writing-img

RE: Mama ili tata (prva bebina reč)

clock-img

11.05.2011, 12:11

clock-img

isidora88

pencil-img

11471

mateja je prvo rekao mama sa 4,5 meseca pa baba a nekad mu se omakne i tata user posted image user posted image user posted image

Moja baka srce ima,
ovoliko, ovoliko,
znam da baka mene voli,
kao niko, kao niko...

clock-img

11.05.2011, 12:13

clock-img

jelenadunja

pencil-img

1012

Dunja je prvo rekla Baba,pa Mama,i u istom danu Deda i Tata user posted image

01.07.2010. 11:15 rodila sam andjela

clock-img

11.05.2011, 12:28

clock-img

Didy

pencil-img

7282

Hajde da ja sad malo pametujem na ovu temu.user posted image Pojednostaviću.
Na faksu smo iz fonetike učili podelu glasova na 3 aperture (recimo grupe). U prvu spadaju glasovi za čiji izgovor treba najmanje muke, tj. lomljenja jezika. Tu spadaju, između ostalih, p, b, d, t. Glasovi m i n pripadaju drugoj aperturi i zato ih deca kasnije usvajaju, tj. uspeju da ih izgovore, tj. da "podese mašineriju za oblikovanje ovih glasova".user posted image
Zato deca ranije izgovore baba, deda, tata, nego mama, sve ostalo je majčina preterana želja da čuje prvo mama.user posted image
Stefan je prvo izgovorio tata, a mi čekamo devojčicu sada.user posted image
Zato pustite babe, nauka je rekla svoje.user posted image

Na pučini je mir... I mir će nas udaviti...

clock-img

11.05.2011, 13:21

clock-img

Anoniman

E ni jedno ni drugo! user posted image
Bilo je BABA i to je govorio punih pet meseci, sad već kažemo i ostalo user posted image

clock-img

11.05.2011, 13:28

clock-img

Anck Su Nmaun

pencil-img

27429

Kod nas je bilo prvo Tata pa Deda, malo kasnije Baba a Mama na kraju ko sisa mamu user posted image user posted image user posted image user posted image

clock-img

11.05.2011, 14:50

clock-img

Ana007

pencil-img

589

Kod nas samo,tatauser posted image .Mama nije ni na vidikuuser posted image

Ovde treba napisati nešto zabavno... ﺕ

clock-img

11.05.2011, 14:54

clock-img

Dada81

pencil-img

2618

Kod nas tata pa tata ,svo vreme ,e prekjuče ,kao da mu se omače mama user posted image

U trenutku,ceo svet je stao,kada me je gledalo lice malo ..I moj ceo svet u jednom trenu što sam baš ja majka njemu!

clock-img

11.05.2011, 16:06

clock-img

minna

pencil-img

3196

IZVORNA PORUKA: minna

Rekao sam MAMAuser posted image user posted image user posted image
konacno nije vise samo 'baba, baba', mada baba govori kad je srecan, 'mama' evo samo kad kuka, ali nema vezeuser posted image user posted image
Sad cekamo tatauser posted image

haha cekali smo citava dva sata i rekao sam i tatauser posted image eto, pa da se niko ne ljutiuser posted image

clock-img

11.05.2011, 22:36

clock-img

choopa choops

pencil-img

9258

IZVORNA PORUKA: choopa choops

IZVORNA PORUKA: liliana

Ivo, tako je bilo i sa Tinom : ja joj kažem:gde je mama-ona gleda računar ili TV!!!

user posted image

Ok, sad je vec zvanicno i Matija govori tata. Nije fer user posted image user posted image user posted image user posted image

A danas on nesto kmezi i ja mu dam da gricka moju ruku i kako on 'govori' nesto kao mmmmm a ja maknem ruku on aaaaaa, te ja tako dva tri puta i ispalo mama user posted image Kaze MM kad nece milom onda ce silom user posted image

Matija je obogatio svoj rjecnik, pa pored tata, mama (sad me vec zove kao da se znamo sto godina user posted image ), ajde, poceo je da govori i baba. Babe cvjetaju od srece, a dede ljubomorne user posted image

Debeli prsti+autocorrect=katastrofa. Izvinjavam se, mLogo se izvinjavam.

clock-img

11.05.2011, 23:40

clock-img

Nensi*

pencil-img

6520

Vuk jos nista nije rekao user posted image

Nena+Danilo=Vuk :)

clock-img

12.05.2011, 09:15

clock-img

Anoniman

Reci ce Nensi , kad pocne nece zatvarati user posted image
Moja beka prica mama i mamba user posted image

clock-img

12.05.2011, 09:17

clock-img

Anoniman

Isi,i Mateja kaze i mama i baba,ali mislim da to jos uvek nije to,nesvesno to rade,i ne znaju sta znaci.Neka me neko ispravi ako gresim.
user posted image

clock-img

12.05.2011, 11:31

clock-img

isidora88

pencil-img

11471

mene mateja kad pogleda kaze mama i kad hoce da ga uzmem isto vice mama,mama user posted image
mislim da zna da ako to kaze da ce dobiti ono sto hoce ali da jos ne razume u potpunosti user posted image
on bas lepo i razgovetno kaze mama,nije to brljanje pa da mu slucajno izleti nego kratko i jasno: mama user posted image
kontam da ce tek za koji mesec znaci pravo znacenje reci ali i sada nije daleko od toga user posted image

Moja baka srce ima,
ovoliko, ovoliko,
znam da baka mene voli,
kao niko, kao niko...

clock-img

12.05.2011, 11:38

clock-img

nela79

pencil-img

1365

IZVORNA PORUKA: Cindarella

Isi,i Mateja kaze i mama i baba,ali mislim da to jos uvek nije to,nesvesno to rade,i ne znaju sta znaci.Neka me neko ispravi ako gresim.
user posted image

Vanja je prvo izgovorio ta-ta, no to sto kazes Cind, na pocetku je tata govorio i kad pogleda u frizider i u vrata i u radijator:)

clock-img

28.05.2011, 14:08

clock-img

Anoniman

Zvanično : Ninina prva jasno i glasno izgovorena reč je BABA! Mama i tata joj ne pada na pamet da kaže user posted image To "baba" je danas rekla. 

clock-img

28.05.2011, 14:34

clock-img

New Mom

pencil-img

10345

Bubi, i nama je bila baba, ali to je još sporadično. Kad za koji mesec krene ciljano da zove, verovatno će biti mama ili tata.
U literaturi inače stoji da beba tatu zove do punih 10, a mamu do punih 11 meseci. Mi lično smo obrnuli redosled.

"Bunim se. Dakle, postojim!" - Alber Kami
"Korenje vaspitanja je gorko, ali su mu plodovi slatki." - Aristotel

clock-img

28.05.2011, 14:37

clock-img

JMPM

pencil-img

2751

S je sa 6 meseci poceo da govori ba-ba i prva prava ciljana rec je bila baba user posted image .Sta ce kad baba sve za njega cini user posted image

clock-img

02.06.2011, 09:59

clock-img

Nensi*

pencil-img

6520

Vuk je rekao baba user posted image
Resio je i da progovori i da prohoda do prvog rodjendana user posted image

Nena+Danilo=Vuk :)

clock-img

02.06.2011, 10:00

clock-img

Ana RR

pencil-img

34372

user posted image user posted image

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream.

Jer smo tako u mogućnosti!

clock-img

02.06.2011, 10:02

clock-img

JMPM

pencil-img

2751

Bravo decko lepiiiiiiii user posted image

clock-img

20.06.2011, 19:51

clock-img

mtajcica83

pencil-img

1527

Andrija je prvo vikao bau, bau, pa daj,daj,daj, pa gaga, pa tata to je od prije nekoliko dana, a mama jos nije ...mala lukavstina user posted image

clock-img

12.01.2012, 12:27

clock-img

Anoniman

Marko sa 16 meseci:
mama, tata, bata, baba, deda, Dondo (modifikovano ime mog dede), pa (=pali ili pade), ba (baci), pa-pa, daj, muuu, vu-vu (=av-av), imitira konja (galop više, ono CCCCC), uja, Boba (stric), njami-njami, ljaba-ljaba (hleba-hleba), 'alo, gol (=lopta), kapa user posted image - to je novo, još nisam čula da neko dete među prvim rečima kaže "kapa"... user posted image

clock-img

12.01.2012, 15:16

clock-img

magnetic

pencil-img

3044

Dunji je prva rec bila mama,a onda ajde rade(posto joj je deda od rodjenja pevao neku pesmu ajde rade da sviramo gajdeuser posted image ).I to je izgovorila bas rano,oko 10-tog meseca, i to govori i dan danas.

Dunja 27.07.2010.
Visnja 23.01.2012.

clock-img

12.01.2012, 15:30

clock-img

minna

pencil-img

3196

IZVORNA PORUKA: Tash

Marko sa 16 meseci:
mama, tata, bata, baba, deda, Dondo (modifikovano ime mog dede), pa (=pali ili pade), ba (baci), pa-pa, daj, muuu, vu-vu (=av-av), imitira konja (galop više, ono CCCCC), uja, Boba (stric), njami-njami, ljaba-ljaba (hleba-hleba), 'alo, gol (=lopta), kapa user posted image - to je novo, još nisam čula da neko dete među prvim rečima kaže "kapa"... user posted image

Bravo Mareuser posted image

Mi bas nismo nesto pricljivi, za sada (17 meseci):

mama, tata, baba, deda, gde je, 'alo, brm brm, am-am, ava(hvala), bavo(bravo)

clock-img

12.01.2012, 15:43

clock-img

Anoniman

samo da nije baba!!! user posted image