02.09.2009, 11:57
1445
Plač, bacakanje po podu, odbijanje jela i spavanja u vrtićima su očekivane reakcije tokom adaptacije deteta na boravak u predškolskoj ustanovi. Od postupka roditelja, ali i odnosa koji uspostave s vaspitačima umnogome zavisi kako će dete prebroditi prve dane u vrtiću.
Nema tog roditelja koji će ostati ravnodušan kada vidi svog mališana kako neutešno plače i moli da ga ne ostavlja u vrtiću grčevito ga grleći. Neretko plaču i mame i deca, pa vaspitači imaju dvostruko teži zadatak jer moraju da smire odrasle i da ih uvere da su takve reakcije dece sasvim normalna pojava u periodu adaptacije.
Ipak, uteha za novosadske roditelje je to što u PU "Radosno detinjstvo" prvih nedelju dana u programu prilagođavanja s mališanima ostaju i roditelji.
– Ne treba zaboraviti da su deca individue za sebe i da svako dete na svoj način prihvata promene. Vaspitači tvrde da je bolje kad mališani odmah isplaču svoje suze. Vrtić nije izbor dece, već roditelja, pogotovo u jaslenom uzrastu, pa su i reakcije takve.
S obzirom na to da roditelji moraju da rade, deca moraju u vrtić dok su još uvek posebno vezana za roditelje, a pre svega za majku. Ako roditelji i vaspitači, to jest medicinske sestre u jaslicama sarađuju, retki su slučajevi kada dete ne može da se adaptira. Ima mališana koji ne reaguju burno, ali se vidi da pate i te adaptacije se smatraju najtežim – kaže direktor Radosnog detinjstva Borislav Samardžić.
Prema njegovim rečima, period odvajanja i prilagođavanja podrazumeva vreme koje je detetu potrebno da se navikne i prihvati novu sredinu, bitno različitu od porodične. To podrazumeva novo okruženje, nove osobe, mnogo druge i nepoznate dece, prostor koji je različito uređen i s dnevnim režimom koji ima svoj ritam.
Bitno je da roditelji, koji se prvi upoznaju s režimom boravka u vrtiću, primene to i kod kuće i pre nego što klinci kroče u njega.

, tražio je da ih vode napolje, što su vaspitačice i uradile. Sam je doručkovao i užinao.
Nije plakao u septembru kada sam ga prvi put ostavila, pa šta je sada ovo?! OK, nije išao neko vreme, ali prvi put kad sam ga ostavila je stanje bilo da nije išao NIKADA! Do kraja ga je vaspitačica podigla i rekla "Idite!", a on je urlao za mnom "Ali mama, nisam te poljubio!" (a jeste)
mogu da zamislim