RE: engleski u vrticu DA ili NE ? (Puna verzija)

Forum >> [Dete] >> Zabavište i čuvanje deteta



Poruka


Maslacak15 -> RE: engleski u vrticu DA ili NE ? (29.10.2014 20:47:11)

ja sam sebi dala casnu rec da van redovnih obaveza necu maltretirati decu nicim osim ono sto eksplicitno sami izraze zelju. Naravno da ocekujem da ce nauciti engleski, a kad i kako videcemo. Ali mislim da je jako tanka linija izmedju stimulisanja dece i opterecivanja dece sopstvenim nekim ambicijama. Narocito je to rasprostranjeno kod obrazovanih i ambicioznih roditelja, Narocito je to na zapadu poprimilo oblike epidemije, mislim da prednjace amerikanci i englezi. Ti kursevi baleti, muzicke skole, sportovi drz nedaj deca su od malih nogu isprogramirana i upregnuta ko roboti. Po meni je to dobar recept samo da dete "pregori". Deca treba da budu deca, a sve se stigne i postigne....




Didy -> RE: engleski u vrticu DA ili NE ? (29.10.2014 20:59:33)

Ja držim predškolcima engleski u jednoj privatnoj školici od ove godine. Imam jednu grupicu gde su deca od 3 do 5 godina, a druga grupa su mi predškolci. Ono što mogu da kažem da je odlično jeste koncepcija programa jer oni kroz igru i pesmice uče i usvajaju jezik. Po mom mišljenju, 3 godine je prerano, ali opet sve zavisi od deteta. Imam jednu devojčicu od 3 i po godine koja ima odličnu pažnju i koja u potpunosti može da isprati program, a opet imam i jednog dečaka koji već drugu godinu ide (ima 5 godina) i uopšte se ne vidi gotovo nikakav napredak. Ono što je dobro i što ih vi ne možete kod kuće naučiti jeste taj čisti britanski akcenat koji oni tako mali kad usvoje, nema više tarzanskog engleskog. I pasivno znanje, tj. puno toga oni razumeju, a ne znaju da ponove jer ja gotovo sve s njima pričam na engleskom, a vi kod kuće najčešće s njima samo taksativno nabrajate pojmove i oni ponavljaju za vama.
Moje mišljenje je da ako deca žele da idu, pustite ih, sigurna sam da će im biti zabavno. Ako želite da idu da bi u školi lakše pratili, onda smatram da nema potrebe, sasvim fino će i u školi naučiti, sigurna sam.




choopa choops -> RE: engleski u vrticu DA ili NE ? (29.10.2014 21:00:58)


IZVORNA PORUKA: Maslacak15

ja sam sebi dala casnu rec da van redovnih obaveza necu maltretirati decu nicim osim ono sto eksplicitno sami izraze zelju. Deca treba da budu deca, a sve se stigne i postigne....


Slažem se!
Moja L je kao mala htjela da ide na ples...I onda smo je upisali. Ona sada ima taj ples tri puta sedmično. Desilo se jednom da ne možemo da je vodimo, ona je bila tako tužna i plakala. Tako da kad se ponovi situacija da ne mogu da je vodim, ja joj ne smijem ni reć koji je dan, niti da je taj put trebala da ide na ples. [sm=smiley1.gif]

I zato se dvoumim oko ovog ruskog...Ne znam, ni koliko bi časova to bilo niti kako bi sve to uklopili.

Ja bih najrađe da ima to u školi, dvije muve jednim udarcem [sm=smiley36.gif]




bubulence -> RE: engleski u vrticu DA ili NE ? (29.10.2014 21:04:37)

htela sam Emu da upisem na neki jezik ali da to nije Engleski, slusa ga u pesmama, crtacima i ima odlican izgovor. cesto joj se u igri obratim na Engleskom i mnogo razume. zato ne bih tim da je optetecujem, ovo je dovoljno a svakako ce uciti i u skoli. mm insistira na Nemackom (postoji sansa da cemo se seliti tamo ali ne sada) a ja bih volela da prica Italijanski ili Spanski... u svakom slucaju pusticu je jos jednu godinu.
a slozicu se sa Maslackom u vezi preterivanja sa obavezama. i nikada joj necu nametati milion stvari.
meni je bitno da ona ne provodi mnogo vremena ispred tv-a, da mnogo vremena provodi napolju ali pre svega u igri. ceo zivot ce imati neke obaveze, sada neka bude dete, neka se igra... znaci ili jezik ili sportic i to je to... bez preterivanja...




choopa choops -> RE: engleski u vrticu DA ili NE ? (29.10.2014 21:10:09)

Bubulence STRANI JEZICI




Olga75 -> RE: engleski u vrticu DA ili NE ? (29.10.2014 21:16:28)

imali smo negde temu o vanvrtickim aktivnostima , LanaJelena otvorila i ja sad ne nadjem [sm=smiley13.gif]
u svakom slucaju ucenje jezika nije bacanje para i trosenje vremena
to mislim
a o ostalim vanvrtickim - vanskolskim aktivnostima bi trebalo u odvojenoj temi




superm -> RE: engleski u vrticu DA ili NE ? (29.10.2014 23:48:40)

DA, obavezno. Deca u vrtićkom periodu su kao mali sunđeri, mogu divno da nauče bilo koji strani jezik.




Bibilib -> RE: engleski u vrticu DA ili NE ? (30.10.2014 14:02:35)

DA oni ce pre nauciti nego stariji... Kroz igru i druzenje sve je lakse...




mila83 -> RE: engleski u vrticu DA ili NE ? (3.3.2015 15:40:31)

Mima je jednu godinu imala u okviru vrtica i engleski jezik,em sto je ona bila odusevljena i puno toga naucila, a i nama je bilo zgodnije sve na jednom mestu.Od prosle godine toga vise nema, sada ide posebno na engleski, ne u okviru vrtica.
Mislim da nema nista lose, deca jako puno i brzo nauce dok su tako mali...naravno,bez pritiska.




serpica -> RE: engleski u vrticu DA ili NE ? (3.3.2015 18:18:57)

Ja nisam za englesi tako rano. iz iskustva pisem,moja starija cera je ucila od svoje 4.god engleski u vrticu,kad je krenula u skolu vec je imala i te kakvo znanje,medjutim,nastavnici u skoli imaju poseban program,sve ono sto su oni ucili u prvo razredu moja lena je vec znala,cak i ono u drugom sto su krenuli,bilo joj je dosadno,nastavnica je imala problema jer je Lena ucila po drugom programu u toj privatnoj skolci i nisu se razumele. Ispisali smo je iz privatne skole da bi mogla redovno da prati nastavu u skoli i uci po njihovom programu.. Nikad nije kasno za jezike,ne treba optereivati dete i time,ako u skoli ne ide engleski najlakse je upisati ga privatno i sve ce biti ok,nije kasno da se krene i u 5.razredu,evo ona sad od 5.-og ima i drugi strani jezik,videcemo kako ce biti.




jabudic -> RE: engleski u vrticu DA ili NE ? (3.3.2015 18:48:02)

Ni ja nisam za forsiranje jezika tako rano.
Evo ja sam profesor francuskog jezika, pa obojica znaju samo po par osnovnih izraza i pozdrava, uopšte ne želim da im ga namećem.
Kada dodje vrijeme sve će naučiti, počev od slova A našeg jezika. Ja ih ni to neću forsirati dok ne krenu u školu.




mila83 -> RE: engleski u vrticu DA ili NE ? (3.3.2015 21:40:19)


IZVORNA PORUKA: serpica

Ja nisam za englesi tako rano. iz iskustva pisem,moja starija cera je ucila od svoje 4.god engleski u vrticu,kad je krenula u skolu vec je imala i te kakvo znanje,medjutim,nastavnici u skoli imaju poseban program,sve ono sto su oni ucili u prvo razredu moja lena je vec znala,cak i ono u drugom sto su krenuli,bilo joj je dosadno,nastavnica je imala problema jer je Lena ucila po drugom programu u toj privatnoj skolci i nisu se razumele. Ispisali smo je iz privatne skole da bi mogla redovno da prati nastavu u skoli i uci po njihovom programu.. Nikad nije kasno za jezike,ne treba optereivati dete i time,ako u skoli ne ide engleski najlakse je upisati ga privatno i sve ce biti ok,nije kasno da se krene i u 5.razredu,evo ona sad od 5.-og ima i drugi strani jezik,videcemo kako ce biti.


O tome sam ja negde vec pisala, jedino zbog toga nije dobro.Mima je stvarno bez ikakvog forsiranja pocela kroz pesmice i Pepu prase da uci engleski,to u vrticu je vise licilo na neko druzenje i igranje pa usput engleski, a ovo sada sto ide u skolicu je vec profi...Videcemo kada krene u skolu..Nadam se da nece biti vecih problema.Zao mi je da je sada ispisujem ,stvarno jako voli i raduje se svakom casu.




Bibilib -> RE: engleski u vrticu DA ili NE ? (3.3.2015 22:03:24)

Da ali kroz igru...bez forsiranja.....[sm=smiley36.gif]a sad vidim da sam vac pisala ali da potvrdim...




Valerie -> RE: engleski u vrticu DA ili NE ? (3.3.2015 22:43:53)

ja se izvinjavam, ali serpi, ne mogu da shvatim da nastavnik ima problem sa detetom koje vise zna. naravno da im je lakse da sve uce isto, ali mislim da to nije fer prema deci koja su vec napredovala. umesto da joj da dodatni zadatak, novi spisak reci, jos jednu pesmicu.
ja bih volela da moja deca svasta znaju pre i van skole, ako budu zelela. cesto je nivo jezika u skoli slab i nedovoljan. o sportu, muzici i kojecemu jos i da ne pricam.
takodje, mislim da su ove skole kao helen doron zaista dranje. godisnje skolarine, ma ne znam koliko stotina evra. za pocetak cemo ih uciti mm i ja, jer bismo i sami mogli da predajemo. kasnije cemo birati kurs i zbog druzenja.
po meni do skole ima vremena za aktivnosti, pre svega za decu koja kao moja ne idu u vrtic. kad krenu u skolu probrano, sport, jezik plus jedno, pa sta koliko drzi motivacija. videcemo, za sad samo "mastamo".




veselicaa -> RE: engleski u vrticu DA ili NE ? (3.3.2015 23:00:01)

Valerie sve zavisi od nastavnika do nastavnika.Moje ne idu u vrtic ali da su isle ja bih vise volela da idu u onom u kom uce engleski.Moja S.vec zna celu abecedu,zna sigurno oko pedesetak reci,zna neke pesmice i sve sam je to ja naucila a ima i onaj tablet za decu za ucenje engleskog.Moja A.obozava engleski,jedina je u odeljenju imala peticu sada na polugodju i njena nastavnica je bila odusevljena kada je primetila koliko ona zna.




Ana RR -> RE: engleski u vrticu DA ili NE ? (3.3.2015 23:07:36)

Ja sam ZA jer sve je to na nivou igre i nikako ne može da škodi, naprotiv. Marko ovde ne ide u vrtić a toliko je do sada naučio engleski da će uskoro znati bolje od mene. Ja potenciram srpski jer mi je bitno da svoj jezik pre svega odlično zna ali sada mu je zanimljiviji engleski. I evo, igra se i priča na engleskom sam sa sobom.




Bibilib -> RE: engleski u vrticu DA ili NE ? (4.3.2015 8:57:50)

Ana tvoj Marko je dobar,dete se igra i prica A moj Marko ce se samo zahvaliti na engleskom ili ce reci OK[sm=smiley36.gif]




Modessty -> RE: engleski u vrticu DA ili NE ? (4.3.2015 10:00:55)

Danilo peva pesmice na engleskom, vidim da dosta toga rzaume na engleskom, ali kad priča priča neki svoj engleski [sm=smiley36.gif] On uči engleski u školici i njemu je to sastavni deo života, nešto svakodnevno i normalno. Ne oterećujemo ga time. On voli što uči engleski. Interesantno mu je. Videćemo šta će biti kad krene u školu. Nastaviće sa privatnim časovima sigurno.




mila83 -> RE: engleski u vrticu DA ili NE ? (4.3.2015 20:03:17)


IZVORNA PORUKA: Modessty RR

On uči engleski u školici i njemu je to sastavni deo života, nešto svakodnevno i normalno. Ne oterećujemo ga time. On voli što uči engleski. Interesantno mu je. Videćemo šta će biti kad krene u školu. Nastaviće sa privatnim časovima sigurno.


Da,tako i kod nas.




veselicaa -> RE: engleski u vrticu DA ili NE ? (4.3.2015 20:59:59)

Ana cim se igra i prica na engleskom znaci da mu bas lepo ide.Moja S ponekad recituje pesmice na engleskom ali uglavnom trazi da je slusamo.




acalukic -> RE: engleski u vrticu DA ili NE ? (8.3.2015 22:13:51)

Moji unuci nemaju u vrticu engleski hteli smo da ih upisemo i to je ostalo tako,sad uce engleski sa majkom




mila83 -> RE: engleski u vrticu DA ili NE ? (10.3.2015 22:56:24)

Ja sam tako pocela sa svojom Mimom,imala je tri godine i vidim ja da njoj te pesmice na engleskom dobro idu,brzo je pamtila,pomalo smo svaki dan nesto ponavljale,pocela je da se hvali rodbini i ja je upisah u vrticu [sm=smiley36.gif]




Bibilib -> RE: engleski u vrticu DA ili NE ? (10.3.2015 23:01:26)

Kod Marka u vrticu toga nije bilo a ni u skolici,tako da kad krene u prvom razredu bice mu novo...i nepoznato sve....




mila83 -> RE: engleski u vrticu DA ili NE ? (10.3.2015 23:03:16)

Pa nemoj da se brines,brzo oni uce,pa jos sa drugarima...a verovatno je i u nekom crtanom ili pesmici cuo poneku rec, ne sekiraj se.Sve oni upijaju [sm=smiley36.gif]




Bibilib -> RE: engleski u vrticu DA ili NE ? (10.3.2015 23:08:21)

Daj Boze da prodje dobro ali ja se brinem i sigurna sam da cemo morati na dodatne casove.....




Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 2 [3] 4 5   Sledeća stranica >   >>