IZVORNA PORUKA: blue81
Ovo pise u nalazu " oba ovarija se prikazu uredne velicine mikrocisticne gradje"
Pa ako neko ima slicnu dijagnozu neka mi malo docara
Ako su uredne velicine,nisu uvecani,ne bole te,mislim da je ok.Mikrocisticni jajnici su mali folikuli i to je ok u reproduktivnom dobu.Meni je dr.rekao da su to maili folikuli koji cekaju da porastu.Svakog meseca bude jedan vodeci folikul koji pukne tokom ovulacije.Ako ne pukne,onda moze da nastane problem jer nastavi da raste i pretvori se u cistu,ali kako citam to nije slucaj kod tebe.Dok su policisticni jajnici nesto drugo,oni se lece,i oni mogu praviti smetnje tipa masna kosa,opadanje kose,akne,bubuljice,masna ili suva koza lica,neuredni i produzeni menstrualni ciklusi,bolne i obilne menstruacije,pojacana maljavost,problemi sa hormonima,problemi sa zacecem.Ja sam imala i mikrocisticne jajnike i policisticne.Ova druga vrsta je komplikovanija.Mada sam ja imala problema i sa mikrocisticnim jer folikuli nisu pucali nego su stvarali ciste,ali ako je kod tebe sve ok i nemas drugih problema bice sve u redu.Da li imas uredne cikluse,na koliko dana,da li koristis neku kontracepciju ili radis na bebici.Ovo pitam zato jer kontracepcija moze pomoci kod mikrocisticnih jajnika da malo regulise hormone,a kod policisticnih jajnika i cisti na jajniku kazu da zatrudnjivanje pozitivno deluje.