bila u trbi, pevala "Šušti, šušti bambusov list" a kad se rodila najviše je slušala "november rain" od Gunsa. Dan danas nekako drugačije reaguje na te dve pesme [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]. Mislim da se to njima negde "ureže".




Brana -> RE: "Kako muzicki usmeravati i razvijati dozivljaj muzike i muzicke sposobnosti detetu od 0-6 god"? (10.6.2011 23:52:31)

IZVORNA PORUKA: Sanjica26

Vukosava po meni jesu za bebe. Pustam Teodori pesmice i bas ih znatizeljno slusa. Bas sam malo pre pricala Brani da sam skinula kolibri sou i pustila Teodori. Stavila sam je u ogradicu, a ona se naslonila na plisanu kocku i gledala. I ne moze da prodje spavanje bez pevanja.

Divno...[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
I mi smo pustali Lakovica dok se nismo smorili od ponavljanja[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]ali su pesmice i aranzmani super...[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




vukosava -> RE: "Kako muzicki usmeravati i razvijati dozivljaj muzike i muzicke sposobnosti detetu od 0-6 god"? (10.6.2011 23:53:02)

Twinkle Twinkle Little Star je u stvari Wolfgang Amadeus Mozart, Variations on "Ah vous dirai-je, Maman" i Franz Liszt, Album Leaf: "Ah! vous dirai-je, Maman" (1833)

a u sustini je francuska narodna iz polovine 18. veka koju su mnogi muzicari klasicne muzike koristili za inspiraciju...

Mi u Srbiji koristimo verziju engleskog alfabeta kad ucimo u skoli koja je ova melodija u sustini.

Ja mislim da je dobar pocetak ove klasicne decije melodije.




Brana -> RE: "Kako muzicki usmeravati i razvijati dozivljaj muzike i muzicke sposobnosti detetu od 0-6 god"? (10.6.2011 23:54:53)

IZVORNA PORUKA: BubaMira

IZVORNA PORUKA: Brana

Super Tash[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image]
Inace da se nastavim na tvoj post za tehno[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Moja drugarica je svojoj bebi jos u stomaku pevala jednu pesmicu,ali stalno dok je bila trudna...i kada je mala napunila 3g.pocela je iz cista mira da peva melodiju te pesmice..ona je ostala u soku,znaci to je upravo taj razvoj muzickog dozivljaja bebe u stomaku...Imate jednu extra knjigu koje se zove"Nadahnuto bice"od Jun-Ruar Bjerkvola,toplo je preporucujem..[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]


Ja sam Nini, dok je još bila u trbi, pevala "Šušti, šušti bambusov list" a kad se rodila najviše je slušala "november rain" od Gunsa. Dan danas nekako drugačije reaguje na te dve pesme [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image] . Mislim da se to njima negde "ureže".


Kako da ne,oni imaju sposobnost od 5 meseca da pamte upravo muziku koja im se peva...odrejeni receptori u mozgu se tada najvise razvijaju pa samim tim sigurno da im se nesto i ureze u pamcenje...[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]videces za koju godinu...[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




vukosava -> RE: "Kako muzicki usmeravati i razvijati dozivljaj muzike i muzicke sposobnosti detetu od 0-6 god"? (10.6.2011 23:57:11)


IZVORNA PORUKA: Brana

IZVORNA PORUKA: BubaMira

Kako ste se vi odlučile koju vrstu muzike prvo pustiti bebi? [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Ja sam joj prvo puštala instrumentale poznatih pop izvođača - U2, Bon Džovija, Aerosmith i slično, sve je bilo obrađeno u "bebi" fazonu, jako lep CD koji smo dobili u školici za trudnice.


Ja sam pustala prvo ambijentalnu muziku,to je ono bas kada se rodio jer ta muzika ima hramonije koje smiruju...kasnije sam krenula sa decijim pesmicama,i ukljucivala dance muziku (ono sto je Vukosava postavila),i negde oko 4-5 meseca sam pocela sve da mu pustam...najbolje je reagovao na dance,i vokalnu muziku koja ima izrazenu melodiju...[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]



Meni je ambijentalna bila non stop na tv-u (imam na kablovskoj) cak i kad spavamo. Stanica mi se zove "Soundscapes". U nju spadaju zanrovi:

    Ambient music
    Biomusic
    Biophony
    Environments (series)
    Field recording
    Musique concrète
    Noise map
    Program music
    Sound art
    Sound installation
    Sound sculpture
    Soundmap
    Space music




Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 [2] 3 4 5   Sledeća stranica >   >>