IZVORNA PORUKA: sani
ja sam ovo nasla vezano za dohranu pa pogledajte mozda nekome bude od koristi
ISHRANA ODOJCETA SA NAVRSENA 4 MESECA
Žitarice su prva hrana za odojče. Odličan su izvor gvožđa, vitamina B i kalorija koje su bebi potrebne za pravilan rast i razvoj. Prve žitarica koje se daju su pirinčane i kukuruzne, lako su svarljive i izazivaju najmanje alergija, pošto ne sadrže gluten. U početku treba davati malu količinu žitarica zbog mogućnosti nastanka alergijskih reakcija. Količinu žitarica postepeno povećavati do količine do 120/150 ml.
Obrok uvek davati kašičicom, nikad pomocu flašice, kako bi se smanjio rizik od nastanka karijesa. Povrće je izvor vitamina i minerala neophodnih za rast i razvoj. Povrće se uvodi polovinom petog meseca. Preporučuje se da prvo povrće bude blagog ukusa kao što su krompir i šargarepa, a zatim bundeva, grašak, karfiol, tikvice... Kada je u bebinu ishranu uvedeno povrće, treba početi sa uvođenjem voća. Voće se daje u obliku sokova i kaša. Kiselo voće se ne preporučuje, pošto može da dovede do iritacije digestivnog sistema. Davanje bobičastog voća treba odložiti do navršenih godinu dana zbog visoke alergenosti.
MESO je neophodan izvor gvožđa u ishranu se uvodi sa navršenih šest meseci. Zbog lakšeg gutanja, meso treba davati sa povrćem i to najpre pasirano, potom gnječeno pa seckano. Od mesa odojčetu dajemo piletinu, ćuretinu, junetinu, teletinu. Nakon mesa, u ishranu se uvodi žumance; počinje se sa ¼ tvrdo kuvanog, koje se kombinuje sa žitaricama ili povrćem. Belance se uvodi nakon prve godine.
ŠTA TREBA IZBEGAVATI U PRVIM MESECIMA NEMLEČNE ISHRANE
Pšenicu, jaja, citrusno voće zbog alergija.
Spanać, cvekla, tamno zeleno povrće, imaju visok nivo nitrata koji smanjuju bebin hemoglobin. U ishranu se uključuje tek posle drugog povrća.
Med ne uvoditi pre druge godine, jer ponekad sadrže spore bakterije Clostridium botulinum, koja izaziva teška oboljenja kod odojčadi.
Hranu ne treba soliti, pošto odojčad nemaju sklonost ka slanoj hrani, pa dodavanje soli može da optereti njihove bubrege.
NUTRITIVNE PREPORUKE
Počnite sa uvođenjem čvrste hrane u uzrastu od 4 do 6 meseci.
Postepeno uvodite novu hranu.
Ne insistirajte na dovršenju obroka po svaku cenu.
Ako beba ne želi novu hranu, ne forsirajte, pokušajte opet za par dana.
Hranu spremajte kod kuće, jer je ukusnija, zdravija i sadrži manje skroba, šećera i vode od onih u teglicama.
Nemojte dodavati so i šećer.
Hranu servirati na sobnoj temperaturi, ne sme da stoji duže od dva sata.
Dobro očistite voće i povrće, sa mesa skinite žilice i kožu.
Kuvajte hranu u malo vode i tu vodu koristite za pravljenje pirea.
Bebu hranite u vreme vašeg obroka.
RASPORED OBROKA:
Odojče uzrasta od 4 meseca:
Rano jutro: podoj ili mlečna formula
Doručak: podoj ili mlečna formula
Ručak: podoj ili mlečna formula
Kasno popodne: žitarice
Večera: podoj ili mlečna formula
Pre spavanja: podoj ili mlečna formula
Odojče uzrasta od 5 meseci:
Rano jutro: podoj ili mlečna formula
Doručak: podoj ili mlečna formula
Ručak: pire od povrća
Kasno popodne: žitarice
Večera: podoj ili mlečna formula
Pre spavanja: podoj ili mlečna formula
Izmedju obroka: razblažen voćni sok
Odojče uzrasta 5,5 meseci:
Doručak: žitarice sa voćem ili podoj
Ručak: pire od povrća
Kasno popodne: voćni sok ili pire od voća
Večera: žitarice
Pre spavanja: podoj ili mlečna formula
Odojče uzrasta 6 meseci:
Rano jutro: podoj ili mlečna formula
Doručak: žitarice sa voćem
Ručak: meso sa povrćem
Kasno popodne: voćni sok
Večera: žitna kaša
Pre spavanja: podoj ili mlečna formula
Odojče uzrasta od 7 meseci:
Rano jutro: podoj ili mlečna formula
Doručak: palenta sa jogurtom
Ručak: meso ili kuvano žumance sa povrćem
Kasno popodne: voćni sok ili pire od voća
Večera: žitna kaša
Pre spavanja: podoj ili mlečna formula
Dnevni obrok odojčeta sa navršenih 8 meseci
Rano jutro: podoj ili adaptirana formula
Doručak: žitarice ili kuvano žumance, jogurt, integralna kifla
Užina: voćni sok
Ručak: meso ili riba sa povrćem
Uzina 2: voće
Večera: pita ili pasta sa sirom
Dnevni obrok odojčeta od 9 do 12 meseci
Rano jutro: podoj ili adaptirana formula
Doručak: žitarice sa jogurtom
Užina: voćni sok
Ručak: meso, riba, povrće
Uzina 2: voće
Večera: palenta, makaroni ili štrudla sa sirom, jabukama
IZVOR: http://www.zalogaj.com