RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (Puna verzija)

Forum >> [Beba] >> Dohranjivanje gustom hranom

Poruka

Moiraina -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (17.4.2013 22:31:12)

Mi od sutra pripadamo ovde.
Jede: krompir, pirinač, šargarepu, tikvice, karfiol, brokoli, i od voća jabuku i krušku. Pahuljice ne jede.
Čekam vikend, treba da dobijem lepu ćuretinu pa ćemo da probamo prvi put meso.
I da, ima za sada samo jedan obrok čvrste hrane, drugi ću mu uvesti kada uvedem meso (ćurku i pile za početak), pa ću mu davati za ručak povrće+meso (oko 12h). Mislila sam (pre fijaska sa pahuljicama) da mu uvedem večeru oko 18h, tada sam planirala da mu dajem žitarice sa mlekom, ali pošto ih ne jede (osim običnog pirinča koji kombinujem sa povrćem za ručak) onda će drugi obrok biti voće... samo ne znam kada bih mu to davala... kao, voće ne treba jesti uveče...
Ali sve mi se nešto ni ne žuri da uvodim drugi obrok, on super napreduje i ovako, ali s druge strane, znam da moram uskoro. Videću još.

nina26 -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (18.4.2013 16:30:26)

IZVORNA PORUKA: Moiraina

Mi od sutra pripadamo ovde.
Jede: krompir, pirinač, šargarepu, tikvice, karfiol, brokoli, i od voća jabuku i krušku. Pahuljice ne jede.

i mi od prekosutra, pripadamo ovde[sm=smiley1.gif] ali smo danas vec probali hippovu kasicu sa povrcem i mesom,nisam imala nikakav izbor sto se tice povrca, pa sam uzela tu sa mesom, a ladno pise od 4m da moze....

uglavnom ruckamo sto i Moiraina, osim karfiola i brokolija, a od voca ruckamo i bananu..

ne znam vise sta mogu da kombinujem od povrca, cini mi se da vrtim stalno jedno te isto[sm=zmeden.gif]

Moiraina -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (18.4.2013 19:54:55)

Ja planiram sledeće da uvedem: bundevu, blitvu i spanać (mogla sam već blitvu da dam ali nisam našla lepu), ćuretinu i piletinu, možda teletinu ako stignem, zatim kajsiju (kupila organsku Alnatura jabuka+kajsija kašu), avokado, probaću sa bananom (starijem sinu je teško pala), šljivu, možda borovnicu, grožđe... valjda je ovo dosta do punih 7 meseci...
Nego, Nina, da li sam ja dobro skontala da si ti u Grčkoj? Imam dilemu, idemo u junu na more, ne znam da li da vučem odavde kupovne kašice (spremaću mu i sama, naravno), nego ne znam šta mi se više isplati, a opet, nemamo neki gepek, a ionako mi je spisak stvari koje nosim kao da nas ide 20-oro... Al sam ga sročila [sm=smiley29.gif]

nink -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (18.4.2013 20:15:26)

drage dajte neku ideju sa cim da mu dam kiselo mleko sem sa palentom?Rekla nam doktorka da uvdemo kiselo mleko,jogurt i pavlaku..Uveli kiselo ali ne znam sa cim da iskonbinujem da bi bio obrok[sm=zmeden.gif]

Moiraina -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (18.4.2013 20:31:49)

To je i meni bio problem sa starijim, palentu nije voleo nikako, pa sam mu davala samo kiselo mleko, to mu je bila popodnevna užina...

Moiraina -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (18.4.2013 20:34:30)

Sad sam se setila, mislim da sam mu povremeno mešala sa 7 corn, kada smo uveli gluten...

Anoniman -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (18.4.2013 22:42:48)

daj mu kiselo mleko sa vocem - kao oni kupovni "100% voce unutra" jogobela i ostala boranija. lepo siiiitno iseckas, promuljas sa kiselim i eto uzine.
mozes i mesto dorucka sa zitaricama.
pronadji speltu (ako si uvela gluten) ili proso (nema glutena, a ima svasta nesto korisno i zdravo) pa u vidu griza skuvas na vodi pa pomesas sa kiselim mlekom a u kao pahuljice mozes odmah u kiselo mleko.
idi bre, varijacija mali milion!

nina26 -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (18.4.2013 22:52:09)

Ja planiram sledeće da uvedem: bundevu, blitvu i spanać (mogla sam već blitvu da dam ali nisam našla lepu), ćuretinu i piletinu, možda teletinu ako stignem, zatim kajsiju (kupila organsku Alnatura jabuka+kajsija kašu), avokado, probaću sa bananom (starijem sinu je teško pala), šljivu, možda borovnicu, grožđe... valjda je ovo dosta do punih 7 meseci...
nego ne znam šta mi se više isplati, a opet, nemamo neki gepek, a ionako mi je spisak stvari koje nosim kao da nas ide 20-oro...

pa jel sme spanac, nesto sam citala da se daje malo kasnije?

a i ovo mi je cudno, sljiva, borovnica,grozdje??

sto se tice kasica ovde, izbor je ocajan[sm=smiley21.gif] danas sam i uzela to sa mesom, jer je jedina hippova povrcna bila sa krompirom,sargarepom, graskom i karfiolom, a mi ova zadnja dva nismo jos probali..i gde god sam trazila, samo tu imaju, a vocne su ono standardne jabuka,kruska,pomor,banana...ovo pricam o izboru u apotekama, u supermarketima, imas nestle uglavnom, ja nisam videla neku drugu firmu, i uglavnom su sa mesom i povrcem, makaroni,pirinac itd...voce isto kao kod hipp-a...i imas one u prahu vocne varijante, i milion nekih slatkih kasica tipa sa keksom itd...
zakljucak: ponesi te vase[sm=smiley1.gif]

je l' mi nije rano da uvedem gluten u 6om, ili da cekam da napuni 7m...jos uvek sam u dilemi oko toga[sm=zmeden.gif]

Leax -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (18.4.2013 23:14:31)

Draga Nina mozes tu vecu kasicu(npr. Hipp) da podelis na dva dela. Jedan deo ostavis u frizider i cuvas do sutra a ovaj drugi ugrejes i nahranis bebca. Na kasicama pise koliko mogu da se otvorene cuvaju u frizideru , neke mogu do dva dana a neke do tri. Ima i Milupa mesno-povrcne kasice, mi ih ovde u Novom Sadu kupujemo mozda ih i ti negde pronadjes .
Moje misljenje je da ne treba zuriti previse sa uvodjenjem glutena kao ni namirnica koje nisu karakteristicne za nase podneblje( mislim na avokado i sl.) ja licno prednost dajem jabukama, breskvama, bundevi,...[sm=smiley1.gif]

Sanchy -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (19.4.2013 6:08:45)

Hm,grozdje i borovnica bi trebalo da se uvedu tek posle godinu dana .,,,mi idemo u C.G. I mm ce poneti kasice odavde pogotovu sto dole nema na primer onih sa bundevom uopste a mislim da ni sljivu nisam mogla da nadjem....

Zemunka85 -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (19.4.2013 9:18:18)

da li je klopa sacinjena samo od voca obrok ili medjuobrok. kako da joj dam npr jabuku na prazan stomak.

ja nisam jos gluten uvela.

a kada luk?

Jedemo sargarepu, krompir, tikvicu, bundevu, karfiol, brokoli, blitvu, curetinu, teletinu, jabuku, kruskj, bananu, breskvu, kajsiju, sljivu., pirinac. kukuruz samo u vidu pahuljica

sledece cu spanac i piletinu.

pa mlecne proizvode a koje kad i kako nr znam.

jedno vreme sam baaaas stala sa uvodjenjem. ne zurim, mngo joj prija moje mleko, bucka je i krvna slika je pupu odlicna

Moiraina -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (19.4.2013 10:55:28)

Morala sam sada da opet iščitam kad sam šta starijem sinu uvela, pa da pojasnim... njemu sam počela da uvodim u sred zime, izbor namirnica je bio prilično ograničen, pa sam dosta namirnica uvela preko kupovnih kašica, a voće sam mu sve davala kupovno dok nije došla sezona... Ima neki Frutek sokić grožđe+jabuka (za uzrast 6+), pa sam mu njega s vremena na vreme davala i obožavao ga je. Naravno da nisam davala grožđe u zrnu, ali zato kada je počela sezona istog, njupali smo ga odmah bez uvođenja (tada je imao godinu dana).
U ovoj knjizi koju okvirno pratim stoji da do uzrasta od 8 meseci može da se uvede i spanać, nije naveden tačan redosled namirnica, već piše koje povrće može da se da u uzrastu 4-8 meseci. Spanać sam dala kada je imao tačno 8 meseci, ali samo zato što nisam mogla pre da nađem lep svež, inače bih dala ranije.
Borovnica je super zdrava i često se stavlja u isti koš sa jagodičastim voćem (koje naravno ide posle godinu dana), ja sam dala pre toga, naravno pravilo postepenog uvođenja je obavezno kao i za sve...
Avokado je isto koristan za bebe, bogat je "dobrim" masnoćama, super ide npr. sa bananom (koja isto nije sa naših prostora, pa je opet među prvim voćkama koje se daju bebama). Ja na primer imam averziju prema jabuci, pa mu za sada dajem onu iz teglice, organsku. Kad samo pomislim koliko puta je prskana, evo imam jednu iz Maxija koja je pretekla i niko je nije hteo, sačuvala sam je da vidim kad će početi da "propada", 3 nedelje mi stoji i kao nova je [sm=smiley4.gif], a ko zna koliko pre toga je stajala u prodavnici. Moja tetka ima u dvorištu jabuke i pošalje mi 2 puta godišnje, ako ne pojedemo u roku od 2-3 dana već posle nije ni za šta, skroz se sparuši (oni prskaju, ali skroz malo i kontrolisano, objasnili su mi zašto ne valja da bude totalno neprskano, ali sam zaboravila). Da imam od koga da nabavljam stalno, davala bih mu sigurno, pre nego iz teglice...
Šljivu sam starijem dala među prvim voćkama, imao je problema sa stolicom od pirinčanih pahuljica, pa smo šljivom regulisali, ali sada nam još nije stigla na red, daću uskoro.
Gluten sam dala sa 6m 3ned, uvodila sam sigurno nedelju dana, tako što sam stavljala u obrok za početak pola kafene kašičice 7 corn pahuljica, pa postepeno povećavala. E sad, pošto bebac povraća od pahuljica pa mu ih ni ne dajem, videću kako i kada ću njemu...

Znači, moraću da vučem teglice odavde... Starijem sinu sam nosila kada smo išli u Tursku sa njegovih 8 meseci, još smo išli avionom, samo sam se nadala da će sve ostati čitave s obzirom na to kako oni rukuju prtljagom... Ali tada sam znala da tamo nemam gde da kupim (tj. bila je neka prodavnica u okviru hotela, izbor očajan, a cene [sm=smiley21.gif]), a prva normalna prodavnica je bila udaljena 2 dana jahanja.

vikiii -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (19.4.2013 11:47:09)

Ja sam mom bebcu uvela gluten pre dve nedelje i danas mu dam keks i mleko,medjutim na licu mu se pojevi par crvenih tackica.Nisu klasicne tackice,vec kao da ga je ujelo nesto. Dal je moguce da alergija? Gluten sam mu uvela preko Nestle cerealija 8 zitarica i keksa.

Moiraina -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (19.4.2013 11:54:20)

Koje mleko mu daješ? I koji keks?

Figaro88 -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (19.4.2013 11:54:44)

Viki mi imamo te tackice ponekad,sitne,crvene,malo ispupcene,i pojave se ili na obrascicu ili oko usnica.A jos uvek ne znamo od cega joj izadju[sm=zmeden.gif]Uglavnom nije alergicna ni na sta od hrane.Mozda vam smeta nesto u tim zitaricama,a opet moze da bude i alergija,ako se pojavi opet pitaj pedijatra,tako je najsigurnije.

Olga75 -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (19.4.2013 11:58:23)

Vikii , reakcija na gluten hm ima ih nekoliko - celijakija , ona se javlja nekoliko meseci nakon uvodjenja sa sluzavom , sivom , smrdljivom stolicom
alergija na gluten , nemam pojma
mozda su te bubuljice zbog vrucine i balavljenja?
e sad ima i dalje paranoje , mozda u keksu ima ostataka lesnika , oraha , soje , to pise u alergen info na omotu
mozda jeproblem mleko
a mozda je samo vrucina i balavljenje
a da alergija na gluten ima i koznu formu
ne znam
a mozda je bebu i ujelo nesto [sm=zmeden.gif]
ne znam doduse kad ste poceli sa glutenom , ne znam guglaj ali ne verujem da je alergija na gluten
mada , mozda je najbolje da konsultujes pedijatra

vikiii -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (19.4.2013 12:04:48)

Figaro bas takve tackice su mu se pojavile. Od mleka ne verujem da je,aptamil sam mu dala,e sada jedino od keksa da nije. Jbg nestalo mi Nestle zitarica, a samo sam imala petit keks u stanu, pa sam mu njega dala racunajuci da je vec uveden! Poludela sam!!!!!!!

Leax -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (19.4.2013 12:06:53)

IZVORNA PORUKA: Zemunka85

da li je klopa sacinjena samo od voca obrok ili medjuobrok. kako da joj dam npr jabuku na prazan stomak.

Mom bebcu sam vocni obrok uvela kao vid uzine , npr.umesto obroka (da siki) u 3h sam mu ubacila neku vockicu [sm=smiley1.gif]

Moiraina na zalost niko nam ne garantuja koliko su prskane vockice bile one sa naseg ili inostranog podneblja. Najbolja varijanta jeste kada imate svoje voce. Mi samo zato dok sam jos bila trudna napunili zamrzivac nasim vockicama tako da sam do skoro mirne duse pravila kasice ali su se zalihe sada vec potrosile pa sada uglavnom kupujem gotove vocne kasice.

Ponavljam da svako ima svoje misljenje, metode,...,i naravno svog pedijatra sa kojim moze da se posavetuje oko uvodjenja novih namirnica [sm=smiley1.gif]

Moiraina -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (19.4.2013 12:19:15)

Nema mi druge, moraću da posadim jedno drvce jabuke na terasi [sm=smiley36.gif], valjda komšije neće da se bune.
Naravno, ja ne želim nikoga da ubeđujem da su moje "metode" ispravne, oko nekih stvari se možda previše tripujem, oko nekih sam malo više opuštena, ali eto, pišem kako ja radim.
Meni je najveća frka bila kod uvođenja mlečnih proizvoda (ja reeeetko konzumiram kravlje mleko, obično po malo u kafi, ne prija mi) i oko jajeta, a prošlo je super (pričam o starijem sinu). A ovaj mali ima ekcem kao i mm, mm-u je dovoljno da pojede jednu narandžu ili popije limunadu i da mu bukne (znači to su namirnice koje mu neću dati ni sa punih godinu), i tako...

Leax -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (19.4.2013 12:33:28)

Nema mi druge, moraću da posadim jedno drvce jabuke na terasi [sm=smiley36.gif]

Pa sto jabuku posadi bolje avokado bas ce lepo da ti izgleda terasa a mozes i da zamisljas da si na nekoj plazi [sm=smiley1.gif]

Zemunka85 -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (19.4.2013 15:10:00)

Mom detetu izasla juce jedna ooooooooogromna crvena tacka na licu, naduvena. Kao potkozna bubuljica, ali ja kontam da je ujelo nesto. Ne vezujem sa hranom.

Dojranka -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (19.4.2013 23:10:34)

Mi smo poceli sa dodatnom ishranom sa 5 meseci, vrlo polako, probavali smo po 3 dana, nekad bi se desilo da preskočimo čvrstu hranu pošto je bebac napredan i lepo siki i neću ni na šta da ga silim. Prvih mesec dana vodila sam kao učenje da hranjenju tako da nismo ni imali neko određeno vreme za klopu, a često bi malo jeo kašicu pa bi dovršio obrok sa sisanjem. Sada imamo uveden jedan i po obrok (ručak i večera, pa nešto od toga ili preskoči ili jede pola obroka). Probao je šargarepu, krompir, bundevu, tikvicu, pirincane pahuljice, jabuku, bananu... i sad se mislim da mu uvedem palentu sledecu. Sokice nece... Sa koliko meseci bi trebalo da imamo 3 obroka? Volim da poštujem bebin ritam, ali ne bih ni da kasnimo previše.

Moiraina -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (20.4.2013 12:33:18)

Ćuretina je prošla suuupeeer. Stavila sam jedno parče mesa od oko 50g, jedan mali krompir i pola manje tikvice (pred kraj kuvanja), pa kad se to dooobro skuvalo (imam frku od nedovoljno kuvanog mesa, pa ga verovatno i prekuvam), sipala sam tu vodicu u kojoj se sve kuvalo, dodala krompir i tikvicu i skroz malo parčence mesa, izmiksala i ispalo je kao gušća čorbica. Smlatio je sve (180g) i posle je još sisao (mada mislim da je to tražio da se uspava). Baš mu se svidelo. Sutra stavljam malo više mesa.
Ja ću tek sada kada uvedemo 2 vrste mesa (ćuretinu i piletinu) i kad bude imao "pravi" ručak, da počnem da mu dajem kao užinu voće (uvela sam jabuku i krušku). Računam da će sa 7 meseci imati dva prava obroka, ne mislim da bilo gde kasnimo, pogotovo što nam dojenje ide super i žao mi je da mu prerano izbacujem. A za treći, pa videću, mislim da ćemo neko vreme, bar do 8 punih meseci, ostati na ta dva.

Zemunka85 -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (20.4.2013 13:22:48)

moiraina,

nama je nas nutricionista rekao, a tako sam procitala i knjizi i na netu, da se rucak ne dosisava, osim ako pojede bas malo, jer se kombinacija meso-povrce-mleko - ili tesko vari, ili cini da se nedovoljno iskoriste svi hranljivi sastojici, zaboravila sam sta od ta dva çD

Moiraina -> RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-III deo (20.4.2013 13:37:45)

Znam za to. [sm=smiley1.gif]
Zapravo, problem je u tome što kalcijum iz mleka sprečava resorpciju gvožđa iz mesa. Ali, pošto je ovo bio tek prvi dan mesa, i pojeo je sasvim malo, bilo mi je ok da mu dam, posebno što je sisao sasvim malo i posle zaspao.

Stranica: <<   < Prethodna stranica  96 97 [98] 99 100   Sledeća stranica >   >>