26.02.2009, 12:06
Kada se sve sabere, ispada da se u Srbiji, gde bračni par u proseku ima 0,9 dece, mnogo priča o "beloj kugi", a malo radi na podizanju nataliteta. Roditeljski dodatak uveden od 1. juna 2002. godine za drugo, treće i četvrto dete, i isplaćivan jednokratno, od 1. januara ove godine deli se u 24 jednake mesečne rate. Kad prinova stigne u kuću rate ne pomažu mnogo, jer za bebu štošta mora da se nabavi odjednom, a za prvi paket najneophodnijih potrepština za novorođenče valja odvojiti oko 40.000 dinara. Prvo dete koje je prethodnim Zakonom o finansijskoj pomoći porodicama sa decom bilo preskočeno, sada jednokratno dobija 20.000 dinara. Za drugo dete roditeljski dodatak je 76.981 dinar ili po 3.207 u 24 rate. Za treće 138.560 (rata 5.773), a za četvrto 184.745 (rata 7.697).
Porodiljsko
IAKO je smanjivanje trudničkog bolovanja nepopularna mera, mi još, u odnosu na neke mnogo bogatije zemlje od naše, možemo da se pohvalimo prilično dugim "porodiljskim stažom". Kod nas on traje godinu dana i plaća se 100 odsto, a u Austriji i Belgiji porodiljsko odsustvo je 16 nedelja, i za to vreme porodilja prima 82 odsto plate.
U Kanadi porodiljsko je 15 nedelja, a nadoknada 55 odsto. U Finskoj porodilja sa posla odsustvuje tri meseca, a za to vreme prima 80 odsto plate.
Porodiljsko
IAKO je smanjivanje trudničkog bolovanja nepopularna mera, mi još, u odnosu na neke mnogo bogatije zemlje od naše, možemo da se pohvalimo prilično dugim "porodiljskim stažom". Kod nas on traje godinu dana i plaća se 100 odsto, a u Austriji i Belgiji porodiljsko odsustvo je 16 nedelja, i za to vreme porodilja prima 82 odsto plate.
U Kanadi porodiljsko je 15 nedelja, a nadoknada 55 odsto. U Finskoj porodilja sa posla odsustvuje tri meseca, a za to vreme prima 80 odsto plate.
< Poruku je uredio Tasha RR -- 26.2.2009 12:10:25 >

), a porodiljsko se plaća 100% (bez toplog obroka i troškova za put, naravno) 12 meseci, računajući od 28 dana pre termina porođaja.
prava sam
). Objasnicu vam onako kako je to meni racunovodja iz moje firme objasnila, a tako mi se zaista i uplacuje sve vreme. Znači: