cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Verovatnoća da potomstvo ima autizam, šizofreniju i leukemiju, raste sa starošću očeva

Poznato je da odlaganje očinstva može da nosi rizike po decu, ali do sada se nije pominjala starost očeva.

NE ODLAŽITE OČINSTVO

Odlaganje roditeljstva može imati različite posledice kako za roditelje, tako i za decu. Osim što i žene i muškarci mogu doživeti smanjenje plodnosti sa godinama, stariji roditelji mogu imati manje energije za svakodnevne zahteve roditeljstva.

Starije majke, takođe, imaju veći rizik od komplikacija u toku trudnoće i porođaja, kao što su gestacijski dijabetes ili hipertenzija.

Deca starijih roditelja mogu se suočiti sa psihološkim pritiskom ako njihovi roditelji dožive zdravstvene probleme ili umru dok su oni još mladi.

Ovi rizici ne znače da kasno roditeljstvo ne može biti ispunjavajuće ili uspešno, ali je važno biti svestan potencijalnih izazova kako bi se donosile informisane odluke.

Pored svega ovoga, naučnici su nedavno ustanovili da deca rođena od starijih očeva mogu imati veći rizik od mentalnih bolesti i kašnjenja u razvoju.

I muškarci imaju biološki sat

Plodnost opada sa godinama, a verovatnoća da potomstvo ima autizam, šizofreniju i leukemiju, raste sa starošću očeva.

Poznato je da odlaganje očinstva može da nosi rizike po decu, ali do sada se nije pominjala starost očeva. Vantelesna oplodnja se ne nudi ženama starijim od 42 godine, ali ne postoji dogovorena definicija „starih” kada su očevi u pitanju.

Mada ima mnogo primera, pogotovo u poslednje vreme, da stari, uspešni i poznati očevi dobijaju decu u poznim godinama, istraživači su se fokusirali na to kako starost muškarca negativno utiče na kvalitet sperme.

Veliki sistematski pregled objavljen 2015. godine, u kojem je analizirano 90 odvojenih studija u kojima je učestvovalo više od 90.000 subjekata, ustanovio je da je starost muškarca negativno uticala izgled sperme, kretanje spermatozoida i njihovo oštećenje.

Dokazano je i da je kod starijih muškaraca veća verovatnoća da će se završiti spontanim pobačajem ili prevremenim porođajem.

Stariji očevi su, takođe, imali veću verovatnoću da imaju decu sa urođenim manama kao što su rascep usne ili rupa u dijafragmi, a šanse se povećavaju sa svakom godinom starosti oca.

Neki kanceri kod dece, takođe, postaju učestaliji što su očevi stariji. Studija matičnog registra rođenja gotovo 2 miliona dece u Danskoj, pokazala je da se oboljevanje od određene vrste leukemije u detinjstvu povećava za 13 odsto na svakih pet godina starosti očeva. Rizik od raka mozga i raka dojke, takođe, povišen je kod osoba rođenih kod starijih očeva.

Mentalni poremećaji dece starijih očeva

Postoje i neurološke posledice starosti očeva. Među decom očeva koji su imali više od 40 godina na njihovom rođenju, postoji gotovo šest puta veća incidenca autizma, nego kod onih čiji su očevi imali manje od 30 godina, pokazuje jedna studija.

Bebe rođene kod očeva starijih od 50 godina suočavaju se sa do petostruko povećanim rizikom od šizofrenije. Opsesivno kompulsivni poremećaj, ADHD, bipolarni poremećaj – svi su verovatniji, pokazuju istraživanja, ako je otac stariji.

Zašto se to događa, kada je sve više starijih očeva u vestima? Zar Mik Džeger nije dobio dete sa 73 godine, Robert De Niro sa 79 i Al Paćino sa 83 godine? Zar se sperma ne obnavlja svaka 74 dana?

Mnogo toga zavisi od činjenice da se žena rađa sa svim jajnim koja će ikada imati i da do sredine tridesetih, one počinju da se kvare. U pedesetoj godini života, žena se suočava sa potpunim gašenjem svoje reproduktivne sposobnosti.

To ne važi za muškarce, koji su u stanju da se razmnožavaju do kraja života. Međutim, istraživanja sada pokazuju da što duže fabrika sperme radi, veća je verovatno da će greške biti uvedene tokom procesa proizvodnje.

Što je čovek stariji, to će više puta njegove spermatogene matične ćelije biti replicirane. Procenjeno je da će sperma koju je proizveo 25-godišnjak biti podvrgnuta 350 replikacija, dok će sperma 45-godišnjaka imati 750. Svaka replikacija stvara više mogućnosti za grešku. Što znači da će deca starijih muškaraca verovatno imati više genetskih mutacija od onih koja su rođena mlađim očevima.

A pošto sada može da se vidi i koji hromozom potiče od kog roditelja, zna se da oko 80 procenata ovih „de novo” mutacija dolazi od oca, bilo mlađeg ili starijeg.

Muškarci proizvode ogroman broj spermatozoida – oko 2.000 sa svakim otkucajima srca. To je nekoliko miliona dnevno.

Problemi se, međutim, gomilaju kako čovek stari. Matične ćelije dobijaju više mutacija. Izloženost zagađenju u životnoj sredini, uzrokuje oksidativni stres i štetu. Ove stvari, ali i još mnogo toga, mogu delovati na bebe starijih očeva.

 

Izvor: Magazin Politika

Poslednji tekstovi

article-img

Poslednje teme sa foruma

message-img