cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

Pedijatri otkrili kojih 7 namirnica nikad ne daju svojoj deci

Dečiji zdravstveni stručnjaci koji imaju decu, podjelili su koju hranu i piće obično drže podalje od svojih domova.

Pedijatri otkrili kojih 7 namirnica ne daju svojoj deci

Pre nego što dobijemo decu, zamišljamo kako odgajamo zdrave mališane koji jedu sve što im serviramo, a istovremeno obećavamo da ćemo izbegavati da ih hranimo namirnicama koje nisu zdrave i dobre za njih. Ali kada postanemo roditelji, stvarnost nažalost ima tendenciju da bude malo drugačija.


„Uopšteno gledano, nemojte se opterećivati time“, savetuje dr Elizabet Dejvis, pedijatar i lekar sportske medicine u Orlando Health Arnold Palmer bolnici za decu. „Ja sam pedijatar i bila sam ponižena kada sam postala roditelj super izbirljivog deteta. Moja petogodišnjakinja nikada nije naišla na čips ili slatku poslasticu koje ne voli! Voće i povrće su druga priča.”


Ona je naglasila da roditelji ne mogu u potpunosti da ograniče sve ono što ne žele da njihova deca probaju. Na primer, njena ćerka kod kuće pije samo vodu i mleko. „Međutim, ako ode na rođendansku zabavu popije čašu ili dve soka, i to je u redu“, kaže Dejvis. „Ili ako izađemo na večeru i ona želi limunadu, ili čokoladno mleko i to je OK. Jednostavno to ne radimo svaki dan, ili čak nekoliko puta nedeljno. To je samo povremena poslastica!” 


Ipak, postoje određene namirnice koje pedijatri poput Dejvis obično izbegavaju da daju svojoj deci, ili se bar trude da ne daju često, piše Huffpost.

 

Tvrde bombone
 „Ne postoji mnogo namirnica koje bi trebalo da budu 100% zabranjene. Umerenost, raznovrsnost i ravnoteža su ključ zdrave ishrane i uopšte zdravog života. S obzirom na to, tvrde bomboni su nešto što uglavnom izbegavam i nikada ne dajem svojoj deci. Sadržaj šećera u tvrdim bombonima je veliki i doprinosi kvarenju zuba i pucanju zubne gleđi. Postoji takođe opasnost od gušenja, pa ako bih morala da zabranim jednu stvar, ovo bi mogla biti ta." - kaže Dr Kristina Džons, pedijatar u hitnoj pomoći i viši medicinski savetnik u PM Pediatric Care u Anapolisu, Merilend.

Tvrde bombone

„Ne postoji mnogo namirnica koje bi trebalo da budu 100% zabranjene. Umerenost, raznovrsnost i ravnoteža su ključ zdrave ishrane i uopšte zdravog života. S obzirom na to, tvrde bombone su nešto što uglavnom izbegavam i nikada ne dajem svojoj deci. Sadržaj šećera u tvrdim bombonama je veliki i doprinosi kvarenju zuba i pucanju zubne gleđi. Postoji takođe opasnost od gušenja, pa ako bih morala da zabranim jednu stvar, ovo bi mogla biti ta" - navodi Dr Kristina Džons, pedijatar u hitnoj pomoći i viši medicinski savetnik u PM Pediatric Care u Anapolisu, Merilend.


Visoko prerađena zapakovana hrana

„Odrasla sam na jugu hraneći se često namirnicama poput bolonjeza ili nudli za ručak i užinu. Svojoj deci ne dajem ovu hranu jer je u pitanju visoko prerađena i pakovana hrana koja sadrži previše soli i loših masnoća, u odnosu na dostupne zdravije opcije hrane", kaže Dr Kendis Džons, pedijatrica u Orlandu, na Floridi.


Energetski napici

„Kao pedijatar koji se zalaže za svesnu i intuitivnu ishranu, dajem sve od sebe da ne marginalizujem ili osuđujem bilo koju hranu. Ipak, postoji jedan uobičajen napitak na koji upozoravam svoju decu, a to su energetska pića. Energetska pića mogu biti opasna i izazvati štetne efekte kod dece. 

Ne preporučujem deci da uopšte konzumiraju kofein jer je u pitanju stimulans i može dovesti do zavisnosti, ali energetska pića posebno mogu imati teške posledice. Nisu regulisana i mogu sadržati veoma visoke doze kofeina pored drugih potencijalno štetnih supstanci koje mogu dovesti do predoziranja kofeinom, nesanice, srčanih udara, napada, pa čak i smrti. 

U najmanju ruku, energetska pića često utiču na san i mogu poremetiti raspoloženje. Ne smatram da su energetska pića bezbedna, ili na bilo koji način korisna za decu”, dodaje Dr Iami Kazorla-Lankaster, pedijatar u Jakimi, Vašington, i autor knjige „Vodič za roditelje za intuitivnu ishranu: Kako odgajati decu koja vole da jedu zdravo“.


Riba sa visokim sadržajem žive 

„Izbegavam ribu sa visokim sadržajem žive, kao što su skuša, marlin, sabljarka, tuna. Živa može biti toksična za nervni sistem/mozak ako postoji velika izloženost, tako da je najbolje da je u potpunosti izbegavate kod male dece i adolescenata sa mozgom u razvoju", navodi dr Dejvis.


Slatki sokovi i gazirana pića 

„Nikada nisam poslužila sok svojoj deci. Sokovi i bezalkoholna pića sadrže visok procenat koncentrovanog šećera - saharoze, a često i visok procenat kukuruznog/fruktoznog sirupa. Pored toga, sadrže previše dodatog šećera i imaju veoma malo vlakana. Od ranog uzrasta ohrabrujte ih da piju vodu, kako bi se navikli na nju i uz nju poslužite voće koje je bogato vlaknima. Čini vas sitijim uz manje skokova šećera u krvi, a voda najbolje gasi žeđ”, ističe Dr Dženifer Trahtenberg, pedijatrica iz Njujorka.


Hrana koja može dovesti do gušenja 

„Hrana koja predstavlja opasnost od gušenja za malu decu uključuje kokice, viršle, grožđe, čeri paradajz, tvrde bombone, žvake, šargarepu, komade kuvanog mesa, itd. Ovu hranu treba iseći na veoma male komade, ili je potpuno izbegavati dok deca malo ne porastu”, dodaje dr Dejvis.

 

Nepasterizovani mlečni proizvodi 

„Moja deca ne konzumiraju nepasterizovane ili 'sirove' mlečne proizvode. Postoji rizik od gastrointestinalnih infekcija i teške dijareje", takođe navodi dr Dejvis za Huffpost.

news-img

Moje putovanje kroz vantelesnu oplodnju

Zaista ne znam odakle da počnem. Vraćam se u mislima godinu dana unazad...bila sam ljuta, frustrirana, beznadežna. Nikako da osetim čaroliju majčinstva, a silno je želim.

favorite-img

Oglasna poruka

Poslednji tekstovi

article-img

Poslednje teme sa foruma

message-img