RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (Puna verzija)

Forum >> [Beba] >> Dohranjivanje gustom hranom

Poruka

Anoniman -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (26.1.2012 22:36:34)

IZVORNA PORUKA: minavb

Po novom je od 6 meseci. Ja misim da sam sa 6 i po ili 7 uvela.

A kako si davala cveklu?

minavb -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (26.1.2012 22:40:03)

Obarim pa izmiksam sa pirincem i mesom.

ivana70a -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (26.1.2012 22:50:51)

joj sad vidim da se brokoli kao uvodi od 8og meseca...[sm=zmeden.gif]
ne znam sta dalje od povrca da uvedem jedemo krompir, sargarepu, tikvicu, bundevu.. sta jos mogu? jel ima neko predlog (ili vise predloga). imamo 6 meseci (ne znam kako da napravim tiker , pa ako neko i to zna neka pomogne)

Yula -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (26.1.2012 22:54:52)

IZVORNA PORUKA: ivana70a

ja bih kao rekla da je od 6meseci gluten, ali iako sada imamo toliko ne usudjujem se da dam zbog toliko oprecnih misljenja i stavova vezanih za gluten. samo se igraju sa nasim vec dovoljno sludjenim glavama vezano za ovu tematiku.

jos nesto me zanima, kako kuvate brokoli (ja ga u zivotu nisam jela),jel ubacim sve da se kuva ili postoje delovi koji se odvoje i bacaju ,tipa ono kao stablo

E ivana, to je i mene zanimalo, to za brokoli. ja ga kuvam tako sto odsecem cvetice od onog velikog korena, ali ostvljam onaj manji korencic, tj. stablo od cveta. Kuvam sve na pari, osim palente, pirinca i blitve, koje kuvam u serpici otklopljene. Brokoli i karfiol se ne kuvaju dugo, brokoli neko rece do 6 minuta, a karfiol moram malo duze, jer mi bude tvrd. Blitvu prethodno izblansiranu ( nadam sead znas sta je to, ako ne znas reci, objasnicu ) i zamrznutu, onako zamrznutu stavim u dzezvicu sa vodom i par minuta skuvam, ali da list ne potamni previse. Blitvu kuvam sa sve onim belim korenom. Blitve koje nabavljam izgledaju ovako:
[img]http://www.mon-chef-a-moi.com/wp-content/uploads/2008/02/carde-v.jpg[/img]

ili ovako, kakvu mi je sveki prosli put kupila:
[img]http://www.zelenjava-pikapolonica.si/slike/Zelenjava/blitva.jpg[/img]

Ova druga ima mnogo kraci koren, e sad, ja sam to sve kuvala zajedno i davala detetu kao miksanu kasicu, a mozda sam trebala samo list??? Nisam ljubitelj zelenisa i nemam pojma kako se to sprema. Valjda nisam pogresila [sm=zmeden.gif]

ivana70a -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (26.1.2012 22:58:31)

a da li ja sav taj zelenis mogu uvesti bebi od 6 meseci?
kako izblansiras?

Anoniman -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (26.1.2012 23:00:25)

kako izblansiras?

Mi smo i brokoli i blitvu i spanać počeli pre punih 5.

ishler -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (26.1.2012 23:04:23)

Mi planiramo u narednom periodu,
ali toliko ima namirnica za uvodjenje da ne znam sta pre,vec me boli glava[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley29.gif[/image]

Yula -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (26.1.2012 23:05:39)

Od danas je bataljujem!
IZVORNA PORUKA: minavb

Po novom je od 6 meseci. Ja misim da sam sa 6 i po ili 7 uvela.
Posto ne jede jaja, neka jede meso 6 dana, a jedan iznutrice. Cveklu vec sad moze da jede a ja bih blitvu davala redje, mozda jednom u dve nedelje. Ima dosta oksalne kiseline pa ne treba da se daje cesto. Inace ne preporucujem ni odraslima da u jedan obrok strpaju mnogo razlicitog povrca, pa tako mislim da je bolje i za decu da im se obrok sastoji iz mesa, krompira ili rize i jos jedbe ili dve vrste povrca. Tako je sve lepse iskoristi, a i jelovnik bebe je prilicno raznovrstan.

Kuku i lele, a ja davala svaki dan blitvu [sm=smiley19.gif] Od danas je bataljujem! [sm=smiley19.gif]

Evo kako ja to spremam:
rucak: jagnjetina saznala sam da meso koje kupujem nije prava ovca vec malo starije jagnje, nesto izmedju ovce i jagnjeta ) zatim malo rompira ili pirinca i jos dve povrcke ako je pirinac, a ako je krompir onda jos jedna, npr blitva [sm=smiley19.gif] ili karfiol ili tikvica. Sledeci obrok je npr. brokoli i tikvica. Jao, od sada cu morati to malo bolje da sredim. jedemo malo namirnica pa nemam bas neki izbor. A i doktorka u savetovalistu me zafrknula, rekla mi da izbegavam krompir, da ga dajem bas retko da ne bih ugojila dete! A beba mi uopste nije debela, ali ni malo! Druga pedijatrica, kod koje smo bili danas se cudila sto je ova to odvalila jer je moja beba prilicno velika za svoj uzrast i bas kaze da mora da jede i vise nego bebe njenog uzrasta.
Od sutra cu znacajno da promenim bebin jelovnik.

Yula -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (26.1.2012 23:07:47)

IZVORNA PORUKA: branki

ne znam sta je pravilno,ja radim ovako:brokoli kuvam oko15min,cvetove otkinem,ono veliko,glavno stablo ne.ja meso dajem svaki dan.cveklu nisam uvela.boza kaki po 3 puta,kaka je slicna kao kod tvog sina-nekad kasasta,nekad kao meki plastelin,ne lepi se za pelenu.

Jupiiiiiiiiiiiiiiiii, super! I mi katkada imamo i trecu kaku! Laknulo mi je sada! [sm=bravo.gif]

ishler -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (26.1.2012 23:09:29)

Ja se slazem sa Mininim savetom,
ja bebi dajem meso i dve vrste povrca za rucak,mislim da je to dovoljno,ne treba preterivati,
a za dorucak palentu sa vocem i to jedna vrsta,jer kada stavim dve nece da rucka[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

ishler -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (26.1.2012 23:13:27)

P.S Branki
sto se tice ,,plastelina,,ja sam mislila da je to zatvor TJ. tvrda stolica(izvinjavam se sto pisem u pogresnoj temi)[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley19.gif[/image]

Yula -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (26.1.2012 23:15:41)

kako izblansiras?

Vidis da su neke zene uvodile. Eto, ovde u Francuskoj preporucuju mladu boraiju vec od 4. meseca, a kod nas tek mnooogo kasnije. Grasak isto, kao i spanac, pa pretpostavljam da je i blitva tu negde. Ja pokusavam da nadjem neku sredinu...

Blansiranje:
Operes i ocistis listice, i u kljucalu vodu potopis i drzis tako 2 minuta, izvadis i stavis pod mlaz hladne vode. Hladnu iseckas i stavis u zamrzivac. Ja odvojim porcijice koliko otprilike dajem po obroku i uglavnom mi stane po dve u kesicu tako sto stavim jednu dozu pa vezem taj deo kese u cvor i posle jos jednu porciju i onda vezem.

Yula -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (26.1.2012 23:17:09)

IZVORNA PORUKA: gae_gr

kako izblansiras?

Mi smo i brokoli i blitvu i spanać počeli pre punih 5.

gae, sta sada dajes sve bebi od namirnica?

ishler -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (26.1.2012 23:18:28)

Yula,
jesi li kuvala nekada ovsene pahuljice i kako,nikako da dobijem odgovor[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Yula -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (26.1.2012 23:24:36)

Nisam ishler, nismo jos uveli gluten, a mislim da one sadrze gluten u sebi? S obzirom da ti jesi, mislim da ih kuvas isto kao pirincane, nemam pojma. Ako su pahuljice valjda se samo pomesaju savodom ilimlekom, a ako je kao brasno, odnosno kuvas kasu, onda kuvas kao palentu, mozda samo malo duze. Ja bih bar tako. Samo na kraju proveris, probas da vidis da li je dovoljno kuvano.

Anoniman -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (26.1.2012 23:36:44)

Yulo, ne znam da li treba da paničiš, mi ne jedemo češće blitvu i spanać jer jedemo svašta nešto pa nemamo potrebu. Inače ne znam kakvo je pravilo.

Mi jedemo; teletinu, junetinu, piletinu, ćuretinu, žumanca, pileću džigericu, šargarepu, krompir, brokoli, karfiol, blitvu, spanać, paškanat, celer, kukuruz, pirinač, tikvice, papriku, avokado, jabuku, krušku, kajsiju, breskvu, bananu, šljivu. Nadam se da nisam ništa zaboravila.

Yula -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (26.1.2012 23:38:17)

Nas jelovnik trenutn oizgleda ovako:

***7.30-8.00- dorucak 270ml mleka ( mada od sutra ce to biti 300ml po preporuci pedijatra jer mali trazi vise, a plus ne jede mlecne proizvode);

***10.00- kompot od jabuke, nekih 100ml ili cega vec, u obliku je gusce kasice. Od dans smo poceli sa uvodjenjem kruske, tako da ce imati uskoro raznovrsniju uzinicu;

***12.00- rucak- jagnjetina, krompir i jos jedna povrcka 200-250ml;

***15.00- II rucak [sm=smiley36.gif] - dve vrste povrca i malo palente, mada nekada bude i samo povrce [sm=zmeden.gif] 200-250ml

***18.00- popodnevna uzinica- zitarice, kacamak ili od palente ili od belog kukuruznog brasna, ili pirinac, sve pomesano sa dozom ili dve mleka razmucenim sa malo vode. 100-150ml

***19.30-20.00- vecera- mleko 270ml i spavanje. Od veceras je 300ml mleka.

Mozda vam deluje mnogo i meni se tako cinilo kada sam ranije citala da bebe jedu 6x dnevno, cak i cesce, ali nije mnogo zaista, ipak je sve to vrlo malo kaloricna hrana. U kasice do povrca i mesa stavljam i kasicicu maslinovog ulja. Kasice delom gnjecim,a deo izmiksam, pa pomesam.

Beba ima 7 meseci i 22 dana i ima 77.5 cm 10.5kg. S obzirom da svi doktori mere razlicito, uzmite 1 cm gore-dole i 0.5kg takodje +/-, jer mi je beba pre mesec dana imala istu kilazu kao sada, a vidno je popravio obrascice, a porastao je navodno 2.5 cm! Moracu za koji dan opet da ag vodim u savetovalistei onda da uzmem neke srednje vrednosti kao priblizno tacne[sm=smiley13.gif]

ishler -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (26.1.2012 23:38:22)

Hvala u svakom slucaju,
ja sebi spremam sa mlekom,ali bebi cu sa vodom pa cemo videti[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Yula -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (26.1.2012 23:43:13)

Yulo, ne znam da li treba da paničiš, mi ne jedemo češće blitvu i spanać jer jedemo svašta nešto pa nemamo potrebu. Inače ne znam kakvo je pravilo.

Mi jedemo; teletinu, junetinu, piletinu, ćuretinu, žumanca, pileću džigericu, šargarepu, krompir, brokoli, karfiol, blitvu, spanać, paškanat, celer, kukuruz, pirinač, tikvice, papriku, avokado, jabuku, krušku, kajsiju, breskvu, bananu, šljivu. Nadam se da nisam ništa zaboravila.

Bogte gae, pa vi jedete skoro sve! [sm=bravo.gif]

Mi zbog alergije na jaja, sargarepu, a mozda i kravlje mleko ( najverovatnije, uskoro cemo saznati ) ne jedemo tako raznovrsna mesa, ali uskoro planiram da pokusam sa junetinom i curetinom, pa mozda ce nam to biti sledeca namirnica. Do sada sam uvodila namirnice na 4 dana, ali smatram da nam se organizam vec navikao na nove namirnice i uopste drugu hranu osim mleka, i od sada cu ih uvoditi na 3 dana, tako da cu dobijati vise prostora za manevar [sm=smiley1.gif] a samim tim i raznovrsnost kuhinje.

Imam srecu da je moj malac jesan i ne bira, sve voli da jede. Malo zna da se namrsti u pocetku, ali posle samo grabi [sm=jezicek.gif]

ishler -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (26.1.2012 23:43:39)

Bitna je samo duzina,tezina samo kod beba do 3m,naravno da nema gubitaka,
moja je za tvoju bebu mrsavica 6m -6,5kg deluje malo ali udvostrucila je tezinu,mamina manekenka,ali ja sam prezadovoljna[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image]
Inace svaka cast za obroke[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image],
mi imamo samo dorucak i rucak i puno sisanja jos uvek[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley9.gif[/image]

Yula -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (26.1.2012 23:48:36)

IZVORNA PORUKA: ishler

Hvala u svakom slucaju,
ja sebi spremam sa mlekom,ali bebi cu sa vodom pa cemo videti[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Ma, opusteno. Cuj, nisu sve bebe iste, ali moj bebac jede palentu i sve i bez mleka, moze malo da se namrsti u pocetku, ali jede bre sve. Daj bebi sa vodom i ako hoces, nakapaj malo svog mleka ( ako dojis, sorry zaboravih, previse je to info za moj umorni mozak ). Najbolje je ako imas pumpicu i izmlazas malo mlekca i kada skuvas kasicu i prohladis samo umesas svoje mleko. Kacamak se npr. i kuva n avodi sa malo ulja ili maslaca ili pak kajmaka, kako ko voli. Ja cu uskoro da uvedem i suncokretovo ulje, samo da andjem cedjeno na hladno i onda cu da ga dodajem u kacamak ili palentu ( to mu je sve ionako isto ) . Za sada ne dodajem ulje u to jer koristim maslinovo i negde sam cula da ono zagrevanjem gubi sve korisne supstance, pa ga dodajem iskljucivo kada prohladim kasice od povrca i to pred konzumaciju. U kase od zitarica ga ne stavljam, ne znam kakva bi to kombinacija bila, jer vec dodam ad mleko.

Anoniman -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (26.1.2012 23:50:32)

Yulo, zaboravila sam da dodam pavlaku, mladi sir, kiselo mleko i jogurt. Inače i ja dodajem maslinovo ulje u kašice od povrća i kačamak a u krompir puter.

Evo i našeg novog rasporeda:

6:00 jako retko se probudi tako rano i onda dobije mleko 150 ml (ovo najčešće prespavamo i preskočimo)

8:00 voćna kašica ili izblendana sveža jabuka ili kačamak ds jogurtom

13:00 meso ili jaje ili džigerica i povrće, plus mladi sir ili kiselo mleko

16:00 užina kojoj nikako da definišem šta će biti, pokušala sa pudingom al ne ide pa opet jedemo isto ili slično kao za ručak

19:00 pirinčano-kukuruzne pahuljice

20-21 mleko pred spavanje 150 ml nekad malo više kad traži dodatak a češće od ovih 150 10-20 ml ostane u flašici.

Anoniman -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (26.1.2012 23:53:58)

Inače mi imamo 7 meseci i 12 dana, 70 cm i 8,2kg.

I zaboravila sam bundevu (al samo iz teglice, domaću neće).

Yula -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (26.1.2012 23:54:28)

IZVORNA PORUKA: ishler

Bitna je samo duzina,tezina samo kod beba do 3m,naravno da nema gubitaka,
moja je za tvoju bebu mrsavica 6m -6,5kg deluje malo ali udvostrucila je tezinu,mamina manekenka,ali ja sam prezadovoljna[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image]
Inace svaka cas_t za obroke[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image],
mi imamo samo dorucak i rucak i puno sisanja jos uvek[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley9.gif[/image]

Ih, pa mi smo stariji mesec i po od vas! Skoro pa dva. I no sikiriki, vazno je da mala napreduje. Devojcice su uglavnom sitnije. Moj Laki je rodjen kao krupna beba, najveca beba ikada rodjena u ovom porodilistu gde smo rodjeni i bio je zvezda porodilista, tako su ga tamo zvali [sm=smiley36.gif] Dolazilo osoblje iz drugih delova klinike da ga vide [sm=jezicek.gif] Rodio se majkin zmaj sa 4195gr i 56cm! Ja prvorotka i to prirodno, uz epidural, seckanje-4 sava [sm=smiley19.gif]
A eto, imali problem sa alergijom [sm=smiley5.gif] Nasledio od caleta.

Yula -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (26.1.2012 23:58:50)

Yulo, zaboravila sam da dodam pavlaku, mladi sir, kiselo mleko i jogurt. Inače i ja dodajem maslinovo ulje u kašice od povrća i kačamak a u krompir puter.

Evo i našeg novog rasporeda:

6:00 jako retko se probudi tako rano i onda dobije mleko 150 ml (ovo najčešće prespavamo i preskočimo)

8:00 voćna kašica ili izblendana sveža jabuka ili kačamak ds jogurtom

13:00 meso ili jaje ili džigerica i povrće, plus mladi sir ili kiselo mleko

16:00 užina kojoj nikako da definišem šta će biti, pokušala sa pudingom al ne ide pa opet jedemo isto ili slično kao za ručak

19:00 pirinčano-kukuruzne pahuljice

20-21 mleko pred spavanje 150 ml nekad malo više kad traži dodatak a češće od ovih 150 10-20 ml ostane u flašici.

gae, zasto pravis razmak od 5h izmedju dorucka i rucka? Pogotovu ako je za dorucak samo vocna kasica? On ne trazi ranije?

Stranica: <<   < Prethodna stranica  15 16 [17] 18 19   Sledeća stranica >   >>