cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

10 razloga ZA veću razliku u godinama među decom

Istina je da ne postoji prava starosna razlika među decom, sve je to stvar izbora i kolika god razlika bila svakako ćete naći način da sve funkcioniše. Kada se rešavate za razliku među decom mnogo je prednosti i mana svih opcija. I sve je češće izbor na manjoj razlici među decom. A pomisao na proširenje porodice nakon više godina može da zvuči zastrašujuće, pogotovo što brinete o tome kako će vaše već veliko prvo dete reagovati. A onda pomisao na ponovno menjanje pelena, trčkaranje za malim deteom, (još) neprospavanih noći...

10 razloga ZA veću razliku u godinama među decom

Iako možda deluje pomalo zastrašujuće da razmišljate o još jednom detetu sada, kada ste se fino konformistički privikli na jedno sada već „veliko“ dete, za sve vas koji razmišljate o novoj bebi – nakon 3-4 i više godina, donosimo 10 razloga zašto bi to bila sjajna odluka!

 

1. Starije dete će razumeti

Vaše prvo dete je malo starije, i dovoljno je zrelo da bolje razume koncept nove bebe. Starije dete će se manje osećati zapostavljeno nakon dolaska brata ili sestre, samim tim će biti u boljoj poziciji da razume potrebe bebe, i da reaguje sa saosećanjem i empatijom.

 

2. Mlađe dete će dobiti više kvalitetnog vremena

Setite se sveg vremena ovog sveta koje ste posvetili prvom detetu kao bebi. Svih maženja, igranja, šetnji... Veća razlika među decom će vam omogućiti da i drugo dete ima isti tretman, iako ćete možda morati malo da se usklađujete sa obavezama oko škole, vrtića. Dok je starije dete u vrtiću/školi, imaćete jedan-na-jedan vreme sa bebom, bez griže savesti.

 

PROČITAJ JOŠ: Kako da pomognete starijem detetu da prihvati prinovu u porodici

 

3. Starije dete može da se uključi

Starije dete će moći da pomogne oko nove bebe, i to će biti odlična prilika za oboje da izgrade jaku vezu jedno sa drugim. Od donošenja pelene, igranja, do smirivanja i zabavljanja bebe tokom vožnje, vaše prvo dete će imati aktivnu ulogu u brizi oko bate ili seke. Starija deca koja čitaju mogu čitati priče ili pesme bebi, što je sjajno jer je to velika stvar za oba deteta, i produbljuje njihovu vezu!

 

4. Starije dete je nezavisnije

Što je starije, prvo dete će biti nezavisnije. Nećete morati da brinete o duplom menjanju pelena. Zna već samo da se zaigra i nađe sebi zabavu, ostavljajući vam vremena da brinete o bebi. Uveliko znaju sami da uzmu i nešto za grickanje, bez da vas pozovu i traže.

 

5. Neće se svađati oko igračaka

Veća razlika među njima donosi različite interese i igraće sa različitim igračkama. To roditelje spašava muke u svojstvu posrednika, i rešava očajničke pregovore naizmeničnog igranja sa omiljenim igračkama.

 

6. Troškovi se preraspoređuju

Činjenica je da briga o deci košta, i imati dvoje dece sličnog uzrasta posebno. Od pelena različite veličine, pa do školovanja kasnije. Imati decu sa većom starosnom razlikom omogućava da se troškovi prerasporede, a posebno tokom tih prvih (i skupih) godina.

 

7. Mogućnost „nasleđivanja“ pojedinih stvari i uštede

Prvo dete će već prerasti krevetac, hranilicu, ogradicu, autosedište, a ukoliko su deca istog pola i većinu garderobe. Samim tim eto ponovnog korišćenja, bez utroška novca.

 

PROČITAJ JOŠ: Zašto starije dete ne treba da bude dadilja mlađoj deci?

 

8. Još ćete i imati vremena za spavanje

Za razliku od roditelja dece među kojima je razlika oko 2 godine (i manje), može se „uhvatiti“ koliko toliko vremena za naspavati do dolaska nove bebe. Prvo dete već bolje spava, pa je time kvalitetan san tokom trudnoće moguć. Kada beba stigne, velike su šanse da će samo ono da se budi noću, tako da neće biti trčanja od kreveta do kreveta u pokušaju da se svi umire.

 

9. Rivalstvo između braće i sestara je mnogo manje

Deca među kojom je manja razlika, kako rastu iskazuju međusobno rivalstvo, i to ne znači da neće biti jako bliski jednog dana, ali je u prvom periodu prilično naporno roditeljima. Sa većom starosnom razlikom deca imaju različite interese, obaveze i time je manje verovatno da će imati potrebu da se takmiče. Starije dete može sebe videti kao uzor/mentora za mlađeg brata, a ne kao konkurenta.

 

10. Starije dete će biti više vezano za porodicu

Što duže dete ostaje jedino dete, privrženije je roditeljima, a kasnije se to reflektuje i na mlađeg brata/sestru. Dakle, dužim čekanjem na drugu bebu, ostavlja se više vremena da prvo dete izgradi snažan, kvalitetan odnos sa roditeljima.

news-img

5 SAVETA KAKO SAČUVATI ZDRAVLJE PORODICE NA PUTOVANJU

Pridržavajte se sledećih saveta kako biste svi u vašoj porodici bili u vrhunskoj formi pre, tokom i posle putovanja.

favorite-img

Oglasna poruka

Poslednji tekstovi

article-img

Poslednje teme sa foruma

message-img