cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Istina o gubitku kose posle porođaja

Iako je u pitanju uobičajena i sa medicinske strane očekivana pojava, ipak treba regovati na vreme kako opadanje kose ne bi uzelo maha.

Istina o gubitku kose posle porođaja

Nekoliko meseci nakon porođaja, ušli smo u rutinu, konačno uživali u dojenju, zaboravili grčeve, beba je (a i ja sa njom) počela bolje da spava. "Nova normalnost" je nastupila. A onda je počelo da se dešava nešto nenormalno. Moja kosa počela je da opada alarmantnom brzinom.


Kada se javlja gubitak kose nakon porođaja?

Posleporođajno opadanje kose ne dešava se odmah nakon što se beba rodi. U stvari, ovaj primetan gubitak kose mi je baš zato i bio iznenađenje, jer se javio nakon je što većina drugih simptoma posle porođaja prošla. Kod nekih mama posleporođajna alopecija kreće nekoliko nedelja nakon porođaja, a u moj slučaju desila se čak nakon 3 meseca. A ukoliko se i vama to dogodi, ili se događa možda baš sada, niste sami. Otprilike polovina mama doživljava ovo stanje.

Međutim, iako je u pitanju uobičajena i sa medicinske strane očekivana pojava, ipak treba regovati na vreme kako opadanje kose ne bi uzelo maha. Kod mnogih žena uz pravilnu negu, ovaj proces opadanja počinje postepeno da se usporava nakon otprilike 2 meseca, dok kod najozbiljnijih slučajeva postporođajne alopecije može opasti čak i do 30% kose. Najosetljivija zona jeste vrh glave, iako kosa celom svojom dužinom postaje slaba, beživotna, tanka, lako se mrsi i teško ju je češljati.


Zašto dolazi do gubitka kose nakon porođaja?

Naša kosa normalno raste u ciklusima (faza rasta, faza mirovanja, faza opadanja). Ali tokom trudnoće, veći deo kose ostaje u fazi rasta zbog velikih promena u hormonima, i otud ona snažna, gusta i sjajna dlaka, dok je beba u stomaku.

A onda, nakon što naši hormoni počnu da se menjaju (ponovo) nakon dolaska bebe, nivoi estrogena opadaju, što dovodi do toga da naša lepa, gusta trudnička kosa ulazi u fazu opadanja. Pošto nam toliko kose opada odjednom, količina gubitka kose se čini mnogo značajnijom (kao i začepljeni odvodi tuša i dlake na podu našeg kupatila).

 

Ako ste nova mama koja doživljava gubitak kose nakon porođaja, budite pažljivi jer može se desiti da se pramen kose nesvesno obmota oko bebinog prstića na ruci, nožnog prsta, ili drugog dela tela. Ovakav pramen može prekinuti cirkulaciju i treba ga odmah ukloniti laganim odmotavanjem kose, ili upotrebom makaza ako je potrebno. Potražite savet doktora ukoliko vam je potrebna medicinska pomoć da uklonite dlake.


Šta preduzeti kod postporođajne alopecije?

Postoje neki isprobani načini koji će pomoći vašoj kosi da ponovo raste. Većina mama procenjuje da se njihova kosa manje-više vratila u normalu do prvog rođendana njihove bebe (uzmite u obzir i bebine ručice koje uvek uspeju da iščupaju po neki pramen). Evo nekoliko saveta i trikova koji su pomogli da moja kosa ponovo izraste, a meni vrati samopouzdanje.


Isprobajte novu frizuru da bi vaša kosa izgledala punije, što će ujedno pomoći da se novoizrasla kosa fino uklopi. 
Budite izuzetno nežni sa kosom dok je perete, češljate i stilizujete. Pokušajte da izbegavate frizure koje predstavljaju naprezanje za vlasište i kosu.


Dobro je znati i da kofein, koji je veoma poznat po pozitivnim efektima u nezi kože, takođe nudi niz prednosti i za negu kose. Pospešuje cirkulaciju lokalno čime se obezbeđuje dopremanje hranljivih sastojaka korenu dlake (a stanje korena kose je vrlo važno za rast kose), te redovnom primenom poboljšava izgled, gustinu i elastičnost kose. Posebno je delotvoran u kombinaciji sa Ginkgo biloba, koji dodatno pospešuje cirkulaciju, i sa vitaminima B grupe koji su već dobro poznati po blagotvornom dejstvu na kosu jer ishranjuju koren dlake, dajući samoj dlaci čvršću strukturu.

 

Upravo ove tri moćne komponente sastavni su deo šampona protiv opadanja kose Sebamed Anti-Hairloss*, uz čiju pomoć sam u osetljivoj fazi nakon rođenja bebe povratila samopouzdanje i rešila problem opadanja kose nakon porođaja.


Moram spomenuti još i pH vrednost 5,5 koja sprečava isušivanje, listanje i lomljenje dlake čineći tako kosu jakom i sjajnom.

 

Sebamed

 

Uz šampon, svakodnevno sam koristila i Sebamed Anti-Hairloss* Intensive Foam penu protiv opadanja kose, koja svojim moćnim sastavom smanjuje gubitak kose, povećava rast kose i jača njenu strukturu. pH 5.5 održava prirodnu barijernu funkciju kože vlasišta i pomaže u zaštiti strukture kose.


Pored kofeina sadrži i Nikotinamid, veoma poznat i popularan sastojak u industriji lepote, koji je zapravo oblik vitamina B3, esencijalnog hranljivog sastojka koji dokazano deluje na opšte zdravlje kože i kose. Takođe sadrži i RedensylTM koji stimuliše matične ćelije korena dlake inicirajući brži rast kose.

Semabed

 

Biti mama jako je lepo, ali istovremeno i veoma izazovno. Ne propustite slatkoću tražeći savršenstvo, uživajte u svakom trenutku majčinstva!


Promo objava

news-img

Top pet knjiga među čijim koricama ćete pronaći ljubav

Za februar se kaže da je mesec ljubavi jer ga napola deli i obeležava Dan zaljubljenih.

favorite-img

Oglasna poruka

Poslednji tekstovi

article-img

Poslednje teme sa foruma

message-img