RE: Idemo u vrtić-2. deo (Puna verzija)

Forum >> [Dete] >> Zabavište i čuvanje deteta



Poruka


lenn -> RE: Idemo u vrtić-2. deo (10.4.2013 9:15:10)

I mi smo mu govorili da tamo ima puno dece, igračaka, da ce mu biti zanimljivo, i prvi dan je prihvatio ostao je bez problema, ali mu se nije svidelo i sad nece da ide.Evo danas je treći dan, svaki je gori od prethodnog, sad me moli da ga ne vodim, place kad ustane, tamo nece da obuje pape,vristi kad ga vaspitacica uzme.Znam da sam i ja previse ocekivala. Mislim da sam progresila sto nisam insistirala da ga prvih nekoliko dana ostavim samo na par sati a ne ceo dan.




bea83 -> RE: Idemo u vrtić-2. deo (10.4.2013 14:58:12)

Lenn, nemoj sad sebe da mučiš da li si pogrešila ili ne, tako je kako je, nego pitaj da li vaspitačice preporučuju da eventualno skratite vreme sad, možda bi mu to godilo dok se malo ne navikne




lenn -> RE: Idemo u vrtić-2. deo (12.4.2013 13:55:37)

Već dva dana ne idemo u vrtić,pokupio je neki virus, temperatura i kašlje.Kad ozdravi moraćemo sve ispočetka.




Trcosava -> RE: Idemo u vrtić-2. deo (17.4.2013 11:35:30)

Uf valjda sam na pravoj temi. Naime, Ana ide odavno u vrtić i NIKAD nije bio problem.
U ponedeljak ja prvi put nisam otišla po nju (bila u bolnici) i do uveče me nije bilo. Sutradan kaže vapsitačica da je plakala bez razloga u šetnji (tj kao da je neko njoj nešto rekao), drugi put kad se valjda probudila - kaže da je jedva smirila (opet bez razloga) i kad am došla po nju je počela da plače.

To što je plakala kad sam došla po nju, objasnila je i sasvim je to bilo razumljivo.
Ana ima malo 3 i kusur godina, nije ni toliko mala, ali ni velika da može da objasni. Jutros nam kaže da NEĆE u vrtić jer je jedan dečak gura. Na njega se ona odavno žali i svaki put joj kažemo da mu vrati (neg gurne i ona njega, ili neka ga povuče za uvo) ako neće to, da kaže vaspitačici. Na šta ona kaže da neće jer će onda on da plače?[sm=zmeden.gif]

JEste imale takav slučaj? Ja ću danas svakako razgovarati sa vaspitačicom, ali... Za tog dečka znam jer sam od sve dece samo njegovo prvi dan zapamtila jer su ga obe vaspitačice non stop opominjale....




Modessty -> RE: Idemo u vrtić-2. deo (17.4.2013 11:42:01)

Trco bolje da odmah razgovaraš sa vaspitačicom o tome. Meni se tako Danilo žalio na nekog Nemanju sa čudnim preziomenom pa sam jedva pohvatala o kome se radi. Kad sam rekla vaspitačici da se stalno žali na tog dečaka i da često dodje i sa ogrebotinom ili masnicom, vaspitačica mi reče "Pa znate oni više ne sede zajedno. Pomerili smo Nemanju na drugi kraj stola" [sm=zmeden.gif] Ja u šoku. Nisam ni znala da su sedeli jedan pored drugog a očigledno je duže vreme bilo problma samo što ja nikada od strane vaspitačica nisam bila obaveštena o tome! Baš sam bila ljuta. Na kraju još ispade da sa tim detetom imaju probleme jer ne dira samo Danila već i drugu decu. Danilo mi se sam žalio par puta da ga taj Nemanja gurnuo sa stolice.
Zato i kažem da obavezno reaguješ. Jeste da se svi oni medjusobno čačkaju, ali neznaju ni baš toliko da lažu. Bolje joj veruj i ispitaj o čemu se radi. A verovatno je tih dana zbog tvog odlaska u bolnicu bila i osetljivija nego inače. Meni Danilo i dan dana s vremena na vreme pominje kako sam mu nedostajla kad sam bila u bolnici




Torbica -> RE: Idemo u vrtić-2. deo (17.4.2013 11:42:12)

Trco, imali smo toga sa devojcicom. Izborila se, vratila istom merom i ne dira je niko. Mada imaju jednu Milicu koja tuce svu decu pa kad joj kazem udari i ti nju - ona kaze da ce ici u kaznu pa nece. Svejedno, ne zali se. Jedino na sta sam odlepila je to sto joj je doticna bacila naocare o pod, pa sam vaspitacice zamolila da prenese njenim roditeljima da sam uspela kod opticara da ih popravim, ali da nisu jeftine... I od tad nemam problema. Deca znaju biti surova, i stvarno, ono dete koje ne pokaze zube, ugnjetavaju...




Torbica -> RE: Idemo u vrtić-2. deo (17.4.2013 11:48:29)

Ne volim silu, ali moraju za sebe da se izbore... Koliko god hoces da ih ucis lepom ponasanju i ljubavi, moraju i da znaju da se odbrane, nazalost tako je.




Trcosava -> RE: Idemo u vrtić-2. deo (17.4.2013 12:18:44)

Ne znam, mislim mi smo Anu od starta učili da nije lepo udarati drugu decu (mislim da smo i nama mozak ispirali time) odnosno da ne sme nikada ona prva da udari. Sa drugom decom nema problema - ima dva najbolja druga (ljubi je majka) koja baš paze na nju i vole je - juče ka d se rasplakala taj jedan se odmah meni nakačio na leđa i pita anu što plače. Tako da ona nema problema sa drugima, samo sa tim jednim za kojeg ja skapirah da je problematičan.




cockic -> RE: Idemo u vrtić-2. deo (22.4.2013 12:33:06)

kod nas sa pekijem od kad sam se porodila bio je ok,kako se sad u martu vratio u vrtic krenuo je da udara,gura...drugu decu.mislim da ima veze sa sekom,lena je bila bebe do pre par meseci i sad ona hoda,uzima igracke....kad je prohodala gurao je stalno da padne.sad je to proslo,malko se smirio vidim i decu u parku mazi [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

ali vaspitacica meni u cetvrtak kaze,jao imacete vi probleme sa njim nemiran je.valjda seka nece biti kao bata.a njoj nemiran znaci hiperaktivan i nije koncetrisan za neke igre,sto je sad vec dijagnoza.ja je pitam kome se obratiti psihologu,pa kaze pratite.kakva mu je koncetracija kad se igra kuci?i vidite sta ce vam u vrticu reci.on sad pocetkom jula prelazi u vrtic.kaze one su strucnije od mene.

meni je u cetvrtak bilo lose posle polaska kuci.e da kaze ona meni pratila ga je par dana.mene zanima sta ona vide za jedan sat cuvanja mog deteta.kad sam ga kupila oko 15h nekad malo ranije nekad kasnije.a ona je radila od rucka sto je 11:30-12-14 spavanje.i sta ona njega moze da prati za pola sata,sat cuvanja.ja ga pratila u petak napolju (nije isao u vrtic )i kuci ume da se zaigra.ne traje sad to po pola sata,ali igra se nekom igrackom neko vreme.

a kad kaze koncetracija mislim da kad ona njima nesto prica on zeva okolo.mora da je tako.ali ja cu danas pitati popodnevnu vaspitacicu.kakva je njegova koncetracija bila danas od kad je ona dosla.to treba sve njegove vaspitacice da nas pozovu i kazu to to i to.proverite.a meni neko strucan mora reci kako treba da radim sa detetom,ako ima problem koncetracije sa 3 godine.

ja se nadam da ce mi neko reci pre polaska u skolu,ako je stvarno tako.da do tad to popravimo.




bea83 -> RE: Idemo u vrtić-2. deo (22.4.2013 15:37:42)

Cockić verujem da nije prijatno da ti vaspitačica skrene pažnju na tako nešto. Pokušaj da shvatiš to kao dobronamerni savet a ako se ispostavi da lupa gluposti onda još bolje. Ali za vas je bolje da ti odreaguješ odmah ukoliko je ona u pravu nego da eventualno zanemariš problem (ako ga uopšte ima)
Ja iskreno i ne znam šta se od dece u kom uzrastu očekuje, pretposavljam da one imaju neku predstavu s obzirom da imaju dosta dece u grupi pa samim tim i više iskustva od nas koje gajimo samo jedno/dvoje.




caca81 -> RE: Idemo u vrtić-2. deo (22.4.2013 15:40:49)

cockic, meni je to pre neko bezvezno lupetanje i možda neka naznaka toga da ona ne može sa njim da izađe na kraj, tj. da joj malko "sabotira" ono što je ona zamislila da uradi za taj. Ne verujem da je u pitanju neka ozbiljna konstatacija u vezi pažnje i koncentracije.




cockic -> RE: Idemo u vrtić-2. deo (23.4.2013 14:10:31)

pitala juce vapitacicu popodnevnu,rekla je lepo saradje redja kocke kad mu kaze i sve sto im zada radi.jedino ne voli crtice da gleda.to i kuci jako krato traje.
tako da ipak ja cekam prelazak u vrtic,da vidim sta ce imati reci te strucnije vaspitacice.
juce sam svatila da on definitivno ne voli tu vaspitacicu.svakoj se obraduje sem njoj.tj.ona je strozija.kaze mm juce usao u sobu kod njih.pekisa sedi drzi jastucnicu i nije se makao kad je tata usao.ne sme.




Modessty -> RE: Idemo u vrtić-2. deo (10.5.2013 7:20:49)

žalih se po drugim temama ali da sad ovde napišem!
Većina zna da smo imaliproblem sa Danilom i njegovim odbijanjem da jede u vrtiću. Odnosno doručkovao je tamo ali ručak nikad nije hteo. Zado mu pao imunitet i razboleo se i izmedju ostalog zato zaglavismo na kraju i u bolnici. Sada su nam i pedijatrica i imunolog rekli da dete tog uzrasta NESME da ima tako veliku pauzu u obrocima i da na primer prezalogaji nešto u 8 ujutru a onda da ništa ne jede (eventualno pojede hleb) do 15h! To je kažu previše. Probala sam ja da razgovaram sa vaspitačicama i ranije o tome ali je uvek bilo:"On je nesamostalan i morate da ga osamostaljujete" ili "On zatvori usta rukama i počne da plače i neće uopšte ni da proba. Mi ne možemo na silu." itd. Razmišljala sam čak i da ga ispišem. Ali žao mi jer mu nedostaju drugari.
Onda sam rešila da malo pritisnem vaspitačice. Sada kad je nakon skoro dva meseca pauz krenuo odmah sam razgovarala sa vaspitačicama i rekla da on mora da ruča tamo. Neka budu i ttri zalogaja za početak ali mora da počne da jede. Sa onom koja nas je ujutru dočekala nije bio problem. Sa njom i inače nije problem. Ona druga je kad sam ga uzimala odmah počela istu priču.Eto opet nije hteo da jede, a one ne mogu na silu itd. Rekoh dobro, onda je jedino rešenje da ja dodjem u vreme ručka i naučim ga i nateram da jede u vrtiću pošto one ne mogu da se izbore sa njim! Kažem ako neće, kaznite ga nekako. Neka sedi za stolom dok makar malo ne pojede čak i kad druga deca završe ručak. Ali ako ni to ne može onda ću ja doći da rešim problem.
I znate šta je rezultat tih mojih reči: Dete je drugog dana u vrtiću ručalo! Sledećeg dana je za doručak tražio još, a ručak je pojeo pun tanjir djuveča!
I šta sad ja da mislim?!
Ja sam i sa njim naravno uvek pričala. Obećala sam mu da ću mu kupiti igračku koju je želeo već par dana. Moguće i da je i to doprinelo. Ali definitvno dok se one nisu malo potrudile oko njega nije ni bilo rezultata! Sada kad je jedna sela s njim i naterala ga da jede makar ga i hranila za početak, priča je sasvim drugačija!




Trcosava -> RE: Idemo u vrtić-2. deo (10.5.2013 8:28:57)

Uf bre Mod. Koliko njih ima u grupi? Kako jedu? Pitam jer kod moje drugarice ima recimo 2 sobe, tj dve grupe, pa valjda svi sednu da jedu zajedno. Meni ovde vaspitačice deluju super, mada naravno puno zavisi i od deteta. Kad je Ana krenula, nije sama jela, pomagala joj je jedna, ali Ana se vrlo brzo osamostalila i sve sama hoće u vrtiću. Kući naravno neće. Kod nas nisu pomagale nagrade.
Bitno je da Danilo sad klopa!




bea83 -> RE: Idemo u vrtić-2. deo (10.5.2013 8:38:07)

Moj i dalje ne jede[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image]




Trcosava -> RE: Idemo u vrtić-2. deo (10.5.2013 8:40:05)

Bea, on je još mali. Moja je velika devojčica i od Mod veliki dečak




bea83 -> RE: Idemo u vrtić-2. deo (10.5.2013 8:42:44)

Da ali ne jede već četiri meseca[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image] i naravno da je stalno bolestan




Trcosava -> RE: Idemo u vrtić-2. deo (10.5.2013 9:19:39)

I opet isto pitanje, koliko ih je u grupi i koliko je vaspitačica. Po mojem, moraćeš kao Mod da pritisneš na vaspitačice. Dete mi je kući jako izbirljivo, ali u vrtiću jede skoro sve (osim salate, to nema šanse da stavi u usta, nikakvu salatu neće da jede). Ako neće nikako da jede u vrtiću, verovatno je poprilično vezan za tebe, ali moraju vaspitačice to da nadoknade nekako i pomognu u hranjenju.




cockic -> RE: Idemo u vrtić-2. deo (10.5.2013 9:45:14)

znam par slucajeva gde deca isto otpor vrtica izrazu tim ne jelom.i iz mog okruizenja svi su svoju decu ispisali iz vrtica.sa pekijem taj problem nemam,kazu da jede i dve porcije.sa lenom jos ne znam kako ce biti.ona sad zbog zuba i kuci brljavi sa hranom,do pre 15 dana jela je super i kako krenuse zubi.jede jako lose.




bea83 -> RE: Idemo u vrtić-2. deo (10.5.2013 11:57:22)

Ma nije uopšte nešto vezan za mene, bar ne onako očigledno, pravi je individualac, dosta stvari voli da radi sam, mene traži samo kad mu nešto treba [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley5.gif[/image]  Ali je problematičan za jelo i kući u smislu da nekad neće ni da proba, pa kad mu dam prvi zalogaj na silu (neko će me prijaviti Socijalnoj službi) onda jede lepo, i postoji još jedan problem a to je da ne voli da ga neko drugi hrani osim mene i mm-a i neće da jede u društvu, pojma nemam kakav mu je to trip niti kako to da rešim
Vaspitačicama sam skrenula pažnju za taj prvi zalogaj i kao od tad nekad kad mu uguraju prvi on nastavi da jede ali to je opet jako retko. Inače uopšte nije izbirljiv, jede bukvalno sve sem makarona

I sve to ga ne ometa da i dalje bude buckast pa su svi u fazonu šta ima veze što ne jede (pretpostavljam i vaspitačice), kao ima zalihe..ali nije u tome poenta nego ne može da izgradi i održi imunitet ako ne jede




Modessty -> RE: Idemo u vrtić-2. deo (10.5.2013 13:03:36)

Bea vidim da imamo isti problem! I Danilo je težak na prvi zalogaj a posle nema problema i isto tako neće ništa novo da proba. Ali vaspitačice moraju da se izbore sa tim! Tvoj mališa je u jaslicama i baš zato bi trebalo da ga one hrane. Kod Danila je kao izgovor da su oni kod vaspitača i da su već veliki i da treba sve sami da rade. Slažem se da treba da se osamostaljuju, ali treba i neko da ih nauči tome. Ja to radim kod kuće, ali vrtić je druga priča i druga teritorija. A i zapitam se kakve su to one autoriteti kad im dete ladno kaže neću i ostane na tome?! Moraju malo i one da se potrude!
Isti problem sa imunitetom smo imali i mi i sve zbog toga što tamo samo doručkuje a uopšte ne ruča. Čim je tako njemu imunitet pada, šta god mu ja davala dodatno, mislim na vitamine.
Ja sam stvarno na samoj ivici nerava što se vrtića tiče. Apssolutno sam nezadovoljna i još nam i cenu povećali i zato i razmišljam o ispisivanju.




cockic -> RE: Idemo u vrtić-2. deo (10.5.2013 13:51:49)

ja kazem sa lenom mucim muku,ne mogu ni da joj dam ni prvi zalogaj tvroglava jako.ako nece okrece klavu i krene da place ako sam ja bas uporna.
sa pekijem j bilo lakse.nije smanjivao hranu ni posle prvog rodjendana,sto dosta dece radi.a lena bas je smanjila porcije na trecinu onog sto je jela pre 15 dana.pun do vrha onaj plasticni tanjiric,a sad jako malo.

meni u vrticu za njega kazu da jede i cudi ih da toliko jede,a vitak je.sto i jeste on ni malo viska nema.a jede za trojicu.neka ga samo nek jede.mada ima i on faze da nece,i da malo smanji.kad su bile one vrucine pre 10 dana manje je i on jeo.
a da li je istina kad mi kazu da mu daju dodatak rucka kad jos trazi ne znam.one kazu da mu daju.a on i kuci ili opet ruca,nekad i vecera.nekad i ne.




bea83 -> RE: Idemo u vrtić-2. deo (10.5.2013 14:13:11)

Ovaj moj uglavnom i ne doručkuje, znači od 7 ujutru do 5 popodne je na korici hleba a nažalost nemam mogućnost da ga ispišem. Nemam mogućnost ni da odem ranije po njega a kamoli ovo drugo[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image] One se kao trude, ova mlađa i nekako ova starija čisto sumnjam, ali kao ne mogu protiv saveta pedagoga koji su im izričito zabranili hranjenje na silu. Pa nek dođe onda pedagog da ga nahrani[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/hudicek1.gif[/image] 
Njemu se stvarno ne vidi to što ne jede, on kući baš puno jede valjda da nadoknadi, tako da me svi gledaju kao ludu majku koja priča nebuloze. Meni zaista nije do jela ili nejela nego do imuniteta, džabe svi sirupi i gluposti ako on gladuje ceo dan

Mod ti sa Danilom bar možeš nešto da kao pričaš, uceniš ga, šta znam, razumno je dete, a ovaj moj pojma nema o životu, ostaju mi samo vaspitačice koje sam već driblala po više osnova pa se kao nešto malo promenilo ali tačno osećam da me po pitanju hrane smatraju lujkom




Trcosava -> RE: Idemo u vrtić-2. deo (10.5.2013 14:22:18)

Mod, možda ni ne smeju na silu - svašta čitam i vidim ovde. Skoro su imali epidemiju vašaka u vrtiću, morala sam da potpišem saglasnost da smeju one da ih pregeldaju u vrtićima. Desilo se da u mestu pored - neka vaspitačica rekla koje dete ima vaške i roditelji je tužili???!! Mislim jbt pa šta ako je rekla!???

Možda imaju prpu od ''sile'' i same vaspitačice? Generlano je sistem školstva otišao u klinac (bre nekad smo cvikali od nastavnika, a sada nastavnici završavaju u kontejnerima), pa me ne čudi da je to mžda uticalo i na vrtiće.

Ali jaslice su po meni sasvim druga priča.




bea83 -> RE: Idemo u vrtić-2. deo (10.5.2013 14:34:26)

Hahaha, ja nagdih i vaspitačice i dete a malopre sam zvala vrtić i kažu da je i ručao i užinao[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]prvi put čini mi se u  njegovoj vrtićkoj karijeri




Stranica: <<   < Prethodna stranica  6 7 [8] 9 10   Sledeća stranica >   >>