Moiraina -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (19.4.2013 10:55:28)
|
Morala sam sada da opet iščitam kad sam šta starijem sinu uvela, pa da pojasnim... njemu sam počela da uvodim u sred zime, izbor namirnica je bio prilično ograničen, pa sam dosta namirnica uvela preko kupovnih kašica, a voće sam mu sve davala kupovno dok nije došla sezona... Ima neki Frutek sokić grožđe+jabuka (za uzrast 6+), pa sam mu njega s vremena na vreme davala i obožavao ga je. Naravno da nisam davala grožđe u zrnu, ali zato kada je počela sezona istog, njupali smo ga odmah bez uvođenja (tada je imao godinu dana). U ovoj knjizi koju okvirno pratim stoji da do uzrasta od 8 meseci može da se uvede i spanać, nije naveden tačan redosled namirnica, već piše koje povrće može da se da u uzrastu 4-8 meseci. Spanać sam dala kada je imao tačno 8 meseci, ali samo zato što nisam mogla pre da nađem lep svež, inače bih dala ranije. Borovnica je super zdrava i često se stavlja u isti koš sa jagodičastim voćem (koje naravno ide posle godinu dana), ja sam dala pre toga, naravno pravilo postepenog uvođenja je obavezno kao i za sve... Avokado je isto koristan za bebe, bogat je "dobrim" masnoćama, super ide npr. sa bananom (koja isto nije sa naših prostora, pa je opet među prvim voćkama koje se daju bebama). Ja na primer imam averziju prema jabuci, pa mu za sada dajem onu iz teglice, organsku. Kad samo pomislim koliko puta je prskana, evo imam jednu iz Maxija koja je pretekla i niko je nije hteo, sačuvala sam je da vidim kad će početi da "propada", 3 nedelje mi stoji i kao nova je [sm=smiley4.gif], a ko zna koliko pre toga je stajala u prodavnici. Moja tetka ima u dvorištu jabuke i pošalje mi 2 puta godišnje, ako ne pojedemo u roku od 2-3 dana već posle nije ni za šta, skroz se sparuši (oni prskaju, ali skroz malo i kontrolisano, objasnili su mi zašto ne valja da bude totalno neprskano, ali sam zaboravila). Da imam od koga da nabavljam stalno, davala bih mu sigurno, pre nego iz teglice... Šljivu sam starijem dala među prvim voćkama, imao je problema sa stolicom od pirinčanih pahuljica, pa smo šljivom regulisali, ali sada nam još nije stigla na red, daću uskoro. Gluten sam dala sa 6m 3ned, uvodila sam sigurno nedelju dana, tako što sam stavljala u obrok za početak pola kafene kašičice 7 corn pahuljica, pa postepeno povećavala. E sad, pošto bebac povraća od pahuljica pa mu ih ni ne dajem, videću kako i kada ću njemu... Znači, moraću da vučem teglice odavde... Starijem sinu sam nosila kada smo išli u Tursku sa njegovih 8 meseci, još smo išli avionom, samo sam se nadala da će sve ostati čitave s obzirom na to kako oni rukuju prtljagom... Ali tada sam znala da tamo nemam gde da kupim (tj. bila je neka prodavnica u okviru hotela, izbor očajan, a cene [sm=smiley21.gif]), a prva normalna prodavnica je bila udaljena 2 dana jahanja.
|
|
|
|