Da li znate i kako ste saznale krvnu grupu svog deteta? Znam da RH negativnim majkama proveravaju krvnu grupu deteta, ali ako ste RH+ majka onda ne proveravaju. U tom slucaju, kako mozemo saznati krvnu grupu deteta?
18.11.2014, 11:57
soni
5581
Meni nisu rekli na porodjaju koja je grupa i nigde i ne pise, ne znam da li je bih mogla nekog da pitam ili..???
18.11.2014, 11:58
soni
5581
Mislim da se to moze odrediti na svakoj konroli krvne slike ako zahtevamo, bar ovde , ne znam u SR
18.11.2014, 12:01
Klarita
5279
IZVORNA PORUKA: Mariya
Da li znate i kako ste saznale krvnu grupu svog deteta? Znam da RH negativnim majkama proveravaju krvnu grupu deteta, ali ako ste RH+ majka onda ne proveravaju. U tom slucaju, kako mozemo saznati krvnu grupu deteta?
Da, kao sto rece Soni, mozes na svakoj rutinskoj kontroli zatraziti. A, koja ste ti i otac deteta? U 95% (grubo i figurativno receno) dete ima ili krvnu grupu majke ili oca, sem kad su otac i majka A i B, pa onda moze imati, kako bese ono ajde biologicariiiiiiiii pomoc
18.11.2014, 12:02
Mariya
4489
Ovde u topoli iako imaju laboratoriju, ne rade krvnu grupu vec salju za uzorak krvi za Suboticu Kad sam bila trudna sa Lu, izvadili su mi krv i poslali za Su, pa sam posle ja morala da odem licno i podignem karton. Ne znam, da li onda treba uput od dr, ili to mogu samoinicijativno?
Klarita, kod nas je bas to slucaj, mm je A+ a ja B + a ne znamo sta su devojcice, bas nas interesuje.
< Poruku je uredio Mariya -- 18.11.2014 12:04:39 >
18.11.2014, 12:15
QueenJ
2252
Ja sam baš sad pogledala njenu otpusnu listu. Ne piše nigde... Pošto smo mm i ja 0+, verovatno je i E.
18.11.2014, 12:15
serpica
8707
IZVORNA PORUKA: Klarita
Da, kao sto rece Soni, mozes na svakoj rutinskoj kontroli zatraziti. A, koja ste ti i otac deteta? U 95% (grubo i figurativno receno) dete ima ili krvnu grupu majke ili oca, sem kad su otac i majka A i B, pa onda moze imati, kako bese ono ajde biologicariiiiiiiii pomoc
Ja sam B- mm B+ decu su B+ 0+ 0+ uradili krvnu grupu jos u porodilistu i to napisali na otpusni karton za novorodjence. Ako su muz i zena A i B onda dete moze biti A,B ili AB
< Poruku je uredio serpica -- 18.11.2014 12:16:12 >
"Zena je nastala od covekovog rebra,a ne od njegovih stopala da se gazi po njoj,ne od njegove glave da se zenom vlada,vec od njegovog boka da mu bude jednaka...ispod ruke da bude zasticena i pokraj covekovog srca da bude voljena..."
18.11.2014, 13:34
Anarunika
1388
Ni ja ne znam krvnu grupu dece a zanima me. Ja sam A RH pozitivan pa zato i nisu proveravali u porodilištu. A kada sam pitala doktorku u dz , reče da se to ne vadi bez posebne potrbe. Mogla bih da zatražim na sledećoj proveri krvi. Baš mi je bezveze što to odmah ne provere u porodilištu.
18.11.2014, 13:42
vikiveki
8792
I meni su krvnu grupu dece za sva tri deteta radili još u porodilištu i to mi je pisalo na otpusnoj listi
18.11.2014, 13:43
branki*
20828
ja znam krvnu grupu svog deteta,jer je pred operaciju trebovana krv,pa su to odradili.ima istu krvnu grupu kao mm.moze da se odredi u transfuziji kod nas.
18.11.2014, 13:51
milicicak
7338
Ovde u topoli iako imaju laboratoriju, ne rade krvnu grupu vec salju za uzorak krvi za Suboticu Kad sam bila trudna sa Lu, izvadili su mi krv i poslali za Su, pa sam posle ja morala da odem licno i podignem karton. Ne znam, da li onda treba uput od dr, ili to mogu samoinicijativno?
Klarita, kod nas je bas to slucaj, mm je A+ a ja B + a ne znamo sta su devojcice, bas nas interesuje.
Mariya, dvojcice mogu da ti budu i A i B i AB i O krvna grupa i sa pozitivnim i sa negativnim Rh faktorom :) tako da je racunanje napamet neprecizno. Mozes da trazis analizu krvne grupe i Rh faktora u laboratoriji, mislim da kosta oko 2000.
IZVORNA PORUKA: QueenJ
Ja sam baš sad pogledala njenu otpusnu listu. Ne piše nigde... Pošto smo mm i ja 0+, verovatno je i E.
E je sigurno O krvna grupa ali moze imati i + i - Rh faktor.
Ja sam A-, mm AB+ mini bubi su na rodjenju radili krvnu grupu zbog mog negativnog Rh faktora, ona je AB-
18.11.2014, 13:51
Mala Elena
11043
Anarunika, to sam htela da pitam...da li na zahtev roditelja moze da se odredi k. g. .pretpostavljam da se radi isto kao za odrasle u Zavodu za transfuziju krvi ,Bg. Ja sam A+ pa nisu proveravali u bolnici. A bezveze sto je tako .
18.11.2014, 14:00
Anoniman
mm i ja smo A+ znam da U moze biti A ili O, e sad ne znam da li moze biti samo + ili i -
< Poruku je uredio Unina mama -- 18.11.2014 14:01:15 >
18.11.2014, 14:04
Anarunika
1388
Koliko ja znam , ako ste oboje RH pozitivan onda dete ne može biti - Rh negativan.
18.11.2014, 14:07
milicicak
7338
IZVORNA PORUKA: Unina mama
mm i ja smo A+ znam da U moze biti A ili O, e sad ne znam da li moze biti samo + ili i -
Una moze da bude i Rh+ i Rh- Sve zavisi od toga da li ste ti i tm heterozigoti za Rh faktor
Hocu reci, Rh pozitivni roditelji mogu imati i Rh+ i Rh- decu. Ako su oba roditelja Rh-, sva njihova deca ce biti Rh-
< Poruku je uredio milicicak -- 18.11.2014 14:08:59 >
18.11.2014, 14:08
Anoniman
Vidim da je milicicak gore pisala, pa zato i pitam... javice se ona pa ce mi objasniti.
Hvala Milicicak!
A za ove dve krvne grupe nisam pogresila, je li tako?
Posto znam da i A i B krvna grupa imaju pored sebe O krvnu grupu
< Poruku je uredio Unina mama -- 18.11.2014 14:11:44 >
18.11.2014, 14:12
Anarunika
1388
IZVORNA PORUKA: milicicak
IZVORNA PORUKA: Unina mama
Una moze da bude i Rh+ i Rh- Sve zavisi od toga da li ste ti i tm heterozigoti za Rh faktor
Hocu reci, Rh pozitivni roditelji mogu imati i Rh+ i Rh- decu. Ako su oba roditelja Rh-, sva njihova deca ce biti Rh-
Nisam to znala Dođe mu kao množenje
< Poruku je uredio Anarunika -- 18.11.2014 14:13:22 >
18.11.2014, 14:13
milicicak
7338
Nisi pogresila U moze da bude i A i O krvna grupa
18.11.2014, 14:15
Anoniman
IZVORNA PORUKA: milicicak
Nisi pogresila U moze da bude i A i O krvna grupa
Hvala :*
Ahhhhaa nemam dzabe 10-tku iz humane genetike
18.11.2014, 14:16
soni
5581
ja sam B+, muz O
18.11.2014, 14:21
Tiziana
2712
Krvna grupa deteta pise na otpusnoj listi za novorodjence koja se dobija pred izlazak iz porodilista.
18.11.2014, 14:27
branki*
20828
IZVORNA PORUKA: soni
ja sam B+, muz O
isto kao kod nas i boza je o kao mm
18.11.2014, 14:31
milicicak
7338
IZVORNA PORUKA: Tiziana
Krvna grupa deteta pise na otpusnoj listi za novorodjence koja se dobija pred izlazak iz porodilista.
Koliko ja znam to vazi samo za decu cije su mame Rh-. U tom slucaju se radi analizna krvne grupe novorodjenceta da bi se znalo da li mama treba da primi Rhogam nakon porodjaja.
18.11.2014, 14:44
Mariya
4489
IZVORNA PORUKA: milicicak Mariya, devojcice mogu da ti budu i A i B i AB i O krvna grupa i sa pozitivnim i sa negativnim Rh faktorom :) tako da je racunanje napamet neprecizno. Mozes da trazis analizu krvne grupe i Rh faktora u laboratoriji, mislim da kosta oko 2000.
Hvala!!
18.11.2014, 15:01
Tiziana
2712
Ja nisam Rh- i na obe otpusne liste za decu mi pise koja su krvna grupa.