Uskršnji zekani i ostali slatkiši (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Kuvajmo zajedno



Poruka


Lilly* -> Uskršnji zekani i ostali slatkiši (2.4.2010 15:46:59)

Testo sam napravila od testa za vanilice (250g brašna, 100g šećera, 1 vanilin šećer, 2 žumanca ili 1 celo jaje, 125g margarina). Oblikuje se jedan veći krug, spljošti i malo zašilji sa dve trane, to će biti glava; onda se naprave 2 valjčića, spljošte i oblikuju ušice (slikica). Uši pritisnuti na glavu da se sve zalepi, peći na nauljenom plehu pa pečene pažljivo odlepiti da se ne slome.
[image]http://www4.slikomat.com/10/0402/yt8-DSC013.jpg[/image]

Za ukrašavanje:75g šećera u prahu, 1 kašika kukuruznog brašna, 60ml soka od limuna, 60ml vode- kuvati da se zgusne, podeliti na onoliko delova koliko boja želite, sipate kolačarske boje, dobro umešate i dekorišete zekane.
[image]http://www4.slikomat.com/09/0418/xw9-DSC009.jpg[/image]




BabyG -> RE: Uskršnji zekani (2.4.2010 15:52:48)

IZVORNA PORUKA: BabyG

Nije jaje, al'' se jede!

[image]http://www4.slikomat.com/10/0402/mrt-zeka_thumb.jpg[/image]



Vidim pominju se zekani, pa reko da se i ovde pohvalim mojim! [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/jezicek.gif[/image] Uglavnom, klasično ''u kiselo'' testo. Malo komplikovano za pravljenje, pošto je iz slojeva (dobrih 2h bez pečenja)...

Edit: recepAt

ZA TESTO: 250 ml mleka, 1 kvasac, 2 kašičice soli, 1 kašičica šećera, 100 ml ulja, 700 gr brašna, 1 kašika sirćeta, 2 jajeta;

I JOŠ: 100 gr margarina i 1 jaje za premazivanje, susam i 2-3 špagete-za brkove, kim (lan ili mak)-za oči.

PRIPREMA: U mlako mleko stavimo šećer i kvasac da nadođe. U to dodamo ulje, so,sirće i 2 jajeta i promešamo. Dodamo brašmo i zamesimo testo. Prekrijemo kuhinjskom krpom i ostavimo da nadođe (najmanje 30 minuta).
Testo premesimo i podelimo na dva jednaka dela.
GLAVA: Prvi deo podelimo na 5 jednakih loptica. Prvu lopticu razvučemo i premažemo margarinom. Drugo isto razvučemo i premažemo margarinom pa prebacimo preko prve. Sa trećom postupio isto, pa premažemo jajetom. Četvrtu razvučemo da bude malo veća od prethodnih. Čašicom napravimo rupe za oči, pa ga prebacimo preko trećeg i višak podvučemo ispod. Od krugova (od očiju) napravimo brkove i stavimo ispod očiju. Prebacimo glavu u pleh obložen papirom za pečenje i premažemo jajetom. Na oči stavimo kim/lan/mak, a na brkove susam. Petu lopticu ostavimo sa strane.

UŠI: Drugu polovinu testa, takođe, podelimo na 5 loptica. Prvo testo razvučemo u duguljastu formu i premažemo margarinom. Isto postupimo i sa drugim, pa ga prebacimo preko prvog. Isto i sa trećim i četvrtim delom. Onda to razvučemo u duguljastu formu (skoro duplo dužu), pa ga urolamo po širini. Urolano testo podelimo na dva dela (po dužini) i rukama ih blago pritisnemo. Petu lopticu od prvog dela i petu lopticu od drugog dela, takođe, razvučemo u duguljastu formu i u sredini isečemo () -takav oblik. Izvadimo isečeno testo, a ostatak prebacimo preko ušiju i višak podvučemo pod testo.

Ušia namestimo uz glavu, a od ostatka testa napravimo nos. Špagete premažemo jajetom i stavimo u pleh pored zeca. Pečemo u zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Posle 10 minuta smanjimo temperaturu na 180 i prekrojemo folijom i pečemo još 20 minuta. Posle toga skinemo foliju i ostavimo još 2-3 minuta da porumeni. Kada je gotovo, špagete podelimo na pola i u prohlađenu pogaču stavimo na mesto brkova.

Ako neko uzme ovo da pravi-taj nije normalan! [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/jezicek.gif[/image]




Lilly* -> RE: Uskršnji zekani (2.4.2010 15:58:21)

Da stavim i tortu zekana (od prošle godine)

[image]http://www4.slikomat.com/09/0418/2yr-DSC009.jpg[/image]




BabyG -> RE: Uskršnji zekani (2.4.2010 16:23:50)

E, Lilly, Lilly.. Nisi ni svesna kol'ko ću ti fora ukrasti, samo dok Teodora malo poraste.. [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Lilly* -> RE: Uskršnji zekani (2.4.2010 16:46:38)

Pa zato i stavljam svoja dela, i vi svoja, pa se inspririšemo [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Anoniman -> RE: Uskršnji zekani (2.4.2010 20:14:24)

Svaka cast Lilly [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image]




guppy RR -> RE: Uskršnji zekani (2.4.2010 20:17:42)

Lilly, skidam kapu [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image]




Lilly* -> RE: Uskršnji zekani (2.4.2010 21:49:49)

[image]http://www.cosgan.de/images/more/bigs/a194.gif[/image]




guppy RR -> RE: Uskršnji zekani (2.4.2010 22:17:55)

... a sad reci gde da je okačim,
pošto bi da sednem i da načnemo tortu [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Lilly* -> RE: Uskršnji zekani (2.4.2010 22:23:59)

Okačiš? Ma samo ti sedi i ručkaj [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Lilly* -> RE: Uskršnji zekani (4.4.2010 21:56:37)

Evo još nekih zekana [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Doduše, sinoć kada sam ih zamesila su bili zekani, ali jutros kada sam htela da ih ispečem za doručak, malo su se rasplinuli [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Ali, mogu poslužiti kao ideja

[img]http://www4.slikomat.com/10/0404/y35-DSC013.jpg[/img]

Testo je obično testo za kiflice (vama omiljeno), oblikujete kuglu, pa je malo zašiljite sa jedne str. kao njušku, zasečete makazama uši, zrna bibera stavite kao okice a ruzmarin kao brkove [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Budu super uz uskršnji doručak, jaja, šunka... i zekani [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




*Alexx* -> RE: Uskršnji zekani (4.4.2010 21:58:31)

Kako vam nije bilo žao da jedete zekane [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image]
Šalim se, ja se divim vama, tako odličnim kuvaricama [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image]




Lilly* -> RE: Uskršnji zekani (4.4.2010 22:00:26)

Bićeš i ti Alex kada porasteš [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley2.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley31.gif[/image]




Ana RR -> RE: Uskršnji zekani (4.4.2010 22:43:46)

IZVORNA PORUKA: Lilly RR

Bićeš i ti Alex kada porasteš [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley2.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley31.gif[/image]


[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley2.gif[/image]




*Alexx* -> RE: Uskršnji zekani (5.4.2010 9:46:13)

IZVORNA PORUKA: Lilly RR

Bićeš i ti Alex kada porasteš [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley2.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley31.gif[/image]


[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image] Iz tvojih usta u božje uši [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




bojana86 -> RE: Uskršnji zekani (15.4.2011 16:04:09)

http://zena.blic.rs/Kuhinja/6448/Korak_po_korak_Zamesite_Uskrsnjeg_zeku

evo zanimljive tortice za ovaj uskrs,pa vjeste zene pokusajte !!![sm=smiley36.gif]




Anoniman -> RE: Uskršnji zekani (18.4.2011 10:10:39)

Jel imamo temu o uskrsnjim jajima , farbanju i ukrasavanju ? 




Ana RR -> RE: Uskršnji zekani (18.4.2011 10:55:19)

Ribizla, u temi Uskrs je pisano o farbanju jaja, samo kreni od početka.




Anoniman -> RE: Uskršnji zekani (18.4.2011 11:31:15)

Hvala Ana [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Ana RR -> RE: Uskršnji zekani (19.4.2011 11:17:22)

Ribizla, meni je super onaj recept koji je napisan na kutiji sa piškotama. Sigurno možeš tu da dodaš i jagode.




Snelle -> RE: Uskršnji zekani i ostali slatkiši (19.4.2011 11:20:28)

Ovo nisu uskršnji zekani, ali mod reče ovde da pišemo recepte [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
Elem,
IZVORNA PORUKA: Snelle
Ribizla - kupiš 4 mala pakovanja piškota ili dva velika. Prva dva pakovanja poređaš u tepsiju, pri čemu svaku piškotu umačeš u mleko. Preko toga staviš pakovanje smrznutih frikomovih jagoda (naravno pre toga odleđene ) koje si prethodno pomešala sa pavlakom (ja kupim onu imlekovu kanticu pavlake) + možeš, a i ne moraš da u tu smesu dodaš i šećera (ja to stavim odokativno). Drugi red isto tako (piškote+pavlaka sa jagodama). Na kraju staviš šlag i torta je gotova. Ne treba ti više od 20ak minuta za nju. Brza a ukuuuuusnaaaa!
P.S. jagode i pavlaku nemoj da mešaš mikserom, samo varjačom/kašikom, da ti ne fil ne bi bio mnogo redak.




Olga75 -> RE: Uskršnji zekani i ostali slatkiši (19.4.2011 11:31:07)

divni su ovi zekani ali ja sam nevesta [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley9.gif[/image] i mislim da cu napraviti reforma tortu , jedinu koju znam da napravim i u duhu Uskrsa dekorisacu je onim bombonicama jajima [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Lu -> RE: Uskršnji zekani i ostali slatkiši (20.4.2011 9:42:12)

Hoćemo i mi praviti zečeke[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image]
Ovi od Lilly mi ne izgledaju komplicirano[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Anoniman -> RE: Uskršnji zekani i ostali slatkiši (20.4.2011 10:28:00)

Snelle , slican recept mi je poslala moja druga [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Dve velike kutije piskota+1 mala
Kantica pavlake + 2 case da se nadje
2 pakovanja jagoda
slag
500gr prah secera , od toga ces sipati koliko hoces , zavisi od ukusa
Pomesati kasikom pavlaku i secer , umakati piskote u tu smesu i redjati , staviti jagode preko , ako ima dosta fila staviti i malo fila .. Oko 4 - 5 redova ili 3 - 4 , zavisi od tacne , Preko slag
Ostaviti u frizideru preko noci [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Misica 3 -> RE: Uskršnji zekani i ostali slatkiši (22.4.2011 22:31:21)

Evo jedna super tortica...lako i brzo se pravi i lagana za jelo.

Zelatin torta

1l mleka i 300g secera da prokuva.
Izmesas 3 kesice zelatina sa 15 kasika vode dok ne pobeli i sastaviti sa mlekom. kad se ohladi, podeliti na 3 dela.
Prvi deo-umutiti slag kremu od vanilei staviti u podmazan dublji sud(staviti par min.u frizider da se stegne)
Drugi deo-slag krema od jagode i sasuti preko prvog dela, pa opet u frizider
Treci deo-slag krema od cokolade...
Kada se stegne prevnuti tortu i staviti slag, ukrasiti...

Ja sam koristila neke kalupe koje je mm pravio od kartona, pa smo je napravili u obliku zekana(usi-cokolada, glava- jagoda, telo- vanila).




Stranica: [1] 2 3   Sledeća stranica >   >>