RE: "Kako muzicki usmeravati i razvijati dozivljaj muzike i muzicke sposobnosti detetu od 0-6 god"? (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Naša svakodnevica



Poruka


New Mom -> RE: "Kako muzicki usmeravati i razvijati dozivljaj muzike i muzicke sposobnosti detetu od 0-6 god"? (11.9.2012 23:15:02)

Nisam pisala kako je prošlo na probnom času.
Bilo nas je tj. njih 9. Najmlađi je imao 14 meseci, a KL i još 2 devojčice su najstarije (2g4m).
Čas traje 45 minuta. Malo se peva (sa sve "koreografijom"), igra, dali su im da izaberu instrument koji žele malo da sviraju (moja samo udaraljke šmeka, ali to je mm kriv). Neko sarađuje, neko samo hoće da se igra.
Kaća je kao i uvek otkravila se tek pred kraj. Nisam bila sigurna koliko joj se svidelo, ali sam odlučila da probamo ovaj mesec pa ćemo videti.
Ali gledam je ovih dana - peva (doduše ne zna sve) šta je čula, lupka nogama i okreće se kako je tamo videla (tada nije htela, ali ipak se eto "zalepilo" nešto) i mislim da će ovo ipak da bude lepo iskustvo.
Sutra joj je (nama[sm=smiley36.gif]) drugi čas.[sm=smiley1.gif]




jovicaa -> RE: "Kako muzicki usmeravati i razvijati dozivljaj muzike i muzicke sposobnosti detetu od 0-6 god"? (11.9.2012 23:21:34)

aleksandar voli jean michel jarre-a i decje pesmice.




Rivana -> RE: "Kako muzicki usmeravati i razvijati dozivljaj muzike i muzicke sposobnosti detetu od 0-6 god"? (14.9.2012 14:38:44)


IZVORNA PORUKA: New Mom

Nisam pisala kako je prošlo na probnom času.
Bilo nas je tj. njih 9. Najmlađi je imao 14 meseci, a KL i još 2 devojčice su najstarije (2g4m).
Čas traje 45 minuta. Malo se peva (sa sve "koreografijom"), igra, dali su im da izaberu instrument koji žele malo da sviraju (moja samo udaraljke šmeka, ali to je mm kriv). Neko sarađuje, neko samo hoće da se igra.
Kaća je kao i uvek otkravila se tek pred kraj. Nisam bila sigurna koliko joj se svidelo, ali sam odlučila da probamo ovaj mesec pa ćemo videti.
Ali gledam je ovih dana - peva (doduše ne zna sve) šta je čula, lupka nogama i okreće se kako je tamo videla (tada nije htela, ali ipak se eto "zalepilo" nešto) i mislim da će ovo ipak da bude lepo iskustvo.
Sutra joj je (nama[sm=smiley36.gif]) drugi čas.[sm=smiley1.gif]


Mi smo isli u ovakvu skolicu paaaa, nekih mozda dva meseca 45 minuta jednom nedeljno. Na kraju Luku su izbacili iz skole, nije ga zanimalo, nije radio sta mu se kaze vec sta on hoce, previse je bio aktivan, narucivao koju muziku da puste, hteo da peva nesto drugo....i tako sve u svemu ne idemo vise [sm=smiley36.gif]




New Mom -> RE: "Kako muzicki usmeravati i razvijati dozivljaj muzike i muzicke sposobnosti detetu od 0-6 god"? (10.9.2014 18:35:03)

Nisam davno pisala.
Elem, Kaca je isla pre 2 godine taj prvi stepen. Tj. isla je sa mnom. Dosta casova je vise bila posmatrac ali videlo se da joj je lepo.
E, prosle godine je krenula na 2 stepen (za decu od 3-5 godina). Casove je imala 2x nedeljno po 45 minuta. Sama. Ucili su i teoriju malo, upoznavali se sa instrumentima, vezbali glas... Imali su i 2 velika koncerta, jedan za NG, drugi za kraj skolske godine. Na velikoj bini, sami, mrak u sali. Mislila sam da ce biti haos al nije. Potpuno je ucestvovala, pevala, pokazivala koreografije. Odusevili smo se svi!
Ove skolske god. je isti stepen al na engleskom. Ona osnovu ima koliko je pokupila na YT, al ne brinem. Nije mi cilj da uci ovde engleski zbog engleskog.

Iskustvo je stvarno divno! Od onako sramezljivog deteta, kojoj je bitno da je neko od roditelja uvek tu, oslobodila se, ucestvuje, komunicira. Verujem i da su joj ti nastupi pomogli da se opusti.

E da, od ove godine upisan je i Kolja. Bar da proba mesec dana. Kod njega nije samo zbog socijalizacije, on bas oseca ritam, voli pesme, lako uci... Ko zna, ako iole ima osecaj za to volela bih da se to razvije.




big mum -> RE: "Kako muzicki usmeravati i razvijati dozivljaj muzike i muzicke sposobnosti detetu od 0-6 god"? (10.9.2014 18:55:56)

E ovo je baš super školica,u velikim gradovima ima raznoraznih sadržaja za djecu.

Moja Sofka je 2 godine išla u muzičko zabavište koje radi u sklopu OMŠ.
Za dvije godine imali su 4 nastupa na velikoj bini pred 300 ljudi.Bili su dobri ,većina ih nije imala tremu.Sad više neće da ide prevazišla je to, ako bude htjela upisaću je u redovnu muzičku školu iduće godine.
Hoće i na folklor pa nek pokuša nije na odmet




Mala Elena -> RE: "Kako muzicki usmeravati i razvijati dozivljaj muzike i muzicke sposobnosti detetu od 0-6 god"? (10.9.2014 19:51:22)

Za pocetak mislim da je najbolje da slusa decije pesmice a povremeno i klasicnu muziku, pa kada bude malo zrelija sama da odluci sta joj se dopada. Nisam za to da se tako maloj deci pustaju zvezde granda i ono sto namece televizija. Bolje je naci dobru radio stanicu, svakakve se aplikacije sa play marketa mogu preuzeti... muzicka skolica je takodje super stvar ako se dete zanima za muziku ali ne bih nista forsirala, samo bih usmerila. Ne bih samo pre 3-ce godine.




mila83 -> RE: "Kako muzicki usmeravati i razvijati dozivljaj muzike i muzicke sposobnosti detetu od 0-6 god"? (16.11.2014 16:58:03)

Evo i kao roditelj i kao profesor klavira sa deset godina iskustva u radu sa decom u muzickoj skoli; muzika je vrsta vaspitanja i nezaobilazan faktor u formiranju licnosti deteta.Nikad nije ni rano ni kasno "raditi" na detetovom ineresovanju ili negovanju talenta, samo dok je neusiljeno. Majke jos u stomaku upoznaju svoju bebu sa tom cudesnom, neopipljivom lepotom,koja i leci, i razvija,pomaze u svakom smislu.

ne bih da pisem o uticaju muzike u detalje, da ne ponavljam, jer vidim da je vec bilo tekstova na tu temu, i strucnih i nestrucnih.

Sam pocetak upustanja u muzicku bajku sa decom: kroz uspavanke, decije pesmice, tapsalice,brojalice, udaranje zveckama i kuhinjskim priborom, serpama :D muzickim bajkama i predstavama...
Zatim izrada jednostavnih muzickih instrumenata od onoga sto imate kod kuce, prepoznavanje zvukova...ima milion ideja u kojima mozete uzivati sa detetom.
Shvatila sam da ovde pisemo ideje za razne muzicke igre i zanimacije, pa kada stignem, stavljacu vam fotkice nasih [sm=smiley1.gif]




Azra_ -> RE: "Kako muzicki usmeravati i razvijati dozivljaj muzike i muzicke sposobnosti detetu od 0-6 god"? (17.11.2014 0:41:01)

Moja sestra je krenula u muzičku školu sa 4,5god. Završila je muz.akademiju, dva smera, kasnije magistrirala. Njeno dete se apsolutno ne zanima za muziku, dok moj traži da svira klavir, pa onda malo gitaru, pa malo violinu... Meni je sve to za sada igra.




Modessty -> RE: "Kako muzicki usmeravati i razvijati dozivljaj muzike i muzicke sposobnosti detetu od 0-6 god"? (20.3.2015 13:14:09)

Da malo pokrenem temu.
Danilo hoće navodno da svira gitaru. Voli muziku i voli da igra uz muziku. Obožavao je gitaru jedno vreme i tražio dedi i ujki da mu sviraju, a onda je odjednom to zapostavio. Nikola isto obožava muziku i obožava i gitaru i bubanj.
Kada treba dete da krene na časove konkretnog instrumenta? Na primer gitare. Kako prepoznati da li je to ona prava ljubav i interesovanje ili samo trenutna zainteresovanost i želja?




New Mom -> RE: "Kako muzicki usmeravati i razvijati dozivljaj muzike i muzicke sposobnosti detetu od 0-6 god"? (20.3.2015 13:34:52)

Instrumenti se uce od neke 7.godine. Moze eventualno sa 6. da ide u muzicko zabaviste, to je jedan opsti deo.
A sto se tice toga kako prepoznati sta mu lezi. Pa dok ne proba ne vredi pogadjati.




adulence -> RE: "Kako muzicki usmeravati i razvijati dozivljaj muzike i muzicke sposobnosti detetu od 0-6 god"? (20.3.2015 13:45:27)

pa sta znam u principu deca vec u prvom razredu krecu u muzicku skolu,ja sam npr krenula tek u 5.jer sam svirala flautu koja traje 4 godine pa da mi se poklopi sa zavrsetkom osnovne skole.e sad ne znam koliko gitara traje mislim 6 godina cini mi se,ja mislim da je 1.razred vreme kada su deca bas mala za konkretno bavljenje ali za neko muzicko zabaviste sam i te kako za...




ivaMark -> RE: "Kako muzicki usmeravati i razvijati dozivljaj muzike i muzicke sposobnosti detetu od 0-6 god"? (20.3.2015 14:00:49)

Mod, moja sestricina je krenula u muzicku kada i u prvi razred, nije imala neko posebno interesovanje i zelju, htela je ali ne po svaku cenu...super joj je, ide na takmicenja i dobra je u tome, svira violinu [sm=smiley27.gif]
sada je cetvrti osnovne i muzicke takodje, . Sto napisa NM dok ne proba-necete znati...




Modessty -> RE: "Kako muzicki usmeravati i razvijati dozivljaj muzike i muzicke sposobnosti detetu od 0-6 god"? (20.3.2015 14:02:12)

Evo recimo primera sina moje drugarice: Sa tri godine je po malo drndao gitaru, sa 4 je prešao na lupanje u šerpe, nešto pre punih 5 ga odveli na bubnjeve u privatnu školu muzike. Ispalo da je dete neverovatan talenat. Već je imao nekoliko koncerata sa decom iz školice kao i svirku sa grupom Kerber [sm=smiley1.gif] Da mama i tata nisu imali osećaj da im dete zaista voli bubnjeve, možda bi kasnije bilo suviše kasno. Zato i pitam kada treba da krene.
Moj tata i moj brat sviraju gitaru i oni i mogu da mu pokažu neke osnove, da ga malo više mžda zainteresuju , ali oni su u fazonu - ma još je mali, da ga ne opterećujemo i sličlne fore. Nije mi jasno zašto im je toliko teško da se malo zezaju sa njim! A s druge strane oduševljavaju se što Nikola sada obožava da mu sviraju i više nekako njemu posvećuju pažnju. Pre svega nije fer i nervira me ta njihova nesvesna podela. Jer Nikola reaguje potpuno isto kao što je i Danilo reagovao na muziku u tom uzrastu.




dijana1* -> RE: "Kako muzicki usmeravati i razvijati dozivljaj muzike i muzicke sposobnosti detetu od 0-6 god"? (20.3.2015 14:05:34)

Vuk je isto zaludjen muzikom. Stalno pita kada cu mu kupiti sintisajzer, gitaru i bubanj. Obecala sam sintisajzer za rodjendan pa neka drnda. Sve pesme sa pink mjuzika zna [sm=smiley36.gif] a Tropico bend ( ne znam zbog cega ) obozava. Po ceo dan peva i plese [sm=smiley36.gif]Cak je i Kostu toliko zaludeo da je K juce rekao "pusti ponovo " (pesmu). Moja mama je bila tu i cula je, nije mogla da veruje[sm=smiley36.gif]




adulence -> RE: "Kako muzicki usmeravati i razvijati dozivljaj muzike i muzicke sposobnosti detetu od 0-6 god"? (20.3.2015 14:13:05)

mod zato cu ja ivu sigurno upisati u muzicko zabaviste,ja mislim da u mojoj muzickoj skoli mogu deca sa 3 ili 4 godine vec da krenu ali to je super za razvijanje sluha, svesti i zelje.....ako im to ne dosadi onda pravac na instrument...




mila83 -> RE: "Kako muzicki usmeravati i razvijati dozivljaj muzike i muzicke sposobnosti detetu od 0-6 god"? (20.3.2015 14:28:45)

Preporucujem muzicko zabaviste u svakom slucaju,nezavisno od toga ima li dete dovoljno sluha za ucenje nekog instrumenta dalje ili ne,necete sigurno pogresiti !
Sto se tice upisa u muzicku skolu, zavisi sve od zeljenog instrumenta a i muzicke skole u vasem gradu kada moze da se upise.Generalno, sestogodisnje muzicko obrazovanje se zapocinje sa 3.razredom osnovne kako bi se poklopili zavrseci obe skole,sve pre toga se vodi kao muzicko zabaviste i pripremni razred(nesto kao tipa predskolsko pred upis u osnovnu skolu). pozeljno je dakle, dete upisati recimo kada je 2.razred osnovne(prvo malo da se navikne na obaveze koje je dobio u 1.razredu) u muzicku skolu.




ivaMark -> RE: "Kako muzicki usmeravati i razvijati dozivljaj muzike i muzicke sposobnosti detetu od 0-6 god"? (20.3.2015 14:42:28)

Izvinjavam se, sestricina je bila drugi razred osnovne kada je upisala muzicku [sm=smiley9.gif]

Malo sam na sve strane sa mozgom pa jedno mislim a trece pisem.




Modessty -> RE: "Kako muzicki usmeravati i razvijati dozivljaj muzike i muzicke sposobnosti detetu od 0-6 god"? (30.3.2015 10:49:07)

Danilo dobio gitaru. Jao koja sreća i radost! [sm=smiley36.gif]
Vodili ga tata i ujka u prodavnicu instrumenata i muzičke opreme. Kažu bio je oduševljen, trčao od instrumenta do instrumenta, malo "svirao" klavir, gledao gitare....
Za sada će ga po malo učiti ujka i deda, a na dalje....videćemo

[img]http://www.dodaj.rs/f/s/4r/1R8qavsN/110782611015320687807747.jpg[/img]




mila83 -> RE: "Kako muzicki usmeravati i razvijati dozivljaj muzike i muzicke sposobnosti detetu od 0-6 god"? (30.3.2015 10:53:08)

<3 Divno! Pa tako se pocinje [sm=smiley36.gif] to je jedan prirodan i neusiljen nacin,samo tako nastavite ! [sm=smiley1.gif]




Modessty -> RE: "Kako muzicki usmeravati i razvijati dozivljaj muzike i muzicke sposobnosti detetu od 0-6 god"? (30.3.2015 11:00:13)

Naštimovali gitaru i posle njegovog "sviranja" opet morali da je štimuju [sm=smiley36.gif]
Kaže moj brat da će ga prvo naučiti da svira neku pesmicu koju inače voli da peva, da bi mu bilo interesantno. Nadam se da će stvarno biti zainteresovan. [sm=smiley1.gif]




mila83 -> RE: "Kako muzicki usmeravati i razvijati dozivljaj muzike i muzicke sposobnosti detetu od 0-6 god"? (2.6.2015 23:56:10)

Mod,kakve sam ja ono bubnjeve videla na fejsu ?[sm=smiley36.gif][sm=bravo.gif]




tekilica -> RE: "Kako muzicki usmeravati i razvijati dozivljaj muzike i muzicke sposobnosti detetu od 0-6 god"? (3.6.2015 7:41:25)

Modessty, bravo! Odlicnu stvar ste uradili, ja jedva cekam da porastemo, izmedju ostalog i zbog ovoga :)

Vazno je da osluskujete svoje dete i da mu pomognete da ostvari sebe onako kako ono to voli, naravno, ako je to drustveno prihvatljivo. Bratanac MM je upisao muzicku skolu kada je bio prvi razred, na testiranju je prosao odlicno! Ali, morate biti istrajni. Nicemu ne vodi ako ga danas upisete, sutra ne odvedete, ni preksutra, takodje...pa onda mu kupite klavir, koji nece svirati...





Modessty -> RE: "Kako muzicki usmeravati i razvijati dozivljaj muzike i muzicke sposobnosti detetu od 0-6 god"? (3.6.2015 10:57:55)

Nikola lupa pa rastura! Jedva ga odvojimo od bubnjeva! Ovo su bubnjevi jednog niškog muzičara koje deca mogu da lupaju svaki dan. Inače sin naših prijatelja uči bubjneve i kod njega su se moji susreli sa ovim instrumentom. Danilu je preglasno, a Nikola ih obožava! Što se i vidi :D

[img]http://www.dodaj.rs/f/33/KR/1xSkeXyR/113902461015335359701747.jpg[/img]

[img]http://www.dodaj.rs/f/1D/k0/1RJLsHOa/1/113511961015335359559747.jpg[/img]

[img]http://www.dodaj.rs/f/s/4r/1R8qavsN/1/110782611015320687807747.jpg[/img]




Ana RR -> RE: "Kako muzicki usmeravati i razvijati dozivljaj muzike i muzicke sposobnosti detetu od 0-6 god"? (3.6.2015 11:27:35)

Mod, sjajni su [sm=bravo.gif] ja obožavam gitaru i žao mi je što nisam učila da sviram.

Marko je u Kanadi non stop "svirao" klavir, ali to njegovo bzvz sviranje uopšte nije bilo loše, što reče jedna prijateljica čak može da se sluša [sm=smiley36.gif] Ali kad ga pitaš šta bi voleo da svira kao iz topa odgovori Drums! Tatin sin [sm=smiley36.gif]





Modessty -> RE: "Kako muzicki usmeravati i razvijati dozivljaj muzike i muzicke sposobnosti detetu od 0-6 god"? (3.6.2015 12:57:08)

Nikola ima onaj mali klavir igračku i njegovo sviranje više liči na lupanje bubnjeva nego na sviranje klavira [sm=smiley36.gif]




Stranica: <<   < Prethodna stranica  2 3 4 [5] 6   Sledeća stranica >   >>