cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Moćna fotografija žene koja rađa: Kosti na leđima pokazuju koliko je žensko telo neverovatno

Ova neverovatna fotografija žene koja se porađa dokazuje koliko je ljudsko telo neverovatno. Pogledajte kako izgleda anatomija porođaja, odnosno šta se dešava sa telom tokom porođaja i kako kosti u karlici, pa čak i trtična kost stvaraju prostor da beba dođe na svet.

Moćna fotka: kako se pomeraju kosti leđa tokom porođaja

Koliko je ljudsko telo zaista divno, verovatno se najbolje vidi na telu žene prilikom porođaja. Dovoljno je fascinantna činjenica da su tokom trudnoće svi organi raspoređeni tako da u materici ima dovoljno prostora za bebu, da raste i razvija se do težine i veličine kada je spremna za porođaj, a sam porođaj je neverovatan dokaz o tome kako se žensko telo može prilagoditi i doneti malo stvorenje na svet.


Udruženje North Dallas Doula i Tangi Birth Services, centar za trudnoću i porođaj u Luizijani, podelili su moćnu fotografiju porodilje na Instagramu i Fejsbuku, koja prikazuje leđa žene i šta se zaista dešava sa njenim kostima, leđima i telom tokom faze guranja i istiskivanja novorođenčeta.


Pored fotografije su napisali: "Naša tela su neverovatna! Divno je prisustvovati ovoj veličanstvenosti!"

 

"Kada se žena nagne napred, bilo da stoji uspravno ili oslonjena na ruke i kolena, videćete izbočinu na njenim leđima, ispod struka. Mnogo je veća nego što mislite; ne gledajte oko zadnjice, već oko struka“, objasnila je dr. Sara Vikam, u komentaru koja je postavljen uz fotografiju.


Šta se dešava tokom porođaja?

Babica Barbara Finderle objašnjava anatomiju porođaja. „Beba raste u materici i rađa se kroz karlicu. Vaša karlica je oblika zakrivljenog dimnjaka — to je upravo pravi oblik kroz koji može proći glava vašeg novorođenčeta tokom porođaja. Kada se struktura ženske karlice posmatra kao presek, odvojen od ostatka tela, odozgo se vidi ulaz koji po obliku čak podseća na glavu novorođenčeta, a odozdo izlaz kroz koji beba prolazi tokom porođaja.


Izuzetna fleksibilnost ženske karlice

Da biste razumeli šta se dešava tokom porođaja, dobro je da upoznate svoju karlicu, kao deo tela koji je najdirektnije uključen u porođaj. To je koštani prolaz kroz koji vaša beba putuje dolazeći na svet.


Ženska karlica se sastoji od tri velike kosti, dve bočne i jedne krsne, i jedne male, takozvane trtične kosti. Bočne su kosti s krsnom spojene pomoću zglobova ojačanih ligamentima, a međusobno su spojene hrskavičnim spojem (simfizom), odnosno vezivnom hrskavicom. Svi ovi delovi karlice su čvrsti i nepokretni, ali tokom trudnoće postaju elastičniji zbog delovanja hormona. Hormon relaksin opušta ligamente karlice u kasnoj trudnoći dok se vaše telo priprema za porođaj.


Karlica, koja u ležećem položaju može izgledati mala, postaje znatno veća kada ste oslonjeni na sve četiri, odnosno na šakama i kolenima. Kako dete raste, ono sve više vrši pritisak na pršljenove, a na kraju trudnoće glava, koja je zbog svoje težine najteža, pomera se nadole, prati krivinu karlice i stiže do grudne kosti. Oblik kosti usmerava glavicu, da se rodi ispod pubičnog luka.


Sve kosti stvaraju prostor za rođenje deteta

Gravitacija je veoma važna tokom porođaja zbog povećanog pritiska koji olakšava otvaranje karlice, što može da proširi prostor kroz koji beba izlazi i do 28 odsto. Stidni zglob na prednjoj strani može se proširiti za ceo centimetar ili više tokom porođaja kako bi omogućio prolazak bebine glave. Oba karlična zgloba se takođe šire bočno tokom porođaja i otvaraju kao levak da bi proširili prostor porođajnog kanala i prilagodili oblik bebine glave dok se spušta kroz karlicu.


Tokom porođaja, trtica se takođe pomera, proširujući prostor za dva centimetra. Njene kosti mogu dodatno proširiti prolazni prostor za još 1,5 centimetara.


Istovremeno, babica ističe da porodilja svojim kretanjem pomaže gravitaciji. „Ne sedite na kostima, jer su vam u ovom slučaju pokreti ograničeni. Možete se spustiti na sve četiri ili kleknuti, staviti noge u stranu i sedeti na nogama. U svakom slučaju, treba koristiti svoje telo i izbegavati ležanje. Ako je moguće, hodajte po stepenicama“, savetuje ona.


IZVOR: Miss7mama.24sata.hr/Ringaraja.net


Poslednji tekstovi

article-img

Poslednje teme sa foruma

message-img