cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Kako olakšati detetu mučninu u vožnji

Neka deca teško podnose vožnju i svako putovanje im je naporno zbog mučnine. Zašto se uopšte javlja mučnina i kako pomoći mališanima koji pate od nje?

Kako olakšati detetu mučninu u vožnji

Mnogi odrasli i deca imaju tegobe tokom putovanja automobilom, autobusom, avionom ili brodom, a naročito deca u uzrastu između 2 i 12 godina, kada se najčešće ispoljavaju problemi vezani za tegobe tokom putovanja – mučnina. Uz mučninu mogu se javiti i vrtoglavica, znojenje, umor, glavobolja, nedostatak daha.


Takozvana "bolest vožnje" nastaje zapravo zbog sukoba oka i uha. Mozak se naprosto „ zbuni“, jer unutrašnje uho registruje kretanje a oči ne, te zbog ovih pobrkanih signala nastaje nelagoda koja prelazi u mučninu i zavečava se povraćanjem. Za razliku od mozga odraslih koji već ima iskustva sa ovim protivrečnim porukama, mozak deteta nije još u potpunosti razvijen, i još ne zna da poruke procesuira na pravi način.

 

PROČITAJ JOŠ: 12 NAJLEPŠIH CITATA O PUTOVANJU SA DECOM

 

Neki od saveta koji mogu pomoći:

  • Dete neka gleda u daljinu, ka horizontu na to ga stalno podsećajte, a pri tome pričajte sa detetom, igrajte igru reči, pustite muziku ili pevajte.

  • Obezbedite svež vazduh, ukoliko nemate klimu u autu otvorite prozor, a miris hrane nikako ne bi trebao da se oseti u autu. Takođe, auto pre puta držite u hladu i dobro provetrite pre polaska.

  • Vožnja bi trebalo da bude što ravnomernija, bez velikih krivina, uzbrdica i nizbrdica. Pronađite što ravniju rutu putovanja. Izbegavajte česta kočenja - "seckanja" tokom vožnje.

  • Pravite česte pauze, a čim primetite znake mučnine zaustavite se na prvom bezbednom mestu, umijte dete, odmorite pa onda nastavite put. Ne dozvolite da povrati u vozilu.

  • Pre puta dete ne bi trebalo da jede tešku, masnu i začinjenu hranu koja će opteretiti stomak. U putovanju ponudite bananu, suvi keks, štapiće.

  • Postoje i lekovi koji ublažavaju mučninu u vožnji, pa bi najbolje bilo da se posavetujete sa pedijatrom oko njihove upotrebe.

 

Razgovarajte sa detetom o lepim trenucima koji ga čekaju po dolasku na vaše odredište.


I naravno, srećan put!

 

PROČITAJ JOŠ: Putovanja jačaju porodicu

news-img

U Grčku možete otputovati avionom i autom, ali i liftom

Ne propustite izuzetno delo Može li čitava stara Grčka da stane u jedan lift? grčkog arheologa i pisca Teodora Papakostasa, koju pred srpsku čitalačku publiku donosi Vulkan izdavaštvo.

favorite-img

Oglasna poruka

Poslednji tekstovi

article-img

Poslednje teme sa foruma

message-img